21 Ιουν 2024

Οἱ συντονισμένες προσπάθειες ἀθρησκοποίησης τοῦ Κράτους κάτω ἀπὸ τὴ μύτη τῆς Ἐκκλησίας καὶ τῶν Χριστιανῶν

Δωρεάν μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής από την Εστία Πατερικών Μελετών στο  Μαρούσι - Maroussi News

ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Θέσπιδος 11 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ. 210 8025211 estiapm@gmail.com

Ἐδῶ καὶ δεκαετίες γίνονται ὀργανωμένες προσπάθειες, ἀποκοπῆς τῶν σχέσεων Ἐκκλησίας – Κράτους. Στὰ πλαίσια αὐτῶν τῶν προσπαθειῶν, ἐμφανίστηκαν κάποιες ἑνώσεις ποὺ προωθοῦν νυχθημερὸν αὐτὸν τὸ σκοπό.

Ἀκυρωτέα ἡ χειροτονία τῆς “πρώτης” ὀρθοδόξου διακονίσσης;

 

Ὅπως λέει καὶ ὁ μέγας Χρυσόστομος γιὰ τοὺς κληρικούς, “ὁ Θεὸς οὐ πάντας χειροτονεῖ, διὰ πάντων δὲ ἐνεργεῖ”. Δὲν εἶναι εὔκολο οὔτε ὡραῖο νὰ ἀκυρώσεις μία ἱερατικὴ πράξη. Ὅταν ὅμως γίνεται παρὰ τοὺς ἱεροὺς Κανόνες, σκανδαλίζει τὸ ποίμνιο καὶ προσβάλλει τὴν οὐσία τῆς Παράδοσης, τότε θὰ πρέπει νὰ γίνεται καὶ αὐτό. Ἡ Ἐκκλησία βέβαια “οἰκονομεῖ” σὲ σκανδαλιστικὸ βαθμὸ ἐνίοτε παρόμοιες καταστάσεις (π.χ. ἐπικύρωση χειροτονιῶν ἀπὸ αἱρετικοὺς καὶ σχισματικούς), ἀλλὰ δὲν μποροῦμε νὰ τὰ ἰσοπεδώνουμε ὅλα, τανύοντας ἀνεπίτρεπτα τὴν ἐκκλησιαστικὴ οἰκονομία καὶ ἐπιείκεια.

20 Ιουν 2024

Το τριπρόσωπο για την εκλογή του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας: Μητροπολίτες Βράτσης Γρηγόριος , Λόβετς Γαβριήλ, Βιδινίου Δανιήλ

Το τριπρόσωπο για την εκλογή του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας: Μητροπολίτες Βράτσης Γρηγόριος , Λόβετς Γαβριήλ, Βιδινίου Δανιήλ

Στην εκλογή Τριπροσώπου από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας προέβη σήμερα η ιερά σύνοδος στη Σόφια. Το τριπρόσωπο αποτελείται από τους Μητροπολίτες Βράτσης κ. Γρηγόριο, Λόβετς κ. Γαβριήλ, Βιδινίου κ. Δανιήλ.

Κυριακή της Πεντηκοστής -Υπομνηματισμός της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ[:Ιω. 7,37-52 και 8,12]
YΠΟΜΝΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ
     «Ἐν δὲ τῇ ἐσχάτῃ ἡμέρᾳ τῇ μεγάλῃ τῆς ἑορτῆς εἱστήκει ὁ Ἰησοῦς καὶ ἔκραξε λέγων· ἐάν τις διψᾷ, ἐρχέσθω πρός με καὶ πινέτω. ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, καθὼς εἶπεν ἡ γραφή, ποταμοὶ ἐκ τῆς κοιλίας αὐτοῦ ῥεύσουσιν ὕδατος ζῶντος (: κατά την τελευταία και επισημότερη από τις άλλες ημέρες της εορτής[της Σκηνοπηγίας] στάθηκε όρθιος ο Ιησούς και με δυνατή φωνή είπε: εάν κανείς αισθάνεται πόθο και δίψα, όχι για αγαθά υλικά και φθαρτά, αλλά για πνευματικά και αιώνια, για την εσωτερική γαλήνη και τη μακαριότητα της θείας ζωής, ας έλθει κοντά Μου μέσω της πίστεως και ας πίνει την αλήθεια που προσφέρω, για να ικανοποιηθούν έτσι οι πλέον μύχιοι και ευγενείς πόθοι του. Εκείνος που πιστεύει σε Εμένα,  σύμφωνα με τους λόγους της Γραφής, θα γίνει αστείρευτη πνευματική πηγή· και από την καρδιά και τα βάθη της ψυχής του θα αναβλύζουν ποταμοί από ολόδροσο τρεχούμενο νερό, για να ξεδιψά όχι μόνο ο ίδιος αλλά και όλοι όσοι έρχονται σε επικοινωνία με αυτόν)»[:Ιω.7,37-38]·[ερμηνευτική απόδοση Παναγιώτου Τρεμπέλα].

Ἤνοιξεν ἐκ νέου ζήτημα χωρισμοῦ Ἐκκλησίας – Πολιτείας

 

 Τὸ θέμα ἔθεσεν εἰς συνέδριον προεκλογικῶς ἡ «Νέα Ἀριστερά», ἡ ὁποία ἔπειτα καὶ ἀπὸ αὐτὸ ἐβυθίσθη ἐκλογικῶς, πρὸς γνῶσιν καὶ συμμόρφωσιν τῶν ὑπολοίπων κομματικῶν ἀντι-εκκλησιαστικῶν δυνάμεων. Τὸ ἐνδιαφέρον εἰς τὸ συνέδριον αὐτό, τὸ ὁποῖον ἐπραγματοποιήθη εἰς τὸ Παντεῖον Πανεπιστήμιον τὴν 30ὴν Μαΐου, εἶναι ἀφ’ ἑνὸς αἱ τοποθετήσεις τοῦ νομικοῦ συμβούλου τῆς Ἐκκλησίας, ὁ ὁποῖος παρεδέχθη ὅτι τὸ Κράτος ἐκμεταλλεύεται τὴν Ἐκκλησίαν, ἀφ’ ἑτέρου τῶν κ. Ν. Ἀλιβιζάτου καὶ Ν. Φίλη, μὲ τοὺς ὁποίους ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν εἶχεν ἀνοικτὴν ἀντιπαράθεσιν (διὰ τὸν πρῶτον ἀπήντησε μὲ βιβλίον, ἐνῷ ὁ δεύτερος ἀπώλεσε τὸν ὑπουργικὸν θῶ­κον).  Συμφώνως πρὸς τὴν ἱστοσελίδα «naftemporiki.gr» τῆς 31ης Μαΐου 2024:

Κοσμική συναυλία στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Νέας Φιλαδελφείας, παρουσία του Μητροπολίτη Γαβριήλ.

 

ΑΣΕΒΕΙΣ, ΑΣΥΝΕΊΔΗΤΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΙ, ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ ΓΛΕΤΖΕΔΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝΕ ΣΕ ΘΕΑΤΡΑ ΚΑΙ ΒΕΒΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΑΜΩΣ ΚΑΙ Ο “ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ” ΛΑΟΣ

 

Πρωτ. Στέφανος Στεφόπουλος

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΑΜΩΣ ΚΑΙ Ο “ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ” ΛΑΟΣ

    Οι παρακάτω γραμμές δεν γράφονται με επιφύλαξη, παρά το γεγονός της αναρμοδιότητας του γράφοντος όσον αφορά τουλάχιστον στις σπουδές και την εμπειρία άρα και στην αυστηρή κριτική, αλλά με θάρρος, παρρησία και ιερή αγανάκτηση ενός προβληματισμένου πολίτη που μάλιστα επωμίζεται εκ της ιδιότητάς του την ευθύνη της αντίρρησης σε τυφλές και άδικες νομοθετικές διατάξεις εκ μέρους του πολύπαθου και διωκομένου εκ της Πολιτείας λαού και ειδικά των ορθοδόξων πιστών.

