17 Οκτ 2009

Έναρξη των εργασιών της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Πάφο.


Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να συνδιαλεγόμαστε με σκοπό να βρούμε την κοινή πίστη και να πορευθούμε από κοινού το δρόμο της σωτηρίας, σύμφωνα και με την προσευχή του Χριστού «ίνα πάντες εν ώσι».
Σημειώνει επίσης ότι μόνιμος στόχος πρέπει να είναι η αναζήτηση με εντιμότητα της κοινής πίστης της αδιαίρετης Εκκλησίας της πρώτης χιλιετίας.
Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δηλώνει ότι ο διάλογος διεξάγεται με απόφαση όλων των κατά τόπους αυτοκεφάλων Εκκλησιών και τονίζει ότι «αποτελεί εγωισμό το να θέτει κάποιος, είτε λαϊκός είτε κληρικός, τη γνώμη του πάνω από τη γνώμη και τις αποφάσεις των τοπικών συνόδων όλης της Ορθοδοξίας». Η συνάντηση της ΜΕΘΔ στην Πάφο είναι η 11η, αφότου άρχισε ο Διάλογος το 1980.
Στη συνάντηση της Πάφου, που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, συμμετέχουν 60 διακεκριμένοι εκπρόσωποι των ορθοδόξων και των ρωμαιοκαθολικών. Της ΜΕΘΔ συμπροεδρεύουν ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ. Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπούν οι μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Κωνσταντίας Βασίλειος.
Η ΜΕΘΔ στις εργασίες της στην Πάφο θα συζητήσει το πρωτείο του πάπα κατά την πρώτη χιλιετία μ.Χ., δηλαδή την περίοδο πριν από το σχίσμα Ανατολής και Δύσης. Πρόκειται, όπως τονίζεται και από τις δύο πλευρές, για καίριο και αποφασιστικό ζήτημα.
Απόψε τα μέλη της ΜΕΘΔ θα έλθουν στη Λευκωσία, όπου οι ρωμαιοκαθολικοί θα τελέσουν θεία λειτουργία στο ναό του Τιμίου Σταυρού στην Πύλη Πάφου.
Αύριο το πρωί στον ιερό ναό Φανερωμένης Λευκωσίας θα τελεστεί αρχιερατικό συλλείτουργο από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, το μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη και ιεράρχες άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Στο τέλος της λειτουργίας ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα αναπτύξει τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου στο θέμα του θεολογικού διαλόγου με τους ρωμαιοκαθολικούς.

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» - Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009

2 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Στη Θεία Λειτουργία στη Λευκωσία των Ορθοδόξων μελών της επιτροπής θα παρίστανται συμπροσευχόμενοι και οι Παπικοί;

Δεύτερη ερώτηση: Ο Αγιος Μάξιμος ο Ομολογητής που έκανε τόσους αγώνες εναντίον του Μονοθελητισμού παρά την αντίθετη απόφαση των συνόδων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της περιόδου εκείνης ήταν "ΕΓΩΙΣΤΗΣ";

Επομένως γιατί εξακοντίζει ο Κύπρου Χρυσόστομος αυτή την κατηγορία εναντίον όσων αντιτίθενται σήμερα στην ουνιτικού τύπου ένωση με τους Παπικούς;

Δεν ήταν αείποτε η πρακτική των διαλόγων με τους αιρετικούς η εξεύρεση συμφωνίας σε θέματα πίστεως πριν καταλήξουμε στη "διακοινωνία";

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος κάλεσε τη Δευτέρα στο Γραφείο τους ιερείς που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες εναντίον του διαλόγου στην Πάφο.

Ελπίζουμε για να τους συγχαρεί θερμά και για να τους απονείμει το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου και για να τους παρασημοφορήσει με το παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα το ανώτατο παράσημο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com