Σάλο και αμφισβήτηση της νομιμότητάς της έχουν προκαλέσει σε Γαλλία και Αυστραλία οι μαρτυρίες πρώην μελών της για εκβιασμούς, εκφοβισμούς και κακομεταχείριση
Με ελπίδα για μέρες με... λιγότερους δικαστικούς αγώνες περιμένει η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας το 2010, καθώς φέτος δέχτηκε καταιγιστικά πυρά σε όλο τον κόσμο. Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε η έντονη αμφισβήτηση από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Αυστραλίας σχετικά με τη νομιμότητά της, νομιμότητα για την οποία παλεύει πολλά χρόνια με σχετική επιτυχία. Παράλληλα, για πρώτη φορά αμφισβητείται από διάφορους αστέρες στους οποίους βασίζεται για να εξασφαλίζει κύρος και δημοτικότητα, ενώ βγαίνουν στην επιφάνεια τα καλά κρυμμένα μυστικά της.
Μέσα από διαφορετικές μαρτυρίες, μεταξύ των οποίων ένα σχετικό βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από πρώην μέλος της, προκύπτει ένα μωσαϊκό εκβιασμών, εκφοβισμού και συστηματικής κακομεταχείρισης των μελών της.
Ο ομογενής ανεξάρτητος γερουσιαστής Ν. Αυστραλίας Νίκος Ξενοφών, έχοντας στα χέρια του επιστολές πρώην μελών της Εκκλησίας που μιλούν για εκβιασμούς για δωρεές χρημάτων κι άλλες εκφοβιστικές πρακτικές, πιέζει να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες της Σαϊεντολογίας, ενώ και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ εξέφρασε δημοσίως την «ανησυχία» του για τις δραστηριότητες της Εκκλησίας.
«Πρωταγωνιστής» στις καταγγελίες του κ. Ξενοφών είναι ο Ααρον Σέξτον, που «γεννήθηκε στη Σαϊεντολογία» και ανέβηκε στην ιεραρχία. Η κακομεταχείρισή του ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια, όταν η μητέρα του εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί της κηδεμονίας του, την οποία και ανέλαβε η Σαϊεντολογία.
Κέντρα «εργασίας». Το 1991 βρέθηκε στα αρχηγεία της Φλόριντα, όπου ήταν παρών στους εκβιασμούς που ασκούσαν μέλη της Εκκλησίας σε έγκυες για να προβούν σε εκτρώσεις. Σε περίπτωση που δεν υπάκουαν, τις έστελναν σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα «εργασίας» όπου και εξαναγκάζονταν σε σκληρή δουλειά.
Ο ίδιος ο Σέξτον έστειλε περισσότερους από 30 ανθρώπους σε τέτοια κέντρα, ενώ έτσι κι αλλιώς τα μέλη της Εκκλησίας αναγκάζονται να δουλεύουν στις διάφορες υπηρεσίες της 70 με 80 ώρες εβδομαδιαίως με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 50 δολάρια.
Ο κ. Ξενοφών έχει παραδώσει τις επιστολές στην αστυνομία, η οποία και εξετάζει το θέμα, ενώ ερευνά επίσης την αυτοκτονία του Εντουαρντ ΜακΜπράιντ το 2007, ο οποίος είχε πληρώσει 23.000 δολάρια προκειμένου να γίνει σύμβουλος της Σαϊεντολογίας.
Την καταγγελία έχει κάνει ο αδελφός του, ο οποίος ισχυρίζεται πως ο ΜακΜπράιντ οδηγήθηκε στο απονενοημένο βήμα μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από την Εκκλησία, πιέσεις οι οποίες αποτυπώνονται στα 19 τηλεφωνήματα που δέχτηκε από μέλη της τρεις ημέρες προτού αυτοκτονήσει.
ΣΥΜΜΑΧΟΣ
Ο πρώην Νο2 στην ιεραρχία «ξεσπαθώνει»
Απρόσμενος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια για έρευνα βρέθηκε ο Μάρτιν Ράθμπεν, νούμερο δύο στην ιεραρχία των Σαϊεντολόγων μέχρι και το 2004, οπότε και αποχώρησε. Σε συνέντευξή του παραδέχτηκε πως οι επικεφαλής της εκκλησίας χρησιμοποιούν εκφοβιστικές και εκβιαστικές μεθόδους και θέλουν να αυξήσουν τα έσοδα με κάθε κόστος. «Ολα γίνονται για τα λεφτά και την εικόνα», δήλωσε σε εφημερίδα της Φλόριντα. Η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας της Αυστραλίας, μέσω της επικεφαλής της Βίκι Ντάνσταν, ισχυρίζεται πως οι κατηγορίες δεν ευσταθούν, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον ομογενή βουλευτή ότι κατέθεσε τις επιστολές στο Κοινοβούλιο, εκμεταλλευόμενος τη βουλευτική του ασυλία ώστε να μην μπορεί η Εκκλησία να κινηθεί νομικά εναντίον του. Πάντως η Σαϊεντολογία διέθετε απόθεμα 750 εκατ. δολαρίων (τουλάχιστον έως το 2004) για τις δικαστικές της διαμάχες.
