7 Φεβ 2010

Ποιους ενοχλεί ο αντι-οικουμενιστικός αγώνας;


Άρχισε εκστρατεία κατασυκοφάντησης και σπίλωσης του αντι-οικουμενιστικού αγώνα;
Στο «ΒΗΜΑ»
- 07/02/2010 διαβάζουμε:

Οι υπερορθόδοξοι φονταμενταλιστές βάλλουν κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Πατριάρχη Μόσχας και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Τάγματα νεοσυντηρητικών πολιορκούν την Ορθοδοξία

Ποιοι βάζουν εμπόδια στην προσέγγιση με το Βατικανό και το Ισλάμ

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 20ού αιώνα από τους βαπτιστές και τους πρεσβυτεριανούς, ο φονταμενταλισμός επεκτάθηκε σταδιακά στο Ισλάμ και στα ακραία εβραϊκά κινήματα και πλέον χτυπά δυνατά τις πύλες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος βρίσκονται στο στόχαστρο των υπερορθόδοξων ομάδων, οι οποίες αντιτάσσονται στον διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τους προτεστάντες, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το Ισλάμ, τους εβραίους, καθώς και με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για καίριας σημασίας ζητήματα. Τα Βαλκάνια δείχνουν να αποτελούν το έδαφος επί του οποίου ανεφύησαν τα κινήματα αυτά και έχουν εξαπλωθεί στη Γεωργία, κατέκλυσαν τη ρέπουσα σε τέτοια φαινόμενα από την εποχή του Ντοστογιέφσκι Ρωσία, επεκτείνονται στα ζεστά νερά της Μεσογείου και κυρίως της Κύπρου και των αραβικών κρατών, και φτάνουν ακόμη και στη μακρινή Λατινική Αμερική, καθώς επίσης και σε αυτήν ακόμη την Αυστραλία.

Η γεωγραφία των ορθόδοξων φονταμενταλιστών

Το κέντρο

Με κέντρο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη, στην οποία έχουν σπουδάσει δεκάδες θεολόγοι, μοναχοί και κληρικοί, οι ομάδες των νεοσυντηριτικών έχουν επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία και η Σερβία δείχνουν να κρατούν καλά τα σκήπτρα του φονταμενταλισμού, αφού επί πολλούς αιώνες έζησαν σε μια κλειστή ορθοδοξία που επιβίωνε στην οθωμανική αυτοκρατορία και αμέσως μετά κάτω από τη σκληρή πίεση των ολοκληρωτικών καθεστώτων των Τίτο και Ζίβκοφ. Η πτώση των συνόρων τούς έφερε ακόμη πιο κοντά στην πρωτεύουσα των Βαλκανίων Θεσσαλονίκη και τα κινήματα του νεοσυντηρητισμού άρχισαν να αποκτούν άμεση επικοινωνία μεταξύ τους.

Με blogs και Facebook

Κύριλλος Πατριάρχης Μόσχας

Παρά το γεγονός ότι δηλώνουν οπαδοί της παράδοσης, οι ομάδες των υπερορθοδόξων έχουν δημιουργήσει δεκάδες sites, blogs, σχολιογραφικά πρακτορεία ειδήσεων και ομάδες στο Facebook μέσα από τα οποία κατακεραυνώνουν όλους όσοι έχουν διαφορετικές από αυτούς απόψεις και θέσεις . Η δραστηριότητα που παρουσιάζουν οι ομάδες αυτές στο Διαδίκτυο είναι εντυπωσιακή και ανταγωνίζεται σε αμεσότητα ακόμη και τις πάντα καλά ενημερωμένες επίσημες ιστοσελίδες της Αγίας Εδρας και του Πατριαρχείου Μόσχας. Με φωτογραφίες, βίντεο, σχόλια αλλά και πληροφορίες για τις παρασκηνιακές συζητήσεις που συντελούνται στις συνομιλίες μεταξύ των Εκκλησιών και των θρησκειών, οι χρήστες στο Διαδίκτυο που ανήκουν στις υπερσυντηρητικές ομάδες δείχνουν ότι διαθέτουν πολύ καλή πληροφόρηση ακόμη και εκ των έσω.

