23 Μαΐ 2010

Πρωτοπρ. Πολύκαρπος Τύμπας, Το πνεύμα της Αλήθειας

Του πρωτ. Πολυκ. Γρ. Τύμπα

Η Πεντηκοστή είναι ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Ομοούσιο και ισότιμο προς τον Πατέρα και τον Υιό, συμπροσκυνούμενο και συνδοξαζόμενο φως και φωτός χορηγός. Είναι ο Παράκλητος το Πνεύμα της Αληθείας. Έργο του Αγίου Πνεύματος είναι να οδηγεί εις πάσαν την Αληθείαν.

Ένα θαυμάσιο τροπάριο της Πεντηκοστής λέγει: «Πάντα χορηγεί το πνεύμα το άγιον^ βρύει προφητείας, ιερέας τελειοί, αγραμμάτους σοφίαν εδίδαξεν, αλιείς θεολόγους ανέδειξεν, όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας».

Ενώ όμως η προσωπική παρουσία του παρακλήτου στην Εκκλησία είναι πραγματική, εντούτοις το πρόσωπό του δεν μας το φανερώνει. Ωστόσο είμεθα κυριολεκτικά λουσμένοι μέσα στο φως του Αγίου Πνεύματος και αναπνεύουμε την ξείδωρη αύρα του. Αυτό είναι εκείνο που «υπερευτυγχάνει υπέρ ημών στεναγμούς αλαλήτοις». Αυτό μας παρηγορεί, μας ειρηνεύει, μας οδηγεί εις την προσευχή και τη μετάνοια. Και αυτό το πνεύμα μας βεβαιώνει, ότι είμεθα τέκνα Θεού». Αυτό μας οδηγεί στην υπακοή της πίστεως, αυτό μας προσφέρει τον φωτισμό της γνώσεως και τη συγχώρεση των αμαρτιών μας, αυτό μας αγιάζει και μας υιοθετεί.

Η αποστολή του Παρακλήτου είναι να συνεχίσει το απολυτρωτικό έργο του Θεανθρώπου Κυρίου. Κάθε εκδήλωση της Εκκλησίας μας έχει τη σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος. Το κήρυγμα, οι ιεροτελεστείες, η διαποίμανση του λαού, όλα κατευθύνονται από το Πνεύμα της Αληθείας, που είναι «πανταχού παρόν και πληροί τα πάντα». Ιδιαίτερα στα ιερά μυστήρια είναι καταφανής η ενέργεια του Παρακλήτου, όπως στο βάπτισμα η απάλειψη του προπατορικού αμαρτήματος, στο χρίσμα η ενίσχυση της νέας εν Χριστώ ζωής, στην εξομολόγηση η άφεση των αμαρτιών, στη θεία κοινωνία η ένωση με τον Χριστό, στο ευχέλαιο η ίαση του σώματος.

Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε, ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από τον πατέρα και δια του υιού αποστείλετε στον κόσμο (Ιω. ιε΄ 26). Η αλήθεια αυτή για την εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος αποτελεί βασικό δόγμα της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας. Αντιθέτως η Παπική εκκλησία διέστρεψε το δόγμα αυτό και πρόσθεσε όλως αυθαιρέτως στο σύμβολο της πίστεως την φράση «και εκ του Υιού». Η κακοδοξία αυτή αποτελεί αίρεση. Σήμερα, τη μεγάλη αυτή ημέρα της Πεντηκοστής, ας ανοίξουμε διάπλατα τις ψυχές μας για να δεχθούν την πνοή και τη φωτιά του Παναγίου Πνεύματος.

«Η ΕΡΕΥΝΑ» 23 Μαΐου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com