8 Νοε 2009

πρωτ. Πολύκαρπος Γρ. Τύμπας, Ο αγγελικός κόσμος


Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την «Σύναξη» των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Άυλων ασωμάτων Δυνάμεων. Είναι γνωστόν ότι ο Θεός Δημιουργός δημιούργησε δυο κόσμους, τον υλικό και τον πνευματικό, δηλ. των αγγέλων. Ο υλικός κόσμος είναι ορατός.Ο πνευματικός είναι αόρατος.
Οι άγγελοι είναι προσωπικά όντα, άυλα, νοερά, ασώματα και αυτεξούσια, που ως έργο τους έχουν να δοξάζουν τον Παντοκράτορα Δημιουργό και να αναγγέλλουν στους ανθρώπους το θέλημά του. Ο αγγελικός κόσμος, σύμφωνα με την διδασκαλία της Αγ. Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως, έγινε πάλι από το μηδέν και πριν από τη δημιουργία του υλικού κόσμου.
Όταν έγινε το αστρικό σύμπαν οι άγγελοι ως λογικά όντα εθαύμασαν το γεγονός και ύμνησαν τον Θεό με φωνή μεγάλη (Ιωβ. λη΄ 7). Κατά τον Απ. Παύλο «όλοι οι άγγελοι είναι πνεύματα υπηρετικά, τα οποία αποστέλλονται από τον Θεό, για να εξυπηρετούν εκείνους τους ανθρώπους, που πρόκειται να κληρονομήσουν τη σωτηρία».
Είναι δε οι άγιοι άγγελοι «μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων (Αποκ. ε΄ 11). Κατανέμονται σε εννέα τάγματα: Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνος, Κυριότητες, Δυνάμεις, Αρχαί, Εξουσία, Αρχάγγελοι, Άγγελοι. Κάθε άνθρωπος και μάλιστα ο πιστός Χριστιανός έχει τον δικό του φύλακα άγγελο. Παραστέκουν στις θλίψεις μας, απαλύνουν τον πόνο μας, παρακολουθούν την «εν Χριστώ» πρόοδό μας. Γι αυτό συνιστά η Εκκλησία μας να ζητούμε «άγγελον ειρήνης πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών».
Αυτοί μας προστατεύουν και από τους κακούς δαίμονες και ιδιαίτερα από τον αντίδικό μας διάβολο, που «ως λέων ωρυόμενη περιπατεί ζητών τίνα καταπίει». (Α΄ Πέτρου ε΄, 8).
Είμαστε κι εμείς οι άνθρωποι πλάσματα του Θεού. Μετέχουμε μάλιστα και στον υλικό και στον πνευματικό κόσμο. Διότι το σώμα μας είναι από ύλη ποιημένο, ενώ η ψυχή μας είναι «πνοή ζωής», άυλη και αθάνατη. Να μη ξεχνάμε τον προορισμό μας που είναι η θέωση και η σωτηρία.
"Η ΕΡΕΥΝΑ" - 08 Νοεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com