Η δράση
Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

Συναντήσεις, συνέδρια και συνομιλίες για το φαινόμενο της Πανθρησκείας, όπως το ονομάζουν, αποτελούν τις κύριες δραστηριότητές τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματοποίησαν ακόμη και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο στείρος αντιαμερικανισμός και ο αντισημιτισμός χαρακτηρίζουν πολλά από τα συνθήματά τους, διότι θεωρούν ότι η κάθε προσπάθεια συνεύρεσης ή επικοινωνίας μεταξύ των εκπροσώπων των θρησκειών αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που στόχο έχει την άλωση της ορθοδοξίας, του μοναδικού αληθινού χριστιανικού δόγματος.
Στόχος των φονταμενταλιστικών κινημάτων των βαπτιστών και των πρεσβυτεριανών ήταν ο εξοβελισμός των επιστημόνων οι οποίοι προχωρούσαν σε μεγάλες ανακαλύψεις που δεν συμβάδιζαν με το γράμμα κυρίως της Παλαιάς Διαθήκης. Στόχος των ορθοδόξων φονταμενταλιστών είναι να σταματήσουν άπαξ και διά παντός οι φωνές όλων όσοι προσπαθούν, στο πλαίσιο της παγκοσμιότητας και των πολυπολιτισμικών κοινωνιών, να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας. Και τα πύρινα βέλη τους δείχνουν να στρέφονται κυρίως κατά τριών προσώπων: του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου και του Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ. Αναστασίου.
«Οι υπηρέτες της παγκοσμιοποίησης και των ξένων συμφερόντων», οι «εχθροί της Εκκλησίας» όπως τους χαρακτηρίζουν οι αυτοαποκαλούμενοι θεματοφύλακες της παράδοσης, έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τη γιγάντωση των φονταμενταλιστικών κινημάτων στο εσωτερικό της Ορθοδοξίας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που άρχισε να κάνει την εμφάνισή του τη δεκαετία του 1960, με αφορμή την άρση των αναθεμάτων μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο Στ Δ , ενισχύθηκε τη δεκαετία του 1990, ξεσπάθωσε με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β Δ στην Αθήνα, και στη χαραυγή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα δείχνει να κατακτά τις ψυχές πολλών κληρικών, μοναχών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας, ανεξαρτήτου ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.

Η εσωστρέφεια της Εκκλησίας

Την περασμένη Τετάρτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με μια βαρυσήμαντη ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών στηλίτευσε το φαινόμενο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, είπε, «ατυχώς εν πολλοίς κατατρέχεται υπό τινος εσωστρεφείας, περιοριζομένη συνήθως εις την επίλυσιν των εσωτερικών της κύκλων, κωφεύουσα, ενίοτε υπό την πίεσιν φονταμενταλιστικών κύκλων, εις τας εκκλήσεις διά συνεργασίαν και καταλλαγήν, ως εάν μη ήτο δυνατόν να διατηρήση αλώβητον την ταυτότητά της, εάν ανοίξη και τείνη τας χείρας της εις συνεργασίαν μετά των άλλων. Αλλ΄ ο όντως μέγας πλούτος της Ορθοδοξίας δεν της εδόθη προς συντήρησιν. Οφείλει η Ορθοδοξία να χρησιμοποιήση την παράδοσίν της, τον θεολογικόν και πνευματικόν θησαυρόν της, διά να αντιμετωπίση ο σύγχρονος άνθρωπος τα φλέγοντα υπαρξιακά προβλήματά του». Την ίδια ώρα, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος δείχνει να δίνει σαφείς εντολές στους συνεργάτες του: «Δεν μπορούμε να μείνουμε εγκλωβισμένοι». Και απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν τον περασμένο Ιούλιο φέρεται να επισήμανε ότι «εμείς είμαστε κληρικοί, δεν έχουμε το δικαίωμα να μείνουμε απαθείς στον κόσμο που θέλει να ακούσει το μήνυμά μας».
Οσο για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο δείχνει να μετράει τα τραύματα που του προκαλούν πολλές φορές οι φονταμενταλιστές. Καθηγητής πανεπιστημίου και ένας από τους ελάχιστους ορθοδόξους που γνωρίζουν καλά το Ισλάμ, ο κ. Αναστάσιος δηλώνει προς πάσαν κατεύθυνση: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπήσουμε. Εκεί έξω μας περιμένουνε εκατομμύρια πληγωμένες ψυχές που θέλουν να μας ακούσουν»...

«Προδότες» και... ξύλο!

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ψεύδεται», ακούστηκε να λέγεται από τα χείλη αρχιερέως κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον περασμένο Οκτώβριο. Ο μητροπολίτης, ο οποίος ανήκει στη λεγόμενη πτέρυγα των «σκληρών» της Ιεραρχίας, δεν ήταν η πρώτη φορά που κατακεραύνωνε τον κ.κ. Βαρθολομαίο. Η διαφορά ήταν ότι το έπραττε στην αίθουσα της Ιεραρχίας και κανένας από τους εν Χριστώ αδελφούς του δεν έσπευσε να του απαντήσει. Αφορμή για το ξεσπάθωμα του ελκυστικού στα μέσα ενημέρωσης αρχιερέα στάθηκε επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος ζητούσε από την Εκκλησία της Ελλάδος να λάβει μέτρα, διότι μια ομάδα δικών της κληρικών, μητροπολιτών, μοναχών και πανεπιστημιακών θεολόγων διακινούσε τη λεγόμενη Ομολογία Πίστεως μέσα από την οποία στηλιτεύεται ο διάλογος της Ορθόδοξης με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
«Ολες οι άλλες θρησκείες που αγνοούν και δεν ομολογούν τον Χριστό είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα και έργα του διαβόλου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην Ομολογία Πίστεως, την οποία φέρονται να υπογράφουν μεταξύ άλλων μητροπολίτες των Πατριαρχείων Σερβίας και Βουλγαρίας, καθώς και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και το κείμενο αυτό αποτέλεσε, όπως λέγεται, την αιτία για να ξεσπάσουν επεισόδια και να σημειωθεί ακόμη και κατάληψη ναού στην Κύπρο, όπου την ίδια περίοδο διεξαγόταν ο διάλογος με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Εχοντας, όπως λέγεται, ως πεδίο αναφοράς γνωστό μοναστήρι της μεγαλονήσου, οι υπερορθόδοξοι συγκεντρώθηκαν, «διασταύρωσαν» τις ρομφαίες τους με τον Μητροπολίτη Πάφου, αποδοκίμασαν τους ρωμαιοκαθολικούς και κυρίως τους ορθοδόξους οι οποίοι συμμετείχαν στον διάλογο και, όταν πλέον η κατάσταση κινδύνευε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος επέβαλε ποινές στους μοναχούς και στους κληρικούς που πρωτοστάτησαν στα γεγονότα.

10 σχόλια:

Αντιοικουμενιστής είπε...

