5 Μαΐ 2010

Κύπρος - Δεν απαγορεύεται η μαντίλα στα σχολεία

Το ευρύτερο θέμα των θρησκευτικών συμβόλων θέτει η Επίτροπος του Παιδιού

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

«Τα παιδιά δεν έχουν ρατσισμό», αντίθετα, «υπάρχει ανοχή στη διαφορετικότητα από τους μαθητές». Είναι οι δηλώσεις δύο γυναικών, της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά και της προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Ελένης Σεμελίδου, οι οποίες κλήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός ότι σήμερα, στα κυπριακά σχολεία φοιτούν παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκευμάτων και γι' αυτό τώρα πια, δεν είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο μια μαθήτρια που φοράει σταυρό να κάθεται στο ίδιο θρανίο με ένα κορίτσι που φοράει μαντίλα. Όπως άλλωστε σημειώνει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου, σε μερικές περιοχές υπάρχουν αρκετές μαθήτριες που πάνε στο σχολείο τους με τη μαντίλα.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις στον «Φ» η Επίτροπος του Παιδιού παραδέχτηκε ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν ζητήθηκε η άποψη της για τη χρήση της μαντίλας στο σχολείο. Για την ίδια, το θέμα είναι ευρύτερο και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι έτοιμη η κυπριακή πολιτεία και κοινωνία να ανοίξει το γενικότερο θέμα των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία.

«Στα σχολεία μας διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών, στις σχολικές αίθουσες έχουμε εικόνες, στις σχολικές αυλές εκκλησίες, υπάρχουν καθηγητές-ιερείς που διδάσκουν, οι μαθητές μπορούν να φοράνε το σταυρό τους», είπε η κ. Κουρσουμπά, υποδεικνύοντας έτσι πως οι σχολικές μονάδες δεν είναι απαλλαγμένες από τα θρησκευτικά σύμβολα. «Τώρα στα σχολεία μας φοιτούν και παιδιά από άλλες θρησκείες και η μαντίλα είναι κι αυτή ένα θρησκευτικό σύμβολο», όπως είπε. Και πρόσθεσε: «Αν είμαστε διατεθειμένοι να αφαιρέσουμε σταυρούς, εικόνες κ.ο.κ. τότε ναι, σε αυτό το πλαίσιο δεν θα αποτελούσε παραβίαση της ελευθερίας και η απαγόρευση της μαντίλας». Για όλους τους μαθητές πρέπει να ισχύουν τα ίδια δικαιώματα, σημείωσε και εξήγησε ότι «αν θέλουμε να υπάρχουν τα δικά μας θρησκευτικά σύμβολα τότε πρέπει να σεβόμαστε και τα υπόλοιπα».

Η κ. Κουρσουμπά ανέφερε επίσης, ότι σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες που απαγορεύτηκε η μαντίλα στο σχολείο, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Επικαλέστηκε, ενδεικτικά, το παράδειγμα της Γαλλίας. Όπως είπε, τα γαλλικά σχολεία είναι κοσμικά, με την έννοια ότι σε αυτά δεν επιτρέπεται η χρήση κανενός θρησκευτικού συμβόλου. Οπόταν σε αυτά τα σχολεία, κατέληξε, μπορούσε να απαγορευτεί και η μαντίλα.

«Ποτέ δεν τέθηκε από οποιονδήποτε, ποτέ δεν έχουμε συζητήσει ένα τέτοιο θέμα», ανέφερε από την πλευρά της, η πρόεδρος των καθηγητών. Η κ. Σεμελίδου τόνισε πως κανένας μέχρι σήμερα δεν αισθάνθηκε πως είτε η μαντίλα είτε ο σταυρός μπορεί να προκαλέσει και ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση ή παράπονο από εκπαιδευτικό, γονιό ή μαθητή.

Στα ίδια επίπεδα φαίνεται ότι κινείται και το υπουργείο Παιδείας. Την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε ένα Λύκειο στο οποίο φοιτούν κάποια κορίτσια που φοράνε μαντίλα και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ένα από αυτά. Αντίστοιχη εικόνα, όπως δήλωσε στον «Φ», συνάντησε και σε άλλες σχολικές μονάδες. Σημειώνεται ότι τα περιστατικά αφορούσαν μαντίλα που καλύπτει τα μαλλιά και όχι ολόκληρο το πρόσωπο. «Για το υπουργείο δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης της μαντίλας», ξεκαθάρισε ο κ. Δημητρίου. «Δεν εμποδίζουμε τη χρήση της» όπως είπε και τόνισε πως δεν δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Βρετανία:

Δεν υπάρχει απαγόρευση θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία, είναι όμως στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης κάθε σχολείου να επιβάλει τον κώδικα ενδυμασίας.

Ολλανδία:

Η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο προώθησης νόμου που θα απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα.

Ιταλία:

Δεν απαγορεύονται θρησκευτικά σύμβολα ή ενδυμασίες, αλλά κάποιοι δήμαρχοι επιβάλλουν στα σχολεία απαγορεύσεις.

Γερμανία:

Τέσσερα γερμανικά κρατίδια έχουν επιβάλει απαγορεύσεις σε δασκάλους και καθηγητές αλλά δεν υπάρχει ομοσπονδιακός νόμος. Κάθε κρατίδιο επιβάλλει τη δική του νομοθεσία.

Βέλγιο:

Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ψήφισε νόμο για απαγόρευση της μαντίλας ακόμα και στους δρόμους. Γαλλία:

Τα θρησκευτικά σύμβολα απαγορεύονται στα σχολεία, ενώ σύντομα αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου για γενική απαγόρευση της μαντίλας.

«Φιλελεύθερος»- 5/05/2010

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Να απαγορευτεί η μαντίλα στην Κύπρο; Γιατί;

Με τα μυαλά που έχουμε και την περιφρόνηση του θελήματος του Θεού που δείχνουμε στο τέλος θα μας φάνε όλους οι Τούρκοι.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com