30 Αυγ 2009

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Επιτροπή «Πίστις και Τάξις»


Γενεύη - Από τις 6 έως 14 προσεχούς Οκτωβρίου, συνέρχεται η Ολομέλεια της Επιτροπής «Πίστεως και Τάξεως» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.
Η Ολομέλεια
της Πίστεως και Τάξεως, αποτελούμενη από εκατόν είκοσι μέλη, συνέρχεται μόνο μία φορά μεταξύ δύο Γενικών Συνελεύσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Τριάντα μέλη της Ολομελείας αποτελούν τη Διαρκή Επιτροπή, η οποία συνέρχεται ανά δέκα οκτώ μήνες
και με τις διάφορες υποεπιτροπές διεξάγει τις θεολογικές συζητήσεις και προετοιμάζει τα κείμενα των διαφόρων θεολογικών προγραμμάτων.
Στην επίσημη έναρξη των εργασιών της Ολομελείας της Επιτροπής θα παραστεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος θα αναπτύξει το κεντρικό θέμα της συναντήσεως, «Κεκλημένοι εις μίαν Εκκλησίαν».
Η «Πίστις και Τάξις» είναι η Επιτροπή στην οποία διεξάγονται οι θεολογικές συζητήσεις και πολυμερείς διάλογοι.
Στη συνάντηση αυτή θα εξετασθεί η ιστορική πορεία των συζητήσεων για την ενότητα των Εκκλησιών καθώς και το ερώτημα κατά πόσον οι Εκκλησίες σήμερα έχουν το ίδιο θεολογικό ενδιαφέρον για την ενότητα μεταξύ τους και αν η ενότητα είναι δυνατή υπό τα σημερινά δεδομένα.
Έτσι, η εκκλησιολογία, δηλαδή το ζήτημα της εκκλησιολογικής δομής των κατά τόπους εκκλησιών και της περί Εκκλησίας διδασκαλίας τους θα έχει κεντρική θέση στις συζητήσεις της Ολομελείας.
Η «Πίστις και Τάξις» έχει ιδρυθεί μετά τη συνάντηση του Εδιμβούργου το 1910 και είχε την πρώτη της Παγκόσμια Διάσκεψη το 1927 στη Λωζάννη της Ελβετίας Το 1948, έτος ιδρύσεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών έγινε Επιτροπή του Διεκκλησιαστικού αυτού Οργανισμού.
Για την τρέχουσα περίοδο, από την τελευταία Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στο Πόρτο Αλέγρε της Βραζιλίας το 2006 μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση το 2013, Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος. Στην Ολομέλεια εκπροσωπούνται όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ROMFEA.GR: Σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο συμμετεχόντων δε συμμετέχουν οι Εκκλησίες Βουλγαρίας και της Γεωργίας, οι οποίες έχουν αποσυρθεί από όλες τις δραστηριότητες του Π.Σ.Ε, αλλά και η Εκκλησία της Σερβίας.
Πηγή:romfea

5 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Κάτι μου ψιθυρίζει ότι αυτή η επιτροπή που ονομάζεται "Πίστις και Τάξις" είναι κάτι παρεμφερές της λέσχης Μπίλντεμπεργκ.Όπως μας πληροφορείτε συστήθηκε - η "πίστη και τάξη" - το 1910 και οι στόχοι της θα ήταν αυτό που βλέπουμε σήμερα: "Κεκλημένοι εις μίαν Εκκλησίαν".

Έξυπνοι και για να κλείσουν τα μάτια των αφελών,η επιτροπή έδωσε στον εαυτό της την ονομασία "Πίστις και Τάξις".Αυτό όμως που την ενδιέφερε και την ενδιαφέρει περισσότερο, είναι πρώτα η "τάξις" και μετά η "πίστις".Όλα γίνονται για την παγκόσμια τάξη (Νέα Τάξη) και παρεμπιπτόντως για την πίστη.Άλλωστε,δεν στοιχίζει τίποτα το τελευταίο.Απεναντίας,δίνεται η ευκαιρία να εξάρουμε το κύρος κάποιων τιτλοφορούμενων και ως "οικουμενικών".

