13 Δεκ 2009

πρωτ. Πολυκ. Τύμπας, Ο παλαιός άνθρωπος


Του πρωτ. Πολυκ. Γρ. Τύμπα

Στην αποστολική περικοπή της σημερινής Κυριακής (Κολ. γ΄ 4-11) ο απ. Παύλος ομιλεί για δύο ανθρώπους. Τον παλαιό και τον νέο. Ο πρώτος είναι βουτηγμένος στην αμαρτία και πράττει τις πονηρές πράξεις, που βδελύσσεται ο Θεός.
Ο δεύτερος αναγεννημένος με το μυστήριο του ιερού βαπτίσματος, συνεχώς προχωρεί σε βαθύτερη γνώση του Θεού και γίνεται συνεχώς τελειότερη εικόνα του Χριστού, που τον έκτισε. Ο Παύλος μας καλεί σήμερα να απαλλαγούμε από τον παλαιό και διεφθαρμένο από την αμαρτία εαυτό μας και να ενδυθούμε τον καινούργιο άνθρωπο, που αναγεννήθηκε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, ώστε να ζούμε με δικαιοσύνη και αγιότητα.
«Απεκδυσάμενοι, λέγει, τον παλαιόν άνθρωπον συν ταις πράξεσιν αυτού και ενδυσάμενοι τον νέον τον ανακαινούμενον εις επίγνωσιν κατ’ εικόνα του κτίσαντος αυτόν».
Στην πραγματικότητα δεν θα πετάξουμε σαν άλλο ρυπαρόν ένδυμα τον «παλαιόν άνθρωπο», αλλά θα τον «νεκρώσουμε» και θα τον αχρηστεύσουμε ως προς το κακό και την αμαρτία. Αυτό άλλωστε μας συνιστά και ο λόγος του Θεού. «Νεκρώσατε, λέγει, τα μέλη του παλαιού ανθρώπου, που ζητούν γήινες απολαύσεις και ηδονές νεκρώσατε και διώξτε από τον εαυτό σας την πορνεία, την σαρκική ακαθαρσία, την οργή, τον θυμό, την κακότητα και την βλασφημία».
Αλλά ο αγώνας μας για την αποβολή του παλαιού ανθρώπου δεν εξαντλείται στο πρώτο αυτό στάδιο, το αρνητικό. Χρειάζεται να ενδυθούμε και το καινούργιο «ένδυμα του γάμου», τον λευκό χιτώνα της αρετής και της αγιότητας.
Ο Ιησούς Χριστός, «η ζωή ημών», αυτόν τον παλαιό και παραπεσόντα άνθρωπο με την σταυρική του θυσία τον ανέστησε, τον λύτρωσε και τον ανακαίνισε. «Ει τις πλέον εν Χριστώ καινή κτίσις». Καινούργια δημιουργία. Οφείλουμε να περιπατήσουμε «εν καινότητα ζωής». Να ζητάμε τα άνω, όχι τα γήινα και φθαρτά.Δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα στη ζωή μας εάν δεν απαλλαγούμε από τον κακό εαυτό μας.
«Η ΕΡΕΥΝΑ»- 13/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com