Φεστιβάλ ανομίας. Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο κρατάτε σιγή ιχθύος γι’ αυτό το φλέγον ζήτημα….

Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. ΦΙΛΟΘΕΟΣ - Ιερός  Ναός Αγίας Βαρβάρας Θεσσαλονίκης 

ΠΡΟΣ

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να εκφράσω την ιερή αγανάκτησή μου προς το πρόσωπό σας, για την διεξαγωγή της σκοτεινής, χριστοφοβικής παρέλασης των ομοφυλοφίλων, που θα γίνει από τις 21 έως 29 Ιουνίου 2024, στην Θεσσαλονίκη.

19 Ιουν 2024

Οι «καρπαζοεισπράξεις» συνεχίζονται: Στην Ελλάδα κάνουν φιέστες για τις Πρέσπες και ο σκοπιανός πρωθυπουργός μιλάει για «ιδέα της Μακεδονίας»!

Οι «καρπαζοεισπράξεις» συνεχίζονται: Στην Ελλάδα κάνουν φιέστες για τις Πρέσπες και ο σκοπιανός πρωθυπουργός μιλάει για «ιδέα της Μακεδονίας»! 

Οι «καρπαζοεισπράξεις» συνεχίζονται: Στην Ελλάδα κάνουν φιέστες για τις Πρέσπες και ο σκοπιανός πρωθυπουργός μιλάει για «ιδέα της Μακεδονίας»!

Εκμεταλλευόμενος την ατολμία της Ελλάδας, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι θα «επαναφέρει τη Μακεδονία» και απαξίωσε το κουρελόχαρτο των Πρεσπών

Συντάκτης: Αλέξανδρος Ορφανίδης

Πότε καταστρέφεται και πότε ζωοποιείται η καρδιά;

 

  «Κάθε κακή σκέψη φέρνει μέσα της την απόδειξη της κακίας. Κι η απόδειξη αυτή είναι το καταστροφικό  αποτέλεσμα που φέρνει στην καρδιά. 

   Κάθε καλή σκέψη φέρνει μέσα της την απόδειξη της καλοσύνης, κι αυτό είναι το ζωοποιό αποτέλεσμα που προκύπτει στην καρδιά».

(Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)

Τὰ περὶ τοῦ Θεοῦ ἐρωτήματα

 

Τὰ περὶ τοῦ Θεοῦ ἐρωτήματα

Γράφει ὁ κ. Ἀνδρέας Κεφαλληνιάδης, Δάσκαλος Γ΄ Ἀρσακείου – Τοσιτσείου Δημοτικοῦ Σχολείου Ἑκάλης

  Πολλοὶ ἄνθρωποι ἰσχυριζόμενοι ὅτι θέλουν νὰ πιστέψουν, καταφεύγουν σὲ σαθρὰ εὐφυολογήματα ποὺ προδίδουν παχυλὴ ἄγνοια, ἂν ὄχι καὶ προκατάληψη. Ποῦ εἶναι ὁ Θεός; ἀναρωτιοῦνται. Δεῖξτε μας τὸ Θεό, γιὰ νὰ τὸν πιστέψουμε κι ἐμεῖς! Ὁ Θεὸς ὅμως δὲν νοεῖται ὡς ὑλικὴ οὐσία, ποὺ μπορεῖ νὰ δεῖ ὁ ἄνθρωπος μὲ τὰ μάτια τοῦ σώματος.

Απόστολος Ιούδας ο Αδελφόθεος

 Άγιος Απόστολος Ιούδας ο Αδελφόθεος

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΟΥΔΑΣ Ο ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΣ

 ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

       Στην Καινή Διαθήκη υπάρχουν δύο ιερά πρόσωπα, τα οποία φέρουν την προσωνυμία «Αδελφόθεοι». Πρόκειται για τους αγίους Ιάκωβο και Ιούδα. Ονομάζονται Αδελφόθεοι, διότι, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας, υπήρξαν «αδελφοί» του Κυρίου, για την ακρίβεια, ήταν παιδιά του Μνήστορος  Ιωσήφ, από την πρώτη γυναίκα του.

      Ήταν Ιουδαίος την καταγωγή και σύμφωνα με την παράδοση, γιος του χηρεύοντος Μνήστορος  Ιωσήφ, από τον γάμο του και προχωρημένης ηλικίας, όταν μνηστεύτηκε την Παρθένο Μαρία. Είχε δε επτά παιδιά, τον Ιάκωβο, τον Ιωσή, τον Ιούδα, τον Σίμωνα ή Συμεών, την Εσθήρ, την Μάρθα και τη Σαλώμη, η οποία αργότερα έγινε η μητέρα των αποστόλων Ιακώβου και Ιωάννη. Μνηστεύτηκε, κατά θεία οικονομία, την Παρθένο Μαρία, όχι τόσο για να μεγαλώσει τα παιδιά του, αλλά κυρίως να γίνει ο θετός πατέρας και ο προστάτης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Γι’ αυτό και ο Ιάκωβος, με τον Ιούδα αναφέρονται ως Αδελφόθεοι, αφού έζησαν μαζί κάτω από την ίδια στέγη σαν αδέλφια.

Ο άγιος Απόστολος Ιούδας ο Θεάδελφος


Ο Άγιος Απόστολος Ιούδας ο Θεάδελφος
ΓΕΝΙΚΑ: Στις 19 του μηνός Ιουνίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου αποστόλου Ιούδα του Θεαδέλφου. Τα βιογραφικά του στοιχεία δεν μας διασώζονται με ακρίβεια και συχνά παρουσιάζονται παρόμοια με αυτά του αγίου αποστόλου Ιούδα του Θαδδαίου, γεγονός όχι περίεργο, αφού και οι δύο Απόστολοι είχαν το ίδιο όνομα, έζησαν δε και κήρυξαν την ίδια εποχή και στην ίδια περιοχή.

Εθνική ΝΤΡΟΠΗ: Το ξεπούλημα της Μακεδονίας έγινε «φιέστα» – Τσίπρας και Ζάεφ τίμησαν την άθλια Συμφωνία Πρεσπών, που σήμερα ποδοπατούν οι Σκοπιανοί

Εθνική ΝΤΡΟΠΗ: Το ξεπούλημα της Μακεδονίας έγινε «φιέστα» – Τσίπρας και Ζάεφ τίμησαν την άθλια Συμφωνία Πρεσπών, που σήμερα ποδοπατούν οι Σκοπιανοί 

Εθνική ΝΤΡΟΠΗ: Το ξεπούλημα της Μακεδονίας έγινε «φιέστα» – Τσίπρας και Ζάεφ τίμησαν την άθλια Συμφωνία Πρεσπών, που σήμερα ποδοπατούν οι Σκοπιανοί

Με την κάλυψη Μητσοτάκη, Τσίπρας και Ζάεφ γιόρτασαν τα 6 χρόνια από μια μειοδοτική, αποτυχημένη και παραβιασμένη συμφωνία

Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος

Πέντε χρόνια φυλάκιση και δήμευση περιουσίας στον Μητροπολίτη Τούλτσιν Ιωνάθαν

 

Στις 18 Ιουνίου 2024, το Εφετείο της Βίνιτσα επικύρωσε την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου κατά του Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπράτσλαφ Ιωνάθαν της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ένας από τους παλαιότερους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας, διάσημος συνθέτης λειτουργικών ψαλμών και ποιητής, καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση με δήμευση περιουσίας και η ποινή θα τεθεί σε ισχύ στις 21 Ιουνίου.

Ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ για συνάντηση Ζελένσκι – Οικουμενικού Πατριάρχη

barth zelenski 1 

Ο Αμερικανός δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρόμπερτ Άμστερνταμ, ο οποίος υπερασπίζεται τα διεθνή συμφέροντα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σχολίασε τη συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στα πλαίσια της Διεθνής διάσκεψης στην Ελβετία.

18 Ιουν 2024

Νέα έρευνα PISA (ΟΟΣΑ): Απογοητευτική επίδοση των Ελλήνων μαθητών στη δημιουργική σκέψη

Eurokinisi 

Απογοητευτικές επιδόσεις και ως προς τη Δημιουργική Σκέψη καταγράφουν οι Έλληνες μαθητές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τρίτου μέρους του διαγωνισμού PISA 2022 που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ΟΟΣΑ, επιβεβαιώνοντας, για μία ακόμα φορά, την ανησυχητική πραγματικότητα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τα στοιχεία έρχονται για μία ακόμη φορά να καταδείξουν μια βαθιά ριζωμένη και διαχρονική έλλειψη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.

ΟΧΙ ΣΤΟ EUROPRIDE THESSALONIKI... Είναι όνειδος για την Πόλη του Αγίου Δημητρίου!

ΟΧΙ ΣΤΟ EUROPRIDE THESSALONIKI... Είναι όνειδος για την Πόλη του Αγίου Δημητρίου!

Ὁ Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας Δαμασκηνὸς «ξανακτύπησε»: Ἀπαγόρευσις ἐξορκισμῶν εἰς τὴν Μητρόπολιν

 

Ὁ Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας Δαμασκηνὸς «ξανακτύπησε»: Ἀπαγόρευσις ἐξορκισμῶν εἰς τὴν Μητρόπολιν

Γράφει ὁ κ. Βασίλειος Ξεσφίγγης

  Ἀλγεινὴ ἐντύπωση προκαλεῖ ἡ νέα ἐπινόηση τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας κ.κ Δαμασκηνοῦ νὰ ἀπαγορεύσει τὴν τέλεση ἐξορκισμῶν στὴν Μητρόπολη Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας.

Μὲ ἐγκύκλιό του ἀπαγορεύει ρητὰ τὴν τέλεση τοῦ ἐξορκισμοῦ ἀπὸ τοὺς ἱερεῖς τῆς Μητροπόλεώς του.

Παρὰ τὸ νεαρό τῆς ἡλικίας του ὁ Μητροπολίτης Δαμασκηνὸς μὲ τὶς πράξεις του δείχνει νὰ συμπεριφέρεται ὡς ὁ ἔχων τὸ ἀλάθητο ἀπὸ τὴν μία πλευρά, καὶ μὲ τὴν στήριξη ὀλίγων κλακαδόρων ἱερέων δυστυχῶς ὡς ἄλλος Γρηγόριος Περιστερίου ἀπὸ τὴν ἄλλη.

Ὀλίγων κλακαδόρων ποὺ ἐξαργυρώνουν μὲ τὴν συγκατάθεσή τους στὸ γκρέμισμα τῆς Ὀρθοδοξίας γιὰ μία μετάθεση σὲ καλύτερη ἐνορία.

Ἂς δοῦμε ὅμως τί εἶναι ὁ ἐξορκισμὸς καὶ πότε αὐτὸς πρέπει νὰ τελεῖται.

Ἐξορκισμός: Ὅπως διαβάζουμε στὰ διάφορα εἰδικὰ ἐγχειρίδια, ὅταν μιλᾶμε γιὰ ἐξορκισμοὺς ἐννοοῦμε ὅτι πρόκειται γιὰ μία ἁγιαστικὴ πράξη τῆς Ἐκκλησίας μας τῆς κατηγορίας τῶν ἀρνητικῶν καθιερώσεων.

Αρκεί η επιτηδευμένη ασάφεια για τα 50 χρόνια Τουρκικής βαρβαρότητας;

 ΚΥΠΡΟΣ: 50 χρόνια πέρασαν… – μαθητική παρουσία

Αρκεί η επιτηδευμένη ασάφεια για τα 50 χρόνια Τουρκικής βαρβαρότητας;

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Διανύουμε φέτος 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή, 50 χρόνια συνεχιζόμενης Τουρκικής βαρβαρότητας.  Ποιος μπορεί να λησμονήσει την βάρβαρη εκδίωξη από τον Τούρκο εισβολέα;

17 Ιουν 2024

Σύγκρουσις Μελόνι – Μακρόν γιά τίς ἀμβλώσεις στήν G7

 

Τό «λοξό» βλέμμα τῆς Μελόνι.

Σύγκρουσις Μελόνι – Μακρόν γιά τίς ἀμβλώσεις στήν G7

Ρώμη.– Ἡ προσπάθεια τοῦ Γάλλου Προέδρου Ἐμμανουέλ Μακρόν νά περάσει μιάν ἀναφορά σέ «ἀσφαλεῖς καί νόμιμες ἀμβλώσεις» στό τελικό κείμενο τῆς Συνόδου τῶν G7 προσέκρουσε στήν σθεναρή στάση τῆς Πρωθυπουργοῦ τῆς Ἰταλίας Τζώρτζια Μελόνι.

Ο αλβανικός ανθελληνισμός

Ο αλβανικός ανθελληνισμός

Αλβανοί που πήγαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες της εθνικής τους ποδοσφαιρικής ομάδας στο Euro, που διοργανώνεται από τη Γερμανία, κυκλοφορούν με μπλουζάκια της «Μεγάλης Αλβανίας». Πάνω στα μπλουζάκια υπάρχουν χάρτες που περιλαμβάνουν την Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα κι άλλα τμήματα της Ελλάδας.

Η σύγχρονη στοχευμένη αλλοτρίωση της ανθρωπότητας (Σχόλιο στα θλιβερά και ανησυχητικά συμβαίνοντα στην «Eurovision»)

Eurovision 2024: Αποκάλυψη της εκπροσώπου της Ιρλανδίας - «Η EBU με  ανάγκασε να αλλάξω τα μηνύματα για την Παλαιστίνη» 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 17η Ιουνίου 2024

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

(Σχόλιο στα θλιβερά και ανησυχητικά συμβαίνοντα στην «Eurovision»)

    Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην πολύπλευρη και κυρίως πνευματική και ηθική κατάπτωση του αποστατημένου δυτικού κόσμου, που χαρακτηρίστηκε πολύ εύστοχα ως η «Πόρνη Βαβυλώνα», (Αποκ.17,1-2) της εποχής μας. Η αποστασία του οφείλεται κυρίως στον απόλυτα παρεφθαρμένο και αιρετικό Χριστιανισμό, τελείως ξένο προς τη γνήσια χριστιανική πίστη και ζωή, η οποία βιώνεται αποκλειστικά μέσα στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού, την Ορθόδοξη.