Δεν έχει σημασία τι θα πουν και τι είδους διάλογοι θα διαμειφθούν.
Σημασία έχει ότι θα βρεθούν όλοι μαζί,θα συμπροσευχηθούν,θα ανταλλάξουν αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και απόψεις και τέλος θα δώσουν ραντεβού για τις επόμενες συναντήσεις,τα επόμενα θέματα.Βέβαια,θα τους δούμε και από τηλεοράσεως κάποια στιγμή,για να μάθουμε ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά.

Κουβέντα στην κουβέντα,ενότητα και πάλι ενότητα και στο τέλος η πραγματικότητα:"Τελειωθέντες εις μίαν Εκκλησίαν" και όποιος διαφωνεί, ανάθεμα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ.
ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ;

ΑΓΓΕΛΟΣ (ΒΕΡΟΙΑ)

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Δεν το ψάχνεις αρκετά,Άγγελε από την Βέροια. Πάτησε τα κουμπάκια του PC,μπες στα διάφορα "ορθόδοξης πίστης" blog,κι εκεί να δεις τι Ορθόδοξος οργασμός υπάρχει! Εν τω μεταξύ,ο οικουμενισμός τρέχει και πιο γρήγορα τρέχει ο εγχώριος διωγμός κάποιων "ΑΒΑΠΤΙΣΤΩΝ, ΑΝΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ, ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΩΝ και εν γένει ΑΜΕΤΟΧΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΩΝ" (http://defrejus.blogspot.com/2009/08/blog-post_25.html). Που φωνάζουν,οι θεομπαίχτες (sic), ότι όσα κι αν γράψουμε,όσα κι αν πούμε,το "Κοινόν Ποτήριον" θα το γευθούμε. Μια όμως είναι η απορία κι ένα το ερώτημα: Τι θα κάνουν όλοι αυτοί που θα το αρνηθούν; Θα δεχτούν κι αυτοί να γίνουν Καραγκιόζηδες ή θα εξακολουθήσουν να παίζουν το ρόλο του Χατζηαβάτη;

Ανώνυμος είπε...

κ. Κυπριανέ τα γνωρίζω όλα αυτά που λέτε αλλά μιλώ για τους οικουμενιστές.
Αν δεν τους αρέσει η Ορθόδοξη Εκκλησία όπως είναι, να πάνε στον φίλο τους τον Πάπα.
Να σταματήσουν να μιλούν για «τείχη του αίσχους» που πρέπει να πέσουν , εννοώντας τους ιερούς κανόνας.
Ήδη κοντεύουν να καταντήσουν Ουνίτες

ΑΓΓΕΛΟΣ (ΒΕΡΟΙΑ)

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Ήδη κοντεύουν να καταντήσουν ουνίτες"; Μα τι λες,Άγγελε; Αν δεν είναι "από τα έξω" τους,είναι "από τα μέσα" τους οπωσδήποτε. Τόσα χρόνια πηγαινοέρχονται στα Πανεπιστήμια του Βατικανού και μας φέρνουν την Ορθοδοξία από εκεί. Τι; Με άδεια τα χέρια (μυαλά) θα γύριζαν πίσω;

Βρίσκεται ή δεν βρίσκεται,στα Δίπτυχα του Φαναρίου ο πάπας; Είναι ή δεν είναι,αδελφή "εκκλησία" η παπική; Θυμάσαι πόσοι παπικοί ήρθαν στην ενθρόνιση του Χριστόδουλου; Και θυμάσαι πόσοι ήρθαν στην κηδεία του;Πότε είχαμε δει τόσους πολλούς μαζεμένους σε παρόμοια γεγονότα;

Τι να πω; Μακάρι να μην είναι όπως υποψιάζομαι.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com