11 Φεβ 2010

Έκκληση να επιστραφούν τα λείψανα του Αγίου Αθανασίου του Πατελάρου

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑ

Έκκληση να επιστραφούν τα λείψανα του Αγίου Αθανασίου του Πατελάρου

Μπαράζ κλοπών σε ιερούς ναούς

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

“Κάποιος χωριανός είδε παραβιασμένη την πόρτα του ιερού ναού και με ενημέρωσε. Έχουμε στενοχωρηθεί πάρα πολύ για την κλοπή των λειψάνων και παρακαλώ πολύ οποιονδήποτε γνωρίζει το παραμικρό ή και τον ίδιο που έκανε αυτή την πράξη, τον ικετεύω να μας ενημερώσει όπως μπορεί για το που είναι τα λείψανα. Εγώ προσωπικά του υπόσχομαι ότι όσο μπορώ δεν θα αποκαλύψω τα στοιχεία του, εγγυώμαι ότι θα τον βοηθήσω όπως μπορώ αρκεί να επιστρέψει τα λείψανα, που βρίσκονται στον ναό από το 2007 τον Αύγουστο όπότε και έγιναν τα εγκαίνια από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Για εμάς ο Αθανάσιος Πατελάρος είναι πολύ σημαντικός. Με πολύ μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε να φέρουμε εδώ τα λείψανα του. Μας πληγώνουν τέτοιες ενέργειες και κάνουμε έκκληση σε όποιον τα πήρε να τα επιστρέψει», αναφέρει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πατέρας Δαυίδ εξηγώντας τη σημασία των ιερών λειψάνων για τους κατοίκους του χωριού Αξού αλλά και ολόκληρο το νησί.
Έκκληση σε εκείνους που άρπαξαν τα λείψανα του Αγίου Αθανασίου του Πατελάρου, να τα επιστρέψουν, απευθύνουν όμως και οι κάτοικοι υπογραμμίζοντας τα θρησκευτικά τους αισθήματα αλλά και τον αγώνα που έκαναν προκειμένου να κατασκευάσουν στη χάρη του αγίου το ναό και στη συνέχεια να μεταφέρουν σε αυτόν μέρος των λειψάνων του.
Ο πατέρας Δαυίδ μάλιστα, ο εφημέριος της Αξού, πεζός χτενίζει σπιθαμή προς σπιθαμή το χωριό και τους γύρω δρόμους μήπως και βρει πουθενά πεταμένα τα λείψανα.
Η τοπική κοινωνία της Αξού είναι σοκαρισμένη από το περιστατικό αυτό, το οποίο είναι το τρίτο κατά σειρά που καταγράφεται στο ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου όπου άγνωστοι δράστες βάζουν στο στόχαστρο τους ιερούς ναούς. Η ιεροσυλία τους ενοχλεί βαθύτατα και τους γεμίζει θλίψη. Η κλοπή των λειψάνων αποτελεί μεγάλη απώλεια για τους πιστούς που παρακαλούν όποιον τα πήρε, πιστεύοντας πως ήταν κάτι αξίας, να τα επιστρέψει και ας κρατήσουν τα χρήματα.
«Είναι κρίμα, είναι αμαρτία με αυτά τα λείψανα που τόσο αγώνα κάναμε να τα φέρουμε από τη Ρωσία, με τον αγώνα που κάναμε για να χτίσουμε τον ναό του Αγίου που έχει γεννηθεί στην Αξό. Κάνουμε έκκληση σε αυτούς αν μας ακούν ας κρατήσουν τα λεφτά, ας πάρουν τα χρυσά αλλά ας μας επιστρέψουν τα λείψανα», μας είπε κάτοικος του χωριού.
Να υπενθυμίσουμε ότι το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι ιερόσυλοι παραβίασαν την κλειδωμένη πόρτα, πήραν εκατό ευρώ από το παγκάρι και στη συνέχεια άρπαξαν την λειψανοθήκη που είχε μέρος του ιερού λειψάνου του Αγίου Αθανασίου και εξαφανίστηκαν.
«Δυστυχώς είναι η τρίτη εκκλησία που μπαίνει στο στόχαστρο ιερόσυλων. Η πρώτη ήταν στην εκκλησιά της Παναγίας η άλλη στο κοιμητήριο και η τρίτη του Αγίου Αθανασίου. Έχουμε στενοχωρηθεί πολύ. Πρέπει να τιμωρηθούν. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο κάποιος κλέβει λείψανα Αγίων. Φοβόμαστε πολύ. Τώρα πια διπλοκλειδώνουμε τα σπίτια μας, όπως στην κατοχή που βάζαμε και ένα κουδούνι από πάνω. Ετσι πρέπει να κάνουμε και τώρα. Τι να μας κάνει και η αστυνομία τελικά καθένας από εμάς χρειάζεται και ένα αστυνόμο δίπλα του», τονίζει οργισμένος ηλικιωμένος κάτοικος.
«Αν δεν λάβουμε μέτρα θα συνεχιστεί το κακό. Η μορφή της εγκληματικότητας στην περιοχή μας άλλαξε. Η αστυνόμευση τους τελευταίους τρεις μήνες έχει χαλαρώσει. Τους τα χαρίζουμε τα χρυσά και τα λεφτά αλλά τους παρακαλούμε να μας επιστρέψουν τα λείψανα. Αστυνόμευση υπήρχε όμως τώρα έχουν σταματήσει τις περιπολίες και δεν γνωρίζουμε το γιατί», αναφέρει ιδιοκτήτης καφενείου της περιοχής περιγράφοντας το έντονο αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουν ιδιαίτερα οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι.
Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στον ναό των Μουρτζανών αλλά και στην εκκλησιά της Παναγίας στον Μασταμπά, όπου άγνωστοι άρπαξαν ό,τι χρήματα βρήκαν από το παγκάρι της εκκλησίας.
Πηγή:«Ρεθεμνιώτικα Νέα»-10/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com