7 Ιουλ 2010

Παίρνουν 200 ευρώ για να φορούν μουσουλμανική μαντίλα

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Καταγγελία στον τοπικό Τύπο του Σμόλιαν από τον ιερέα Μπογιάν Σαρίεφ

Πρωτοστατεί ο μουφτής της περιοχής ζητώντας και στις ταυτότητες να φωτογραφίζονται τα νεαρά κορίτσια με μαντίλα

Τις αντιδράσεις ιερωμένων προκάλεσε το θέμα, που ανέκυψε στη βουλγαρική πόλη Σμόλιαν, αναφορικά με το αίτημα του μουφτή της περιοχής, Νετζμί Ντάμποφ, προς τις αστυνομικές αρχές, οι μουσουλμάνες που εκδίδουν νέα ταυτότητα και διαβατήριο να φωτογραφίζονται με τις μαντίλες.

Ο Βούλγαρος ιερέας Μπόγιαν Σαρίεφ, ιδρυτής του κινήματος «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», δήλωσε στη βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ», πως το θέμα που ανακινείται από τον μουφτή και μουσουλμάνους ιερωμένους σε όλη τη Βουλγαρία αποτελεί «πρόκληση, στο πλαίσιο της εκστρατείας εξισλαμισμού της (βουλγαρικής) Ροδόπης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πληρώνουν γυναίκες της περιοχής των πόλεων Μαντάν, Ρουτνοζέμ και Σμόλιαν, από 200 ευρώ το μήνα για να φορούν μαντίλες και να κυκλοφορούν με τυπική - για τις μουσουλμάνες - ενδυμασία, σε μια απόπειρα να επιδείξουν ότι η Ροδόπη δεν είναι βουλγαρική, αλλά μουσουλμανική και ότι αυτό είναι το μέλλον τους».

Όπως είπε, «πρόκειται για εκστρατεία, η οποία διεξάγεται εδώ και είκοσι χρόνια». Κατά τον Βούλγαρο ιερέα, «η πρόκληση προέρχεται όχι τόσο από τη μουφτεία της Βουλγαρίας, αλλά από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και εκείνους τους μουσουλμανικούς κύκλους που εξυπηρετούν συμφέροντα, τα οποία εντοπίζονται σε ξένες χώρες, την Τουρκία και στον αραβικό κόσμο».

Από την πλευρά του, ο μουφτής του Σμόλιαν, Νετζμί Ντάμποφ, απαντώντας στις δηλώσεις του Βούλγαρου ιερέα τις χαρακτήρισε ως «πρόκληση και χειραγώγηση εναντίον του Ισλάμ».

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικές αρχές του Σμόλιαν απέρριψαν το αίτημα του κ. Ντάμποφ, διότι - όπως εξήγησε ο αστυνομικός διευθυντής Κρασιμίρ Χατζιχρίστεφ - είναι ασυμβίβαστο με τη βουλγαρική νομοθεσία.

Πάντως και στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενέσκηψε η επικράτηση της μαντίλας σε νεαρές ηλικίες κοριτσιών από την μειονότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κι εκεί υπάρχει οικονομικό δέλεαρ από ισλαμικές οργανώσεις που προσεγγίζουν οικογένειες μειονοτικών επιχειρώντας να περάσουν ένα νέο πρόσωπο αυστηρά προσηλωμένο στο ισλάμ.

Χρόνος – 07/07/2010=57534

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com