25 Αυγ 2023

Αποφάσεις ΔΙΣ για ταυτότητες, παραιτήσεις, πυρκαγιές, μεταβολή ορίων Μητροπόλεων κ.α

 

Συνήλθε επί διήμερο, Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (25/8/2023)

  Συνήλθε επί διήμερο, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε αποδεκτές τις υποβληθείσες παραιτήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, εκφράζοντας την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες Της για όσα οι πολιοί Ιεράρχες προσέφεραν υπέρ της Εκκλησίας του Χριστού.

Επίσης έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού εκ της θέσεως του Βοηθού Επισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με βαθύτατη θλίψη και οδύνη συνειδητοποιώντας την τεράστια καταστροφή εξ αιτίας των ανεξέλεγκτων πυρκαϊών στην Αττική, τη Θράκη, τη Βοιωτία, τη Ρόδο, καθώς και άλλες περιοχές της Πατρίδος μας, οι οποίες κατέκαυσαν φυσικό πλούτο, περιουσίες, Ιερές Μονές, Ιερούς Ναούς και οικίες, απευθύνεται με αισθήματα συμπαθείας και ευσπλαγχνίας προς τον ευσεβή Ελληνικό Λαό, εξαιρέτως δε προς τους πληγέντες από τη φοβερή αυτή καταστροφή.

Επίσης, εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες της προς τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, των Σωμάτων Ασφαλείας, του φιλοχρίστου Στρατού, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και προς όλους γενικώς τους εθελοντές, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας και αυταπαρνήσεως ευρέθησαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα των πυρκαϊών για να παράσχουν κάθε βοήθεια, ευχόμενη να έχουν την παρά Θεού ενίσχυση και ευλογία στη ζωή και τα καλά τους έργα.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε την αποστολή Εγκυκλίου Σημειώματος προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναπομπή δέησης στους Ιερούς Ναούς κατά την προσεχή Κυριακή 27 Αυγούστου υπέρ της κατάπαυσης των πυρκαϊών και παραμυθίας των πυροπλήκτων αδελφών.

Κατά τις δύο Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ.:

- Αποφάσισε τη μεταφορά του εορτασμού των εν τη Μικρασιατική Καταστροφή Νεομαρτύρων από την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, κατά την Κυριακή μετά την Ύψωσιν.

- Λαβούσα υπ’ όψιν την Ανακοίνωση στον ηλεκτρονικό Τύπο ότι στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου πρόκειται να διεξαχθεί Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Ναύπακτος 2030”, αναφέρει ότι η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στην κανονική και νόμιμη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η Μονή, δεν έχει ενημερωθεί ούτε παρέσχε οποιαδήποτε άδεια για τη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο δεν τελεί υπό την ευλογία και έγκριση της τοπικής Εκκλησίας, αλλά διοργανώνεται στην Ιερά Μονή, η οποία εδώ και χρόνια τελεί υπό καθεστώς κανονικής και νομικής εκτροπής, άνευ αδείας του επιχωρίου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, ο οποίος την 31η Ιουλίου 2023 δημοσίευσε τεκμηριωμένη Ανακοίνωση περί του θέματος.

- Ενέκρινε τη μεταβολή των ορίων των Μητροπόλεων Φωκίδος και Φθιώτιδος διά της υπαγωγής των Ενοριών των Δ.Δ. Μπράλου και Παλαιοχωρίου του Δήμου Αμφικλείας - Ελάτειας της Π.Ε. Φθιώτιδος εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

- Κατήρτισε τον τελικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Επί του θέματος της εκδόσεως των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εξετάσασα την από 26.7.2023 αναφορά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συστήνει τόσο στον Ιερό Κλήρο, όσο και στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα την αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων ή και παρακινήσεων σε διχαστικές ενέργειες ή διαμαρτυρίες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υπεύθυνης θέσης εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Περατωθείσης της σημερινής τελευταίας Συνεδρίας της 166ης Συνοδικής Περιόδου, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ευχαρίστησε τα Συνοδικά Μέλη για την άριστη συνεργασία και τον τρόπο, με τον οποίο από κοινού αντιμετώπισαν τα ανακύψαντα θέματα.

Τον Μακαριώτατο Πρόεδρο αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ευχαριστώντας Τον εκ μέρους των υπολοίπων Συνοδικών Μελών για την αγαστή συνεργασία.

8 σχόλια:

Παπαδημητρίου Στέργιος είπε...

Καλά πριν 14 χρόνια η εκκλησία δεν πήρε θέση για τις ταυτότητες που θα έχουν τσιπ; Γιατί επιφυλάσσεται τώρα;

Ανδρέας είπε...