Τὸ προωθούμενον κοινὸν Πασχάλιον

 

Τὸ προωθούμενον κοινὸν Πασχάλιον

Γράφει ὁ κ. Διονύσιος Πολυμενόπουλος

  Σήμερα διάβασα στὴν ἐφημερίδα σας τὸ κείμενο τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιῶς κ.κ. Σεραφεὶμ γιὰ τὸ παραπάνω θέμα. Θέτει τὸ ὅλο ζήτημα καὶ τὸ ἀναλύει ἄριστα, ἀλλὰ ἀναρωτιέμαι κείμενα σὰν τὸ ἀνωτέρω θὰ δυνηθοῦν ἆραγε νὰ ἀνακόψουν τὴν προτεινόμενη δυσμενῆ ἐξέλιξη; Ἡ μέχρι τώρα ἐμπειρία μας ἀπὸ τὸν Οἰκουμενισμὸ δὲν μᾶς δίδει πολλὲς ἐλπίδες. 

Πρώην Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος, Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου και Μυκόνου, κ.Νικόλαος : “σας ζητώ να είστε πιο αυστηροί στην επιλογή των άρθρων ή των επιστολών που δημοσιεύετε…….”

 Αρχιεπίσκοπος π. Νικολάος Πρίντεζης | Καθολική Επισκοπή Σύρου | Επίσημη  Ιστοσελίδα

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τα ΜΜΕ:

ΑΚΤΙΝΕΣ

ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ: Πως αντιδρούσαν οι άγιοι στις αυθαιρεσίες των αυτοκρατόρων

 ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ: Πως αντιδρούσαν οι άγιοι στις αυθαιρεσίες των αυτοκρατόρων

 Άγιος Νικηφόρος ο Ομολογητής - Βιογραφία - Σαν Σήμερα .gr

Μνήμη του αγίου πατρός ημών Νικηφόρου του Ομολογητού, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (+2 Ιουνίου)*

[Στην αρχή του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφυλοφίλων – το ομόφυλοι είναι new language – υπήρξε ατμόσφαιρα σύγκρουσης Εκκλησίας και Πολιτείας. Στη συνέχεια, ως παρηγοριά στους πιστούς, τους οικογενειάρχες και την κοινωνία, είχαμε τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου.  Ακολούθησαν θερμοί εγκάρδιοι εναγκαλισμοί με την Εξουσία, σταυροφιλήματα και προπαντός προσφορά αγίων Εικόνων στους εκπροσώπους της, τους βδελυσσόμενους την «Εικόνα του Θεού», τον άνθρωπο. Θυμήθηκα έναν Βραζιλιάνο καθολικό επίσκοπο του περασμένου αιώνα, τον Χέλντερ Καμάρα – όταν μιλούσε στη Σορβόνη καρφίτσα δεν έπεφτε – που έλεγε: «Συνηθίσαμε να είμαστε με την εξουσία»…]

Ὁ Φαναρίου εἰς τὴν ἕδραν τῶν σκανδάλων

podifikas-agathaggelos 

Καίτοι ὁ παπισμὸς ὄζει ἀπὸ τὰς χιλιάδας ἀποκαλύψεις διὰ τὰ θύματα παιδοφθορίας καὶ τὰς συγκαλύψεις, ὥστε θὰ ἔπρεπε νὰ μὴ πλησιάζη κανεὶς ἀπὸ χιλιόμετρα, ὁ Φαναρίου ἐπεσκέφθη τὸν Πάπαν μὲ φοιτητάς, διὰ νὰ διδα­χθοῦν ὅτι ἡ αἵρεσις καὶ ἡ ἀλήθεια εἶναι ἡ διαφορετικότης τῆς κοινῆς πίστεως! Ἔδωσεν ἄδειαν ἡ ΔΙΣ; Δὲν ἐνοχλοῦν τὸν Μακαριώτατον οὔτε τὰ θέματα πίστεως οὔτε τὰ σκάνδαλα; Ὡς κατέστη γνωστὸν ἀπὸ τὴν ἱστοσελίδα «protothema.gr» τῆς 28ης Μαΐου 2024:

Θα είναι όνειδος για την Θεσσαλονίκη, την πόλη του Αγίου Δημητρίου, μια τέτοια ηθική εκτροπή!

 

"20 Ιουνίου 1978.. Ώρα 11:03 μ.μ

Η Ευλογημένη Πόλις του Μεγαλομάρτυρος, Μυροβλήτου και Προστάτου της Αγίου Δημητρίου, ταράζεται εκ θεμελίων από έναν ισχυρότατο σεισμό περίπου 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ διάρκειας 20" δευτερολέπτων! 

Εκείνη λοιπόν τη νύχτα του τρόμου, η όμορφη Θεσσαλονίκη έζησε τραγικές ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό, και στη συνέχεια την ίδια νύχτα, μετά από δεκάδες μικρότερους μετασεισμούς, ώσπου να ξημερώσει, οι Θεσσαλονικείς έμειναν έξω από τα σπίτια τους.

...Για να αντικρύσουν την επόμενη μέρα το μέγεθος της ζημιάς. Εκτός από την πολυκατοικία της πλατείας Ιπποδρομίου που κατέρρευσε - περίπου 30 συμπολίτες μας σε αυτήν και άλλοι 30 σε όλη την Θεσσαλονίκη  έχασαν τη ζωή τους - όλα τα κτήρια της πόλης στάθηκαν όρθια αλλά "πληγωμένα". 

Στις πλατείες της Θεσσαλονίκης, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας 20ης Ιουνίου, ξημερώματα της 21ης Ιουνίου, από τα χείλη τών πολιτών ακουγόταν μια φράση..

"Είδαμε τον Άγιο Δημήτριο να τρέχει γύρω από τα τείχη τής πόλης με το άλογο του την ώρα του σεισμού".. Μια φράση που ειπώθηκε πολλές φορές από πολλούς Θεσσαλονικείς! 

16 Ιουν 2024

Ο Bruno Gröning (1906 -1959) και οι «θεραπείες» του

 

Ο Bruno Gröning (1906 -1959) και οι «θεραπείες» του

Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γεωργόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

I. Ο Bruno Gröning

Ο Bruno Gronkowski γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1906 στο Danzig,και ήταν παιδί πολυμελούς ρωμαιοκαθολικής οικογένειας. Νυμφεύθηκε σε ηλικία 21 ετών και γερμανοποίησε το επώνυμό του σε Gröning. Μετά το δημοτικό σχολείο, εργάστηκε ως περιστασιακός εργάτης. Το 1943 εντάχθηκε στη Βέρμαχτ και όταν το 1946 επέστρεψε από τη ρωσική αιχμαλωσία μετακόμισε στο Dillenburg (Έσση). Εκεί η σπιτονοικοκυρά του άρχισε να διαδίδει ότι είχε θεραπεύσει την ανιψιά της. Τα νέα για τη «θεϊκή δύναμη» του Β. Groning εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα.

Η υποτιθέμενη θεραπεία προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης το 1949 και πολλοί άρρωστοι άνθρωποι συνέρρευσαν στον «θαυματουργό θεραπευτή» στο Herford. Άλλοι σταθμοί των δραστηριοτήτων του κατά τα έτη 1950 έως 1953 ήταν oι πόλεις Hamburg, Oldenburg και η Άνω Βαυαρία.

Καραδοκούν δι’ αλλαγήν στάσεως του Πατρ. Βουλγαρίας έναντι της ‘’OCU’’.

