Святейший Патриарх Кирилл посетил прием в посольстве Греции по случаю недели Торжества Православия
Δεξίωση πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2010 στη Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Στη δεξίωση παραβρέθηκαν ακόμα ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας στη Ρωσία Αρχιεπίσκοπος Αντόνιο Μενίνι, ο Δήμαρχος της Μόσχας κ. Γ. Λουζκώφ, εκπρόσωποι της Ρωσικής Κυβέρνησης και της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, Πρέσβεις διάφορων χωρών, Ρώσοι και αλλοδαποί διπλωμάτες.
Τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υποδέχθηκε στην είσοδο της πρεσβευτικής κατοκίας ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία κ. Μ. Σπινέλλης με τη σύζυγό του. Πριν τη δεξίωση πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
Στην προσφώνηση του ο Πρέσβης της Ελλάδας τόνισε ότι: «Έχουμε συνέλθει σήμερα εδώ, τηρώντας την παράδοση των 17 ετών, για να εορτάσουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας μαζί με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών». Σύμφωνα με τον κ. Σπινέλλη, αυτή η εορτή ενώνει όλη την Ορθοδοξία, στέλνοντας στην Οικουμένη μήνυμα αγάπης, ένωσης και αλληλεγύης.
Ο ομιλών υπενθύμισε ακόμα ότι η αγάπη προς τον πλησίον αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του χριστιανισμού όπως επίσης και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο οποίος εδώ και αιώνες βασίζεται στις χριστιανικές αξίες τόσο της Ανατολικής Ευρώπης, όσο και της Δυτικής. «Στις μέρες μας οι θρησκευτικές συγκρούσεις οξύνονται, και γι΄αυτό το μήνυμα της ειρήνης, που χακτηρίζει την εορτή μας, γίνεται τόσο επίκαιρη παρά ποτέ», διαπίστωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας.
Ιδιαίτερο χαρετισμό ο κ. Σπινέλλης απεύθυνε στον Πατριάρχη Κύριλλο, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα συμπλήρωσε ένας χρόνος από την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο της Αγίας Ρωσικής Εκκλησίας, που έδωσε στον Ρωσικό λαό τους πνευματικούς ηγέτες στους καιρούς χαλεπούς για την Πολιτεία και το έθνος και στην Οικουμενική Ορθοδοξία έδωσε την όλοκληρη χορεία των Αγίων μαρτύρων που κοσμούν την Εκκλησία του Χριστού. Σύμφωνα με τον Πρέσβη της Ελλάδας, αυτή η χρονιά απέδειξε στην παγκόσμια κοινότητα ότι στο πρόσωπο του Πατριάρχη της η Ρωσία απέκτησε ένα σοφό πνευματικό ηγέτη, διακριτικό και πιστό στις παραδόσεις, ο οποίος αντιμετωπίζει τα φλέγοντα προβλήματα και επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για το ποίμνιο του, έναν Ποιμενάρχη αντάξιο των έδοξων Προκατόχων του.
Στην αντιφώνηση του, ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι οι συναντήσεις έχουν πλέον γίνει παράδοση, η οποία εκφράζει ολοφάνερα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ λαών Ρωσίας και Ελλάδας, όπως και μεταξύ Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας. «Ανήκουμε στην ενιαία οικογένεια των ορθοδόξων λαών. Και δεν αποτελεί έκπληξη για κανένα ότι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας μας συγκεντρώνει υπό αυτή τη φιλόξενη στέγη επ΄ευκαιρίας της εκκλησιαστικής εορτής», επεσήμανε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.
Επίσης ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ελλάδας για την διαφύλαξη της ωραίας παράδοσης των προκατόχων του, που ενισχύει με αυτό τον τρόπο τους αδελφικούς δεσμούς, δια των οποίων εδώ και πολλούς αιώνες συνδέονται αρρήκτως οι ομόπιστοι λαοί.