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ
Με βιβλίο «όλα στη φόρα» και σταρ... λιποτάκτες
Στις αρχές Νοεμβρίου κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το βιβλίο «Blown for Good, behind the Iron Curtain of Scientology» (σε ελεύθερη μετάφραση, «Ολα στη φόρα: πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα της Σαϊεντολογίας»), από τον πρώην σαϊεντολόγο Μαρκ Χάντλεϊ.
Ο Χάντλεϊ, που δούλεψε επί 15 χρόνια στα γραφεία της στο Λος Αντζελες, περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες τη ζωή του στους κόλπους της Σαϊεντολογίας.
Περιγράφει και την πρακτική «αποσύνδεσης», κατά την οποία απαιτείται από τους προσηλυτισμένους να αποκόπτονται από συγγενείς και φίλους, σε περίπτωση που εκείνοι δεν εγκρίνουν τα πιστεύω της Σαϊεντολογίας.
Ο συγγραφέας ισχυρίζεται επίσης πως υπό την καθοδήγηση του Ντέιβιντ Μισκάβιτζ οι υπάλληλοι δουλεύουν σκληρά με ελάχιστα λεφτά, ενώ όταν γίνονται λάθη ή όταν υπάρχει η υποψία ή και η απόδειξη... απιστίας, οι «ένοχοι» χαρακτηρίζονται ως «πρόσωπα υψηλού κινδύνου» και σε ορισμένες περιπτώσεις εντάσσονται στο «Πρόγραμμα Επανένταξης διά της Δύναμης», όπου ουσιαστικά πρόκειται για ειδικά κέντρα στα οποία εξαναγκάζονται σε σκληρή δουλειά.
Ενα παράδειγμα τέτοιας σκληρής δουλειάς ήταν το φύτεμα με αγριολούλουδα ενός τεράστιου οικοπέδου στη μέση μιας ερήμου, στην Καλιφόρνια. Οπαδοί της Σαϊεντολογίας δούλευαν μέρα-νύχτα επί ημέρες, προκειμένου να εκπληρωθεί το όραμα που είχε ο Τομ Κρουζ, να τρέχει ανάμεσα στα συγκεκριμένα αγριολούλουδα παρέα με τη Νικόλ Κίντμαν (ήταν την εποχή που τη φλερτάριζε).
Βιαιοπραγίες
Ο Χάντλεϊ γράφει ακόμα πως τον χτυπούσε συστηματικά ο Μισκάβιτζ όταν δεν κατάφερνε να ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης οπτικού υλικού (δούλευε στα στούντιο της Σαϊεντολογίας), ενώ τη βίαιη συμπεριφορά του Μισκάβιτζ έχουν καταγγείλει και άλλα πρώην μέλη της Εκκλησίας σε συνεντεύξεις τους.
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πολ Χάγκις (κέρδισε Οσκαρ σεναρίου για το «Million Dollar Baby» και για το «Crash», το οποίο σκηνοθέτησε ο ίδιος) ήταν από τους ελάχιστους που εγκατέλειψε την εκκλησία με πλήρη γνώση του κινδύνου να βγουν «στη φόρα» προσωπικά του δεδομένα, τα οποία είχε αποκαλύψει κατά τη διάρκεια των 35 χρόνων που ήταν μέλος.
Δήλωσε πως οι βασικοί λόγοι που τον έκαναν να αποχωρήσει ήταν η στήριξη της Εκκλησίας στην αμφιλεγόμενη ρύθμιση που απαγορεύει τους γάμους των ομοφυλοφίλων στην πολιτεία της Καλιφόρνια και τη δημόσια επίθεση που ενορχήστρωνε η Εκκλησία εναντίον πρώην μελών της.
