13 Σεπ 2010

Ο Καρδινάλιος Castrillon Hoyos Dario στη Λέσβο

Ο Καρδινάλιος Castrillon Hoyos Dario στη Λέσβο

Ιστορική επίσημη επίσκεψη στη Λέσβο πραγματοποίησε ο Καρδινάλιος Castrillon Hoyos Dario της Καθολικής Εκκλησίας αυτό το Σαββατοκύριακο, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί στη Νομαρχία, με τη συνάντησή του με το Νομάρχη Παύλο Βογιατζή, ενώ η επίσκεψη επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ της Νομαρχίας Λέσβου και της Επιτροπής Βραβείων Τζουζέπε Σάκρα, επίτιμος Πρόεδρος της οποίας είναι ο Καρδινάλιος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της αντιπροσωπείας του Βατικανού και του Νομάρχη, ο κ. Βογιατζής εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη του Καρδιναλίου της Καθολικής Εκκλησίας στη Λέσβο, καθώς όπως τόνισε, έχουν περάσει 600 χρόνια από τότε που έχει να επισκεφθεί το νησί ένας Καρδινάλιος, ενώ του πρόσφερε ως δώρο, μια εικόνα.
Ο Καρδινάλιος από την πλευρά του ευχαρίστησε το Νομάρχη, αλλά και τους κατοίκους της Λέσβου για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν, δωρίζοντας στο Νομάρχη ένα κομποσχίνι.
Στη συνέχεια δόθηκε συνέντευξη Τύπου στη Νομαρχία, στην οποία κυριάρχησε η συζήτηση για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας της Νομαρχίας με την Επιτροπή των Βραβείων Σάκρα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων Μπρούνο Λίμα, ευχαρίστησε το Νομάρχη, τόσο για τη θερμή υποδοχή, όσο και για τη συνεργασία, τονίζοντας ότι «Έτσι μπορούν να μετέχουν στο διαγωνισμό Έλληνες μαθητές και φοιτητές για την υποτροφία που θα τους βοηθήσει στη συνέχεια της ζωής τους».
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τζουζέπε Τσίνκουε από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε το Νομάρχη, ανέφερε ότι με αυτή τη συνεργασία, οι νέοι από τις δύο χώρες μπορούν να συμμετέχουν και να προάγουν τον πολιτισμό.
Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για έναν παγκόσμιο διαγωνισμό με πολλές κατηγορίες, που σκοπό έχει να βραβεύσει και να δώσει υποτροφίες σε νέους, οι οποίοι έχουν διακριθεί σε κάποια κατηγορία. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους έως 35 χρονών, που έχουν διακριθεί για τις επιδόσεις τους στα μαθήματα, στις επιστήμες, στον αθλητισμό και στον εθελοντισμό.
Τα βραβεία έχουν θεσπιστεί από το Βατικανό, ο διαγωνισμός ξεκίνησε από την Ιταλία και στη συνέχεια έγινε παγκόσμιος, τελεί υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ιταλικών Αρχών και συμμετέχουν χώρες κυρίως από την Ευρώπη, ενώ από Ελληνικής πλευράς η Νομαρχία Λέσβου είναι η πρώτη που μετέχει (ως Νομαρχία, καθώς στο διαγωνισμό παίρνει μέρος και η πόλη της Ξάνθης).
Όπως τόνισε ο κ. Βογιατζής, για φέτος θα συσταθεί άμεσα μια επιτροπή με Πρόεδρο τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος τον Πρόεδρο της Ένωσης Φιλολόγων, καθώς και έναν εκπρόσωπο από τη Νομαρχία και θα καταρτίσουν έναν κατάλογο με νέους που διακρίθηκαν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια, σε νέους που έχουν διακριθεί για κάποια της εφεύρεση, για τις αθλητικές τους επιδόσεις ή για την εθελοντική τους προσφορά.
Η επιτροπή θα κάνει τις αξιολογήσεις και θα προτείνει στην Επιτροπή των Βραβείων Σάκρα τους 15 πρώτους, από τους οποίους θα βραβευθούν οι 2.
Όπως σημείωσε ο κ. Βογιατζής, φέτος δεν θα γίνει πρόσκληση από τη Νομαρχία σε όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν – κάτι που θα γίνεται τα επόμενα χρόνια – γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, αφού τα βραβεία θα δωθούν στις 20 Νοεμβρίου.
Ερωτηθείς ο Νομάρχης για την αποκατάσταση του Ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου – στο κέτρο της Ερμού – που έχει σοβαρά προβλήματα στην οροφή, τόνισε ότι είναι ένα μνημείο του τοπικού πολιτισμού για το οποίο πρέπει να φροντίσει η τοπική κοινωνία. Ακόμη σημείωσε ότι υπάρχει επιχορήγηση 25.000 ευρώ από το Υπουργείο Αιγαίου και συζητήσεις με την Περιφέρεια για επιχορήγηση, τονίζοντας ότι θα κάνει ότι μπορεί ώστε το μνημείο – που χρονολογείται στα 1888 – να έρθει στην αρχική του μορφή και να επιστρέψουν τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, που φυλάσσονται στη Νάξο, μέχρι την αποκατάσταση του Ναού.
Δείτε σχετικά και:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com