Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μετά το συλλείτουργο με τον Βαρσοβίας κ.Σάββα, μίλησε για την Τουρκία, την κατοχή, την Ευρώπη και για την Ορθοδοξία στη Μεγαλόνησο και την Πολωνία
«Έχουμε να παλαίσουμε προς βάρβαρον δυνάστην, την Τουρκία, η οποία κτυπά και την πόρτα της Ευρώπης. Κι όμως, μάς στερεί τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μας εμποδίζει να λατρεύσουμε τον Θεό μας στους ναούς μας, ασεβεί και λεηλατεί τους τάφους των προγόνων μας». Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος επανέλαβε, σε ομιλία του την Κυριακή μετά το συλλείτουργο με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Πολωνίας, Μητροπολίτη Σάββα, πως είναι αναγκαία μια δίκαιη λύση του εθνικού προβλήματος.
Αναφερόμενος στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου σημείωσε πως στη διαδρομή της στον χρόνο βίωσε δοκιμασίες ανάλογες με αυτές της Μεγαλονήσου.
«Η δική μας Εκκλησία, που πρώτη στην Ευρώπη δέχτηκε τον Χριστιανισμό, έχει ένα ένδοξο παρελθόν. Σήμερα, όμως, Μακαριώτατε, βρισκόμαστε σε δεινή θέση. Μόλις το 1960, ύστερα από ένα τιτάνιο αγώνα του λαού μας, μπορέσαμε και αποτινάξαμε τον Αγγλικό αποικιακό ζυγό. Και το 1974, η Τουρκία που πάντα, λόγω της γεωγραφικής σπουδαιότητάς της, εποφθαλμιούσε την Κύπρο, εκμεταλλευόμενη την ύπαρξη μιας μειονότητας 18% Τουρκοκυπρίων, κυρίως εξισλαμισθέντων κατά την περίοδο της πρώτης Τουρκοκρατίας, μας επετέθη χωρίς καμία ουσιαστική αιτία. Κατέλαβε το 37% του εδάφους μας, εκτόπισε το 1/3 του λαού μας και εφαρμόζοντας πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος εποικίζει το κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας, μεταβάλλοντας έτσι τον δημογραφικό της χαρακτήρα» τόνισε.
«Πεντακόσιοι και πλέον ναοί μας στα κατεχόμενα, εδώ και 35 χρόνια σιγούν. Άλλοι κατεδαφίστηκαν, άλλοι μετετράπησαν σε μουσουλμανικά τεμένη, σε αποθήκες, σε στάβλους ζώων, άλλοι παραδόθηκαν στη φθορά του χρόνου. Κι όλα αυτά, με την ανοχή της «πολιτισμένης» ανθρωπότητας. Συμπάσχουμε και συνωδίνουμε κι εμείς με τον λαό μας» επισήμανε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου και συνέχισε: «Αν άλλοι Χριστιανικοί λαοί μπορούν σήμερα, μετά τον Διοκλητιανό και τον Νέρωνα να λεν ότι δεν έχουν να αντιπαλαίσουν πια προς διώκτες και βαρβάρους, αλλά επικεντρώνονται στον εαυτό τους και την εσωτερική καλλιέργειά τους, εμείς, δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο. Και σήμερα, στον 21ο αιώνα, έχουμε να παλαίσουμε προς βάρβαρον δυνάστην, την Τουρκία, η οποία κτυπά και την πόρτα της Ευρώπης. Κι όμως, μάς στερεί τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μας εμποδίζει να λατρεύσουμε τον Θεό μας στους ναούς μας, ασεβεί και λεηλατεί τους τάφους των προγόνων μας. Μη έχοντας την κοσμική και την στρατιωτική δύναμη, καταφεύγουμε στον Θεό και σ’ εσάς, τους αδελφούς μας στην πίστη».
Ο κ.Χρυσόστομος ζήτησε την παρέμβαση του κ.Σάββα προς την ηγεσία της χώρας του για στήριξη στον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου. «Οι προσευχές σας, η συμπαράστασή σας αλλά και οι παρεμβάσεις σας στην Κυβέρνηση και στα Κόμματα της χώρας σας, θα είναι πολύτιμη βοήθεια για μας».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε εκτενώς και στην σημαντική προσφορά της Εκκλησίας της Πολωνίας.
«Μικρές σε αριθμό πιστών οι Εκκλησίες μας, Μακαριώτατε. Με ζωντανή παρουσία, όμως, στα Χριστιανικά δρώμενα, παρά τα ποικίλα προβλήματα, τόσο του παρελθόντος, όσο και του παρόντος» είπε ο κ.Χρυσόστομος και σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε: «Μέσα σε μια χώρα, στην οποία οι Ρωμαιοκαθολικοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, η ύπαρξη 600.000 Ορθοδόξων, συγκροτημένων σε μια δυναμική τοπική Εκκλησία, με 6 Επισκοπές, ανδρικά και γυναικεία μοναστήρια, Ιερατική Σχολή και Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας στη Χριστιανική Θεολογική Ακαδημία της Βαρσοβίας, συνιστά μια λαμπρή μαρτυρία στο σύγχρονο κόσμο. Στις σημερινές συνθήκες ελευθερίας έκφρασης και δράσης, ο ρόλος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας προδιαγράφεται ελπιδοφόρος».
