"Είχαμε σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία μας, καθώς ξέρετε ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια ως κυβέρνηση για να εμπεδώσουμε μια κοινωνία αξιών, μια ευνομούμενη πολιτεία, μια κοινωνία Δικαίου που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και πιστεύω ότι, με αυτόν τον στόχο, έχουμε πολλές κοινές προσπάθειες να μοιραστούμε με την Εκκλησία.Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την ελληνική κοινωνία και να δώσουμε προοπτική στη συνεργασία μας σε τομείς όπως της πρόνοιας, της φτώχειας και των μεταναστών" δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Ιερώνυμο για πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, "ώστε μέσα από τους διακριτούς μας ρόλους να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο".
"Συμφωνήσαμε ότι θα διαμορφώσουμε επιμέρους επιτροπές, ώστε με θετικό πνεύμα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη σημαντική συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας", κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Κατ' αρχήν ήλθα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό και να του ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία στο έργο του, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.
Συζητήσαμε πολλά θέματα, άκουσα τις απόψεις του πρωθυπουργού, είπα και τις δικές μου, "όμως εγώ είμαι ένα πρόσωπο, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου.
Θα μεταφέρω τη συζήτησή μας στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και πιστεύω ότι αυτό το πνεύμα της συνεργασίας ιδιαίτερα για θέματα πρόνοιας θα το αγκαλιάσει η ΔΙΣ" είπε ο κ. Ιερώνυμος.
Τέλος, ο Μακαριώτατος σημείωσε: "Μέσα από αυτή τη συζήτηση και με το πνεύμα συνεργασίας πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε στην επίλυση πολλών θεμάτων".
Πηγή: Ρομφαία
Συνάντηση Παπανδρέου-Ιερώνυμου στο Μέγαρο Μαξίμου
…..Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Μέγαρο Μαξίμου έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά δεν αποκλείεται να συζητηθούν και οικονομικά θέματα, όπως η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Εκκλησιαστικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει κλίμα σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών και σημειώνουν ότι σε περίπτωση που συζητηθεί, αυτό θα γίνει σε καλό κλίμα διαλόγου.
Ανάμεσα στα θέματα που, επίσης, μπορεί να συζητηθούν είναι η επιθυμία της Εκκλησίας να διχοτομηθεί η Μητρόπολη Αττικής καθώς και ζητήματα που έμειναν σε εκκρεμότητα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τα έργα της Εκκλησίας (ιδρύματα, ξενώνες) τα οποία έχουν προβλήματα με τις χρήσεις γης.
Ανοιχτά παραμένουν, ακόμη, και άλλα ζητήματα της Εκκλησίας που εντάσσονται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως οι αλλαγές στα διοικητικά των κληρικών, η εκκλησιαστική εκπαίδευση και η διά βίου κατάρτιση κληρικών.
«ΤΑ ΝΕΑ» - 02/11/2009
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ
Γι΄αυτό δεν μιλάει ο Αρχιεπίσκοπος;
Να διαλύση τα "νέφη" ο Αρχιεπίσκοπος
Η πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων που αφορούν την Εκκλησία.
Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με Γ. Παπανδρέου.
Ὑπέρ βωμῶν καί ἑστιῶν: «Ἡ προσδοκία τῶν Ἐθνῶν»
-
Τίτλος Ἐκπομπῆς: *«Ἡ προσδοκία τῶν Ἐθνῶν»* ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Χαράλαμπος
Ἂνδραλης ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ: Λάμπρος Σκόντζος, Θεολόγος-Καθηγητής
Πριν από 9 ώρες
2 σχόλια:
"Είχαμε σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία μας, καθώς ξέρετε ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια ως κυβέρνηση για να εμπεδώσουμε μια κοινωνία αξιών, μια ευνομούμενη πολιτεία, μια κοινωνία Δικαίου που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο" κλπ.κλπ.
"Χαίρε βάθος δυσθεώρητον και Αγγέλων οφθαλμοίς"! Λάθος. Γράψατε "αγγέλων ακοής".
Οι κοινές προσπάθειες έχουν την κατεύθυνση για μιά κοινωνία που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και στο περιθώριο, ας μην κρυβόμαστε, τον Θεό. Δηλαδή, ο κ. Παπανδρέου θέλει να πολιτικοποιήσει (σημ. δεν χρειάζεται) "ένα πρόσωπο", τον πρόεδρο της Ι. Συνόδου, και ο κ. Ιερώνυμος (το πρόσωπο) να κοινωνικοποιήσει τον κ. Παπανδρέου. Θαυμάσια!
Μάλλον όμως άχρηστος είναι ο ρόλος του κ. Ιερωνύμου (πρόσωπο). Μας έχει κοινωνικοποιήσει ο κ. Πρωθυπουργός. Απόδειξη ότι τον ψηφίσαμε για να μας κοινωνικοποιήσει ακόμη περισσότερο. Ο κ. Ιερώνυμος (το πρόσωπο) τι παραπάνω μπορεί ο καημένος να κάνει; Την αναβάθμιση, την προετοιμάζει ο εκλεκτός μας, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αν ο κ. Ιερώνυμος είχε κάτι άλλο να προσθέσει, λάθος επιλογή έκανε στον αυτοπροσδιορισμό του : "εγώ είμαι ένα πρόσωπο, ο πρόεδρος της Ιερά Συνόδου".
Το πανάγιον Πνεύμα καλούνται οι της Συνόδου (και δια του προέδρου τους) να φανερώσουν και όχι τα δικά τους πρόσωπα, "... ότι όνομα έχεις ότι ζης, και νεκρός εί".
Με τέτοιους Αρχιεπισκόπους μπορούμε μόνον να προαγόμαστε από ήττα σε ήττα.
Οσον για τον έτερον Καππαδόκη ας μάθει πρώτα ανάγνωση και μετά βλέπουμε. Συνιστούμε να αρχίσει από το βιβλίο της Α' Δημοτικού. "Πι πι το παπί. Λο Λόλα". Οταν με το καλο ξεσκολίσει από αυτό μετά προχωρούμε και στα πιο δύσκολα.
Αλλά ας μην κατηγορούμε άλλους για τις συμφορές που μόνοι μας βάλαμε στο κεφάλι μας.
Απλή ερώτηση θέλω να κάνω: Ποιος εργοδότης θα προσελάμβανε ποτέ τον κ. πρωθυπουργό ακόμα και ως κλητήρα στην υπηρεσία του αν δεν έφερε το επώνυμο Παπανδρέου;
Προφανώς ουδείς! Για θυρωρός δεν κάνει. Και όμως! Καμαρώνει πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή με την ψήφο μας και θέλει να μας καθορίσει ποιος είναι το ρόλο της Εκκλησίας στη ζωή του έθνους!
Δημοσίευση σχολίου