17 Απρ 2010

Καταδίκη Σαϊεντολόγων

Για τη λεγόμενη «Εκκλησία της Σαϊεντολογίας» και τη δράση της έχουν γραφεί πολλά κατά καιρούς. 'Η οργάνωση δε αυτή ήλθε πολλές φορές αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη ευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα με τη γαλλική δικαιοσύνη. Στις ΗΠΑ ή Σαϊεντολογία θεωρείται θρησκεία, σε άλλες όμως χώρες θεωρείται αίρεση, στη Γαλλία επικίνδυνη σέκτα, ενώ πολλοί Γάλλοι τη θεωρούν εμπορι κή επιχείρηση.

Ή Σαϊεντολογία ήλθε και πάλι στο προσκήνιο με καταδίκη δικαστηρίου του Παρισιού. Το γαλλικό δικαστήριο κατεδίκασε στις 27 Οκτωβρίου 2009 τον ιδρυτή της γαλλικής πτέρυγας της Σαϊεντολογίας Άλεν Ρόζενμπεργκ σε διετή φυλάκιση με αναστολή και εγγύηση 30.000 ευρώ· το Κέντρο Διασημοτήτων και τη βιβλιοθήκη του, την SEL, σε πρόστιμο 400.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα· όπως επίσης άλλα ηγετικά στελέχη με φυλάκιση από 10 μηνών έως 2 ετών και πρόστιμα από 5.000 έως 30.000 ευρώ. Δηλαδή το συνολικό πρόστιμο πού της επιβλήθηκε υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ. Ή υπόθεση άρχισε, όταν δύο γυναίκες πρώην μέλη της Σαϊεντολογίας κατέθεσαν μηνύσεις, ή μία τον Δεκέμβριο του 1998 και ή άλλη τον Ιούλιο του 1999. Ή πρώτη εξ αφορμής ενός δωρεάν τεστ προσωπικότητος κατέληξε να ξοδέψει - πληρώνοντας στη Σαϊεντολογία - 21.000 ευρώ! Ή δεύτερη, διότι εξαναγκάσθηκε από τον σαϊεντολόγο εργοδότη της να πληρώσει 49.500 ευρώ για να συμμετάσχει σε μαθήματα της «εκκλησίας», διότι διαφορετικά θα απολυ όταν από την εργασία της!

Ό Όλιβιέ Μορίς, ένας από τούς συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, έκανε λόγο για «σκάνδαλο», διότι κάποιοι επενέβησαν και τροποποίησαν νόμο πού προέβλεπε τη διάλυση της Σαϊεντολογίας. Πρόσθε σε όμως: Ή απόφαση της 27ης Οκτωβρί ου 2009 «είναι σημαντική και ιστορική, καθώς δείχνει για πρώτη φορά ότι ή "Εκκλησία της Σαϊεντολογίας" κρίνεται ένοχη για εμπλοκή σε οργανωμένη οικονομική άπατη».

Βεβαίως ή λεγόμενη Σαϊεντολογία, πού ιδρύθηκε από τον Αμερικανό συγγραφέα Ρόν Χάμπαρντ το 1951 (κατ' άλλους το 1954), δεν είναι ούτε θρησκεία ούτε εκ κλησία. Είναι ένα σύστημα φιλοσοφίας με θρησκευτικό ένδυμα, πού ασκεί προσ ηλυτισμό και, όπως την κατηγορούν, αποβλέπει σε καθαρά οικονομικά οφέλη. Άς τα έχει αυτά ύπ' όψιν του ό λαός μας, διότι ή Σαϊεντολογία δραστηριοποιείται και στη χώρα μας.

«Ο ΣΩΤΗΡ» Τεῦχος 1999 15-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com