17 Φεβ 2009

Ο άνθρωπος που βγήκε από κώμα 19 χρόνια μετά.

Όταν ξύπνησε από το κώμα στο οποίο βρισκόταν για σχεδόν δύο δεκαετίες, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια νέα εποχή. Ο κομμουνισμός έχει δώσει τη θέση του στην καπιταλιστική δημοκρατία, ενώ οι ουρές για τρόφιμα, που γνώριζε επί υπαρκτού σοσιαλισμού, είναι πλέον παρελθόν. Ωστόσο, παρά τις σαρωτικές αλλαγές που κατέκλυσαν σε αυτό το διάστημα την πατρίδα του, την Πολωνία, ένα πράγμα παρέμεινε σταθερό: η αγάπη της γυναίκας του, η οποία αποδείχτηκε σωτήρια για εκείνον.Όσοι παρακολούθησαν την πρόσφατη ταινία «Goodbye, Lenin!» του Γερμανού σκηνοθέτη Βόλφγκανγκ Μπέκερ, θα διαπιστώσουν ότι το σενάριο δεν διαφέρει πολύ από την αληθινή ιστορία του 65χρονου Πολωνού Γιαν Γκρζέμπσκι.
Το 1988 ο Γκρζέμπσκι, εργαζόμενος στο σιδηροδρομικό δίκτυο, έπεσε σε κώμα ύστερα από ατύχημα εν ώρα εργασίας. Παρόλο που τότε οι γιατροί δεν του έδιναν περισσότερα από δύο χρόνια ζωής, η σύζυγός του Γκερτρούντα είχε διαφορετική άποψη. Διατηρώντας τις ελπίδες της ζωντανές και προσφέροντάς του συνεχή φροντίδα στο σπίτι, βοήθησε τον άντρα της, 19 χρόνια μετά, να ανακάμψει από το κώμα. «Η Γκερτρούντα με έσωσε και ποτέ δεν θα το ξεχάσω», δηλώνει σήμερα συγκινημένος ο Πολωνός.
Καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα ο 65χρονος έχει να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα. Τα έντεκα εγγόνια που απέκτησε από τα τέσσερα παιδιά του, όσο βρισκόταν σε κώμα, και που για πρώτη φορά συνάντησε, αφού ανέκτησε τις αισθήσεις του, δεν ήταν η μόνη αλλαγή που είχε συντελεστεί στη ζωή του. Ένα ολόκληρο καθεστώς είχε αλλάξει.
Η αποκομμένη από τη Δύση κομμουνιστική Πολωνία επί Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι, η οποία υπέφερε από έλλειψη τροφίμων, είχε μεταμορφωθεί ριζικά μέσα σε δύο δεκαετίες. Η χώρα του είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και οι νέες τεχνολογίες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα των κατοίκων της.
«Όταν έπεσα σε κώμα υπήρχε μόνο τσάι και ξίδι στα μπακάλικα, το κρέας μοιραζόταν με δελτία και παντού υπήρχαν ουρές για πετρέλαιο. Τώρα βλέπω στον δρόμο τον κόσμο με κινητά τηλέφωνα και όλα αυτά τα αγαθά στα καταστήματα με ζαλίζουν», αφηγείται ο 65χρονος στο κανάλι TVN24 την απότομη μετάβασή του στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Σύντομα θα περπατήσει.
Για να αναπληρώσει το κενό πληροφόρησης, ο… «νεκραναστημένος» Πολωνός παρακολουθεί αχόρταγα τηλεόραση από τις 7 το πρωί. Οι γιατροί λένε ότι στην αρχή μιλούσε κάπως ασυνάρτητα, αλλά σταδιακά ο λόγος του βελτιώνεται. Χάρη στη φυσιοθεραπεία κινεί τα πόδια του, νιώθει τα άκρα του και μπορεί να κρατήσει ελαφριά αντικείμενα.
«Αν η υγεία του συνεχίσει να βελτιώνεται με αυτόν τον ρυθμό, σύντομα θα είναι σε θέση και να περπατήσει», εξέφρασε την αισιοδοξία του ο ειδικός φυσιοθεραπευτής Βόιτσεχ Στραγκόβσκι.
Πηγή : «news.disabled»
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:
http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/040607%2015.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com