11 Ιουν 2010

Η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το χειροφίλημα

Το Σάββατο 05/06/2010 ο Πάπας Βενέδικτος επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Το επίσημο πρόγραμμα έλεγε : «Η επίσκεψη του Πάπα θα ακολουθήσει την πιο κάτω σειρά: υποδοχή στην αυλή της Αρχιεπισκοπής, είσοδος στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου, επίσκεψη στο Άγαλμα Μακαρίου Γ΄ στην αυλή της Αρχιεπισκοπής, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στο Βυζαντινό Μουσείο, στο διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, ανταλλαγή δώρων στο Μέγα Συνοδικό»

Στην αυλή της Αρχιεπισκοπής ο Πάπας έγινε δεκτός με λουλούδια και χειροφίλημα.

Δείτε Εδώ

18 σχόλια:

Ypanemos είπε...

Που είναι το πρόβλημα; Είναι ο πρώτος Επίσκοπος της Χριστιανοσύνης, ο Διάδοχος του Πέτρου. Αρμόζει να του δείχνουν σεβασμό με χειροφίλημα

ΚΙΧΕΜ είπε...

Να φαινόταν κιόλας το βίντεο... καλά θα ήταν. :)

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΙΣΧΟΣ!

Φαίδων

Παναής είπε...

Καλά ρε μάγκα όλοι οι Αγίοι της Ορθοδοξίας λένε δέν είναι επίσκοπος απο την μέρa που έγινε το σχίσμα και εσύ ο έξυπνος, ο μέγας,που είσαι υπεράνω των Αγίων κάνεις τέτοια σχόλια.Το πρόβλημα φίλε πρώτον είναι στον εγκέφαλό σου,το δεύτερον στην καρδιά σου και το τρίτον στην ψυχή σου απο την στιγμή που πιστεύεις αυτά που γράφεις,τώρα μπορεί και να μην τα πιστεύεις!Ετσι θέλω να πιστεύω...Το πρόβλημα είμαι εγώ,διότι αν είμουν Άγιος θα ζητούσα απο τον Θεό να έρθω να σου δώσω ένα σκαμπίλι(χαστούκι),γιά να μάθεις να διαβάζεις το Ευαγγέλιο,και τους Αγίους Πατέρες και μετά γράφε και κανένα σχόλιο...Διάβασε Αγιο Νεκτάριο,Μέγα Φώτιο,Άγιο Γρηγόριο Παλαμά,Άγιο Νικόδειμο,Άγιο Κοσμά Αιτωλό,Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς,γέροντα Επιφάνειο,γέροντα Πορφύριο,γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο,γέροντα ΠαΪσιο,άνοιξε διάβασε και μετά σχολιάζεις φίλε άντε και αρκετές μακακίες αμολάτε...Και εάν είσαι Ορθόδοξος,αίσχος γι"αυτά που γράφεις αν έχεις καλή διάθεση ερεύνα και δεν θα χάσεις...

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

τελικά ποιος φίλησε το χερι του παπα επειδη δεν μπορω να ανοιξω το βιντεο για να δω

Παναής είπε...

ο πατήρ Διονύσης νομίζω αυτός που έκανε σπουδές στο Βατικανό και ξέρει φαρσίν τα Ιταλικά ο οποίος έκανε τον μεταφραστή στην Αγία Κυριακή!Τώρα εν Διονύσης εν Διομήδεις εν Βησσαρίον ένας Θεός Ξέρει,τόρα να ξανακοιτάξω κ.Παναγιώτη.

Παναής είπε...

Ο μεταφραστής είναι,όμως φένετε που σκύβει,τον καλύπτει ο Μακαριώτατος,του δίνει την ανθοδέσμη και σκύβει υπερβολικά πάντως υποκλιση σίγουρα δεν είναι τώρα αν του φίλησε το χέρι,ο Θεός να τον ελεήσει,έ σπούδασε και στο Βατικανό ,έ κάτι θα έμαθε παραπάνω απο μας τους καυμένους!

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Πιθανόν να ΜΗΝ του φίλησε το χέρι επειδή το πρωτόκολλο του Βατικανού λέγει ότι οι μη ορθόδοξοι δεν φιλούν το χέρι ή έστω το δακτυλιδι. Μονον οι παπικοί και γονατιστοί φιλούν το δακτυλίδι. Οι Ορθόδοξοι πρέπει να κάνουν υπόκλιση και χειραψία. Αυτό μάλλον θα έκανε ο π. Διονύσιος.

