8 Απρ 2024

Ο Τσερκάσι Θεοδόσιος μίλησε στον ΟΗΕ για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους

ohe tserksai 

Στις 2 Απριλίου 2024, κατά τη διάρκεια της 55ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια διαδραστικού διαλόγου διπλωματών και διεθνών οργανισμών σχετικά με την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την Ουκρανία, έκαναν ομιλίες ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος (Σνιγκιρέφ) της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πιστών της UOC σε διάφορες διαδικασίες, ιερέας της UOC Νικίτα Τσέκμαν.

Οι ομιλίες αυτών των εισηγητών της UOC στον ΟΗΕ οργανώθηκαν από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων – μέλη της διεθνούς ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των διακρίσεων" και αφορούσαν τις συλλήψεις δημοσιογράφων και θρησκευτικών μπλόγκερ που δημοσίευσαν υλικό σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της UOC, καθώς και τις έρευνες στους χώρους εργασίας των δικηγόρων που παρέχουν νομική υπεράσπιση στους πιστούς της UOC.

Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος (Σνιγκιρέφ) κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τα δικαιώματα των υπαλλήλων της Ένωσης Ορθοδόξων Δημοσιογράφων που συνελήφθησαν στις 12 Μαρτίου 2024, του Aνδρέα Οβτσαρένκο, του Βαλέρι Στουπνίτσκι, του Βλαντιμίρ Μπαμπέτσκο και άλλων υπαλλήλων της ΕΟΔ και της ηλεκτρονικής έκδοσης του Πρώτου Κοζάκου (Pershy Kazatsky).

Ο ιεράρχης της UOC επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι νωρίτερα, ο ορθόδοξος δημοσιογράφος Δημήτρης Σκβορτσόφ, ο οποίος εργαζόταν εκτός των προαναφερθέντων εκδόσεων, συνελήφθη με ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με δημοσιογραφικές δραστηριότητες.

Αυτός βρίσκεται σε προανακριτικό κέντρο κράτησης εδώ και σχεδόν 12 μήνες χωρίς να έχει δικαστική ακρόαση.

Ταυτόχρονα, η έρευνα δεν αποκαλύπτει όλα τα στοιχεία της υπόθεσής του και δεν μεταφέρει την υπόθεση στο δικαστικό στάδιο – στην πραγματικότητα, το δικαστήριο περιοδικά παρατείνει μόνο το προληπτικό μέτρο με τη μορφή της κράτησης.

Πιθανώς, η ίδια μοίρα περιμένει και τους συλληφθέντες δημοσιογράφους της ΕΟΔ.

Ο συγγραφέας και ιστορικός Αλέξανδρος Καρέβιν και ο θρησκευτικός μπλόγκερ Βασίλι Τσεπράζοφ παραμένουν υπό έρευνα – οι υποθέσεις τους δεν έχουν ακόμη παραπεμφθεί στο δικαστήριο και η ουσία των κατηγοριών εναντίον τους δεν έχει εξεταστεί στο δικαστήριο.

Οι συλλήψεις τριών δημοσιογράφων της Ένωσης Ορθόδοξων Δημοσιογράφων στις 12 Μαρτίου 2024, η σύλληψη του κληρικού της UOC Σεργίου Τσερτίλιν και η παρουσίαση υποψιών για διάπραξη εγκλημάτων σε άλλους υπαλλήλους του εν λόγω εντύπου και του Πρώτου Κοζάκου, μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι έχει γίνει προσπάθεια να εξαλειφθούν στην πράξη τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην Ουκρανία, γεγονός που υποδεικνύει παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της UOC.

Το έργο των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης επιτρέπει στη διεθνή κοινότητα να καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έτσι, επί του παρόντος, η κράτηση ατόμων σε φυλακές αποκλειστικά βάσει του προληπτικού μέτρου που τους έχει επιβληθεί στην ουκρανική πραγματικότητα επιτρέπει στο κράτος να κρατά δημοσιογράφους υπό κράτηση για όσο χρονικό διάστημα θέλει χωρίς δίκη επί της ουσίας, ιδίως χωρίς να αποκαλύπτει στο δικαστήριο και στο κοινό όλο το φάσμα των αποδεικτικών στοιχείων που επιβεβαιώνουν την ενοχή τους και στερώντας τους το δικαίωμα δικαστικής προστασίας.

Ο δικηγόρος Νικίτα Τσέκμαν δήλωσε ότι ταυτόχρονα με τις συλλήψεις των δημοσιογράφων της ΕOΔ, έγιναν παράνομες έρευνες στους χώρους εργασίας του, ιδίως σε αυτούς που σχετίζονται με το «Κέντρο Νομικής Υπεράσπισης της UOC», ένα πρόγραμμα παροχής νομικής βοήθειας σε πιστούς και θρησκευτικές οργανώσεις που υποφέρουν από κατασχέσεις εκκλησιών και παράνομες επανεγγραφές.

Όλες αυτές οι ενέργειες στο σύνολό τους επιβεβαιώνουν ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν αποφασίσει να ξεφορτωθούν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους δημοσιογράφους που δημοσιεύουν γεγονότα παραβίασης των δικαιωμάτων των πιστών.

Τα μέλη της διεθνούς ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα "Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των διακρίσεων", η οποία περιλαμβάνει ιεράρχες των Τοπικών Εκκλησιών από διάφορες χώρες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους, θα προωθήσουν τη μέγιστη δυνατή δημόσια και διεθνή δημοσιότητα για τις υποθέσεις αυτές, καθώς και θα οργανώσουν διεθνή νομική υποστήριξη για την προστασία των ανθρώπων – κρατουμένων συνείδησης που υπέφεραν για την ομολογία των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, για την επαγγελματική δημοσιογραφική δραστηριότητα και τις δραστηριότητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΜΚΟ "PUBLIC ADVOCACY"

romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com