16 Απρ 2024

Πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο η Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών

nikitas kievo 

Κατά το τριήμερο από 8 έως 10 Απριλίου 2024 η Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Conference of European Churches, CEC) με επικεφαλής τον Aρχιεπίσκοπο Θυατείρων κ. Νικήτα μετέβη στο Λβοφ και το Κίεβο.

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι οι Ουκρανοί αδελφοί και αδελφές δεν είναι εγκαταλελειμμένοι ούτε λησμονημένοι. Είμαστε εδώ μαζί σας και κοντά σας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας.

Διεξήχθη σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των θρησκευτικών οργανώσεων και αξιωματούχους του κράτους κατά τη διάρκεια των οποίων η αντιπροσωπεία συζήτησε μεταξύ άλλων και θέματα της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι στην Ουκρανία.

Στις 10 Απριλίου κατά τη διάρκεια της συναντήσεως με εκπροσώπους της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνοπολιτικής και Ελευθερίας του Θρησκεύεσθαι η αντιπροσωπεία έθιξε το πρόβλημα του υπό τον αριθμ. 8371 νομοσχεδίου, που αποβλέπει εμπράκτως στην απαγόρευση μιας εκ των μεγαλύτερων ομολογιών στη χώρα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Να αναφερθεί ότι συζητήθηκαν και άλλα προβλήματα της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι.

Εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβερνήσεως προσπάθησαν να πείσουν την αντιπροσωπεία της ΔΕΕ για «το μεγάλο επίπεδο της θρησκευτικής ανοχής» στην Ουκρανία.

Επέμειναν ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των θρησκευομένων, αλλά ταυτοχρόνως προέβαλαν σειρά πολιτικών κατηγοριών κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και του ευαγούς κλήρου της.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας με το Πανουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων (ΠΣΕΘΟ), το οποίο συγκροτούν οι μεγαλύτερες ομολογίες της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της CEC συζητήθηκαν «οι συνέπειες του πολέμου για τους ανθρώπους και την κούραση που αυτός προκαλεί...ζητήματα εγκαθιδρύσεως μιας δίκαιης και μόνιμης ειρήνης καθώς και της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι».

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ΠΣΕΘΟ εκπρόσωποι των ουκρανικών θρησκευτικών οργανώσεων δήλωσαν ότι «στην Ουκρανία υπάρχει η ελευθερία του θρησκευεσθαι υπό της συνθήκες ισχύος του στρατιωτικού νόμου, και οι διάφορες εκκλησίες απολαμβάνοντας αυτή την ελευθερία επιτελούν την πνευματική και την ανθρωπιστική τους αποστολή».

Παραλλήλως, ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας πρωθιερέας Νικόλαος Ντανιλέβιτς εξέφρασε την ανησυχία για το νομοσχέδιο για την έμπρακτη απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά η δήλωσή του αγνοήθηκε απο το ανακοινωθέν.

Την ίδια ημέρα τα ζητήματα της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι συζητήθηκαν και κατά τη διάρκεια της συναντήσεως του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων κ. Νικήτα με τα μέλη της αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Μπέλαγια Τσέρκοφ και Μπογκουσλάφ Αυγουστίνο.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία για άλλη μια φορά ενημέρωσε για την κίνδυνο της νομοθετικής απαγορεύσεως όλων των κοινοτήτων της.

Ο πρωθιερέας Νικόλαος Ντανιλέβιτς υπό την ιδιότητα του αναπληρωτή προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Εκκλησίας συμμετείχε στη συνάντηση.

Στις 12 Απριλίου, όπως γράψαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας διενήργησε έρευνα στον πρωθιερέα Νικόλαο Ντανιλέβιτς και του προέβαλε υποψία για πολιτικούς λόγους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας «ο κληρικός προσπάθησε να δυσφημήσει την Ουκρανία στο διεθνή χώρο».

Βάσει της υποψίας που του προβάλλεται κινδυνεύει με πενταετή φυλάκιση με δήμευση περιουσίας.

romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com