Ypanemos είπε...

Προς τον Παναή...

Διάβασε στην Ελληνική Πατρολογία την ΛΓ και ΛΔ Επιστολή του Αγίου Θεοδώρου Στουδίτη προς τον Πάπα Ρώμης Λέοντα.

Οι Επιστολές μιλάνε από μόνες τους: ονομάζει τον Πάπα Πατέρα Πατέρων, θειοτάτη των όλων κεφαλών κεφαλή, αρχιποιμένα της Εκκλησίας, μιλάει για θεία πρωταρχία, θεία ποιμεναρχία… Ιδού το Πρωτείο του Πάπα κατά την πρώτη χιλιετία!

Και στο τέλος του ασπάζεται και την ιεροτάτη κεφαλή...

Κι εσύ τώρα τα πήρες στο κρανίο γιατί οι Δεσποτάδες στην Κύπρο του φίλησαν το χέρι...
Άντε κάνε κανα κρύο ντουζ (κάνει και ζέστη) και θα σου περάσει...

_______________________________

Άγιος Θεόδωρος Στουδίτης
Α) Επιστολή ΛΓ’ προς Λέοντα πάπα Ρώμης:

Τω αγιωτάτω και κορυφαιοτάτω Πατρί Πατέρων Λέοντι τω δεσπότι μου και αποστολικώ πάπα, Θεόδωρος ελάχιστος πρεσβύτερος και ηγούμενος των Στουδίου.

Γέγονε τοίνυν, ω θειοτάτη των όλων κεφαλών κεφαλή, σύνοδος ως αληθών αθετούντων […]

Εδώ παρακαλεί τον Πάπα να σώσει την Εκκλησία και τον αποκαλεί αρχιποιμένα:
Τούτων ήδη αψευδώς υπό της ευτελείας ημών ανενεχθέντων, εκείνην την φωνήν, ην ο κορυφαίος συν τοις λοιποίς αποστόλοις προσήγαγε Χριστώ, ηνίκα ο της θαλάσσης κλύδων επεγείρετο, προσφέρομεν τη Χριστομιμήτω σου μακαριότητι: Σώσον ημάς, αρχιποίμην της υπ’ ουρανόν Εκκλησίας, απολλύμεθα. Μίμησαί σου τον διδάσκαλον Χριστόν, και όρεξον χείρα τη καθ’ ημάς Εκκλησία, ως εκείνος Πέτρω […].

Πόσω γε μάλλον εύλογον και αναγκαίον αν είη, υπομιμνήσκομεν φόβω, υπό της θείας πρωταρχίας σου, έννομον κροτηθήναι σύνοδον, ως αν το ορθόδοξον της Εκκλησίας δόγμα, το αιρετικόν αποκρούσηται· και μήτε η κορυφαιότης σου συν άπασι τοις ορθοδόξοις αναθεματίζοιτο παρά των νέων κενοφώνων […].

Ταύτα, ως το ανήκον τη ουθενότητι ημών, ανηγγελκότες, ως ελάχιστα μέλη της Εκκλησίας, και τη υφ’ υμών υπείκοτες θεία ποιμεναρχία […].


Β) Επιστολή ΛΔ’ προς Λέοντα πάπα Ρώμης:

Τω ισαγγέλω μακαριοτάτω και Αποστολικώ Πατρί Λέοντι πάπα Ρώμης, Θεόδωρος πρεσβύτερος και ηγούμενος των Στουδίου.

[…] αξιωθείσι δέξασθαι παρά της αποστολικής υμών μακαριότητος πρόσρησιν προσαγορευτικήν […].

Σύνοδος γέγονεν εν τοις καθ’ ημάς, ω μακαριώτατε, πάνδημος συγκαθεστέντων και αρχόντων των εν τέλει· και η σύνοδος επ’ αθετήσει του Ευαγγελίου του Χριστού, ου συ τας κλεις εδέξω προς αυτού, διαμέσω του των αποστόλων πρωτοστάτου, και των αμοιβαδόν, μέχρι του προηγησαμένου την ιεροτάτην σου κεφαλήν. Και όπως ανάσχοιτο επακηκοέναι η θεομίμητος επιείκιά σου;

Πάλιν δε και όλον το Ευαγγέλιον δια των φθασάντων παρανομιών ηθετήκασιν, ω ιερά και θεία κορυφή.

