11 Ιαν 2010

Βανδαλισμοί σε τάφους στο κοιμητήριο Λεμεσού


Πυρπόλησαν τις σημαίες και διέλυσαν καντήλια

Σε συναγερμό τέθηκαν αργά χθες το απόγευμα οι Διωκτικές Αρχές μετά από πληροφορία που είχε δοθεί και άφηνε υπονοούμενα ότι η βεβήλωση που έγινε στον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου είχε συνέχεια αυτή τη φορά στον τάφο του αείμνηστου τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού που βρίσκεται στο κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό. Τελικά διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για γενικότερες πράξεις βανδαλισμών σε μεγάλο αριθμό τάφων, από τους οποίους αφαιρέθηκαν και καταστράφηκαν σημαίες και καντήλια. Οι βανδαλισμοί αποδίδονται εκ πρώτης όψεως σε ομάδα ανεύθυνων ανηλίκων, οι οποίοι θεάθηκαν χθες να περιφέρονται στο χώρο του κοιμητηρίου.
Η διαπίστωση των βανδαλισμών έγινε γύρω στις 5 το απόγευμα. Αρχικά έγινε λόγος μόνο για τον τάφο του Σπύρου Κυπριανού από τον οποίο οι δράστες είχαν σπάσει το καντήλι και εξαφάνισαν από τον ιστό την κυπριακή και την ελληνική σημαία ενώ έλειπε από την πλάκα του τάφου ανάγλυφος μαρμάρινος πάπυρος. Η Αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα ενώ στο χώρο του κοιμητηρίου έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης και άλλα επαρχιακά στελέχη του κόμματος. Για «ανοσιούργημα που επαναλαμβάνεται από κάποιους ανεγκέφαλους» έκανε λόγο ο Άγγελος Βότσης με δήλωσή του στον «Φ», επισημαίνοντας ότι «κάποιοι επιτέλους πρέπει να λογικευτούν». Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού που βρέθηκε λίγο αργότερα στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται για εσκεμμένη πράξη σε βάρος μόνο του τάφου του πατέρα του, αποδίδοντας τους βανδαλισμούς σε ανεύθυνα νεαρά πρόσωπα.
Και φαίνεται ότι αυτό ακριβώς συνέβηκε αφού από περαιτέρω έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι το κακό ήταν γενικότερο. Είχαν αφαιρεθεί οι σημαίες και από τάφους στρατιωτών αλλά και θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του Γραμματικού και από άλλα μνημεία. Επίσης υπήρχαν και άλλα σπασμένα καντήλια και βάζα με λουλούδια τα οποία οι δράστες σκόρπισαν στους διαδρόμους του κοιμητηρίου. Δεν άργησε δε να ξεκαθαριστεί και η εξαφάνιση του πάπυρου από τον τάφο του Σπύρου Κυπριανού, όταν πήγε στη σκηνή η οικονόμος της οικογένειας Κυπριανού, Μυριάνθη Φιλαρέτου, η οποία ανέφερε ότι ο πάπυρος είχε μεταφερθεί για συντήρηση στα πλαίσια ευρύτερων έργων συντήρησης που γίνονται στον τάφο.
Κάποιες από τις κλαπείσες σημαίες εντοπίσθηκαν ξεσκισμένες στους διαδρόμους ανάμεσα στους τάφους ενώ οι δράστες είχαν συγκεντρώσει κάποιες άλλες σε παλιό συντριβάνι και τις πυρπόλησαν. Λόγω του σκότους οι έρευνες για εντοπισμό περισσότερων τεκμηρίων θα συνεχιστούν σήμερα ενώ ο χώρος του κοιμητηρίου τέθηκε υπό αστυνομική φρούρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας.
Όλα φωτογραφίζουν ανεύθυνους νεαρούς
ΚΑΤΟΙΚΟΙτης περιοχής ανέφεραν ότι νωρίτερα χθες το απόγευμα είχαν αντιληφθεί καπνούς στο σημείο όπου βρέθηκαν καμένες οι σημαίες, χωρίς όμως να τους περάσει από το νου τι ακριβώς συνέβαινε. Η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι επρόκειτο για καψάλισμα ξερών λουλουδιών μετά από καθαρισμό τάφων. Την ίδια περίπου ώρα, σύμφωνα με μαρτυρίες που δόθηκαν στην Αστυνομία, τρεις τουλάχιστον νεαροί είχαν θεαθεί να περιπλανώνται μέσα στο κοιμητήριο, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για ανάμειξη τους στα όσα αργότερα συνέβησαν. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Γιάννης Γεωργίου, έχουν δοθεί κάποιες πληροφορίες για συγκεκριμένους νεαρούς οι οποίοι αναζητούνταν όλο το βράδυ για να ανακριθούν.
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»- 11/01/2010

3 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Η δημοκρατία των Εξαρχείων επεκτείνεται στην Κύπρο.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Και μάλιστα στο χώρο των κοιμητηρίων! Ελεος!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Τα κοιμητήρια ή ακόμη και τα νεκροταφεία, είναι για μας κ. Τελεβάντο. Αυτούς τους περιμένει ο αποτεφρωτήρας, ο κλίβανος που θα τους κάνει σκόνη συμπαντική.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com