 

Καραδοκούν δι’ αλλαγήν στάσεως του Πατρ. Βουλγαρίας  έναντι της  ‘’OCU’’.

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

   Πρόσφατα δημοσιεύματα   αναφέρουν ότι, κάποιοι Κληρικοί της Εκκλησίας της Βουλγαρίας  λειτούργησαν με τη συμμετοχή μελών  της μη αναγνωρισμένης ‘’OCU’’ (‘’Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας’’) από την πλειοψηφία των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.  

Ο Όσιος Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος (†8-5-1980) δια τον σχολικόν εκφοβισμόν

 

Δραματικάς διαστάσεις έχει λάβει τα τελευταία έτη το φαινόμενον του σχολικού εκφοβισμού ευρυτέρως γνωστού με τον αγγλικόν όρον «bullying». Δεν είναι τυχαίον ότι το 2014 η χώρα μας κατετάχθη 4η εις σχολικήν βίαν εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Τα περιστατικά βίας πάντοτε υπήρχαν εις τα σχολεία, αλλά πολλοί παράγοντες όπως η πίεσις εκ των συνθηκών ζωής, η συνεχώς προβαλλομένη από τα μέσα βία κ.α. έχουν αναμφισβήτως συμβάλει εις την επίτασιν του φαινομένου.

Η Μελόνι «τάπωσε» τον Μακρόν - Μάθημα για την Ελλάδα

 Σύγκρουση Μελόνι – Μακρόν για το δικαίωμα στην άμβλωση - Newsbeast

(Φωτό)

Η Μελόνι «τάπωσε» τον Μακρόν - Μάθημα για την Ελλάδα

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι «τάπωσε» τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, όταν αυτός επιδίωξε στη Σύνοδο Κορυφής των Επτά πλουσιότερων χωρών της λεγόμενης Δύσης να χρησιμοποιήσει το παγκοσμίου ενδιαφέροντος αυτό γεγονός για εσωτερική προπαγάνδα, επικειμένων των βουλευτικών εκλογών στη χώρα του. Ένα μάθημα για τους πολιτικούς μας στην Ελλάδα.

Στον Αμερικής Ελπιδοφόρο το Διαθρησκειακό Βραβείο James Parks Morton 2024

Στον Αμερικής Ελπιδοφόρο το Διαθρησκειακό Βραβείο James Parks Morton 2024 

Με το Διαθρησκειακό Βραβείο James Parks Morton 2024 τιμήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, στο Διαθρησκειακό Κέντρο της Νέας Υόρκης. 

Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οἰκουμενικής Συνόδου

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ Α’ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

«Αὐτή εἶναι ἡ αἰώνιος ζωή, τό νά προάγονται συνεχῶς διά τῆς ζώσης ἐπικοινωνίας μετά Σοῦ καί τῆς ἀπολαύσεως τῶν ἀπείρων τελειοτήτων Σου, εἰς τήν γνῶσιν, Σοῦ τοῦ μόνου ἀληθινοῦ Θεοῦ καί τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, τόν Ὁποῖον, ἀπέστειλας εἰς τόν κόσμον».

«Τοὺς Θεοφόρους Πατέρας ἀνευφημήσωμεν…»

 Σχετική εικόνα

«Τοὺς Θεοφόρους Πατέρας ἀνευφημήσωμεν…»

Σοφία Μπεκρῆ, φιλόλογος - θεολόγος

Τὴν Κυριακὴ πρὶν ἀπὸ τὴν ἑορτὴ τῆς Πεντηκοστῆς, τῆς ἑορτῆς δηλαδὴ τῆς Ἁγίας Τριάδος καὶ τοῦ κατ’ ἐξοχὴν ἑορταζομένου αὐτῆς προσώπου, τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ἡ Ἐκκλησία μας ὥρισε νὰ ἑορτάζεται ἡ μνήμη τῶν 318 Πατέρων τῆς Α’ Οἰκουμενικῆς Συνόδου.

Γεώργιος Αποστολάκης: Δεν μπορούμε να είμαστε και με το Χριστό και με αυτό το κράτος που υπέκυψε στην ατζέντα.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "NIKH www.NIKH.gr www.NIKH.gr PNIKH NIKH NIKH NIKH www.NIKH.gr .NIKH.gr ANIKH NIKH NIKH NIKH ANIKH NIKH wWw.NIKH NIKH T www. ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ" 

Η ελληνική Βουλή (εξαιρούνται οι καταψηφίσαντες) με την υπερψήφιση του ν. 5089/2024 για την εξασφάλιση δυνατότητας γάμου, ακόμη και με ιερολογία, στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ υπέκυψε μετά χαράς στις πιέσεις της παγκόσμιας ελιτ της woke ατζέντας. Από νομική άποψη, πάντα μεταφορικά, άνοιξαν και επίσημα, με τη βούλα του κράτους, οι πύλες των Σοδόμων και των Γομμόρων. Δεν θα αποφύγω να πω ότι και η Ιεραρχία, παρά τις δήθεν αντιρρήσεις της, συνέργησε με τον τρόπο της (=αποφεύγοντας τη σκληρή ρήξη με την ελιτ που ίσως θα ανέστειλε την ψήφιση του νομοσχεδίου) να γίνουμε και εμείς ακούσιοι … δημότες των παραπάνω βιβλικών πόλεων. Ευτυχώς υπάρχει κλήρος και λαός που αντιδρά, ακολουθώντας τα βήματα του Λωτ. Ξένοι και απομονωμένοι πνευματικά, στην ουσία εξόριστοι, στην ίδια την πατρίδα μας.

Δεν μπορούμε να είμαστε και με το Χριστό και με αυτό το κράτος που υπέκυψε στην ατζέντα. «Ο μη ών μετ' εμού κατ' εμού εστι, και ο μη συνάγων μετ' εμού σκορπίζει» (Ματθ. 12, 30).

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οἰκουμενικής Συνόδου

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου (16-6-2024)

15 Ιουν 2024

Θεολογικό Σχόλιο στην Κυριακή των Αγίων Πατέρων

ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ: ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
(Θεολογικό Σχόλιο στην Κυριακή των Αγίων Πατέρων)
     ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού 
      Η έβδομη Κυριακή από του Πάσχα, αποκαλείται Κυριακή των Αγίων Πατέρων και είναι αφιερωμένη στους 318 θεοφόρους Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Όπως είναι γνωστό, η αγία και μεγάλη αυτή Σύνοδος συγκλήθηκε το 325, στη Νίκαια της Βηθυνίας, από τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα, Μ. Κωνσταντίνο, για να αντιμετωπίσει τον Αρειανισμό, μια από τις πλέον δαιμονικές αιρέσεις, η οποία συντάραξε την Εκκλησία τον 4ο μ. Χ. αιώνα και απείλησε αυτή την ίδια την ύπαρξή της.  

Περὶ «μαθητευομένων μάγων»: Περιστερίου – Ζιμπάμπουε

 

Περὶ «μαθητευομένων μάγων»: Περιστερίου – Ζιμπάμπουε

Τοῦ κ. Δημητρίου Λαμπροπούλου, θεολόγου

Οἱ «μαθητευόμενοι μάγοι» εἰς Περιστέριον καὶ Ζιμπάμπουε

  Ἐὰν ὑπῆρχεν ἕνας σύγχρονος Πλούταρχος νὰ συγγράψη εἰς τὴν ἐποχήν μας τὸ ἔργον «Βίοι Παράλληλοι» ὁπωσδήποτε θὰ ἀφιέρωνε μίαν ἑνότητα εἰς τοὺς Μητροπολίτας Περιστερίου καὶ Ζιμπάμπουε: δύο μετριοπαθεῖς γενικῶς Ἐπίσκοποι, πεπαιδευμένοι κατὰ κόσμον, ἀφοσιωμένοι εἰς τοὺς Πατριάρχας των, ἀλλὰ ἄνευ διακρίσεως, δυστυχῶς.

