4 Σεπ 2024

Ουκρανία -Χάρη στο νέο νόμο είναι δυνατόν να αφαιρεθούν περίπου 3 χιλιάδες ναοί από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία

 

Θρησκειολόγος: χάρη στο νέο νόμο είναι δυνατόν να αφαιρεθούν περίπου 3 χιλιάδες ναοί από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο Αλεξάνδρ Σαγκάν, λομπίστας των συμφερόντων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (Αυτοκέφαλης) και Πρόεδρος του Τμήματος Θρησκειολογίας στο Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι χάρη στο νόμο αριθ. 8371 που ψηφίστηκε από την Βερχόβνα Ράντα, με στόχο την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η ΟΟΕ κινδυνεύει να χάσει περίπου τρεις χιλιάδες εκκλησίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από την Εκκλησία με μίσθωση ως αρχιτεκτονικά μνημεία. Τα παραπάνω υποστήριξε ο Σαγκάν σε συνέντευξή του στο «Kashtan.news».

Όπως εξήγησε ο Αλεξάνδρ Σαγκάν: «Δεν μιλάμε για κλείσιμο ή εκκαθάριση θρησκευτικών οργανώσεων με τη σταλινική έννοια, όταν κομισάριοι με δερμάτινα μπουφάν έρχονταν και συλλάμβαναν τον ιερέα, έκλειναν την εκκλησία και την μετέτρεπαν σε αποθήκη. Δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο, μιλάμε για τερματισμό. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που θα αλλάξει είναι ότι θρησκευτικές οργανώσεις θα χάσουν την ιδιότητα του νομικού προσώπου. Για τις θρησκευτικές οργανώσεις που νοικιάζουν κρατική ή κοινοτική περιουσία, οι αλλαγές θα είναι ριζικές: θα τους ζητηθεί να αποχωρήσουν. Δεν θα μπορούν να το μισθώσουν περαιτέρω. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 3.000 τέτοια μισθωμένα ακίνητα. Για τις κοινότητες στα χωριά, οι οποίες έχτισαν μόνοι τους το δικό τους ναό, στην πραγματικότητα, δεν θα αλλάξει τίποτα».

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα raskolam.net 3/09/2024

Δείτε και -Προαναγγέλλουν απαλλοτρίωση της περιουσίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com