Και ταύτα ως ελάχιστα τέκνα της καθολικής Εκκλησίας, σοι τη πρωτίστη ημών αποστολική κεφαλή αναγγείλαι, κατά το αναγκαίον προεθυμήθημεν.

Απήγγειλε δε ημίν ο αυτός αδελφός ημών Επιφάνιος, ω θειοτάτη κορυφή, ως έγκλησιν εδέξατο παρ’ αυτής […].

Επιστείλαι ημάς τη αγία σου κορυφή δι’ Επιφανίου […].

Κατακλείδα της επιστολής:
Ο αδελφός ημών και αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, υπτίαις καρδίας χερσί και εδέξατο την της μακαριότητός σου προσηγορίαν, και δι’ ημών προσκυνητώς κατασπαζόμενός εστι την ιερωτάτην σου κορυφήν.

valo είπε...

Επισης κυριε ypanemos υπαρχει και ο τυπος του Παπα Ορμισδα ,ο
οπιος κατωχυρωνει το πρωτειο
εξυψωνει τον Παπα ,και το κυριοτερο ,τον υπεγραψαν και
οι Ορθοδοξοι.
Ο Ορμισδας ανακυρηχθηκε και Αγιος
Ειναι συγκλονιστικος εαν τον
διαβασετε.

Ανώνυμος είπε...

YPANEME είσαι γυναίκα και υπογράφεις με ανδρικό όνομα ή άνδρας που γράφει από άλλο κομπιούτερ ;
Αλλά συγνώμη τι ρωτώ τώρα;
Είναι κι΄αυτό ένα βασικό χαρακτηριστικό των Παπικών.
Η επιστολή που αναφέρεις του Θεοδώρου Στουδίτου απευθύνεται μεν σε ένα Πάπα αλλά μη ξεχνάς ΣΕ ΕΝΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΑΠΑ και όχι ΑΙΡΕΤΙΚΟ.
Να λίγα λόγια για τον Ορθόδοξο Άγιο Λέοντα Πάπα Ρώμης
O Ἅγιος Λέων
Ὁ Ἅγιος Λέων γεννήθηκε στὴ Ρώμη περὶ τὰ τέλη τοῦ 4ου αἰῶνος μ.Χ. καὶ ἔζησε στὰ χρόνια τῶν βασιλέων Μαρκιανοῦ καὶ Πουλχερίας (450-457 μ.Χ.). Διετέλεσε διάκονος τῶν Ἐπισκόπων Ρώμης Καλλίστου καὶ Σίξτου (432-440 μ.Χ.) καὶ ἐξαιτίας τῆς πολλῆς ἀρετῆς, τῆς συνέσεως καὶ τῆς καθαρότητας τοῦ βίου του χειροτονήθηκε Ἐπίσκοπος Ρώμης στὶς 29 Σεπτεμβρίου τοῦ ἔτους 440 μ.Χ.
Κατὰ τὴν Δ’ Οἰκουμενικὴ Σύνοδο, ποὺ συνῆλθε στὴ Χαλκηδόνα, τὸ ἔτος 451 μ.Χ., προσέφερε μεγάλη ὑπηρεσία στὴν ὀρθόδοξη ἀλήθεια διὰ τῆς ἐνεργοῦ καὶ φωτισμένης συμβολῆς του. Ἀπέστειλε σὲ αὐτὴν τέσσερις ἀντιπροσώπους του, ἡ δὲ ἐπιστολὴ τὴν ὁποία ἀπηύθυνε πρὸς τὴ Σύνοδο καθόριζε μὲ ὅλη τὴν ἀκρίβεια καὶ τὸ φωτισμὸ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος τὴ διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας περὶ τοῦ προσώπου τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ καὶ τὶς δυὸ φύσεις τοῦ Κυρίου, τὴ θεία καὶ τὴν ἀνθρώπινη.
Ὁ Ἅγιος Λέων κοιμήθηκε σὲ βαθὺ γῆρας στὶς 10 Νοεμβρίου 460 μ.Χ. μὲ εἰρήνη καὶ ἡ Σύναξή του ἐτελεῖτο στὴ Μεγάλη Ἐκκλησία.
Ἀπολυτίκιο. Ἦχος γ'. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, ὀρθοδοξία, ὑπεστήριξας, τὴν Ἐκκλησίαν, ὡς πολύφωνον τοῦ πνεύματος ὄργανον ἐκ γὰρ Δυσμῶν ἀναλάμψας ὡς ἥλιος, αἱρετικῶν τὴν ἀπάτην ἐμείωσας, Λέων Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
Ἕτερο Ἀπολυτίκιο. Ἦχος πλ. δ’.
Ὀρθοδοξίας ὁδηγέ, εὐσεβείας Διδάσκαλε καὶ σεμνότητος, τῆς οἰκουμένης ὁ φωστήρ, τῶν ὀρθοδόξων θεόπνευστον ἐγκαλλώπισμα, Λέον σοφέ, ταὶς διδαχαίς σου πάντας ἐφώτισας, λύρα τοῦ Πνεύματος, Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθήναι τᾶς ψυχᾶς ἤμων.
Κοντάκιον. Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Ἐπὶ θρόνου Ἔνδοξε, ἱερωσύνης καθίσας, καὶ λεόντων στόματα, τῶν λογικῶν ἀποφράξας, δόγμασιν ἐν θεοπνεύστοις σεπτῆς Τριάδος, ηὔγασας φῶς τὴ σῆ ποίμνη θεογνωσίας, διὰ τοῦτο ἐδοξάσθης, ὡς θεῖος μύστης Θεοῦ τῆς χάριτος.

ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π

παναής είπε...

π.Δημοσθένης ευρήκα!Ε καλά κ.Τελεβάντο στην Κύπρο σπάσαμε όλα τα πρωτόκκολα,εδώ ο δήμαρχος της Πάφου αν δεν κάνω λάθος φίλησε το χέρι του,και θα σκεφθεί ο πάτερ που σπούδασε κοντά στο Βατικανό!!!

Πάναής είπε...

Αγαπηταίς Ακτίνες σας συγχαίρω δια τους εξυπνόβλακες που φιλοξενάτε κατα καιρούς(οι καθημερινοί εξαιρούνται)συμπεριβαλομένου και εμού του ηλιθίου!Σας ευχαριστούμε που μας ανέχεστε και καλή υπομονή στο έργο σας και ζητώ και συγνώμη αν αναστατώνω την ιστοσελίδα αλλά με τέτοιους που μπλέξαμε σπάει τουλάχιστον η μονοτονία του διαβάσματος. Ypanemos,βάλε κανένα όνομα τουλάχιστον Χριστιανικό μιά που είσαι και ερευνητής καλός.Εύγε σε παραδέκτικα!Πιάνεις πουλιά στον αέρα!Ή πολύ μεγάλος ερευνητής είσαι ή πολύ μεγάλος ηλίθιος(ή το παίζεις δια Χριστό σαλλός για να σε βρίζουμε και πέρνεις μισθό).Θα προτιμούσα το πρώτο αλλά μας απογοήτευσες!Άν έπαιζες Ρωσική ρουλέτα σίγουρα θα είσουν στον καλό Θεούλη!Και το χειρότερο που έπαθες έπεσες σε χειμερινό κολυμβητή(τρομάρα μου),ε μου αρέσει το παγωμένο νερό τί να κάνω!Με κατάλαβες λάθος δέν με ενόχλησε καθόλου αν φίλησαν η δεσποτάδες την χείρα ή την παντούφλα,με ενόχλησε η κοροΪδία προς τον λαό ,των πολιτικών και των Ιεραρχών και ιδιαίτερα η ΟΜΟΦΩΝΗ υπογραφή να έρθει ο Αιρεσιάρχης(τζαι που να φακάτε πάνω κάτω τούτη εν η αλήθκια)(και να χτυπιέστε όπως τα οχταπόδια πάνω κάτω αυτή είναι η αλήθεια)στην νήσο των Αγίων.Το λοιπόν Υpanemos(όπου σε παίρνει ο άνεμος)για να μην σε παίρνει ο άνεμος και κανένας περίπατο να κοιτάζεις μιά και κάνεις έρευνα,το ιστορικό πλαίσιο του κάθε Πατέρα και μετά να γράφεις!Δηλαδή;Να σου εξηγήσω πολύ ευχαρίστως και άσε τις εξυπνάδες γιά άλλη ιστοσελλίδα!Ο Άγιος Θεόδωρος ποιόν αιώνα έζησε;Πρίν ή μετά το σχίσμα;Ένα να σου πώ άν ζούσα στην εποχή του Αγίου Θεοδώρου θα έβαζα στρωτή μετάνοια στον Πάπα.Και μην ξεχνάς η πατερική μας γραμματεία δέν σταματά στον αιώνα του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου,άντε προχώρα έχεις και άλλους αιώνες να καλύψεις.Τελικά το πρόβλημα είναι στον εγκέφαλο σου.Οι αιώνες πέρνάνε Υpaneme και εσύ εκεί κολλημένος ο πάπας "είναι ο πρώτος Επίσκοπος της Χριστιανοσύνης,ο Διάδοχος του Πέτρου"!Μάθε και τον πρώτο Μακαρισμό!Όταν θα προχωρήσεις στους Πατέρες μετά το σχίσμα να πάς αν είσαι Ορθόδοξος σε ένα ιερέα να εξομολογηθείς γι"αυτά που έγραψες!Διατυπώνεις απο βλακεία αίρεση,δέν λέω ότι το κάνης επίτηδες.Άντε έγραψα κάπου ποιους Αγίους να διαβάζουμε διάλεξε κάποιον μάθε τί λέει γιά τον φίλο σου τον Πάπα και μετά αν είσαι άνδρας πές και μία συγνώμη και άντε στο καλό...

