27 Απρ 2009

Βερολίνο:Υποχεωτικά τα μαθήματα Ηθικής και Θρησκευτικών.


Παραμένει ίδια η κατάσταση στη Γερμανία μετά από δημοψήφισμα γύρω από τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών.
Υποχρεωτικά παραμένουν τα μαθήματα ηθικής που συνοδεύουν τα μαθήματα θρησκευτικών στη Γερμανία μετά από δημοψήφισμα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 51,3% κατά της καθιέρωσης των μαθημάτων ηθικής ως προαιρετικά, με 48,5% υπέρ.
Το θέμα είχε τεθεί για πρώτη φορά
το 2005, μετά από το φόνο Τουρκάλας από τον αδερφό της, λόγω του δυτικού τρόπου ζωής της. Η κοινή γνώμη του Βερολίνου (όπου είχε λάβει χώρα το συμβάν), είχε συγκλονιστεί από το περιστατικό (καθώς το Βερολίνο θεωρείται η «πρωτεύουσα του αθεϊσμού» στην Ευρώπη), κάτι που οδήγησε στη λήψη της απόφασης να γίνει υποχρεωτική η διδασκαλία μαθημάτων ηθικής παράλληλα με τα μαθήματα θρησκευτικών.
Σκοπός της κίνησης
αυτής ήταν η σφυρηλάτηση κοινών αξιών ανάμεσα στους Γερμανούς και τους μετανάστες (εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μουσουλμάνοι), με απώτερο στόχο την αποφυγή της εμφάνισης ακραίων τάσεων. Τα μαθήματα ηθικής υπήρχαν ήδη πριν τη θέσπιση του μέτρου, ωστόσο συγκέντρωναν πολύ μικρούς αριθμούς μαθητών. Η όλη ιδέα πίσω από το δημοψήφισμα ξεκίνησε από μια οργάνωση ονόματι Pro Reli, που υποστηρίζει πως ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των μαθημάτων είναι λάθος σαν ιδέα, αντιπροτείνοντας την αλλαγή των μαθημάτων θρησκευτικών έτσι ώστε να γίνουν πιο ενδελεχή: κατά την Pro Reli, μια σωστή διδασκαλία των μαθημάτων γύρω από το Ισλάμ, που θα εμβαθύνει στο περιεχόμενο της θρησκείας, θα αποτρέψει από μόνη της την εμφάνιση ακραίων στοιχείων. Οι θέσεις της Pro Reli έχαιραν της υποστήριξης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Πηγή: «Καθημερινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com