28 Δεκ 2008

ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΟΧΙ.

Ο Πατριαρχικός Τοποτηρητής στη Ρωσία εξέφρασε την υποστήριξή του προς το Μεγάλο Δούκα του Λουξεμβούργου Ανρί Ι σε σχέση με τη θέση του για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας

Εκτιμώντας κατ’ αξίαν τη θέση του Μεγάλου Δούκα Ανρί Ι, ο Πατριαρχικός Τοποτηρητής μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνιγκραντ Κύριλλος απευθύνθηκε σ’αυτόν με επιστολή υποστήριξης.
Μετά από συζητήσεις που κράτησαν σχεδόν έναν χρόνο, το Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου,ψήφισε νόμο που σκοπεύει να νομιμοποιήσει την ευθανασία σ’αυτή τη χώρα.

Ωστόσο,την 1 Δεκέμβρίου, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ανρί Ι αρνήθηκε να υπογράψει αυτό το έγγραφο,τονίζοντας την ασυμφωνία του προς τις παραδοσιακές χριστιανικές αξίες.
Η πρωτοφανής πράξη του Μεγάλου Δούκα (για όλο τον περασμένο αιώνα οι μονάρχες του Λουξεμβούργου χρησιμοποίησαν το δικαίωμα του βέτο μόνο μία φορά) προκάλεσε μια συνταγματική κρίση στη χώρα. Ως έξοδο από την κρίση, το Κοινοβούλιο και οι υπήκοοι του Μεγάλου Δούκα βρήκαν την απώλεια εκ μέρους του μονάρχη του δικαιώματος να εγκρίνει τη νομοθεσία του Λουξεμβούργου.

Οι τροπολογίες που πρόσφατα υπέβαλαν στο Σύνταγμα του Λουξεμβούργου,ορίζουν ότι ο Μονάρχης απλά θα ανακοινώνει τους νόμους, χωρίς να εκφράζει τη θέση του σ’αυτά,πράγμα που, ουσιαστικά, σημαίνει κατάργηση του βέτο.

Μετά την λήψη αυτής της απόφασης στις 19 Δεκεμβρίου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε εκ νέου το νομο για την ευθανασία.
Εκτιμώντας κατ’ αξίαν τη θέση του Μεγάλου Δούκα Ανρί Ι, ο Πατριαρχικός Τοποτηρητής μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνιγκραντ Κύριλλος απευθύνθηκε σ’αυτόν με επιστολή υποστήριξης.


Στην Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, Μεγα Δούκα του Λουξεμβούργου Ανρί Ι


Υψηλότατε!


Έγινε ευρέως γνωστή η πληροφορία σχετικά με τη θέση σας απέναντι στο νόμο που επιτρέπει την ευθανασία στο Λουξεμβούργο. Εκφράζω την υποστήριξή μου στην απόφασή σας να αρνηθήτε να εγκρίνετε αυτό το νόμο.
Όπως γνωρίζετε, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία παντού στην Ευρώπη αγορέυει υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών αξιών. Πέρυσι, από το βήμα του ΓΣΕΚ ο μακαριστός Αγιότατος Πατριάρχης Αλέξιος II μίλησε για την επιτακτική ανάγκη της προστασίας της παραδοσιακής ηθικής στις ευρωπαϊκές χώρες για το μέλλον τους.

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους η Αρχιερατική Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενέκρινε τις « Βάσεις διδασκαλίας για την αξιοπρέπεια,την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στο έγγραφο αναφέρεται το απαράδεκτο της εφαρμογής στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προτύπων, που «διαβρώνουν ή καταργούν τόσο την ευαγγελική, όσο και τη φυσική ηθική».

Η νομοθετική προάσπιση του δικαιώματος στην ευθανασία είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να διασπαστεί η παραδοσιακή ηθική.
Η νομιμοποίηση της ευθανασίας επιβουλεύεται το ιερό δώρο της ζωής, γύρω από το οποίο καλλιεργόταν μια ευαίσθητη στάση εδώ και αιώνες στο χριστιανικό πολιτισμό της Ευρώπης.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και άλλες παραδοσιακές θρησκευτικές κοινότητες στην Ευρώπη, αντιτίθεται στην αναγνώριση της νομιμότητας της ευθανασίας, η οποία θίγει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και νοθεύει το επαγγελματικό καθήκον του γιατρού, καλείται να διατηρήσει , και όχι να καταστείλει τη ζωή.
Οι χριστιανοί γνωρίζουν το μαρτύριο του ανίατα αρρώστων. Προσεύχονται για να απαλύνει ο πόνος τους, να τους προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη.

Το να σκοτώνει κανείς τον ίδιο τον πάσχοντα, ή να τον βοηθήσει να αυτοκτονήσει είναι απολύτως απαράδεκτο.
Η απόφασή σας είναι ένα παράδειγμα θάρρους και αφοσίωσης στις πεποιθήσεις από τις οποίες εμπνέονται οι περισσότεροι κάτοικοι της Ευρώπης.

Πιστεύω ότι η προστασία των παραδοσιακών αξιών των λαών της ευρωπαϊκής ηπείρου θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα θεμέλια του κοινού μας σπιτιού. Σας εύχομαι ο Θεός να σας βοηθήσει σε κάθε καλή πράξη.
Με τις καλύτερες ευχές,
Ο Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνιγκραντ +Κύριλλος

Πηγή http://www.bogoslov.ru/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com