valo είπε...

Αγαπητε κυριε Παναη.
Και η περιπτωση του Παπα Λεωντα
και του Ορμισδα αποδεικνυουν τη σπουδαιοτητα της διαδοχης του Πετρου διαχρονικα
Οι μεταγενεστεροι της Ανατολης
που διαφωνουν με το Πρωτειο πιθανον να παρασυρθηκαν απο την
αντιθεση Ανατολης- Δυσεως.
Ο Παπας δεν εχει για εσας διαχρονικη αξια;

Παναής είπε...

Ευχαριστώ τον Ανώνυμο,για τα πολύ ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά,ο Θεός να σου δίνει πολλές ευλογίες.Δυστηχώς Ypanemos σε πείρε μιά και καλή ο άνεμος άντε και καλληνύχτα μουζούρα μου(λέμε και στα χωριά της Κύπρου)!Πήρες δύο Άγιες μορφές τις εκκλησίας της Ορθόδοξης για να μας αποδείξης ότι είχε Πρωτείο ο Πάπας!Τελικά έφαγες τα μούτρα σου διότι πήρες ένα παράδειγμα πρίν το σχίσμα που όλα ήταν καλά και Άγια.Υπήρχε πρωτείο,μόνο που το λέγαν πρεσβεία τιμής σύμφωνα με κάποιαν Οικουμενική Σύνοδο(θα το βρώ σε άλλην ώρα να σας το δείξω).Ηθελα να ξέρω ποίου ο Χριστός έδωσε Πρωτείο;Θυμάστε οι αδελφοί που θέλαν Πρωτοκαθεδρίες τί τους είπε;Πόσον μάλλον να έδωσε στον Απόστολο Πέτρο το Πρωτείο!Ηταν όλοι ίσοι μεταξή τους και Κεφαλή και Πρώτος ο Χριστός,τώρα εάν εσείς θέλετε η ζωή σας να είναι Παποκεντρική(ανθρωποκεντρική)και να τον έχετε γιά πρώτο, δικαίωμά σας γούστα είναι αυτά...Εμείς οι Ορθόδοξοι έχουμε άλλα γουστα!Θέλουμε για Πρώτο τον Χριστό στην ζωή μας όπως πίστεύαν οι Απόστολοι και οι Πατέρες,και να ζούμε Χριστοκεντρικά δηλαδή Θεανθρωποκεντρικά,εσείς μείνετε στα χαμηλά εμείς προσδοκάμε τα υψηλά!Είστε ευπρόσδεκτοι να μελετήσετε τους Πατέρες όπως κάνουν οι Καρδινάλειοι σας,ακόμα και ο Πάπας πρίν να γίνει Πάπας οι απόψεις του σύμφωνα απο έγκυρες πηγές ήταν Ορθόδοξες Χριστιανικές και ξέρει πολύ καλά ότι η Αλήθεια βρίσκετε στην Ορθοδοξία!!!Άστε που δεν μετανοή.Τουλάχιστον μιμηθείτε τοις εκατοντάδες ομόδοξους σας που καταλαμβένουν σε τι πλάνη και αίρεση βρίσκονται και με την Χάρη του Θεού επιστρέφουν στην Παραδοσιακή Ορθόδοξη Εκκλησία.Ψάξτε,μελετήστε όπως τον φραγκισκανό μοναχό και θα καταλάβαιτε και εσείς ότι κάτι δεν πάει καλά με τον Παπισμό σας!!!

Παναής είπε...