Πάντως ο κ.Χρυσόστομος δεν παρέλειψε να επικρίνει εκείνες τις δυνάμεις που επιδιώκουν της αποκοπή της Ευρώπης από τις χριστιανικές της ρίζες. «Στην Ευρώπη ακούονται σήμερα και φωνές που υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει φωνή, ότι δεν πρέπει να κάνει πνευματικές και κοινωνικές παρεμβάσεις κι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποβάλει την Χριστιανική ταυτότητά της. Δεν συμφωνούμε με αυτές τις απόψεις. Όχι, τόσο, γιατί κυρίως στις Χριστιανικές Αρχές στηρίχτηκαν οι αξίες και οι θεσμοί της Ευρώπης, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι χωρίς Χριστό δεν υπάρχει αληθινή ζωή».
Ενώπιον εκατοντάδων πιστών που παρακολούθησαν το συλλείτουργο των δυο προκαθημένων, στο Ναό της Αγίας Σοφίας, Λευκωσίας, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ.Σάββας αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο Εκκλησιών. «Τις Εκκλησίες μας, πάντοτε ένωναν, ενώνουν και θα ενώνουν αδιάσπαστοι δεσμοί αδελφικής αγάπης» είπε ο κ.Σάββας ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Όταν βρίσκεται κανείς εις την γην αυτήν, είναι αδύνατον, ίνα μην μνημονεύσει τον μέγα Εθνάρχην και προκαθήμενον της Εκκλησίας της Κύπρου, τον αείμνηστον Μακάριον Γ΄, ο οποίος ήνωσεν εν τω εαυτώ του το χάρισμα της εξουσίας μετά του χαρίσματος της ποιμαντικής».
Ο κ.Σάββας σημείωσε ότι η Εκκλησία της Πολωνίας τάσσεται στο πλευρό της Εκκλησίας της Κύπρου στον αγώνα της για την εφαρμογή μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. «Οι άθλοι και η φωνή της υμετέρας Μακαριότητος διά την επαναφοράν δικαιοσύνης εις την Κύπρον φθάνουν μέχρις του στίβου της διεθνούς πολιτικής. Αι επιδιώξεις της υμετέρας Εκκλησίας διά την ρύθμισιν της καταστάσεως των Κατεχομένων καθίσταντο η κοινή έκκλησις όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και όλων των ανθρώπων της καλής θελήσεως. Υπέρ της εκκλήσεως αυτής τάσσεται επίσης πάντοτε και η Ορθόδοξος Εκκλησίας της Πολωνίας».
O προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας Σάββας τόνισε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χωρίς την χριστιανοσύνη «δεν είναι επιτυχία, αλλά κίνδυνος, ο οποίος πρέπει να αποφευχθεί με την παροχή μαρτυρίας της πίστεως μας». Επίσης, σημείωσε ότι η Ορθοδοξία έδειξε πρώτη το παράδειγμα της αληθινής ενότητας και παγκοσμιοποιήσεως. Ο Κύπρου Χρυσόστομος απένειμε στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Πολωνίας το μέγα χρυσό παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου.
Νεότερη ενημέρωση - με πληροφορίες από ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Κύπρου : Συνέντευξη Τύπου του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας, το απόγευμα της Κυριακής 17 Μαΐου 2009, σε ομάδα δημοσιογράφων εκκλησιαστικού ρεπορτάζ, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας της Πολωνίας αλλά και στα δεινά που έχει υποστεί μέσα από τις διάφορες περιπέτειες κατά το μεσοδιάστημα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Ο κ.Σάββας, μίλησε επίσης για τις σχέσεις των Εκκλησιών Κύπρου και Πολωνίας, το πρόβλημα της Ουνίας, αλλά και για τον επικείμενο διάλογο κατά την Πανορθόδοξη Σύναξη στο Σαμπεζύ της Ελβετίας. Αναφερόμενος στο ζήτημα της Διασποράς εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειαζόμαστε άλλες διαιρέσεις. Μίλησε, επίσης, για τη σημερινή κατάσταση της Εκκλησίας της Πολωνίας, των Μοναστηριών και των Ησυχαστηρίων, αλλά και για τα προβλήματα που προκύπτουν από τους μεικτούς γάμους. Ο Βαρσοβίας κατέληξε, λέγοντας προς τους δημοσιογράφους, πως ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Ορθοδοξίας και αναφέροντας μία ρύση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, που λέει ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο, επεσήμανε ότι είναι η Ορθοδοξία που θα σώσει τον κόσμο.
Πηγή:amen.gr
Ποιμαντορική εγκύκλιος Χριστουγέννων Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ
-
Πνευματική χαρά καί ἀγαλλίασις, χαροποιά σκιρτήματα καί εὐφροσύνη καρδίας
ἀναδύονται ἀπό τά τρίσβαθα τοῦ ψυχικοῦ μας κόσμου διά τό κοσμοσωτήριο καί
κοσμο...
Πριν από 1 ημέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου