Η «μυστική διπλωματία» γύρω από το ζήτημα του Κοσόβου απασχολεί έντονα το σερβικό Τύπο. Αφορμή για τέτοιου είδους σενάρια αποτελεί η κινητικότητα που εκδηλώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να πεισθεί η Σερβία να τροποποιήσει το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζητώντας να καταδικαστεί η απόσχιση του Κοσόβου.
Οι πρόσφατες επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και η προχθεσινοβραδινή, κατ' ιδίαν συνομιλία, στις Βρυξέλλες, του προέδρου της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ενίσχυσε τα σχετικά δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου.
Άτυπος διάλογος
Η έγκριτη εφημερίδα «Danas», του Βελιγραδίου, επικαλείται πληροφορίες ανώνυμων διπλωματικών πηγών, που αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άτυπος διάλογος Βελιγραδίου και Πρίστινας, που διεξάγεται με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο διάλογο αυτό συμμετέχουν, από την αλβανική πλευρά, σύμβουλοι του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, οι οποίοι έχουν επαφές με τη σερβική ηγεσία.
Ακόμη και στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Τάντιτς στο Μαυροβούνιο, αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία «από μία απλή επίσκεψη στη γενέτειρα του πατέρα του», όπως έλεγε η επίσημη εκδοχή.
Σύμφωνα με τις πηγές της «Danas», οι διάφορες ιδέες που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς στον Τύπο, για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, αποτελούν «δοκιμαστικά μπαλόνια», για να καταγραφούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Η πρόταση που εκπονήθηκε, πριν από τρεις εβδομάδες, από την οργάνωση «Διεθνής Ομάδα Κρίσεων» (ICG), για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία, με αντάλλαγμα την αυτονομία των σερβικών περιοχών στο κεντρικό Κόσοβο και την προσχώρηση, στη Σερβία, του βορείου τμήματος του Κοσόβου, αποδίδεται από την «Danas» στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς.
Διπλωμάτες
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης σερβικών Δήμων του Κοσόβου, Μάρκο Γιάκσιτς, θεωρεί τις προτάσεις περί ανταλλαγής εδαφών μέρος των μυστικών διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας.
«Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων προτείνει μία συναλλαγή: το Βελιγράδι δεν υποχρεώνεται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά καλείται να επιτρέψει την ένταξή του σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Από την άλλη, η Πρίστινα σιγουρεύει τα εδάφη νότια του ποταμού Ίμπαρ και παραχωρεί μία περιοχή (σ.σ. βόρειο Κόσοβο) που δεν μπορεί να ελέγξει», εκτιμά ο κ. Γιάκσιτς μιλώντας στην «Danas».
Στους διπλωματικούς κύκλους, που επικαλείται η «Danas», ως πιθανοί μεσολαβητές στις άτυπες διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας αναφέρονται ο Ιταλός πρέσβης Μικέλε Τζιφόνι και ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στο Κόσοβο πρέσβης Δημήτρης Μοσχόπουλος.
«Η Σημερινή» 09/09/2010
1 σχόλιο:
Γι' αυτό διώξανε και τον Αρτέμιον.
Δημοσίευση σχολίου