18 Ιουλ 2009

Μπούρκες και χιτζάμπ


ΓΑΛΛΙΑ. Μπούρκες μέσω... «haute couture»
Αγνοώντας τον Σαρκοζί, σχεδιαστές τις λανσάρουν σε επιδείξεις μόδας στο Παρίσι

ΠΑΡΙΣΙ Φαίνεται ότι οι σχεδιαστές μόδας στη Γαλλία δεν πήραν πολύ στα σοβαρά τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος μόλις πριν από ένα μήνα χαρακτήρισε την μπούρκα «ανεπιθύμητη στο έδαφος της γαλλικής Δημοκρατίας».
Σε πρόσφατη επίδειξη στο Παρίσι ο Ανταμ Τζόουνς - ο οποίος μπορεί να μην είναι γαλλικής καταγωγής αλλά ζει και εργάζεται στη Γαλλία- παρουσίασε δύο πολύ ανατρεπτικές προτάσεις. Τα μοντέλα ήταν ντυμένα με κατάμαυρα πέπλα που κάλυπταν το σώμα τους από την κορυφή ως τα νύχια.
Οπως διευκρίνισε ο σχεδιαστής οι «haute couture» μπούρκες προορίζονται για πελάτισσες στη Σαουδική Αραβία. «Αν κάποιος πελάτης μού πει να σχεδιάσω μια μπούρκα δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να το κάνω. Είναι και αυτό ένα ρούχο» διευκρίνισε μετά το τέλος της δικής του επίδειξης ο γάλλος μόδιστρος Στεφάν Ρολάν, ο οποίος έχει ήδη δεχθεί ανάλογες παραγγελίες στη Μέση Ανατολή.
Οσο για την πολεμική που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα για το αν η μπούρκα είναι ένδειξη υποταγής της γυναίκας, οι εν λόγω σχεδιαστές δεν παίρνουν θέση. «Η θρησκεία δεν είναι κάτι που μας αφορά» δηλώνουν, εκφράζοντας απόλυτη πίστη στο δόγμα «ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο».
ΤΟ ΒΗΜΑ 15/07/2009
==== ===== ===== ==== ==== ==== =======
ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ .
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΤΡΟΔΟΛΑΡΑ

Τι σημαίνει χιτζάμπ

Η μπούρκα, το τσαντόρ των Αφγανών, αποτελείται από το τσιλμπάμπ, τον φαρδύ επενδύτη και το κιμάρ, την καλύπτρα που σκεπάζει το κεφάλι και το σώμα κρύβοντας τα μάτια πίσω από ένα πυκνό διχτυωτό «άνοιγμα».
Η κάλυψη των γυναικών ακολουθεί τον κανόνα του χιτζάμπ, δηλαδή τις οδηγίες του Κορανίου και της προφορικής παράδοσης σχετικά με τη σωστή εμφάνιση των πιστών. Χιτζάμπ σημαίνει σωστή ένδυση και άρα σεμνότητα και ντροπή, και χιτζαπλί είναι η καλυμμένη γυναίκα, που γι' αυτό δείχνει σεμνή και ντροπαλή και άρα πιστή μουσουλμάνα.
Ας προσέξουμε, γιατί ο όρος χιτζάμπ προέρχεται από το χατζάμπα που σημαίνει κρύβω, απαγορεύω τη θέαση, δεν επιτρέπω να φαίνεται, σφραγίζω. Με άλλα λόγια, καλύπτω, δηλαδή σκεπάζω και περιβάλλω, αλλά και: φυλάσσω και προστατεύω· και: κρύβω και αποκρύπτω· και: συγκαλύπτω και σκεπάζω· και, άρα, αποσιωπώ και κατασιγάζω· και, επιπλέον, επισκιάζω και εξουδετερώνω και, τέλος, πλακώνω, συνθλίβω και ενταφιάζω.
Για να καταλάβουμε τι σημαίνει το χιτζάμπ πρέπει να το εντάξουμε στο σύστημα εκείνων των απαγορεύσεων οι οποίες, ελέγχοντας την εμφάνιση των ανθρώπων, ορίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.
Στη σύγχρονη πραγματικότητα του Αφγανιστάν οι άντρες πρέπει να έχουν καλυμμένο το κεφάλι στον δημόσιο χώρο, οι γυναίκες πρέπει να είναι τελείως καλυμμένες με την μπούρκα.
Οι άντρες εργάζονται και κυκλοφορούν, αλλά μπορούν να συγκεντρώνονται πάνω από πέντε άτομα μόνο την ώρα της προσευχής, οι γυναίκες δεν εργάζονται (τα παιδιά και οι οικιακές εργασίες δεν θεωρούνται εργασία).
Σπουδάζουν το Κοράνι, τα κορίτσια όμως μόνον ως τα εννιά τους. Απαγορεύονται τα παιχνίδια (οι μανάδες που αφήνουν τα παιδιά τους να παίζουν τιμωρούνται).
Στις γυναίκες απαγορεύεται η έξοδος και η κυκλοφορία σε δημόσιο χώρο, αν δεν συνοδεύονται από τον πατέρα, τον σύζυγο, τον αδελφό ή τον γιο. Οι προγαμιαίες σχέσεις απαγορεύονται και η μοιχεία τιμωρείται με θάνατο. Απαγορεύονται τα χαμάμ, η μουσική, ο χορός, η τηλεόραση, οι φωτογραφίες, οι γιορτές και οι τελετές (ακόμη και του γάμου). Απαγορεύεται η ενημέρωση. Απαγορεύεται η αντίσταση.
Το χιτζάμπ συνοψίζει, από μιαν άποψη, όλες τις απαγορεύσεις
. Η κάλυψη των γυναικών δηλώνει ότι η σωστά καλυμμένη γυναίκα είναι μουσουλμάνα, άρα έχει ηθικό χαρακτήρα και άρα κανείς δεν πρέπει να την ενοχλήσει, εκτός αν δεν είναι σωστά ή αρκετά καλυμμένη, επομένως αν δεν είναι σωστά ή εντελώς σωστά μουσουλμάνα.
Η μπούρκα είναι κάλυμμα, πυκνοϋφασμένη, όχι γυαλιστερή ούτε φανταχτερή, φοριέται ριχτά και χαλαρά πάνω στο γυναικείο σώμα, έτσι ώστε να μη φαίνονται οι εξοχές ή οι ιδιαιτερότητές του ούτε καν το περίγραμμά του· κάθε μπούρκα όμως μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι η σωστή μπούρκα.
Το καλυμμένο σώμα κινείται αργά και μαζεμένα για να παραμείνει αφανές στον δημόσιο χώρο· δηλαδή παντού, αφού ακόμη και ο ιδιωτικός χώρος μπορεί να αποδειχθεί τελικά δημόσιος, αν έχει ανοίγματα ή όταν υπάρχει ξένος ή όταν κάποιος αποφασίσει απλώς ότι το σπίτι του είναι δημόσιος χώρος.
Αποτέλεσμα; Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταγγελθεί οποιαδήποτε γυναίκα, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή για παραβίαση του χιτζάμπ. Οι γυναίκες ενοχοποιούνται καθολικά και εκ των προτέρων· μια βιασμένη γυναίκα είναι εξ ορισμού ένοχη, ένα βιασμένο κορίτσι πρέπει να αποδείξει με τέσσερις αυτόπτες μάρτυρες ότι δεν προκάλεσε το ίδιο τον βιασμό του, αλλιώς εκτελείται σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ενοχο είναι το γυναικείο σώμα, όπως ένοχη είναι η θηλυκότητα, η σεξουαλικότητα.
ΤΟ ΒΗΜΑ -26/04/1998

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com