26 Απρ 2009

Βερολίνο: Tοπικό δημοψήφισμα για τη διδασκαλία των θρησκευτικών.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» (26/04/2009):Οι Βερολινέζοι άρχισαν σήμερα να προσέρχονται στις κάλπες για ένα τοπικό δημοψήφισμα με το οποίο θα αποφασιστεί αν οι μαθητές της γερμανικής πρωτεύουσας πρέπει να παρακολουθούν κοινά μαθήματα «ηθικής» ή να κάνουν χωριστά μαθήματα της θρησκείας της επιλογής τους.
Περίπου 2,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν, από τις 09.00 ως τις 19.00 (ώρα Ελλάδας), σχετικά μ' αυτή την περίπλοκη συζήτηση, η οποία αφορά τον τρόπο μετάδοσης των αξιών σε μια πολυπολιτισμική και όλο και λιγότερο θρησκευτική πόλη, όπως είναι κυρίως το πρώην Ανατολικό Βερολίνο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα αναμένονται στις 21.00 (ώρα Ελλάδας). Με την υποστήριξη των δεξιών πολιτικων κομμάτων, της Καθολικής Εκκλησίας και της Προτεσταντικής Εκκλησίας, της εβραϊκής κοινότητας και ενός μέρους της μουσουλμανικής κοινότητας, οι οργανωτές του δημοψηφίσματος αυτού ελπίζουν να πετύχουν από το δήμο της πόλης, που ελέγχεται από την αριστερά, μια ανατίμηση του μαθήματος των θρησκευτικών.
Αν κερδίσει το «ναι», όλοι οι μαθητές θα μπορούν στο μέλλον να επιλέγουν ανάμεσα στο μάθημα των θρησκευτικών και σ' ένα μη θρησκευτικό μάθημα «ηθικής». Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση: το μάθημα της ηθικής, το οποίο εισήχθη το 2006 στο πρόγραμμα από το δήμο με στόχο να συμμετέχουν σ' αυτό όλοι οι μαθητές, θα παραμείνει υποχρεωτικό για όλους και το μάθημα των θρησκευτικών θα παραμείνει μια πρόσθετη επιλογή, επιπλέον του μαθήματος της ηθικής.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, μια μικρή πλειοψηφία (51%) των Βερολινέζων υποστηρίζουν το «ναι». Για να κερδίσουν το δημοψήφισμα, οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης πρέπει να κινητοποιήσουν τουλάχιστον το 25% του εκλογικού σώματος. Βάσει των ερευνών που προβλέπουν μικρή συμμετοχή --και με το λαμπερό ήλιο που έχει ανακοινωθεί για σήμερα στο Βερολίνο--, ο στόχος αυτός δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτευχθεί.
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ παρενέβη και η ίδια στην εκστρατεία, αν και αργά, υπέρ του «ναι». «Επιθυμώ να ψηφίσουν ναι όσο το δυνατόν περισσότερες Βερολινέζες και Βερολινέζοι», δήλωσε την Παρασκευή.
=================================
Στην Ελλάδα όταν προβάλλεται το ερώτημα «τι σχολείο θέλουμε» δεν ερωτάται ο λαός, αλλά κυρίως μια δυναμική μειοψηφία που αποφασίζει γι΄ αυτόν χωρίς αυτόν. Αν την παράδοση αυτού του τόπου θέλουν κάποιοι να την καταργήσουν, ας καλέσουν τον ελληνικό λαό να το αποφασίσει με δημοψήφισμα.
Ανάκληση τον εγκυκλίων του καλοκαιριού ΤΩΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com