Το "χριστιανορθόδοξο" Βήμα, που είναι γνωστό τοις πάσι για τον συνεχή και αέναο ρόλο εναντίον της Αγίας Ορθοδοξίας μας και της Πατρίδας μας, ανέλαβε το ρόλο 5ης φάλαγγας για τους οικουμενιστές. Δεν μας εκπλήσσει καθόλου ότι ένα τα μεγάλα τραστ απόπλυσης εγκεφάλου και όχι ενημέρωσης, όπως το δήθεν "έγκυρο" Βήμα, πρωτοστατεί στον πεμπτοφαλαγγιτισμό των οικουμενιστών, αλλά και στο να τους θέσει υπό την προστασία τους. Ακραίος φονταμενταλισμός υφίσταται μόνο στον αμερικάνικο παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό και στον συναίτερό του τον παπικό ουκουμενιστικισμό, ασθένεια που έχει καταλάβει τους περισσότερους ιεράρχες μας και πανεπιστημιακούς θεολόγους μας. Χτυπούν τα άθλοια τράστ τον πατέρα Θεόδωρο Ζήση, έναν συνταξιούχο πανεπιστημιακό και ιερέα ενός μικρού Ιερού Ναού. Τόσο τον φοβούνται οι άθλιοι; Ας ασχοληθούν μαζί του, στην επόμενη επίθεση, οι Times και το CNN. Να γνωρίζουν καλά οι φονταμενταλιστές οικουμενιστές ότι η απάτη τους και των αντιχρίστων μέσων ενημέρωσης που τους προστατεύουν θα ξεσκεπαστεί και η ίδια η ανίερη συμμαχία που συνήψαν από κοινού θα τους πνίξει στο βούρκο της βρωμιάς τους.

Ανώνυμος είπε...

Βλέποντας ότι η ομολογία της Ορθοδόξου Πίστεως χαρακτηρίζεται ως ζηλωτισμός, υπερορθοδοξία και φονταμενταλισμός θέλω να ζητήσω από τους Ορθοδόξους Ποιμένες μας να εκφράσουν με απλά και σαφή λόγια το πως έχουν τα πράγματα στα θέματα της Πίστεως. Δηλαδή ότι είναι ανυπόστατο το να είναι κανείς υπερορθόδοξος ζηλωτής και φονταμενταλιστής. Αυτό που ισχύει είναι ή να είναι Ορθόδοξος ή να μην είναι. Δεν μπορεί να είναι κάποιος πχ 99% Ορθόδοξος και 1% Παπικός.
Ή θα είναι 100% Ορθόδοξος ή θα είναι 100% κακόδοξος.
Και ενώ στα ανθρώπινα πράγματα είναι συνήθως αξιέπαινη η μέση οδός (πχ το θάρρος ανάμεσα στα άκρα θράσος και δειλία), στα θέματα της Πίστεως δεν μπορεί να υπάρξει μέση οδός! Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη διδαχή του Χριστού μας αποκόβει από τον Θεό. Να εξηγήσουν στο κόσμο ότι για αυτό το λόγο οι Θεοφόροι Πατέρες πολέμησαν τις αιρέσεις και για αυτό το λόγο οι Άγιοι Μάρτυρες έδωσαν τη ζωή τους.
Πας ο παραβαίνων και μη μένων εν τη διδαχή του Χριστού Θεόν ουκ έχει' ο μένων εν τη διδαχή του Χριστού, ούτος και τον Πατέρα και τον Υιό έχει. Β Καθολική Επιστολή 9 Αποστόλου και Ευαγγελιστή της Αγάπης Ιωάννη.
Τέτοιες έντεχνες επιθέσεις κατά της αληθείας, ας μας βάλουν μυαλό ότι δηλαδή πρέπει οι Ορθόδοξοι να διαχωριστούν από τους Οικουμενιστές, όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με έργα (όπως διακοπή του μνημοσύνου των αιρετικών- δεν είναι η Πατερική οδός αυτή;)- για να είναι ο Θεός μαζί μας - διαφορετικά οι Οικουμενιστές θα καταπιούν τους Ορθοδόξους! Και αυτό γιατί όπως λέει ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, όταν ανακατεύουμε το καλό με το κακό, το κακό πάντοτε κυριαρχεί!
"Είναι όπως, το νερό ανακατώνεται με πετρέλαιο, και δεν είναι ούτε να το πιεις ούτε να το κάψεις"
(Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς Περί του Νόμου του Θεού σ.38 εκδόσεις Χρόες). Δείτε την εκστρατεία κατασυκοφάντησης και σπίλωσης του αγώνα της ομολογίας της Ορθοδόξου Πίστεως και την απουσία διάθεσης μετανοίας των Οικουμενιστών Ιεραρχών!!...