«Καθώς επισκέπτομαι, λόγω των υπηρεσιακών μου υποχρεώσεων, διάφορες χώρες και γνωρίζω διάφορα έθνη και πολιτισμούς, νιώθω πολλές φορές ότι ανάμεσα στους ορθοδόξους δεν αισθάνεσαι στο εξωτερικό. Αυτή η εντύπωση ενισχύεται με την επίσκεψη του ορθοδόξου ναού, όπου όλα είναι δικά σου και γνωστά, ή όταν η επικοινωνία με τους πιστούς δε γίνεται μόνο δια του λόγου αλλά και δια της γλώσσας της καρδιάς. Βιώνοντας αυτές τις εμπειρίες στην Ελλάδα, είναι αδύνατο να λησμονήσει κανείς ότι ευρίσκεται σε μια χώρα τόσο πλούσια σε ιστορία και με τόσο πρωτότυπο πολιτισμό. Ο Ελληνικός λαός συμβάλει σε μέγιστο βαθμό στα κοινά της οικογένειας των ευρωπαϊκών λαών και διατηρεί ταυτόχρονα αναλλοίωτη την ταυτότητα του Ελληνισμού», είπε στη συνέχεια ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Επίσης υπενθύμισε τον ιστορικό καμβά της εν λόγω εορτής......Την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής οι εικόνες επανατοποθετήθηκαν πανηγυρικά σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Κωνσταντινουπόλεως, και ως ανάμνηση αυτού του γεγονότος επικράτησε το έθιμο να τοποθετούνται οι άγιες εικόνες στη μέση του Ναού και τελείται η καθιερωμένη τελετή της Ορθοδοξίας.
Ο Πατριάρχης τόνισε ότι μια καινούργια εποχή για την Εκκλησία, που άρχισε μετά τη λήξη της εποχής των εικονομαχικών ταραχών, σηματοδοτήθηκε από την πρωτοφανή πνευματική και πολιτιστική ακμή. «Αυτή η φάση στην ιστορία του Βυζαντίου όχι μόνο εμπλούτισε τον ελληνικό λαό αλλά και έδωσε το καρποφόρο κίνητρο για την ιεραποστολική δράση στο σλαβικό κόσμο. Οι πνευματικοί δεσμοί με τους οποίους συνδέθηκαν από τότε οι λαοί μας, προσδιόρισαν την κοινή μας ιστορία. Μια από τις λαμπρές σελίδες αυτής ήταν η υποστήριξη του απελευθερωτικού αγώνα του Ελληνικού γένους από την Ρωσική Κυβέρνηση. Και δεν ήταν τυχαίο ότι ο πρώτος Κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους αναδείχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κόμης Ιωάννης Καποδίστριας, του οποίου την 200η επέτειο της διπλωματικής υπηρεσίας εορτάσαμε πέρυσι».
Επίσης στο λόγο του κατά τη δεξίωση ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρθηκε στην ευαισθησία των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας απέναντι στα ηθικά θέματα όπως και στην επιμελή αντιμετώπιση της κληρονομημένης παράδοσης. Ταυτόχρονα ο κοινωνικός βίος και των δυο χωρών χαρακτηρίζεται από τη δημιουργική αναζήτηση της αρμονικής αναλογίας μεταξύ της προόδου και της πιστότητας στα πατρώα ιδεώδη.
Ακόμα ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου, όπου συζητήθηκαν αυτά τα θέματα.
«Με μεγάλη ευχαρίστηση θα ήθελα να επισημάνω ότι στις μέρες μας οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας δεν πραγματοποιούνται μόνο στο επίσημο επίπεδο των κυβερνήσεων και της Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας, αλλά και στο επίπεδο των ανθρώπων που δεν είναι περιβεβλημένοι με ειδικές αρμοδιότητες. Μεγάλη είναι η συμβολή της Ελληνικής Διασποράς της Ρωσίας, όπως και των Ρώσων Αποδήμων της Ελλάδας, στη σύσφιξη των αδελφικών δεσμών. Πρόσφατα, στα τέλη του Ιανουαρίου, στην Αθήνα επανιδρύθηκε ο Σύλλογος των Ρώσων μεταναστών της Ελλάδας, ενώ στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη άρχισε τη λειτουργία του το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο», είπε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.
Στο τέλος ο Πατριάρχης Κύριλλος έκανε λόγο για τις προσκυνηματκές περιηγήσεις: «Αυξάνονται συνεχώς οι προσκυνηματικές περιηγήσεις των πιστών προς τα ιερά προσκυνήματα των χωρών μας. Θα στηρίζουμε και αναπτύσσουμε τα όλα όσα ενισχύουν την ενότητα μας με βάση τις κοινές αξίες».
Πηγή:mospat.ru/
1 σχόλιο:
ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ? ΑΝ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ?
Δημοσίευση σχολίου