Αγαπητή ΔΙΣ,

Ποια είναι η από 26/7/2023 αναφορά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σερρών και Νιγρίτης κ.Θεολόγου; Μήπως είναι η ανάρτηση του πρώην υπουργού κ. Μηταράκη; Γιατί αν είναι αυτή η αναφορά, αντιβαίνει με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου 2641/1998 καθώς και την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου τις 17/11/2010.

Εμείς αγαπητή ΔΙΣ ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, ταυτιζόμαστε με τα επίσης μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, Άγιο Παίσιο, Άγιο Πορφύριο, Γέροντα Γεώργιο Καψάνη, Γέροντα Αμβρόσιο Λάζαρη, Γέροντα Σάββα Αχιλλέως. Μήπως αυτά τα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού διχάζουν το πόιμνιο; Δεν είναι Εκκλησία του Χριστού αυτοί;

Αγαπητή ΔΙΣ η Εκκλησία του Χριστού δεν φιμώνετε.

Δημήτριος Χρυσός είπε...

Αγαπητοί
Ο λαός λέγει .. ο ψεύτης και ο κλεπτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται.
Για το ψεύτης τους είδαμε κατά την πανδημία .
Για το κλεπτης
Πώς ονομάζεται εκείνος που εποφθαλμει να πάρει την θέση του ζωντος Θεού και να καταστήσει τον εαυτόν του αυθεντία και αλάθητο.
Ο ρόλος τους είναι η διακονία του χριστεπωνυμου πληρώματος και όχι να κάνουν τον Θεό .
Δεν έμαθαν ακόμη τίποτε από τον Πρωπατορα μας τον Αδάμ;
Τόσο γλυκός είναι ο όφις;

Ανδρέας είπε...

Προσθέτω στα παραπάνω μέλη της Εκκλησίας του Χριστού και τον Γέροντα Αθανάσιο Μυτιληναίο.

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ Ανδρέα, έχεις υπόψη σου κάποια ομιλία του π. Αθανασίου Μυτιληναίου σχετική με το εν λόγω θέμα να μου προτείνεις; Ευχαριστώ.

Ανδρέας είπε...

Αγαπητοί αδελφοί, ψάξτε στο you tube για όλους τους παραπάνω Αγίους της Ορθοδοξίας και θα διαπιστώσετε ότι όλοι τους λένε το ίδιο πράγμα. Καλή δύναμη και καλό αγώνα στα δύσκολα που ζούμε.

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ Ανδρέα, σε άλλο σου σχόλιο είπες να μην εμπιστευόμαστε τον κάθε δικηγόρο του ίντερνετ. Και έχεις απόλυτο δίκιο. Ομοίως όμως, καλό είναι να μην εμπιστευόμαστε και τον κάθε youtuber που φτιάχνει ένα βίντεο, με τη δική του φωνή, και μεταφέρει κάτι που κάποτε άκουσε ότι είχε πει ο γέροντας Α ή ο γέροντας Β. Σου θυμίζω ότι κάποτε σχετικά με τα εμβόλια μας έλεγαν "υπομονή μέχρι τον Οκτώβριο, το είπε ο τάδε άγιος και ο άλλος άγιος, μετά θα γίνει κάτι μεγάλο και θα βγείτε απ' τη δύσκολη θέση" κλπ. Οκτώβριος του '21 υποτίθεται ότι θά 'τανε, νομίζω. Και ο Οκτώβριος ήρθε, και μετά ήρθε κι ο Νοέμβριος, κι αντί να γίνει κάτι μεγάλο, αυτό που έγινε ήταν ότι μας έκλεισαν κι έξω απ' τους ναούς μας. Ξέρεις πόσοι άνθρωπο έχασαν την πίστη τους τότε, μ' εκείνη την αλληλουχία γεγονότων;

Γι' αυτό σου ζήτησα αν είχες υπόψη σου κάποια ομιλία του π. Αθανασίου, επειδή ειδικά ο μακαριστός ό,τι ήταν να πει, το είπε και το παραείπε και το ξαναείπε, και οι ομιλίες υπάρχουν και η φωνή του είναι αυτή και όσοι τον γνωρίσαμε έστω και λίγο την αναγνωρίζουμε. Και τη φωνή και το ύφος, τον τρόπο που έκανε τις ομιλίες του. Βλέπω όμως ότι το είδαν οι φίλοι οι διαχειριστές και ανέβασαν ένα απόσπασμα από λύση απορίας από τον π. Αθανάσιο, που είναι και ξεκάθαρο. Ευχαριστώ λοιπόν γι' αυτό.

Ανδρέας είπε...

Εγώ αδερφέ αναφέρομαι σε αυτά που ακούγονται οι ίδιοι οι Άγιοι. Όσο για τον Άγιο Παισιο και τον Άγιο Πορφύριο έχουμε γραπτές μαρτυρίες. Αυτό κάνω εγώ προσωπικά. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να επιλέξει να ακούσει ότι θέλει. Διάκριση χρειάζεται.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com