Τη Σαϊεντολογία αποκήρυξε και ο ηθοποιός Τζέισον Μπεγκ, περιγράφοντάς την ως «καταστροφική». Σύμφωνα με τον ηθοποιό που παίζει συνήθως σε τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ των οποίων το «Californication» και τη «Βερόνικα Μαρς», η Σαϊεντολογία αποτελεί κίνδυνο για την πνευματική και συναισθηματική υγεία των οπαδών της.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ
Τους εκβιάζουν με ροζ αποκαλύψεις
Ο Μάικ Ράιντερ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Σαϊεντολογίας, όπως και ο Μάρτιν Ράθμπεν, ο Νο2 στην ιεραρχία μέχρι το 2004, έχουν παραδεχτεί πως έχουν δείρει υφισταμένους τους και έχουν καταγγείλει πως η εκκλησία χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που συλλέγει για την ιδιωτική ζωή των μελών της ως μοχλό πίεσης και εκβιασμού προκειμένου να ακολουθούν τις οδηγίες της.
Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, πολλοί διάσημοι διστάζουν να εγκαταλείψουν την εκκλησία, όπως λέγεται ότι έγινε παλιότερα με τον Τζον Τραβόλτα, ο οποίος τελικά «πείστηκε» να μείνει, επειδή φοβήθηκε ότι θα γινόταν γνωστή με κάθε λεπτομέρεια μία ομοφυλοφιλική σχέση που είχε.
Το ίδιο συνέβη και με τη Νικόλ Κίντμαν, η οποία για να μην αποκαλύψει πολλά από τα εσωτερικά της εκκλησίας, εκβιάζεται με ροζ κασέτες που γύρισε με σαϊεντολόγους. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Αντριου Νόρτον σε βιβλίο του με θέμα τη ζωή του Τομ Κρουζ.
ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διάσημοι προσηλυτισμένοι
Παρ’ όλα αυτά πολλοί ηθοποιοί και τραγουδιστές είναι οπαδοί, καθώς η εκκλησία δίνει ιδιαίτερη σημασία στους διάσημους, υπάρχει άλλωστε και το ανάλογο πρόγραμμα προσηλυτισμού, το «Project Celebrity». Η προσέγγιση αστέρων είχε αρχίσει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της Σαϊεντολογίας, από τον ιδρυτή της, συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Λ.Ρ. Χάμπαρντ.
Τότε είχαν δεχτεί κρούσεις μεγάλα ονόματα όπως ο Ορσον Ουέλς, ο Γουολτ Ντίσνεϊ και η Γκρέτα Γκάρμπο, αν και δεν έγινε ποτέ γνωστό αν η εκκλησία κατάφερε να τους προσηλυτίσει. Σήμερα πάντως στους οπαδούς της ανήκουν ο Τομ Κρουζ και η γυναίκα του Κέιτι Χολμς, ο Τζον Τραβόλτα επίσης με τη γυναίκα του Κέλι Πρέστον, η Κίρστι Αλέι, ο Γουίλ Σμιθ, η Αν Αρτσερ, η Τζούλιετ Λούις, η Πρισίλα Πρίσλεϊ και η κόρη της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ.
Για να τους προσελκύσει στους κόλπους της, η Σαϊεντολογία έχει δημιουργήσει ειδικά κέντρα υποδοχής, τους προσφέρει δωρεάν τα μαθήματα μύησης που συνήθως στοιχίζουν 1.000 δολάρια την ώρα, και τους δίνει εύκολα μεγάλα αξιώματα, ασχέτως αν άλλοι ιδρώνουν - κυριολεκτικώς.
ΚΑΤΑΔΙΚΗ
Στη Γαλλία η κατάσταση για την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας παίρνει άσχημη τροπή. Μόλις τον Οκτώβριο γλίτωσε την απαγόρευση της δραστηριότητας της στη χώρα, δικαστήριο, ωστόσο, του Παρισιού καταδίκασε τον ιδρυτή της γαλλικής πτέρυγας Αλέν Ρόζενμπεργκ και άλλα ηγετικά στελέχη για οργανωμένη οικονομική απάτη, επιβάλλοντας πρόστιμα 600.000 ευρώ και ποινές φυλάκισης έως δύο χρόνια με αναστολή. Και στο Βέλγιο γίνονται έρευνες και πάλι σχετικά με οικονομικές απάτες.
Χρυσούλα Κατσαρού
Πηγή:«EΘΝΟΣ» 24/122009
Ὑπέρ βωμῶν καί ἑστιῶν: «Ἡ προσδοκία τῶν Ἐθνῶν»
-
Τίτλος Ἐκπομπῆς: *«Ἡ προσδοκία τῶν Ἐθνῶν»* ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Χαράλαμπος
Ἂνδραλης ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ: Λάμπρος Σκόντζος, Θεολόγος-Καθηγητής
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου