17 Σεπ 2010

Περί της αθανάτου ψυχής!

Του πρωτ. Πολύκαρπου Γρ. Τύμπα

«Περί ψυχής» σήμερα ο λόγος μας. Μας δίδει την αφορμή το σημερινό Ευαγγέλιο (Μάρκ. ή 34 – θ΄1). Ο Ιησούς ομιλεί για την αξία της ζωής του ανθρώπου. Η αξία που δεν εξαγοράζεται ούτε ανταλλάσσεται είναι η ψυχή μας. Όλα τα αγαθά πωλούνται και εξαγοράζονται. Όχι όμως και η ψυχή.

Δύο είναι τα συστατικά του ανθρώπου: Το σώμα (ύλη) και η (ψυχή) το πνεύμα. Ο Δημιουργός έπλασε τον άνθρωπο «χουν από της γης και ενεφύσηξε εις το πρόσωπον αυτού πνοή ζωής και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν» (Γεν. β΄ 7). Χωρίς ψυχή ο άνθρωπος δεν διαφέρει καθόλου από τα άλογα ζώα. Γι’ αυτόν τον ατίμητο θησαυρό που κρύβουμε μέσα μας πραγματοποιήθηκε η σταυρική θυσία του Κυρίου. «Ο Υιός του ανθρώπου ήλθε ψυχάς ανθρώπων σώσαι» (Λουκ. θ΄ 56).

Αφ’ ότου η ψυχή του ανθρώπου αμάρτησε δεν υπήρχε άλλο μέσο σωτηρίας από την σταυρική θυσία του Χριστού. Απέθανε ο Χριστός για να μας λυτρώσει από τον θάνατο. Ο Χριστός απέθανε για την κάθε ψυχή. Και για τη δική μου και για την δική σου. Δεν υπάρχει αντάλλαγμα της ψυχής του ανθρώπου. Έτσι οι ψυχές ζουν. Των δικαίων «εν χειρί Θεού» (Σοφ. Σολ. γ΄ 1). Των αμαρτωλών «εις κόλασιν αιώνιον» (Ματθ. κε΄ 46).

Θησαυρός αληθινός η ψυχή μας. Μαργαριτάρι πολύτιμο, το οποίο αξίζει ιδιαίτερα να χαρούμε και να προσέξουμε. Ολίγη φροντίδα του σώματος περισσότερη για την ψυχή μας. «Επιμελείσθαι δε ψυχής πράγματος αθανάτον».

«Η ΕΡΕΥΝΑ»19 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com