16 Ιουλ 2009

Το συγκλονιστικό μάθημα του χθες και το ολέθριο διακύβευμα του σήμερα.


ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΕΘΡΙΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Ένα αναπάντεχο ντοκιμαντέρ στη Ρωσία«φωτίζει» το έρεβος της σύγχρονης Ελλάδας
από την τριμηνιαία κριτική έκδοση «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ»
έτος 38° αρ. φυλ. 43, Απρίλιος-Ιούνιος 2009, ΒΑΛΣΑΜΩΝΟΣ 6, 114 71 ΑΘΗΝΑ
Η «Ελεύθερη Πληροφόρηση » (Αριθμ. φ. 253, 16-5-09) δημοσιεύει, άρθρο με τίτλο «Το μεγάλο μάθημα», ειλημμένο από ένα ρωσικό φιλμ-ντοκιμαντέρ, «Η πτώση μιας αυτοκρατορίας -Το μάθημα από το Βυζάντιο». Το φιλμ υπάρχει στο διαδίκτυο με ελληνικούς υπότιτλους (βλ. http://vizantia.info/docs/page200_O.htm).
Επιλέγουμε κάποια αποσπάσματα πού είναι «καρμπόν» με ό,τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας και προδικάζει με μαθηματική ακρίβεια την τύχη μας, ακριβώς απαράλλακτη με εκείνη την συμφορά του ολέθρου της Κωνσταντινουπόλεως, και την πτώση ολόκληρης της αυτοκρατορίας.
Θα ήταν ευχής έργον, αν αυτοί οι «τιποτένιοι» πού μας κυβερνούν σήμερα, και έχουν βυθίσει τη χώρα στην παρακμή και τη διαφθορά, έβλεπαν το φιλμ και καθρέφτιζαν το αναξιόπιστο πρόσωπο τους στα δρώμενα του. Τότε ίσως, αν διαθέτουν έστω ολίγη ελληνική συνείδηση ή τσίπα, θα πρέπει ή να παραιτηθούν ή να αλλάξουν εξ αρχής την πολιτική τους.
«Το δημογραφικό πρόβλημα ήταν ένα από τα πιο σοβαρά στο Βυζάντιο. Την Αυτοκρατορία βαθμιαία άρχισαν να την κατοικούν ξενικοί λαοί, οι όποιοι με αποφασιστικότητα εκτόπιζαν τον ντόπιο ορθόδοξο πληθυσμό. Μπροστά στα μάτια όλων πραγματοποιείτο η αλλαγή της εθνικής συνθέσεως της χώρας. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό αποτελούσε αναπόφευκτη εξέλιξη: η γεννητικότητα στο Βυζάντιο γινόταν ολοένα και πιο χαμηλή. Όμως αυτό δεν ήταν το πιο τρομερό. Η καταστροφή βρισκόταν στο γεγονός, ότι οι λαοί, οι όποιοι τώρα ενσωματώνονταν στην αυτοκρατορία, δεν γίνονταν πλέον Ρωμιοί, αλλά παρέμεναν για πάντα ξένοι, επιθετικοί, εχθρικοί. Τώρα πλέον οι μέτοικοι σχετίζονταν με το Βυζάντιο, όχι ως τη νέα τους πατρίδα, αλλά ως μια πιθανή λεία, η οποία αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να περάσει στα χέρια τους.
Συνέβαινε αυτό επίσης και για το λόγο, ότι η αυτοκρατορία αρνήθηκε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση του λαού, δέσμια δημαγωγικών θεωρημάτων περί της κρατικής ιδεολογίας ως καταπίεσης της προσωπικότητας, πού εμφανίστηκαν στις αρχές της εποχής Αναγέννησης... Απαρνούμενοι εθελοντικά την δική τους χιλιετή ιδεολογική λειτουργία της εκπαίδευσης του λαού, οι Βυζαντινοί επέτρεψαν την επίδραση στην ψυχή και το μυαλό των πολιτών τους όχι τόσο της ανεξάρτητης και ελεύθερης σκέψης, όσο της κατευθυνόμενης επιθετικότητας, πού στόχευε στην καταστροφή των βασικών δεσμών του κράτους και της κοινωνίας.
Το τελευταίο κα πιο τρομερό χτύπημα για το Βυζάντιο ήταν η Εκκλησιαστική Ουνία με τη Ρώμη. Μορφολογικά αυτό ήταν υποταγή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Πάπα της Ρώμης για καθαρά πραγματιστικούς σκοπούς. Η τελευταία εξωτερική απειλή έβαλε μπροστά στη χώρα την επιλογή: να στηριχτούν στη βοήθεια του Θεού και τις δικές τους δυνάμεις, ή να παραβιάσουν αρχές αιώνων, πάνω στις όποιες ιδρύθηκε το κράτος τους, αλλά να λάβουν ως αντάλλαγμα τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της λατινικής Δύσης. Και η επιλογή έγινε. Το 1274 ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Παλαιολόγος αποφάσισε την πλήρη υποταγή στη Δύση.
Οι καταστάσεις μέσα στις όποιες ζούμε σήμερα οι Έλληνες, καταστάσεις όμοιες με εκείνες τις επιθανάτιες του Βυζαντίου, δείχνουν ότι το ίδιο μήνυμα ισχύει και για μας. Είμαστε όμως, σε θέση να το δεχτούμε; Φαίνεται πώς όχι. Μέγα μέρος του λαού, αλλά, κυρίως οι ηγέτες, αφιονισμένοι στη ραστώνη του «βολέματος», ζούμε απονευρωμένοι σε «πελάγη ευτυχίας» για την συμμετοχή μας στα «κεκτημένα» ελευθερίας, ευημερίας και ισχύος του σύγχρονου δυτικού modus vivendi, στο όποιο και στηρίζουμε τις ελπίδες μας για την εθνική μας επιβίωση. Το να υποκύπτουμε στις ντιρεκτίβες της «πολιτισμένης» και «ισχυρής» Δύσεως το θεωρούμε εθνικό μας επίτευγμα. Έχουμε πιστέψει ότι καίρια για μας προβλήματα, πού πρέπει να λύσουμε, για να πάμε μπροστά, είναι... να νομιμοποιήσουμε τις ελεύθερες συμβιώσεις των ζευγαριών και τους γάμους των ομοφυλοφίλων... Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης, ο όποιος έχει πει ότι με τον τρόπο αυτό «προχωράμε μπροστά και με σωστά αποτελέσματα».
Πηγή: Ζωηφόρος
==== ===== ===== ===== ===== ====
Την ταινία “Η κατάρρευση της αυτοκρατορίας.Το Βυζαντινό μάθημα”θα δείτε ολόκληρη
ΕΔΩ Διάρκεια 71:03 λεπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com