4 Αυγ 2023

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή: Σύγκριση των μέτρων που προτείνονται από ισπανικά κόμματα

Στις 23 Ιουλίου θα διεξαχθούν γενικές εκλογές στην Ισπανία. Όλα δείχνουν ότι τα δεξιά κόμματα θα κυβερνήσουν ξανά μετά τη σοσιαλκομμουνιστική κυβέρνηση του Pedro Sánchez. Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει πρώτα πώς έχει εξελιχθεί το πολιτικό τοπίο για την υπεράσπιση της ζωής από τον νόμο του 2010 για τις αμβλώσεις. Θα καταλήξει σημειώνοντας τα μέτρα που προτείνονται για την προστασία της ζωής (δηλαδή για τις αμβλώσεις και την ευθανασία) από τα δύο πολιτικά κόμματα που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τη ζωή: το Partido Popular και το Vox.

Σύνοψη των νόμων κατά της ζωής που ψηφίστηκαν στην Ισπανία

Το 2010, κατά τη διάρκεια της θητείας του Αριστερού Κόμματος με επικεφαλής τον José Luis Rodriguez Zapatero, εισήχθη νόμος που διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής του δικαιώματος στην άμβλωση στην Ισπανία.[1] Προηγουμένως, η άμβλωση επιτρεπόταν μόνο σε τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις[2]: βιασμό, κίνδυνο για τη σωματική ή ψυχική υγεία της μητέρας και δυσπλασία του εμβρύου. Ωστόσο, με τον νέο νόμο, η άμβλωση επιτρεπόταν για οποιονδήποτε λόγο έως τις 14 εβδομάδες κύησης και έως τις 22 εβδομάδες σε περίπτωση εμβρυϊκής αναπηρίας. Στη συνέχεια, το Partido Popular υπέβαλε προσφυγή ενώπιον του Ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο απάντησε δεκατρία χρόνια αργότερα κρίνοντας ότι ο νόμος ήταν συνταγματικός.

Το 2014, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Partido Popular, ενός δεξιού πολιτικού κόμματος, είχαν δεσμευτεί να καταργήσουν τον νόμο για τις αμβλώσεις που θεσπίστηκε κατά την κυβέρνηση του Zapatero, εάν αναλάμβαναν την εξουσία. Παρά την απόλυτη πλειοψηφία, δεν εκπλήρωσαν αυτή την υπόσχεση. Η μόνη τροποποίηση που έγινε στον προηγούμενο νόμο ήταν η προσθήκη της απαίτησης η γονική συναίνεση να είναι απαραίτητη για ανηλίκους κάτω των 18 ετών ώστε να κάνουν άμβλωση.[3]

Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης κυβέρνησης υπό τον Pedro Sánchez, που χαρακτηρίζεται από σοσιαλκομμουνιστικό συνασπισμό, εγκρίθηκαν νέοι νόμοι που αντιτίθενται στο δικαίωμα στη ζωή. Πρώτον, η κυβέρνηση θέσπισε έναν νέο νόμο περί ευθανασίας.[4] Στη συνέχεια, ανακάλεσε την απαίτηση για τα κορίτσια κάτω των 18 ετών να λάβουν τη γονική συναίνεση πριν από την έκτρωση.[5] Τέλος, τροποποίησαν τον Ποινικό Κώδικα ώστε να τιμωρούνται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως ένα έτος ή με τριάντα μία έως και ογδόντα ημέρες κοινωφελούς εργασίας, όσοι «προκειμένου να παρεμποδίσουν την άσκηση του δικαιώματος της εκούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης, παρενοχλούν[] γυναίκες με ενοχλητικές, προσβλητικές, εκφοβιστικές ή καταναγκαστικές πράξεις που υπονομεύουν την ελευθερία τους».[6] Μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα έως 1.200 ευρώ σε άτομα που προσεύχονταν με κομποσκοίνι μπροστά σε κλινικές εκτρώσεων.[7]

Πρόσφατα, στην αυτόνομη κοινότητα της Castilla y León, όπου η κυβέρνηση σχηματίστηκε από το Partido Popular και το Vox, εισήχθη ένα μέτρο υπέρ της ζωής που πρότεινε η Vox. Αυτό το μέτρο έδινε τη δυνατότητα στις γυναίκες να ακούσουν τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου και να δουν έναν υπερηχογράφημα 4D πριν προχωρήσουν σε έκτρωση. Αυτή η πρόταση πυροδότησε σημαντική διαμάχη και το Partido Popular τελικά απέσυρε την πρόταση, φαινομενικά χωρίς να την εφαρμόσει. Ωστόσο, το Vox ισχυρίζεται ότι το μέτρο εφαρμόστηκε και ότι οι γυναίκες στην Castilla y León έχουν την επιλογή να ακούσουν τους χτύπους της καρδιάς του εμβρύου και να δουν 4D υπερήχους.

