21 Αυγ 2010

Οικουμενισμός και Οικουμενική χάρτα στην Ελβετία

Οικουμενική χάρτα στην Ελβετία

Στην Ελβετία την Πέμπτη 8 Απριλίου 2010 εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας παρέστη στη διαχριστιανική συνάντηση των τοπικών “Εκκλησιών” που έγινε στο Olten στα πλαίσια της συμφωνίας της CHARTA OECUMENICA, που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2001 από τα μέλη της Συνδιάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (KEK) και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνδιασκέψεων (CCEE). Το θέμα της συνάντησης ήταν η προετοιμασία μιας κοινής προσευχής στις 22 Μαΐου ε.έ. στο καντόνι του Solothurn. Ακόμη έγινε σχολιασμός του άρθρου 7 του κειμένου της CHARTA OECUMENICA με τίτλο Europa mitgestalten.

Το Ψυχοσάββατο 22 Μαΐου 2010 το απόγευμα ο π. Ηλίας Παπαδόπουλος παρέστη σε οικουμενική τελετή στην Franziskanerkirche του Solothurn με αφορμή την αποδοχή της συμφωνίας της CHARTA OECUMENICA του 2001 σε τοπικό επίπεδο απ' όλες τις "εκκλησίες" του εν λόγω καντονίου.

Μάλιστα στην Ιερά Μητρόπολη Ελβετίας δικαιολογούν τη συμμετοχή τους σ΄αυτές τις συμπροσευές λέγοντας ότι :

«Η συμμετοχή μας σε τελετές και προσευχές μετά των ετεροδόξων είναι άφευκτη συνέπεια της επίσημης απόφασης της Ορθοδοξίας να συμμετέχει δια των εκπροσώπων της σε θεσμικά όργανα και δραστηριότητες της οικουμενικής κίνησης για την ενότητα των χριστιανών. Η εντεινόμενη κριτική λοιπόν κάποιων ορθόδοξων κύκλων ή και παλαιοημερολογιτών έχει μάλλον αλαζονικό χαρακτήρα, αφού η Εκκλησία ουδέποτε μίσησε ή περιφρόνησε τους ετεροδόξους, αλλά τουναντίον προσευχόμενη αδιαλείπτως ὑπέρ τῆς τῶν πάντων ἑνώσεως απεδέχετο πρόθυμα κάθε πρόταση εποικοδομητικού διαλόγου για την ενότητα.»

2 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Δεν φτάνει που παραβιάζουν ασύστολα τους Ιερούς Κανόνες επί καθημερινής βάσεως προκαλούν επιπλέον με τις αθεολόγητες θέσεις τους και με τους χαρακτηρισμούς τους για όσους τους υποδεικνύουν τα ατοπήμάτα τους.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Αιρετικόν άνθρωπον μετά μιάς και δευτέρας νουθεσίας παραιτού ιδών ότι εξέστραπται ο τοιούτος ων εστίν αυτοκατάκριτος. Τα έχουμε γράψει πολλάκις: ενσυνείδητος προδότης ή απλώς βλαξ το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ολέθριο. Στην προκείμενη περίπτωση ισχύει μάλλον το 2ο! Άλλοι, πιο υψηλόβαθμοι έχουν εισπράξει τα αργύρια, ενώ κάποιοι υφιστάμενοι τους υποστηρίζουν με πάθος πιστεύοντας (πέραν του ιδιοτελούς λιβανίσματος) ότι συμβάλουν σε κάτι...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com