10 Ιουν 2024

Τα μηνύματα από το αποτέλεσμα των εκλογών

Ξανά στις κάλπες δήμος της χώρας | Neakriti 

Τα μηνύματα από το αποτέλεσμα των εκλογών

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών εκπέμπει μηνύματα για την πορεία του Ελληνισμού, σε όσους έχουν αυτιά να ακούσουν. Το πρώτο μήνυμα είναι το γύρισμα της πλάτης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια. Η αποχή τους στις Ευρωεκλογές έφτασε στο 60%! Εψήφισαν κάτω των 4.000.000 Ελλήνων πολιτών! Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί τεράστιο ζήτημα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

            Το δεύτερο μήνυμα προς τα Κόμματα και όλους τους Έλληνες είναι το αποτέλεσμα του Μουσουλμανικού Κόμματος σε δύο Νομούς της  Θράκης. Δείχνει την έλλειψη, ή, χειρότερα, την λανθασμένη  εθνική πολιτική της Κυβέρνησης στο ζήτημα της εκεί μειονότητας και την εκ μέρους της έλλειψη πρωτοβουλίας, για συνεννόηση με όλα τα Κόμματα προς καθιέρωση κοινής εθνικής πολιτικής στο θέμα.

            Το τρίτο μήνυμα είναι πως σε ένα μόλις χρόνο η Νέα Δημοκρατία έχασε περίπου 800.000 ψηφοφόρους της! Η εντατική προπαγάνδα της, με την βοήθεια και των προεκλογικών δημοσκοπήσεων, που της έδιναν σταθερά ποσοστό 33% απέτυχε. Το ποσοστό της ήταν πολύ χαμηλότερα, περίπου στο 28%... Μεγάλο ποσοστό όσων εψήφισαν πέρυσι τη ΝΔ έχουν απογοητευθεί, πολλοί έχουν αγανακτήσει, με την πολιτική του εν λόγω Κόμματος ως κυβέρνησης σε θέματα ηθικά και κοινωνικά, όπως ο «γάμος των ομοφυλοφίλων», σε θέματα κοινωνικά και οικονομικά, όπως η ακρίβεια και η αντιμετώπιση της οικογένειας, στα εθνικά θέματα με την «μαλακή» πολιτική της στην αντιμετώπιση των γειτόνων μας. Ενόχλησε έντονα ακόμη η αλαζονεία στην διακυβέρνηση της χώρας, και γενικά η έλλειψη ποιότητας στη Δημοκρατία, σε όλες τις εκφάνσεις της. Το επίπεδο των πολιτικών μας φάνηκε και κατά τα σχόλια τους επί των αποτελεσμάτων. Κυριάρχησαν η επιπολαιότητα και η ρηχότητα στα επιχειρήματα και η συνθηματολογία. Ουδείς εκ των  εκπροσώπων των συστημικών Κομμάτων προβληματίστηκε επί της συνέχισης της ύπαρξης του Έθνους μας ως οντότητας και επί της επιβίωσής του στην Ευρώπη, που ονομάζει την παρακμή «πρόοδο». Παράδειγμα ρηχότητας ο λόγος νεαρής  κυρίας σε πάνελ, που μίλησε για κίνδυνο περιβαλλοντικό (…), με την άνοδο στην Ευρώπη  των συντηρητικών Κομμάτων, όταν το σημερινό πολιτικό σύστημα έχει φέρει σε ακραία και επικίνδυνη κατάσταση το πλανητικό μας οικοσύστημα…

            Το τέταρτο είναι πως η Βόρεια Ελλάδα έδειξε πιο έντονα την αντίδρασή της προς τη Νέα Δημοκρατία και σε όλη της την πολιτική στα πάρα πάνω θέματα. Ενδεικτικά στο 95% των ψηφισάντων συγκρίνονται τα ποσοστά σε Νομούς της Βόρειας Ελλάδος, μεταξύ της ΝΔ και των τριών μεγαλύτερων από τα συντηρητικά και πατριωτικά Κόμματα (Ελληνική Λύση, Νίκη και Φωνή της Λογικής). Σημειώνεται ότι στα ποσοστά των εν λόγω Κομμάτων πρέπει να προστεθεί ένα περίπου 3% των άλλων, με μικρότερα ποσοστά, συντηρητικών και πατριωτικών Κομμάτων. Ενδεικτικά μόνο το Κόμμα «Πατριώτες – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου» πανελλαδικά έλαβε το 1,44% των ψήφων. Ιδού τα αποτελέσματα σε Νομούς της Βόρειας Ελλάδας:

Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης: ΝΔ 23,7% - Τα τρία Κόμματα 22,79%

Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης: ΝΔ 26,81% - Τα τρία Κόμματα 26,49%

Νομός Κιλκίς: ΝΔ 28,36% - Τα τρία Κόμματα 28,76%

Νομός Ημαθίας: ΝΔ 25,35 – Τα τρία Κόμματα 27,55%

Νομός Πέλλας: ΝΔ 27,3% - Τα τρία Κόμματα 28,85%

Νομός Φλωρίνης: ΝΔ 24,66% - Τα τρία Κόμματα 22,1%

Νομός Έβρου: ΝΔ 29,47% - Τα τρία Κόμματα 24,84%

Νομός Καβάλας ΝΔ 27% - Τα τρία Κόμματα 22,76%

Νομός Σερρών: ΝΔ 30,72 – Τα τρία Κόμματα 25,17%

            Το Κόμμα της Νίκης στην πρώτη του εμφάνιση στις Ευρωεκλογές αναδείχθηκε έκτο Κόμμα σε αριθμό ψήφων και εξέλεξε Ευρωβουλευτή. Σημειώνεται ότι όπως όλα τα συντηρητικά Κόμματα έτσι και η «Νίκη» ήταν εξαφανισμένο από τους τηλεοπτικούς σταθμούς καθόλη την προεκλογική περίοδο, αλλά ακόμη και το βράδυ των αποτελεσμάτων, παρά την αξιοσημείωτη επιτυχία του…Το ποσοστό του αποτελεί επιτυχία, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Επικράτειας παραμένει άγνωστο (!!!). Αυτό επετεύχθη υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, αφού η διάδοση γινόταν κυρίως από στόμα σε στόμα… Πάντως δημιούργησε ένα καλό υπόβαθρο, που με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό.

            Η «Ελληνική Λύση» πέτυχε εντυπωσιακό αποτέλεσμα, κυρίως στην Μακεδονία και στη Θράκη, έχοντας και αυτό το Κόμμα τις δυσκολίες του κατά τον προεκλογικό αγώνα. Σημαντικό και το αποτέλεσμα του Κόμματος «Η φωνή της Λογικής», του οποίου ηγείται η κα Αφροδίτη Λατινοπούλου, που είχε και αυτό τις ίδιες δυσκολίες προβολής με τα άλλα δύο Κόμματα. Συνολικά και σε όλη την Επικράτεια, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων τα συντηρητικά Κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 19,84%  και αποτελούν την δεύτερη εκλογική δύναμη στη χώρα, οκτώ ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη ΝΔ.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com