21 Αυγ 2009

Ο εθισμός στο διαδίκτυο και η κινέζικη λύση στο πρόβλημα

Η πρώτη μονάδα απεξάρτησης ενηλίκων από το Διαδίκτυο λειτουργεί στο «18 Ανω» λιγότερο από δύο μήνες με μεγάλη προσέλευση χρηστών........
Η παθολογική εξάρτηση από το Διαδίκτυο δεν αποτελεί πλέον... προνόμιο παιδιών και εφήβων. Αφορά και απόλυτα συνειδητοποιημένους ενηλίκους, που υποτίθεται ότι «πατούν γερά στα πόδια τους». Μοιραία λοιπόν, μετά τα 3 κέντρα απεξάρτησης εφήβων από το Διαδίκτυο που λειτουργούν στη χώρα μας, ξεκίνησε να λειτουργεί και η πρώτη μονάδα για ενηλίκους.
Παρόλο που ο όρος εξάρτηση έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τον βιολογικό εθισμό από ουσίες, πλέον χρησιμοποιείται και για την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου. Η μοναξιά, οι κρίσεις μέσα στην οικογένεια, η ανεργία είναι μερικές από τις αιτίες που οδηγούν ενηλίκους, κυρίως μέχρι την ηλικία των 25, να κρύβονται από την καθημερινότητα, επιλέγοντας έναν άλλο, υποτίθεται πιο ασφαλή και ανώδυνο, τρόπο ζωής.
Η Μονάδα Παθολογικής Χρήσης Διαδικτύου, ενταγμένη στη Μονάδα Απεξάρτησης «18 Ανω», αν και λειτουργεί λιγότερο από δύο μήνες έχει μεγάλη προσέλευση... ψηφιακά εξαρτημένων που ζητούν βοήθειά και ήδη 6 άτομα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποτοξίνωσης.
Στόχος της είναι η θεραπεία από την παθολογική χρήση του Διαδικτύου, μέσω ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας, αλλά και μέσα από ομάδες τέχνης και σωματικής έκφρασης.

Κατάχρηση.

«Αυτό που φταίει δεν είναι το μέσο. Αλλά το ποιος είναι ο άνθρωπος και σε ποιο περιβάλλον ζει. Δεν φταίει το Διαδίκτυο, δεν μπορούμε να το κατηγορήσουμε. Ποτέ η κατάχρηση του Διαδικτύου δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόσωπο είναι το πρόβλημα», λέει ο κλινικός ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής της Μονάδας, Βασίλης Σταυρόπουλος.
Τα διαδραστικά παιχνίδια, που όλο και πληθαίνουν στο Διαδίκτυο, όπως και ο τζόγος, είναι τα πιο επικίνδυνα για να εθιστεί κάποιος χρήστης. «Οι εφαρμογές υψηλού κινδύνου είναι οι διαδραστικές κι αυτό επειδή υπάρχει επαφή με άλλους», τονίζει ο κλινικός ψυχολόγος κ. Σταυρόπουλος.
Οπως λέει ο ίδιος, πρόκειται για ανθρώπους μόνους, με βαρύ συναίσθημα, με μειωμένες δεξιότητες, με προβλήματα μέσα στην οικογένεια, ανθρώπους που κάνουν δύσκολα σχέσεις. Στη Μονάδα ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει και άτομα που κατάφεραν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά και στην προσπάθειά τους να το καταφέρουν βρήκαν διέξοδο στο Διαδίκτυο.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Για τους εθισμένους στο Διαδίκτυο ο «έξω κόσμος» είναι βαρετός. Ενοχλούνται από τα εξωτερικά ερεθίσματα όταν βρίσκο­νται μπροστά στον υπολογιστή και έχουν μειωμένη κοινωνική επαφή. Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο κ. Βασίλη Σταυρόπουλο (φωτό), το πρώτο βήμα για να παλέψει κάποιος την εξάρτησή του είναι να την αποδεχθεί. Να καταλάβει ότι έχει πρόβλημα. Οι νέοι σήμερα έχουν πιο ισχυρές αντιστάσεις και καλύτερο νοητικό δυναμικό.
Πώς αντιλαμβάνεται κάποιος ότι αρχίζει να εθίζεται; «Οταν είναι περισσότερες από 2-3 ώρες καθημερινά "συνδεδεμένος" και πάνω από 5 ώρες το Σαββατοκύριακο. Και κυρίως όταν συνδέεται στο Ιντερνετ για να ανακουφιστεί. Αυτό διαφοροποιεί τον υγιή χρήστη από τον εξαρτημένο».
EΘΝΟΣ - 14/8/2009

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΠΕΚΙΝΟ. Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ένα 14χρονο αγόρι το οποίο ξυλοκοπήθηκε αγρίως σε ένα στρατιωτικά οργανωμένο «κέντρο απεξάρτησης από το Διαδίκτυο» στην Κίνα. Ο μικρός Που Λιανγκ δέχθηκε δεκάδες χτυπήματα από τον διευθυντή του κέντρου στην πόλη Τσενγκντού αλλά και από άλλους τροφίμους.
Επιπλέον η μητέρα του κατήγγειλε ότι για τη «θεραπεία» του γιου της είχε πληρώσει 517 ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες ένα 15χρονο αγόρι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου σε άλλο κέντρο τέτοιας απεξάρτησης.
ΤΟ ΒΗΜΑ- 20/08/2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΣΤΕΛΙΟΣ .Ν

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com