Υπάρχει θεραπεία της ασθένειας του ατομοκεντρισμού;

Αποτέλεσμα εικόνας για Ηρακλής Ρεράκης AKTINES 

Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής ΑΠΘ,

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων

«Υπάρχει θεραπεία της ασθένειας του ατομοκεντρισμού;»

Ο ατομοκεντρισμός αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ψυχικές και πνευματικές ασθένειες της εποχής μας, που επηρεάζει αρνητικά τις υγιείς κοινωνικές σχέσεις.

Το να θεωρεί κάποιος το άτομό του, ως κέντρο όλων των γύρω του, αποτελεί τον ορισμό της ασθένειας της ατομοκεντρικότητας. Η αγάπη προς τον εαυτό θεωρείται θεμιτή και ωφέλιμη, σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη, μόνον όταν και εφόσον εκφράζεται, ταυτόχρονα και με την ίδια ένταση και προς τον πλησίον: «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως εαυτόν».

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, Ο Πεντηκοστιανισμός

Η ΕΥΓΕΝΕΙΑ - ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ - Άγιος Πατροκοσμάς 

Σειρά τριών, πάντοτε επίκαιρων, απομαγνητοφωνημένων ομιλιών του μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου Περί αιρέσεων

Ὁμιλία 3η – Ο ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

    Κυριακή 3-6-1979

Ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ ως ταχυδακτυλουργός

Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε για τις χειροτονίες Διακονισσών 

Ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ ως ταχυδακτυλουργός

Αναστάσιος Ομ. Πολυχρονιάδης, δρ pd Θεολογίας ΑΠΘ

    Γράφει ο μακαριστός καθηγητής του Κανονικού Δικαίου του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Πρόδρομος Ακανθόπουλος περί του έργου των διακονισσών: «Οι διακόνισσες βοηθούσαν τους πρεσβυτέρους στο βάπτισμα των κατηχούμενων γυναικών και στην τήρηση της τάξης μεταξύ των γυναικών, όταν γίνονταν λατρευτικές συνάξεις, καθώς και στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας το σχετικό με τις γυναίκες» (1). Αυτό σημαίνει ότι οι διακόνισσες ουδεμία σχέση είχαν με τα προσφάτως τελεσθέντα (Μεγάλη Πέμπτη 2024) από τον μητροπολίτη Ζιμπάμπουε του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όταν «χειροτόνησε» -με  ταχυδακτυλουργικό τρόπο- γυναίκα διακόνισσα.

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, Ο Προτεσταντισμός

 Παντελεήμονος Γκίνη, «Γέροντας Αθανάσιος Μυτιληναίος (1927-2006)» |  Διακόνημα

Σειρά τριών, πάντοτε επίκαιρων, απομαγνητοφωνημένων ομιλιών του μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου Περί αιρέσεων

Ὁμιλία 2α – Ο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Κυριακή 27-5-1979

   Εἴχαμε ἀναφερθῆ τήν περασμένη φορά εἰς τό θέμα γενικά τῆς αἱρέσεως. Ἀλλά τίθεται τό ἐρώτημα: Τί εἶναι αἵρεσις;

    Αἵρεσις εἶναι ἡ λογική ἑρμηνεία τοῦ δόγματος· δηλαδή εἶναι ἡ προσπάθεια τοῦ ἀνθρώπου νά κατανοήση τό μυστήριον τοῦ Θεοῦ. Καί ὅταν προσπαθῆ ὁ ἄνθρωπος νά τό κατανοήση, θέλει νά τό κατατάξη μέσα εἰς τά λογικά κατηγορήματα· δηλαδή θέλει νά λογικοποιήση κάτι πού εἶναι πέρα ἀπό τήν λογική. Στήν προσπάθειά του ὅμως νά λογικοποιήση, νά κάνη λογικό δηλαδή, ἐκεῖνο τό ὁποῖον δέν μπαίνει μέσα στά στενά ὅρια τῆς λογικῆς, κατ’ ἀνάγκην θά ξεφύγη· κι ἀφοῦ θά ξεφύγη, αὐτό εἶναι αἵρεσις. Ὥστε λοιπόν αἵρεσις πάντοτε εἶναι ἡ λογικοποίησις τοῦ λόγου τοῦ Θεοῦ, τῆς ἀποκαλύψεως· ἐπειδή πάντα, ἐπαναλαμβάνω, ἡ ἀποκάλυψις εἶναι ὑπέρ λόγον, εἶναι πιό πάνω ἀπό τήν λογική.

    Ὁ Θεός, ἐπί παραδείγματι, λέγει στόν Ἀβραάμ: «Θά γεννήσης παιδί τώρα πού εἶσαι ἑκατό χρονῶν.». Ἄν ὁ Ἀβραάμ βάλη τήν λογική, θά πῆ: «Πῶς εἶναι δυνατόν αὐτό νά γίνη;». Καί ἀπό τή στιγμή πού θά βάλη τήν λογική, θά λογικοποιήση δηλαδή αὐτό πού τοῦ ἀποκαλύπτεται, ἀμέσως θά τό ἀπορρίψη καί θά πῆ: «Δέν εἶναι δυνατόν · εἶμαι ἑκατό χρονῶν ! ». Ὅταν ὅμως πῆ «Ἐγώ μέν δέν τό καταλαβαίνω· ἀλλά, ἀφοῦ τό λέγει ὁ Θεός, τό πιστεύω ὅπως εἶναι, τό ἀφήνω λοιπόν ὅπως εἶναι.», ἀπό τήν στιγμή ἐκείνη καί πέρα μένει στήν ὀρθήν πίστιν. Ὅταν λοιπόν τό λογικοποιήση, τότε θά τό ἀπορρίψη ἤ θά τό διαστρέψη, θά τό ἀλλάξη, θά τό τροποποιήση· ἀπό τή στιγμή ἐκείνη εἶναι εἰς τόν χῶρο τῆς αἱρέσεως.

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, Αίρεσις: ο εσωτερικός εχθρός της Εκκλησίας

 

Σειρά τριών, πάντοτε επίκαιρων, απομαγνητοφωνημένων ομιλιών του μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου Περί αιρέσεων

Ὁμιλία 1η - ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΙΡΕΣΕΩΝ

Αἵρεσις: ὁ ἐσωτερικός ἐχθρός τῆς Ἐκκλησίας

     Ἐπειδή στίς μέρες μας, ἀγαπητοί μου, ὅπως λέγει ἐκεῖ ἕνας ψαλμικός στίχος, πολλοί «μονιοὶ ἄγριοι»[Ψαλμ.79,14:«ἐλυμήνατο αὐτὴν ὗς ἐκ δρυμοῦ, καὶ μονιὸς ἄγριος κατενεμήσατο αὐτήν»], δηλαδή ἀγριογούρουνα, λυμαίνονται τήν χριστοφυτευθεῖσα ἄμπελο τῆς Ἐκκλησίας μέ τίς αἱρέσεις τους, καλό θά ἦταν αὐτές οἱ τρεῖς ὁμιλίες μας νά ἀφιερωθοῦν εἰς τό μεγάλο αὐτό θέμα τῶν αἱρετικῶν, τῶν ἐχθρῶν αὐτῶν τῆς Ἐκκλησίας μας, οἱ ὁποῖοι ἐχθροί εἶναι ἐσωτερικοί. Διότι ἐκεῖνοι οἱ ὁποῖοι ἀσκοῦν διωγμόν ἐναντίον τῆς Ἐκκλησίας εἶναι ἐχθροί ἐξωτερικοί· ἐκεῖνοι ὅμως οἱ ὁποῖοι μετέρχονται τήν αἵρεσιν, αὐτοί εἶναι ἐχθροί ἐσωτερικοί.

     Οὐδέποτε ἡ Ἐκκλησία ἐφοβήθη τούς διωγμούς τούς ἐξωτερικούς· ἀντιθέτως, μέ τούς ἐξωτερικούς διωγμούς, ἐλαμπρύνθη, ἐμεγαλύνθη, καί ἀνεδείχθησαν Ἥρωες καί Ἅγιοι καί Μάρτυρες, οἱ ὁποῖοι ἐστόλισαν τήν Ἐκκλησία μέ πορφυροῦν ἔνδυμα, πού εἶναι τά αἵματά τους. Ἐκεῖνο πού φοβήθηκε ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἡ αἵρεσις, εἶναι ὁ ἐσωτερικός ἐχθρός· καί ἀκριβῶς ἐκεῖ κινεῖται μέ κάθε τρόπο, διά νά ἀπομακρύνη κάθε αἱρετική διδασκαλία καί κάθε αἱρετικόν ἄνθρωπον.

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, Η ενότητα των πιστών και η αίρεση του οικουμενισμού. (Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ 318 ΘΕΟΦΟΡΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Α΄ΟΙΚΟΥΜ.ΣΥΝΟΔΟΥ

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

«Η ΕΝΟ­ΤΗ­ΤΑ ΤΩΝ ΠΙ­ΣΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ»

[εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 19-5-1991] 

    Σή­με­ρα ἡ Ἐκ­κλη­σί­α μας, ἀ­γα­πη­τοί μου, τι­μᾶ τήν μνή­μη τῶν ἁ­γί­ων τρι­α­κο­σί­ων δεκαο­κτώ Πα­τέ­ρων τῆς Α΄ Οἰ­κου­με­νι­κῆς Συ­νό­δου, τῆς ἐν Νι­καί­ᾳ. Καί τήν τι­μᾶ ἀ­φε­νός μέν γιά νά δο­ξά­σει τόν Ἅ­γιο Τρι­α­δι­κό Θε­ό, πού πάν­το­τε δι­α­σώ­ζει τήν ἀ­λή­θεια μέ­σα στήν Ἐκ­κλη­σί­α Του –δι­ό­τι οἱ Σύ­νο­δοι πάν­το­τε δι­έ­σω­ζαν τήν ἀ­λή­θεια τήν δογ­μα­τι­κή– καί ἀφετέρου δέ γιά νά τι­μή­σει τούς θε­ο­φό­ρους Πα­τέ­ρες πού συγ­κρο­τοῦ­σαν αὐ­τές τίς Οἰ­κου­με­νι­κές Συ­νό­δους.

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει «ΟΧΙ» στο «δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία»

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει «ΟΧΙ» στο «δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία»

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης

Οι θιασώτες του «δικαιώματος στο θάνατο»/της ευθανασίας θα απογοητευτούν από την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου!

14 Ιουν 2024

Η φρόνιμος Εκκλησία που σκύβει το κεφάλι

Η φρόνιμος Εκκλησία που σκύβει το κεφάλι 

Η φρόνιμος Εκκλησία που σκύβει το κεφάλι

Ποια εικόνα δίδει άραγε ένας θεσμός όταν τρώει σφαλιάρες και λέει και «ευχαριστώ» από πάνω; Πώς θα γεννηθεί η ελπίδα στους πιστούς, αν δεν υπάρχει ηγεσία;

Μανώλης Κοττάκης

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, Οι ετεροδιδασκαλούντες (Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Α΄ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

[:Πράξεις 20, 16-18 και 28-36]

  Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

« ΟΙ ΕΤΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΝΤΕΣ»

 εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 11-6-1989]  (Β217)                                     

   Ο Απόστολος Παύλος, αγαπητοί μου, επιστρέφει από την περιοδεία του στην Ελλάδα κατευθυνόμενος προς Ιερουσαλήμ. Το ταξίδι του ήτο δια θαλάσσης. Σε κάποια λιμάνια σταθμεύει, για να δει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πώς πηγαίνουν οι Εκκλησίες που είχε ιδρύσει. Εστάθμευσε και εις την Μίλητον. Δεν πήγε εις την Έφεσον, διότι δεν έμενε χρόνος, αλλά μετεκάλεσε, δηλαδή εκάλεσε από την Έφεσον τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας της Εφέσου, για να τους δει για λίγο, ακριβώς για να μη χρονοτριβήσει, επειδή εβιάζετο να πάγει εις τα Ιεροσόλυμα και να προλάβει την εορτήν της Πεντηκοστής. Η συνάντησίς του αυτή με τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας της Εφέσου, έμεινε ιστορική. Και είναι μία από τις ένδοξες σελίδες της Καινής Διαθήκης από πλευράς ποιμαντικής, αλλά και διότι εκεί εις ό,τι διημείφθη και είπε στους πρεσβυτέρους της Εφέσου, εκεί και ξεδιπλώθηκε η απέραντη ψυχή του Παύλου, σε ένα ανείπωτο ουράνιο μεγαλείο.

      Είναι μία αθάνατη όντως ποιμαντική σελίδα αυτή της Καινής Διαθήκης. Μια σελίδα γραμμένη όντως από το Πνεύμα το Άγιον. Θα μείνουμε σε ό,τι ειπώθηκε, μόνο σε ένα βαρυσήμαντο σημείον, το οποίον αποτελεί και ένα κεντρικόν μέρος, κεντρικό σημείο της όλης του αυτής ομιλίας. Αναφέρεται στο θέμα ότι μετά την αναχώρησή του θα εισορμούσαν «λύκοι βαρεῖς», δηλαδή αιρετικοί εις το ποίμνιον της Εκκλησίας της Εφέσου και θα το κατεσπάρασσαν. «Ἐγὼ γὰρ οἶδα τοῦτο(:Διότι γνωρίζω τούτο, λέγει), ὅτι εἰσελεύσονται μετὰ τὴν ἄφιξίν μου λύκοι βαρεῖς(:Μετά την εδώ άφιξίν μου κι όταν θα αναχωρήσω, θα εισέλθουν λύκοι βαρείς)εἰς ὑμᾶς(:στην Εκκλησία της Εφέσου), μὴ φειδόμενοι τοῦ ποιμνίου(:δεν θα λυπώνται καν το ποίμνιο, όταν θα το κατασπαράσσουν) καὶ ἐξ ὑμῶν αὐτῶν ἀναστήσονται ἄνδρες λαλοῦντες διεστραμμένα τοῦ ἀποσπᾶν τοὺς μαθητὰς ὀπίσω αὐτῶν(:Αλλά και κάποιοι από σας που με ακούτε τώρα, θα σηκωθούν και θα αρχίσουν να ομιλούν πράγματα ανορθόδοξα, διεστραμμένα, με σκοπό να αποσπούν τους μαθητάς και να τους κάνουν οπαδούς των). Διὸ γρηγορεῖτε (:Γι'αυτό μένετε ξύπνιοι, μένετε άγρυπνοι και προσέχετε και τον εαυτόν σας και το ποίμνιο που σας ενεπιστεύθη ο Κύριος)».  

Μανώλης Κοττάκης : "Ο μοιραῖος Ἀρχιεπίσκοπος, ἔχασε τό ὅποιο κῦρος τοῦ εἶχε ἀπομείνει παριστάνοντας τήν «τσιρλίντερ» τοῦ Πρωθυπουργοῦ σέ περιοδεία στό Δήλεσι Βοιωτίας".

 

(Φωτο)

Εἶναι μειοψηφία στό κόμμα, ἀλλά ἀκόμη δέν τό ξέρει!

Μανώλης Κοττάκης 

Ο ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ἀρτηριοσκληρωτισμός ὅλων τῶν δογματικῶν, φιλελευθέρων καί ἐκσυγχρονιστικῶν ρευμάτων πού ἐπικρατοῦν κατά καιρούς στήν πατρίδα μας, ἐκδηλώνεται πάντοτε στήν ἀρχή τῆς δεύτερης τετραετίας.

«Τὸ μεγάλο στοίχημα ἀνάμεσα σὲ πιστοὺς καὶ ἀπίστους»

 

ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΔΙΔΑΧΑΙ

«Τὸ μεγάλο στοίχημα ἀνάμεσα σὲ πιστοὺς καὶ ἀπίστους»

  «Εἰ γὰρ πιστεύοµεν ὅτι Ἰησοῦς ἀπέθανε καὶ ἀνέστη, οὕτω καὶ ὁ Θεὸς τοὺς κοιµηθέντας διὰ τοῦ Ἰησοῦ ἄξει σὺν αὐτῷ» (Α΄ Θεσ. δ΄, 14). (δηλ.: Δὲν πρέπει νὰ λυπῆσθε σὰν κι’ αὐτούς, διότι ἐὰν ἔχωµεν πεποίθησιν, ὅτι ὁ Ἰησοῦς ἀπέθανε καὶ ἀνεστήθη, ἔτσι πρέπει νὰ πιστεύωµεν, ὅτι καὶ ὁ Θεὸς ἐκείνους, ποὺ ἀπέθαναν ἑνωµένοι διὰ τῆς πίστεως µὲ τὸν Ἰησοῦν, θὰ τοὺς φέρῃ ἐνδόξως εἰς τὴν αἰωνίαν ζωὴν µαζὶ µὲ αὐτόν).

Άγιος Ιερώνυμος: Ο μεγάλος Ορθόδοξος Πατέρας της Δύσης

ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ
      Ένας από τους μεγαλυτέρους αγίους και Πατέρες της Δυτικής Εκκλησίας είναι και ο άγιος Ιερώνυμος. Φυσικά ομιλούμε για την εποχή που η Εκκλησία σε Ανατολή και Δύση ήταν ενωμένη και η δυτική Χριστιανοσύνη ήταν ορθόδοξη. Οι Πατέρες της Δυτικής Εκκλησίας των πρωτοχριστιανικών χρόνων υπήρξαν σε αγιότητα και θεολογική κατάρτιση εφάμιλλοι των Πατέρων της Ανατολής, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας, την διασάφηση των δογμάτων και τον ευαγγελισμό των λαών που βρίσκονταν στην πλάνη και την παχυλή ειδωλολατρία.
     Ένας λοιπόν από αυτούς τους Πατέρες ήταν και ο άγιος Ιερώνυμος. Γεννήθηκε το 347 στην πόλη Στριδώνα της Δαλματίας και ήταν Ιλλυρικής καταγωγής. Οι γονείς του, εύποροι και συνειδητοί χριστιανοί, του έδωσαν μόρφωση και του ενέπνευσαν την ευσέβεια. Σε ηλικία επτά μόλις ετών τον έστειλαν στη Ρώμη για να σπουδάσει φιλολογία και ρητορική, κοντά στον ονομαστό δάσκαλο και φιλόσοφο Ρουφίνο, με τον οποίο συνδέθηκε με φιλία. Στη Ρώμη έμεινε δεκαπέντε χρόνια. Περί το τέλος αυτής της περιόδου αποκήρυξε τη φιλία του Ρουφίνου και μαζί τις κακοδοξίες του Ωριγένη, τις οποίες είχε ενστερνιστεί και δίδασκε ο δάσκαλός του. Στη συνέχεια ο Ιερώνυμος, σε ηλικία δεκαεννέα ετών βαπτίσθηκε χριστιανός από τον επίσκοπο Ρώμης Λιβέριο.
Το 367 μετέβη στους Τρεβήρους, για να συνεχίσει τις σπουδές του και αργότερα το 372 στην πόλη Ακυλεία της Τεργέστης για τον ίδιο λόγο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στράφηκε προς την ασκητική ζωή, αλλά οι απολαύσεις και οι πειρασμοί της ζωής δεν του επέτρεψαν να μυηθεί και να ακολουθήσει το μοναχικό βίο. Αναφέρεται πως για λίγο καιρό έζησε βίο έκλυτο, όπου για το σύντομο παραστράτημά του έκλεγε και θρηνούσε σε όλη του τη ζωή.

Ντροπή! Προπαγάνδα ΑΠΘ για το EuroPride

 

Με απόφαση των πρυτανικών Αρχών το Αριστοτέλειο συμμετέχει στις εκδηλώσεις υπερηφάνειας και καλεί τους φοιτητές στη ΛΟΑΤΚΙ+ παρέλαση

Άγιος Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος

ΑΓΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΠΠΩΝΟΣ
      Ένας από τους μεγάλους Πατέρες και διδασκάλους της αρχαίας αδιαίρετης δυτικής Εκκλησίας υπήρξε και ο άγιος Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος της Βορείου Αφρικής. Πρόκειται για μια μεγάλη προσωπικότητα, η οποία σφράγισε κυριολεκτικά το ανθρώπινο πνεύμα, δημιούργησε θεολογική σκέψη και έδωσε συγκεκριμένη κατεύθυνση στον δυτικό πολιτισμό.
     Γεννήθηκε στην πόλη Ταγάστη της Νουμιδίας (σημερινή Αλγερία) το 354. Ο πατέρας του, ευγενής γαιοκτήμονας, ήταν ειδωλολάτρης, σε αντίθεση με τη μητέρα του Μόνικα, η οποία ήταν ένθερμη χριστιανή και η οποία φρόντισε να κατηχήσει τον μικρό Αυγουστίνο στη χριστιανική πίστη. Όμως εκείνος φάνηκε από μικρός απείθαρχος και αρνήθηκε το άγιο Βάπτισμα.  
      Έδειξε νωρίς ασυνήθιστη ευφυΐα και έλαβε σοβαρή μόρφωση. Αρνήθηκε επίμονα να μάθει την ελληνική γλώσσα, γεγονός που θα αποβεί μοιραίο αργότερα για τον ίδιο. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών στάλθηκε στην Καρχηδόνα να σπουδάσει ρητορική. Όμως εκεί έμπλεξε με κακές παρέες και άρχισε να ζει βίο έκλυτο. Συνδέθηκε με κάποια χριστιανή, με την οποία μάλιστα απέκτησε και έναν νόθο γιο τον Αδεοδάτο, το 372. Το γεγονός αυτό πλήγωσε βαθειά την ευσεβή μητέρα του, η οποία έχυνε ποτάμια δακρύων για την σωτηρία του γιου της. 

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com