Η Μητρόπολη Ιταλίας, Μελίτης και Νήσων έχει την έδρα της στην Βενετία και στην Ρώμη.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Γεννάδιος κατά κόσμον Τσαμπίκος Ζερβός γεννήθηκε στην Κρεμαστή Ρόδου στις 8 Ιουλίου του 1937. Στις 26 Αυγούστου 1996 εξελέγη Μητροπολίτης Ιταλίας.
Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων «romfea» μεταξύ άλλων αναφέρει:
Ερώτηση: -Μιλήστε μας λίγο για την Μητρόπολή σας.
Είναι μια από τι σπουδαιότερες Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει την ιδιαιτερότητά της που βρίσκεται στο κέντρο του Ρωμαιοκαθολικισμού και μπορούμε με πούμε ότι εμείς είμαστε σαν ένα 'φρούριο' που φυλάσσουμε όλους τους άλλους.
Η Μητρόπολη αποτελεί ένα μεγάλο έργο για το οποίο εργάστηκαν πολλοί. Από 5-6 ιερείς που είχαμε κάποτε, τώρα έχουμε 58 ιερείς και από 6 ενορίες, σήμερα έχουμε 70 σε όλη την Ιταλία, Μάλτα και στις νήσους Σαρδηνία και Σικελία.
Το σπουδαιότερο είναι ότι καταφέραμε να συγκεντρώσουμε όλους τους Έλληνες οι οποίοι κάποτε πήγαιναν σε Καθολικές Εκκλησίες –αφού δεν υπήρχαν εκκλησίες. Τώρα και με τους μετανάστες, δημιουργούμε συνεχώς.
Δυστυχώς, το πρόβλημά μας παραμένει οικονομικό. Άλλοι Ορθόδοξοι έχουν οικονομική ενίσχυση και φτιάχνουν δικές τους ενορίες. Εμείς, έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Εκτός του ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ενορίες για να βοηθήσουμε όλους τους Ορθόδοξους, πρέπει να διαδώσουμε και να σταθεροποιήσουμε την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.
Αυτή την Οικουμενικότητα την αρνούνται όχι μόνο οι γείτονές μας, αλλά και πολλοί Ορθόδοξοι. Το Πατριαρχείο, ξέρετε, είναι εναντίον του φυλετισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού (πραγματικότητες που καταδικάστηκαν σε Συνόδους) και το έργο του είναι πολύ δύσκολο.
Εμείς προσπαθούμε το Πατριαρχείο να είναι αναγνωρισμένο στις ‘καρδιές’ των Ορθόδοξων και του λαού, ότι αποτελεί την Μητέρα Εκκλησία της Ορθοδοξίας. Αυτό είναι και το πνεύμα της Μητρόπολης.
Ερώτηση:-Περιγράψτε μας το ποίμνιό σας. Σας στηρίζουν οι Έλληνες εκεί;
Ο δικός μας ο λαός στην Ιταλία είναι εργάτες οι οποίοι έχουν ανάγκη από εμάς. Έπειτα, έχουμε και τους Έλληνες φοιτητές που πρέπει να στηρίξουμε. Γι’ αυτό και η Μητρόπολή μας έχει οικονομικό πρόβλημα. Εμείς, δεν παίρνουμε ούτε ένα Ευρώ από τις ενορίες μας, διότι έχουν ανάγκες συντήρησης.
Πιστεύω όμως, ότι όπως είπα και για το μέλλον του Φαναρίου, έτσι και θα πω για την Μητρόπολή μας: ‘Ο Θεός είναι μεγάλος’! Και σ’ αυτή την πορεία προχωρεί και η Ορθόδοξη Μητρόπολη Ιταλίας.
Ορισμένοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο ρόλος μας σε αυτή την θέση, είναι μεγάλος και σημαντικός.
Αν εγώ δεν είμαι παρών στις μεγάλες εκπροσωπήσεις και στον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών, θα πάει κάποιος άλλος (Ρουμάνος, Ρώσος κ.λπ.).
Προτιμώ να μην φάγω αλλά να είμαι παρών! Δυστυχώς υπάρχει έντονο το θέμα του ανταγωνισμού μεταξύ των Ορθοδόξων στην Ιταλία όπου είναι σχετικά νέα Μητρόπολη και τώρα παρουσιάζεται τόσο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα.
Στη Γαλλία ή τις άλλες χώρες, οι Μητροπόλεις έχουν ιδρυθεί από πολλά χρόνια και δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια οικονομικά προβλήματα. Η δική μας Μητρόπολη είναι νεότερη, γι’ αυτό και δεν έχει περιουσία.
Στη Γερμανία, Γαλλία ή Αγγλία είναι παλαιότερες, έχουν κληροδοτήματα και στήριξη με δωρεές. Εμείς δεν έχουμε τίποτε τέτοιο.
Μπανάνες
-
*Οι δημοπρασίες έργων ‘τέχνης’ και άλλων παραδόξων αντικειμένων μας έχουν
δώσει κατά καιρούς τροφή για σχολιασμό και περίσκεψη σχετικά με το
αισθητικό γο...
Πριν από 23 ώρες
2 σχόλια:
Οι Απόστολοι έλεγαν :
«Ει βρώμα σκανδαλίζει τον αδελφόν μου, ου μη φάγω κρέα εις τον αιώνα, ίνα μη τον αδελφόν μου σκανδαλίσω» (Α΄Κορ. 8,13)
Οι διαδοχοί τους τώρα λένε: «Προτιμώ να μην φάγω αλλά να είμαι παρών στους διαλόγους».
Και μη χειρότερα!!!!!!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΑΘΗΝΑ
Τίποτα δεν γνωρίζουμε για τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ρώμη,την εποχή που η επηρμένη δυτική οφρύς αποφάσισε να αλλάξει το Σύμβολο της Νικαίας. Η παπική "εκκλησία" φρόντισε να εξαφανίσει όλα τα στοιχεία.Κάτι που ποτέ δεν έγινε στην Ανατολή. Γνωρίζουμε πχ. πώς ο λαός αντέδρασε την εποχή του αγ.Ιωάννου του Χρυσοστόμου και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.Τα γεγονότα στη Δύση αφορούν μόνο σε όσα έγιναν με τον Λούθηρο και όχι σε όσα είχαν σχέση με την αλλοίωση του συμβόλου της Νικαίας.
Λέτε πως δεν θα έγινε τίποτα; Ο λαός του Θεού σιώπησε εντελώς; Δεν θα υπήρξαν επίσκοποι,που θα διαφώνησαν; Δεν είναι δυνατόν.Πάντως ιστορικά ντοκουμέντα δεν υπάρχουν κι έτσι,κανείς δεν μπορεί να τα επικαλεστεί.Αυτοί που είχαν την εξουσία στα χέρια τους τότε,φρόντισαν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος, για να σχηματίζουμε σήμερα την εντύπωση ότι ο λαός το δέχθηκε αδιαμαρτύρητα.Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν με τον Λούθηρο.
Η ίδια ιστορία,για εκκλησιαστικά ζητήματα, επαναλήφθηκε κι εδώ: Τότε με τη μνημόνευση των κολλλύβων,με τα Ευαγγελικά,με το ημερολόγιο και με άλλα.Η εξουσία βέβαια επέβαλε αυτό που ήθελε.Αλλά η Ιστορία έγραψε ότι ο λαός του Θεού δεν αδράνησε. Και ακόμη,δεν παραμένει αδρανής.
Δημοσίευση σχολίου