12 Δεκ 2009

Βεβήλωσαν την Κύπρο


Με στόχο την αναταραχή

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ

Συγκλονισμό, θλίψη, οργή και αποτροπιασμό προκάλεσε ανά το παγκύπριο η πρωτοφανής βεβήλωση του τάφου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στο κοιμητήριο Κάτω Δευτεράς και η κλοπή της σορού του.
Πρόκειται για οργανωμένη ενέργεια από ομάδα ατόμων που δεν ήθελαν απλά να διενεργήσουν βανδαλισμούς, αλλά στόχευαν στην κλοπή της σορού του αείμνηστου τέως Πρόεδρου, προκαλώντας αναταραχή στο εσωτερικό μέτωπο.
Η ιεροσυλία έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια ημέρα πριν το ετήσιο μνημόσυνο του τέως Προέδρου. Μέχρι τις 5 το απόγευμα προχθές, διεξάγονταν εργασίες στον τάφο όπου είχε τοποθετηθεί η πλάκα και ετοιμάστηκε το λεγόμενο τζιούρι. Μερικές ώρες αργότερα, ομάδα αγνώστων, καλυπτόμενοι από το σκοτάδι και τη βροχή, αφαίρεσαν τη γρανιτένια πλάκα και άρχισαν το σκάψιμο.
Στη συνέχεια επιχείρησαν να πάρουν το φέρετρο και όταν δεν τα κατάφεραν, πήραν τα σεντόνια μέσα στα οποία βρισκόταν και η σορός. Οι δράστες, που φαίνεται ότι πήγαν οργανωμένα, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και δεν άφησαν καθόλου ίχνη, ενώ έριξαν δύο σάκους ασβέστη πάνω από την πλάκα με σκοπό να εξαφανίσουν τυχόν ίχνη τους. Η αποτρόπαια πράξη που έχει συγκλονίσει τον πολιτικό κόσμο, την οικογένεια του εκλιπόντος αλλά και τους πολίτες, έγινε αντιληπτή μόλις στις 8 χθες το πρωί. Στο χώρο έσπευσαν στενοί συνεργάτες, ενώ ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Η είδηση ότι βέβηλοι έκλεψαν τη σορό του Τάσσου, έσκασε σαν βόμβα.
Πολλοί δεν το πίστευαν, άλλοι διερωτούνταν «γιατί», ενώ τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν. Στο κοιμητήριο της Κάτω Δευτέρας, έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, πολίτες, αλλά και η οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου, η οποία αντίκρισε το ειδεχθές έγκλημα.
Η οικογένειά του έφτασε γύρω στις 9.30 στο κοιμητήριο και αντίκρισε τον τάφο άδειο. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ποιο ανθρώπινο χέρι μπορούσε να κάνει αυτή τη βάρβαρη πράξη. Στον τάφο βρέθηκε μια εικόνα την οποία δεν έκλεψαν οι ιερόσυλοι την οποία πήρε μαζί της η κόρη του Αναστασία. Στο σπίτι του εκλιπόντος στη Στράκκα έφταναν γνωστοί και φίλοι για συμπαράσταση, αλλά και να μάθουν κατά πόσον υπάρχει κάποια εξέλιξη.
Ο τάφος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου βρίσκεται στην είσοδο του κοιμητηρίου και μόλις προχθές ολοκληρώθηκε με τη συμπλήρωση ενός έτους από την κηδεία. Φίλοι και στενοί συνεργάτες είχαν τοποθετήσει την ελληνική σημαία, φύτεψαν μιαν ελιά και ανέγραψαν στην πλάκα μια φράση από το διάγγελμα που είχε κάνει όταν καλούσε τον κυπριακό λαό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα.
Προχθές συνεργείο είχε ασχοληθεί με τον καθαρισμό του χώρου, στήθηκε τέντα ώστε σήμερα να τελεστεί το τρισάγιο. Φαίνεται όμως ότι οι βάνδαλοι είχαν άλλα σχέδια, προχωρώντας στα άνομα σχέδιά τους, είτε κατ’ εντολή άλλων, είτε από μόνοι τους. Κάτω από την προτομή του τέως Προέδρου αναγράφηκε: «Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου».

Τα αδικήματα

Η Αστυνομία διερευνά υπόθεση παράνομης εισόδου σε τόπο ταφής και επίδειξη ασέβειας σε λείψανο νεκρού, καταστροφής μνημείου και εκταφής λειψάνου χωρίς διάταγμα αρμόδιου δικαστηρίου.

Πήγαν οργανωμένοι

ΠΟΛΥ καλά οργανωμένοι και διαβασμένοι φαίνεται να ήταν οι δράστες της ειδεχθούς εγκληματικής πράξης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η οργάνωση των δραστών, οι οποίοι ήταν μετά βεβαιότητας περισσότεροι από δύο, προκύπτει από τα πιο κάτω ευρήματα:
1.Η μετακίνηση της πλάκας του μνημείου δεν μπορούσε να γίνει χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία.
2.Το άνοιγμα ενός τάφου, η αφαίρεση του χώματος δηλαδή, είναι μια διαδικασία που συνήθως για τους επαγγελματίες του είδους διαρκεί το λιγότερο δύο ώρες, όταν εργάζονται
δύο άτομα και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες.
3.Ο τόπος στον οποίο βρισκόταν ο τάφος δεν επέτρεπε σε οποιοδήποτε εκσκαφέα να προσεγγίσει το σημείο.
4.Το συνολικό βάρος του φερέτρου κατά την ταφή ξεπερνούσε τα 100 κιλά.
5.Η σορός είχε υποστεί επεξεργασία με αρκετά χημικά υλικά πριν από την ταφή. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποβιώσει στις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και η ταφή έγινε τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου ενώ είχε εκτεθεί και σε λαϊκό προσκύνημα.
Σύμφωνα με ειδικούς, η χρήση χημικών ουσιών δεν θα επέτρεπε την αποσύνθεση της σορού σε περίοδο ενός μόνο χρόνου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η σορός βρισκόταν σε καλή κατάσταση για να μπορέσουν οι δράστες να τη μετακινήσουν χωρίς να πάρουν μαζί τους και το φέρετρο.
Να αναφέρουμε επίσης ότι πριν από έναν περίπου μήνα η οικογένεια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας είχε ζητήσει την απομάκρυνση του πρόχειρου μνημείου που είχε στηθεί και προχώρησε στην κατασκευή νέου μνημείου.
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» - 12/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com