22 Ιαν 2010

Ο από Νύσσης Ειρηναίος νέος Πατριάρχης Σερβίας


Ο από Νύσσης Ειρηναίος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας. Στην Ιερατική Σύναξη για την ανάδειξη του νέου 45ου Πατριάρχη Σερβίας συμμετείχαν 45 Επίσκοποι στην κατάρτιση του τριπροσώπου από το οποίο εκλέγεται ο νέος Πατριάρχης με κλήρωση. Στο τριπρόσωπο εξελέγησαν οι μητροπολίτες Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, Μπάτσκα Ειρηναίος και Νύσσης (Νις) Ειρηναίος.
Τα ονόματα των τριών διεκδικητών του Πατριαρχικού Θρόνου στη συνέχεια της διαδικασίας γράφηκαν σε ξεχωριστά κομμάτια χαρτί και τοποθετήθηκαν στο Άγιο Ποτήριο. Τον κλήρο για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη τράβηξε ο ηγούμενος της μονής Λαμπόβινα Γαβριήλ που στο παρελθόν θήτευσε και στην Ιερά Μονή Χελανδαρίου του Αγίου Όρους.
Ο από Νύσσης και πλέον Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος εξελέγη Επίσκοπος στις 14 Ιουλίου του 1974. Σύμφωνα με το Σερβικό εθιμοτυπικό η πρώτη, ανεπίσημη, ενθρόνιση γίνεται στον Καθεδρικό Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ, στο Βελιγράδι και μερικές ημέρες ή και μήνες αργότερα γίνεται η επίσημη τελετή, στην πόλη Πετς (Πέκιον) του Κοσόβου, όπου είναι και η έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας.
Πηγή: amen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com