30 Ιουλ 2009

«Αurora». Το πλοίο των αμβλώσεων


Το ολλανδικό κράτος επιτέλους πήρε κάποια μέτρα για τη λειτουργία του πλοίου, μια και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου για όσα γίνονται εν πλω.
Αντιδράσεις υπάρχουν ακόμη και στην Ολλανδία, αφού οι νόμοι επιτρέπουν την έκτρωση όταν το έμβρυο βρίσκεται σε ηλικία ως και 7 εβδομάδων, ενώ το πλοίο τις πραγματοποιεί σε χρονικό όριο ως και 13 εβδομάδων.
Το Βήμα 30/07/2009 αναφέρει κάποια καινούργια στοιχεία.

Νομικές φουρτούνες για το «πλοίο των αμβλώσεων»

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Το «πλοίο των αμβλώσεων» γυρίζει στο λιμάνι. Στο πηδάλιο βρίσκεται η ολλανδέζα γυναικολόγος Ρεμπέκα Γκόμπερτς, η γυναίκα πίσω από ένα ιδιοφυές σχέδιο: ένα πλοίο αγκυροβολούσε έξω από τα εθνικά ύδατα χωρών που τάσσονται κατά των αμβλώσεων, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Μάλτα, και μοίραζε από εκεί χάπια που προκαλούν αποβολή σε γυναίκες που τα ήθελαν. Εφόσον ένα πλοίο με ολλανδική σημαία σε διεθνή ύδατα υπάγεται μόνο στον ολλανδικό νόμο, οι αντίπαλοί της δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να τη σταματήσουν. Τώρα όμως το έργο της απειλείται.
Μια δρακόντεια αλλαγή στην ολλανδική νομοθεσία φαίνεται πως θα αναγκάσει το «πλοίο των αμβλώσεων» να πιάσει λιμάνι.
Η 43χρονη δρ Γκόμπερτς έχει καταφύγει στα δικαστήρια αμφισβητώντας τον νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η συνταγογράφηση και η χρήση των «χαπιών της επόμενης μέρας» επιτρέπεται μόνο από εγκεκριμένες κλινικές.
«Η αλλαγή στον ολλανδικό νόμο σημαίνει ότι οι γυναίκες σε άλλες χώρες δεν προστατεύονται και μπορεί να υποστούν διώξεις αν ανέβουν στο πλοίο μας. Δεν θέλουμε να πάρουμε αυτό το ρίσκο. Αναβάλαμε τα ταξίδια που σχεδιάζαμε εφέτος για τη Νικαράγουα, τη Χιλή, τη Βραζιλία και την Αργεντινή» λέει η Ρεμπέκα Γκόμπερτς.
Επιμένει πάντως ότι θα δικαιωθεί στο δικαστήριο. «Είμαι βέβαιη ότι θα αποδείξουμε πως ο νέος νόμος συνιστά παράνομη περιστολή της ελευθερίας των γυναικών» είπε.
Το «πλοίο των αμβλώσεων» λέγεται «Αurora». Ταξίδευε σε χώρες όπου η διακοπή της κύησης απαγορεύεται, προκειμένου να παραλαμβάνει γυναίκες για να κάνουν άμβλωση με χρήση φαρμάκων, εν πλω, σε διεθνή ύδατα.
Η ολλανδική κυβέρνηση είχε δώσει το πράσινο φως και η γυναικεία μη κυβερνητική οργάνωση «Women on Waves» («Γυναίκες στα Κύματα») είχε αναλάβει δράση σε διεθνή χωρικά ύδατα.
Η ΜΚΟ διένειμε δωρεάν το «χάπι της άμβλωσης» στις γυναίκες που βρίσκονταν ως και στην έβδομη εβδομάδα της κύησης. Η οργάνωση εκτιμά ότι αποτέλεσε τον καταλύτη ώστε να επιτρέπεται πλέον στην Πορτογαλία η άμβλωση ως και στη δέκατη εβδομάδα της κύησης.
===== ===== ===== ==== ===========
Η πραγματική δικαιοσύνη οφείλει να προστατεύει τη ζωή των αγέννητων εμβρύων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com