Αγαπηταί κ.Ευστράτιε βλέπω σου αρέσει η παρέα μας!Άντε να σε γνωρίσουμε και απο κοντά!Ευστράτιε μου το πρωτείο δέν ήταν όπως το ερμηνεύεις εσύ φίλε μου καλέ.Αλλά σύμφωνα με Οικουμενική Σύνοδο ερμηνεύεται το πρωτείο σας σαν πρεσβεία τιμής τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.Σταμάτάτε να είστε παποκεντρικοί και γίνεται Χριστοκέντρικοι επι τέλους γιά να μην σας κοστίση στην άλλη ζωή η λατρεία σας προς τον πάπα!Πάρτε παράδειγμα τους Παλαιοκαθολικούς και άλλους σπουδαίους καθηγητές σας στο Βατικανό που έγραψαν οι ίδιοι πολλά βιβλία για το Αλάθητο και για το πρωτείο και πολεμήθηκαν απο τον Παπισμό.Δέν χρειάζετε να διαβάσετε Ορθόδοξα μόνο Πατερικά,διαβάστε τους δικούς σας να δείτε τεκμηρειωμένα πώς αμφισβητούν αυτό όλο το Παπικό κατασκεύασμα!Τώρα που είμαστε στην ζωή καλά είναι να ερευνούμε διότι μετά δέν υπάρχει καθαρτήριο πύρ ή απόλυτος προορισμός,παραμύθια της χαλημάς και τα τρώτε στην μούρη!Εγώ πάντος δεν το ριψοκυνδινεύω να πιστεύω σε αντιπατερικές δοξασίες,τώρα εσείς....

Παναής είπε...

"To παπικό πρωτείο εξουσίας και το αλάθητο όχι μόνο στερούνται κάθε θεολογικής ή ιστορικής νομιμότητας,αλλά και αντιβαίνουν στην απλή λογική.Καταρχήν,δεν υπάρχει καμία ιστορική ένδειξη ότι ο απόστολος Πέτρος υπήρξε πρώτος επίσκοπος Ρώμης και ότι ασκούσε πάνω στους άλλους αποστόλους πρωτείο εξουσίας,το οποίο κληροδότησε στους υποτιθέμενους διαδόχους του επισκόπους της Ρώμης.Γι'αυτό και στην πρώτη χιλιετία ΚΑΜΙΑ Οικουμενική Σύνοδος δεν θέσπισε κάποιο ρωμαϊκό αλάθητο ή πρωτείο εξουσίας.Απο τους αποστολικούς χρόνους η Εκκλησία διατηρεί,ως χαρακτηριστικό στοιχείο του διοικητικού της συστήματος,τη ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ..."(Ο ΠΑΠΙΣΜΟς ΧΘΕς ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ)

Παναής είπε...

"Απο το 1849 θα χρηματίσει υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων(Γαλλία)-περίοδος κατά την οποία χρειάστηκε να επωμιστεί την ευθύνη της αποστολής στη Ρώμη,που στόχο είχε να αποκαταστήσει την κοσμική εξουσία του πάπα Πίου Θ'(ο ίδιος πάπας,το 1864,δημοσίευσε το Syllabus,το οποίο καταδίκαζε τις βασικές ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης).Επιδιώκοντας τη συμφιλίωση μεταξύ της Εκκλησίας και της νεωτερικής κοινωνίας,ο Τοκβίλ επιθυμούσε,εφόσον η κοσμική εξουσία του πάπα αποκαθίστατο,να έχει τη μορφή ενός συνταγματικού καθεστώτος.Απογοητευμένος απο την έλλειψη στήριξης προς τη θέση του και οργισμένος,βλέποντας ότι ο πάπας δεν άλλαξε τον τρόπο διακυβέρνησής του,δήλωνε:"αν ο Ποντίφικας, με την ανάληψη των καθηκόντων του,προσπαθεί να επαναφέρει παραβιάσεις δικαιωμάτων που ούτε η ίδια η απολυταρχική Ευρώπη δεν χρειάζεται πια,αν επιδίδεται σε σκληρότητες που η ιστορία δεν συγχωρεί ούτε σε κοσμικούς ηγεμόνες,τότε η Καθολική(παπική)Εκκλησία δεν θα βρεθεί μόνον εξασθενημένη αλλά και ΑΤΙΜΑΣΜΕΝΗ σε ολόκληρο τον κόσμο". (Daniele Hervieu-Leger,Jean-Paul Willaim,Κοινωνικές θεωρίες και Θρησκεία,εκδόσεις Κριτική,2005).

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com