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε διαμάχη γύρω από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου περί αμβλώσεων του 2010, ο οποίος ήρθε δεκατρία χρόνια μετά την ψήφισή του.[8] Το Δικαστήριο όχι μόνο έκρινε ότι ο νόμος ήταν συνταγματικός αλλά επίσης, υπερβαίνοντας τη δικαιοδοσία του, κήρυξε την άμβλωση ως δικαίωμα. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος εξέφρασε τη συμφωνία του με τον νόμο του 2010 και την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.[9] Αυτές οι δηλώσεις επικρίθηκαν έντονα από το Vox.

Μέτρα που προτείνει το Partido Popular

Το Partido Popular έχει συμπεριλάβει στο εκλογικό του πρόγραμμα ορισμένα μέτρα που στοχεύουν στην υπεράσπιση της ζωής.[10] Αν και το πρόγραμμα περιέχει συνολικά 365 σημεία, μόνο τρία είναι ειδικά αφιερωμένα σε αυτό το θέμα.[11] Σε σχέση με τις αμβλώσεις, το πρόγραμμα προτείνει την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να επιβάλλει ότι τα κορίτσια κάτω των δεκαοκτώ ετών δεν μπορούν να κάνουν έκτρωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους. Επιπλέον, τόσο στην άμβλωση όσο και στην ευθανασία, το πρόγραμμα επιδιώκει να προστατεύσει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης των επαγγελματιών υγείας.

Σχετικά με το νόμο περί ευθανασίας, το Partido Popular προτείνει τη βελτίωση της νομοθεσίας για την παρηγορητική αγωγή και την αναθεώρηση του νόμου περί ευθανασίας, «λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Βιοηθικής». [12] Αυτό το απόσπασμα παραπέμπει σε προηγούμενη κριτική κατά της Σοσιαλιστικής Κυβέρνησης, η οποία δεν έλαβε υπόψη την έκθεση που δημοσίευσε η Επιτροπή Βιοηθικής κατά τη σύνταξη του νόμου για την ευθανασία. Η Επιτροπή δημιουργήθηκε με σκοπό «την έκδοση εκθέσεων, προτάσεων και συστάσεων προς τις δημόσιες αρχές σε κρατικό και περιφερειακό επίπεδο για θέματα με σχετικές βιοηθικές επιπτώσεις».[13] Στην περίπτωση του νόμου περί ευθανασίας, η έκθεση της Επιτροπής εξέφραζε την αντίθεση στην ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. [14] Ωστόσο, η σοσιαλιστική κυβέρνηση αγνόησε την έκθεσή τους και στη συνέχεια αντικατέστησε τα μέλη της επιτροπής που την είχαν ψηφίσει. Τα νέα μέλη που διορίστηκαν από το σοσιαλιστικό κόμμα θα είναι αυτά που θα συμβουλεύουν το Partido Popular. Επομένως, εάν η απόφαση για ανάκληση του νόμου περί ευθανασίας υπόκειται στη γνώμη της Επιτροπής Βιοηθικής, είναι πιθανό ο νόμος να παραμείνει σε ισχύ.

Μέτρα που προτείνει το Vox

Το Vox παρουσιάζεται ως το κόμμα που υπερασπίζεται πιο σθεναρά το δικαίωμα στη ζωή. Εάν ο δεξιός συνασπισμός πετύχει την πλειοψηφία, υπάρχει πιθανότητα η Vox να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Το βασικό ερώτημα έγκειται στο εάν το Vox θα απαιτήσει μέτρα υπέρ της ζωής κατά τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα ακόλουθα είναι τα κύρια μέτρα υπέρ της ζωής που βρέθηκαν στο εκλογικό πρόγραμμα του Vox.[15]

Το Vox έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη ζωή από τη σύλληψη έως τον φυσικό θάνατο και να θέσει τέλος στην κουλτούρα του θανάτου. Για να το πετύχει αυτό, στοχεύει στην κατάργηση του νόμου για την ευθανασία και του νόμου για τις ελεύθερες αμβλώσεις.[16] Υποσχέθηκε να εξαλείψει το «ψευδές δικαίωμα στην άμβλωση» και να υπερασπιστεί το δικαίωμα κάθε εγκύου να έχει πρόσβαση σε ένα μόνιμο πρωτόκολλο ενημέρωσης. Το πρωτόκολλο θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ακρόασης του καρδιακού παλμού του εμβρύου και την εκτέλεση ενός 4D υπερήχου.[17] Επιπλέον, το Vox υποσχέθηκε: (1) να εξασφαλίσει την πληροφόρηση, την υποστήριξη και τις απαραίτητες εναλλακτικές λύσεις για όλες τις μητέρες με προβληματικές εγκυμοσύνες. [18] (2) να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει στα άτομα που υποστηρίζουν τις γυναίκες που πρόκειται να κάνουν έκτρωση να στέκονται μπροστά σε κλινικές αμβλώσεων και να προωθούν τη ζωή.[19] (3) να εγγυηθεί την άσκηση των δικαιωμάτων αντίρρησης συνείδησης για τους επαγγελματίες υγείας και το διοικητικό προσωπικό. [20] και (4) να καταργήσει το νόμο περί ευθανασίας και να ψηφίσει έναν νόμο για την παρηγορητική αγωγή που διασφαλίζει τη φροντίδα των ατόμων σε κρίσιμα και τελικά στάδια της ζωής.[21]

Το ECLJ πήρε συνέντευξη από την ευρωβουλευτή του Vox, Margarita de la Pisa, για να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο το Vox προσεγγίζει το έργο της υπεράσπισης της ζωής. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Margarita τόνισε ότι η υπεράσπιση της ζωής είναι προτεραιότητα για το Vox και ότι θα αγωνιστούν για αυτήν σε όλους τους θεσμούς στους οποίους ανήκουν. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Vox έδωσε φωνή στην υπεράσπιση του αγέννητου παιδιού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που θεωρούν σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση αυτής της υπόθεσης στην Ευρώπη.

Η βουλευτής εξέφρασε ανησυχία ότι υπάρχει πρόθεση εξαπάτησης των γυναικών και απόκρυψης της αλήθειας σχετικά με τη συζήτηση για τις αμβλώσεις. Υποδεικνύοντας τα μέτρα που προτάθηκαν στην Castilla y León, τα οποία έδωσαν στις γυναίκες τη δυνατότητα να ακούσουν τον καρδιακό παλμό και να δουν μια ακτινογραφία του εμβρύου. Ενώ η βουλευτής πιστεύει ότι αυτό είναι ένα βασικό και απαραίτητο μέτρο, μας ενημέρωσε ότι κάποιοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξαν ότι αυτό το μέτρο παραβιάζει την ακεραιότητα των γυναικών και είναι σκληρό και απάνθρωπο. Επέμεινε ότι αν αυτό το μέτρο φαίνεται σκληρό και απάνθρωπο, αυτό οφείλεται στο ότι ο καρδιακός παλμός του εμβρύου έχει σημαντικό νόημα. Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι έντονες αντιδράσεις και η απόρριψη αυτών των μέτρων προδίδει την πρόθεση να αποκρύψουν την αλήθεια και να εμποδίσουν τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει.

Σε αισιόδοξο τόνο η βουλευτής μας διαβεβαίωσε ότι η υπεράσπιση του αγέννητου δεν χάθηκε σε καμία περίπτωση. Ενθάρρυνε τα άτομα που είναι υπέρ της ζωής να συνεχίσουν να εκφράζουν και να υπερασπίζονται ενεργά αυτή τη στάση, γιατί κάτι τέτοιο βοηθά στη διατήρηση της προβολής και της υποστήριξης αυτής της υπόθεσης στην κοινωνία.

Σχετικά με την ευθανασία, η Margarita de la Pisa διευκρίνισε ότι αυτή η πρακτική δεν είναι ευρέως αποδεκτή στην Ευρώπη και ότι υπάρχουν αντίπαλοι σε αυτήν ακόμη και μέσα στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Τόνισε ότι το Vox έχει διατηρήσει σταθερή στάση κατά της ευθανασίας. σε αντίθεση με το Partido Popular, για το οποίο υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει οριστική θέση για την ευθανασία και προηγουμένως έχει προσαρμόσει τις αξίες του όπως απαιτείται για να εξασφαλίσει ψήφους. Υπό αυτή την έννοια, τόνισε τη σημασία της παρουσίας του Vox για να υπερασπιστεί αυτό που θεωρούν φυσικό και απαραίτητο.

Αν και οι Ισπανοί που είναι υπέρ της ζωής μπορεί να αισθάνονται ηττημένοι και εγκαταλελειμμένοι, η νίκη δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται. Εάν αυτή η 23η Ιουλίου καταλήξει σε μια κυβέρνηση της Δεξιάς, οι ζωές όσων δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, είτε είναι αγέννητα είτε στο τέλος της ζωής τους, θα είναι πιο κοντά στο να προστατευτούν. Για να συμβεί αυτό, το Vox πρέπει να είναι μέρος της κυβέρνησης, ώστε, μαζί με το PP, να μπορούν να δημιουργήσουν πολιτικές που υπερασπίζονται τη ζωή. Υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι τα κέρδη υπέρ της ζωής στις ΗΠΑ μπορούν να εμπνεύσουν παρόμοια οφέλη στην Ισπανία.

https://eclj.org/family/eu/defending-the-right-to-life-a-comparison-of-the-measures-proposed-by-spanish-political-parties

Mετάφραση για την enromiosini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com