8 Ιουλ 2009

Ανθελληνικό παραλήρημα για το βιβλίο ιστορίας της Στ' Δημοτικού


Από αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών

Για ανθελληνικό παραλήρημα ενώπιον των φοιτητών του, κάνει λόγο στο Κυριακάτικο φύλλο του Πρώτου Θέματος, ο δημοσιογράφος Α. Μπελίγρης, αναφερόμενος στον αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γ. Κόκκινο, ο οποίος «καταγγέλλει την κυρία Μαρία Ρεπούση, την καθηγήτρια που έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τη σφαγή της Σμύρνης ως απλό «συνωστισμό» στην προβλήτα της πόλης για να μην κακοκαρδίσει τους Τούρκους, ότι παρέμεινε προσηλωμένη στη διεργασία ενστάλαξης εθνικού φρονήματος και διαμόρφωσης εθνικής ταυτότητας και ιστορικής συνείδησης».
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, «ο κ. Κόκκινος απορρίπτει το σύγγραμμα της, αφού το θεωρεί υπερβολικά εθνοκεντρικό! Τις απόψεις του αυτές εξέφρασε - μεταξύ άλλων- σε παράδοση μαθήματος του («Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών»).
Τότε ήταν που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο βιβλίο και βρήκε ότι παραμένει προσηλωμένο (sic) στο εθνικό φρόνημα και ότι διαμορφώνει εθνική ταυτότητα και ιστορική συνείδηση, κάτι που προφανώς, κατά τον καθηγητή, βλάπτει σοβαρά τους μαθητές...
Συγκεκριμένα αναφέρει -με ένα χαρακτηριστικά στυφό και αντιπαιδαγωγικό ύφος- ότι το βιβλίο «παραμένει προσηλωμένο στην ίδια την ιστορική διεργασία της ενστάλαξης εθνικού φρονήματος και διαμόρφωσης εθνικής ταυτότητας και ιστορικής συνείδησης».
Σαν να μην έφτανε αυτό, καταγγέλλει όσους άσκησαν κριτική στο βιβλίο, ότι προάγει την «παγκοσμιοποιημένη» και χωρίς «γωνίες» θεώρηση της Ιστορίας, ότι είναι «πιστοί της εθνικιστικής λατρείας». Πέραν τούτου, επιτίθεται σφοδρά και κατά της «εθνικιστικής αντιπαγκοσμιοποιητικής Αριστεράς»
Κατ' αυτόν η «εθνικιστική Αριστερά» αυτοτυφλώνεται «από ιδεολογική αφέλεια (...) εξαπολύοντας κυνήγια μαγισσών εναντίον δικαίων και αδίκων».
Στοχοποιεί, επίσης, την επιτροπή που ορίστηκε από την Ακαδημία Αθηνών προκειμένου να εξετάσει το σχολικό εγχειρίδιο και που, ως γνωστόν, το βρήκε ακατάλληλο.
Κατά τον κ. Κόκκινο, η επιτροπή «επιχειρεί να νομιμοποιήσει ιστοριογραφικά τον έρποντα ελληνικό αλυτρωτισμό».
Για τους συντάκτες του πορίσματος που απέρριψε το ανιστόρητο σύγγραμμα αναφέρει ότι: «Διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους το περίφημο ιδεολόγημα περί της αναπαλλοτρίωτης ιδιαιτερότητας και της κοσμοϊστορικής αποστολής του ουσιοκρατικά προσδιορισμένου ελληνικού έθνους».
Από την εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ», Μυτιλήνη 7 Ιουλίου 2009
Πηγή: Ζωηφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com