Ανώνυμος είπε...

Aνώνυμε 07 Φεβρουαρίου 2010 4:00 μ.μ. ΟΛΟΣΩΣΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΘΕΡΜΑ!

Ανώνυμος είπε...

Αρθρα σαν και αυτό αποδεικνύουν,ότι οι Οικουμενιστές και οι φίλοι τους έχουν καλά επισημάνει τους αντιπάλους τους και άρχισαν ήδη την κατασυκοφάντησή τους.Οι αρχηγοί των Οικουμενιστών και οι όπισθεν αυτών ευρισκόμενοι και κρυπτόμενοι δύο λύσεις έχουν.Η πρώτη είναι να αναδιπλωθούν με κάποιες υποχωρήσεις για να θολώσουν τα νερά, λόγω των αντιδράσεων που και οι ίδιοι επισημαίνουν.Η δεύτερη να προχωρήσουν δημιουργώντας νέα τετελεσμένα και ποντάρωντας στο γεγονός ,ότι οι περισσότεροι των αντιδρώντων δεν θα τολμήσουν τελικά να αποκοπούν Εκκλησιαστικά από την Διοίσησή τους, ότι και άν κάνουν.Το μέλλον,άμεσο ή μεσοπρόθεσμο,θα δείξει τί τελικά θα πράξουν.Καλο όμως θα ἠταν οι Ορθόδοξοι να είναι έτοιμοι και προετοιμασμένοι και για το καλύτερο και για το χειρότερο

Ανώνυμος είπε...

Oρθότατον το σχόλιο 9:38 μ.μ. ΜΠΡΑΒΟ!

Ανώνυμος είπε...

Ως Ορθόδοξος που υπέγραψα την ομολογία της πίστεως κατά του Οικουμενισμού θίγομαι από το άρθρο αυτό στην εφημερίδα "Βήμα" και απαιτώ να ανακαλέσουν τους χαρακτηρισμούς τους! Οι Ορθόδοξοι δεν είναι ούτε υπό - Ορθόδοξοι ούτε υπέρ Ορθόδοξοι ούτε κάνει ο καθένας έναν Χριστιανισμό όπως τον βολεύει για να κατηγορεί τους άλλους ως νεοσυντηρητικούς! Οι Χριστιανοί δεν ανήκουν σε Τάγματα όπως οι Μασόνοι και οι Σατανιστές!

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστή η τακτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επιχειρεί να εντάξει όλους όσοι δεν συμφωνούν με την πολιτική και τη διπλωματία του σε ομάδα ακραίων ούτως ώστε να δύναται να τους προσάπτει τις γνωστές ετικέττες. Στις ομαδοποιήσεις αυτές ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει εντρυφήσει και επιχειρεί με τους δορυφόρους που διαθέτει στην Ελλάδα να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης, το οποίο όμως δεν συνάδει σε ορθόδοξο Προκαθήμενο που υπηρετεί στη θέση που κόσμησε κάποτε και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Αναφέρομαι ειδικά στον Άγιο Ιωάννη για να παραπέμψω και στα λεγόμενά του περί τοιούτων Επισκόπων, όπως λ. χ. ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ανώνυμος είπε...

Μήπως θα πρέπει να σκεφθούμε να υποβάλλουμε όλοι μας -οι ορθόδοξοι- μαζικές μηνύσεις μήπως και συνέλθουν οι συκοφάντες λασπολόγοι;

Ανώνυμος είπε...

Σας παραπέμπω σε μια εξαιρετική και τεκμηριωμένη απάντηση.....

http://orthodoxia.forumup.gr/post-12321-orthodoxia.html#12321

Ανώνυμος είπε...

δείτε και τα πολυ καλά σχόλια εδω
http://thriskeftika.blogspot.com/2010/02/blog-post_1032.html

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com