20 Μαρ 2010

Aνησυχία στο Κοσσυφοπέδιο λόγω των αποφάσεων των δυνάμεων Kfor για το σπουδαιότερο σερβικό μνημείο.

(Το video είναι από παλαιότερο εορτασμό για την θρυλική μάχη του 1389 στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ Σέρβων και Τούρκων)

Η Επαρχία της Ράσκας και της Πριζρένης, της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εξέφρασε σοβαρή ανησυχία επειδή η προστασία του σερβικού μνημείου στην τοποθεσία Gazimestan πέρασε από την αρμοδιότητα των δυνάμεων Kfor στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας του Κοσόβου, άνδρες της οποίας είναι μόνο Αλβανοί.
Στο κείμενο της ανακοίνωσης της ίδιας Επαρχίας εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία λόγω του γεγονότος ότι αυτό το συμβάν έγινε επίκαιρο ακριβώς τις ημέρες κατά τις οποίες επισημαίνεται η 6η επέτειος του ξεσπάσματος του κύματος βιαιοπραγιών των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου σε βάρος των εκεί Σέρβων και των ιερών ναών της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, από το Μάρτιο του 2004.
Επίσης αναφέρεται πως οι άνδρες της Αστυνομίας του Κοσόβου δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στους Αρχιερείς της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ούτε ανάμεσα στα μέλη της σερβικής εθνικής κοινότητας που ζει στο χώρο της νότιας επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.
Αξίζει να αναφερθεί πως στην τοποθεσία Γκαζιμεστάν διαδραματίστηκε, το έτος 1389,η θρυλική Μάχη του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ Σέρβων και Τούρκων, όταν άρχισε η τουρκική εισβολή στα Βαλκάνια, και στη δεδομένη περίπτωση η εισβολή τους σε βάρος του σερβικού Κοσσυφοπεδίου.
Συγκεκριμένα, οι Σέρβοι υπέστησαν ήττα σ’αυτήν τη μάχη, όμως πρόβαλλαν σθεναρή αντίσταση στις πανίσχυρες δυνάμεις της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Από τότε και εντεύθεν, η διαφύλαξη του Κοσσυφοπεδίου εντός των ορίων της μητέρας Σερβίας αποτελεί μέρος της κρατικής πολιτείας της Σερβίας.
Σε ανάμνηση προς τη σκληρή μάχη που έδωσαν οι Σέρβοι ήρωες, στον τόπο Gazimestan κτίστηκε, το έτος 1953, το εν λόγω μνημείο, το οποίο οι Αλβανοί εξτρεμιστές πρόφτασαν να ναρκοθετήσουν και να προκαλέσουν ζημίες σ’αυτό, το έτος 1999.
πηγή:glassrbije.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com