5 Σεπ 2009

Οι Μαντόνες-καμικάζι σοκάρουν το Ισραήλ


Εκλεισε, προτού ακόμη ανοίξει, κατόπιν αντιδράσεων έκθεση ζωγραφικής που παρουσίαζε Παλαιστίνιες ως Παναγίες

ΤΟΥ BEN LΥΝFΙΕLD

Με μια πρώτη ματιά η έκθεση ζωγραφικής που επρόκειτο να ανοίξει επισήμως τις πύλες της αυτή την εβδομάδα στο Τελ Αβίβ θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια συλλογή κλασικών και πολύ γνώριμων εικόνων της Παναγίας με το Βρέφος, με παραλλαγές του ίδιου θρησκευτικού θέματος από το χέρι του Ραφαήλ, του Μποτιτσέλι και άλλων αναγεννησιακών ζωγράφων.
Εξετάζοντάς τες όμως κανείς από κοντά, αντιλαμβάνεται ότι έχουν όλες πρόσωπα γυναικών που έγιναν διάσημες με τραγικό τρόπο.
Είναι τα πρόσωπα παλαιστινίων «καμικάζι» που είχαν κατά καιρούς προκαλέσει χάος στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα.

Το αποτέλεσμα ήταν ηθελημένα σοκαριστικό, αλλά το σοκ αποδείχθηκε τόσο ισχυρό ώστε τελικά η έκθεση έκλεισε πριν από τα επίσημα εγκαίνιά της. Σε έναν από τους επίμαχους πίνακες απεικονίζεται η Γουάφα Ιντρις, η πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη δεύτερη Ιντιφάντα, με φωτοστέφανο και τη χαρακτηριστική μαντίλα του κινήματος της Φατάχ.
Οταν ανατινάχτηκε η Ιντρις στη Δυτική Ιερουσαλήμ το 2002, σκότωσε έναν 81χρονο άνδρα και τραυμάτισε περισσότερους από 100 Ισραηλινούς.
Μια άλλη τρομοκράτισσα που απεικονίζεται ως Μαντόνα είναι η Χαναντί Ζαραντάτ . Το 2003 ανατίναξε ένα εστιατόριο στη Χάιφα, σκοτώνοντας 21 άτομα. Η έκθεση είχε διοργανωθεί από την Ενωση Ισραηλινών Δημοσιογράφων (ΕΙΔ), αλλά την τελευταία στιγμή ανακοινώθηκε η ματαίωσή της. «Ο νομικός μας σύμβουλος έκρινε ότι η έκθεση θα μπορούσε να αποτελέσει προσβολή για τα αισθήματα του κοινού γενικά και των οικογενειών εκείνων που έχουν πληγεί από την τρομοκρατία ειδικότερα» είπε ο Γιόσο Μπαρ-Μούχα, ο πρόεδρος της ΕΙΔ.
Πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ και του αντιπολιτευτικού Καντίμα αποκήρυξαν ως προσβλητικές τις φωτογραφίες της έκθεσης οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Υediot Αhronoth». Συγγενείς θυμάτων κατέθεσαν αγωγές εναντίον της έκθεσης.
Ο Ρον Κέρμαν, η 17χρονη κόρη του οποίου, Ταλ, είχε σκοτωθεί το 2003 σε επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στη Χάιφα, δήλωσε ότι τα εκθέματα αποτελούν προσβολή για το θρησκευτικό αίσθημα αλλά και για τους συγγενείς των θυμάτων.
«ΤΟ ΒΗΜΑ» - 05/09/2009

2 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αυτά που ακολουθούν είναι για μερικούς εγχώριους ηλιθίους.Οι οποίοι ταυτίζουν το ειδωλολατρικό Ισλάμ με τον Ορθόδοξαο Χριστιανισμό και,φοβούμενοι μήπως γίνουμε Ταλιμπάν,ανοίγονται για να μαθητεύσουν πάντα τα έθνη.

Ας διαβάσουν λοιπόν:"ος δ΄ αν σκανδαλίση ένα των μικρών τούτων των πιστευόντων εις εμέ,συμφέρει αυτώ ίνα κρεμασθή μύλος ονικός εις τον τράχηλον αυτού και καταποντισθή εν τω πελάγει της θαλάσσης".

Οι διάφοροι "πνευματικοί" ηγέτες του Ισλάμ,παίρνουν τα μικρά παιδιά και τα σκανδαλίζουν. Τα διδάσκουν να γίνονται "μάρτυρες" για το Θεό που πιστεύουν και σαν τον βιβλικό Σαμψών, να σκορπούν μαζί με το δικό τους θάνατο,το θάνατο και των αλλοφύλων.

Έχει αυτό καμιά σχέση με τις δικές μας πνευματικές κατευθύνσεις που η Θρησκεία μας δίνει στα παιδιά;Είναι σωστό,αυτή τη θρησκεία να θέλουν να την καταργήσουν και να την εξωμοιώσουν με τις άλλες;

Ανώνυμος είπε...

Πες τα Χρυσόστομε Κυπριανέ!
Κάποιοι προβληματικοί σε θέματα Πίστεως και Ηθικής έχουν συνεχώς στο στόμα τους την συκοφαντία Ταλιμπαν για όποιους αντιτίθενται στα αίσχη και στις αιρέσεις τους.

Γενικός κανόνας αυτός να το ξέρουν οι πάντες και να κρίνουν ορθά.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com