«…η ανθρώπινη ζωή προστατεύεται σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής της, αμέσως μετά τη σύλληψη και είναι πιο πολύτιμο αγαθό από την υγεία. Επομένως, η ζωή δεν μπορεί να θυσιάζεται για την υγεία.»
Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι η πολωνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει τα άρρωστα ή τα παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Στις 19 Νοεμβρίου 2019, 119 πολωνοί βουλευτές αντιτάχθηκαν στην ευγονική άμβλωση ενώπιον του Συνταγματικού ΔικαστηρίουΤο ECLJ παρενέβη σε αυτήν την υπόθεση ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, προβάλλοντας επιχειρήματα βάσει του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς δικαίου.
Κατά τη λήψη της απόφασής του, το Δικαστήριο δήλωσε ότι η ανθρώπινη ζωή προστατεύεται σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής της, αμέσως μετά τη σύλληψη και ότι είναι πιο πολύτιμο αγαθό από την υγεία. Επομένως, η ζωή δεν μπορεί να θυσιάζεται για την υγεία. Το Δικαστήριο στηρίχθηκε στο Διεθνές δίκαιο, συγκεκριμένα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, (UN Convention on the Rights of the Child) , η οποία αναγνωρίζει ότι «το παιδί, λόγω της σωματικής και πνευματικής του ανωριμότητας, χρειάζεται ειδική προστασία και φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης νομικής προστασίας, πριν και μετά τη γέννηση " καθώς και στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των ατόμων με Αναπηρία, (Convention on the Rights of Persons with Disabilities), η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω αναπηρίας.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο δεν προβλέπει δικαίωμα στην άμβλωση. Το 2018, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία δήλωσε σε επίσημο έγγραφο ότι: "Οι νόμοι που επιτρέπουν ρητά την έκτρωση λόγω γενετικής ανωμαλίας παραβιάζουν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (Άρθρο, 4,5,8 ). " Η Επιτροπή εξηγεί περαιτέρω ότι αυτή η αιτία άμβλωσης βασίζεται συχνά σε λανθασμένη διάγνωση και ότι «η αξιολόγηση διαιωνίζει στερεότυπες έννοιες για την αναπηρία που την κάνουν να φαίνεται ως ασυμβίβαστη με μια καλή ποιότητα ζωής».
Αυτή η απόφαση έχει μακρά προοπτική εφαρμογής, καθώς κανένας πολωνικός νόμος δεν μπορεί να την αντικρούσει στο μέλλον. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το Σύνταγμα να αναθεωρηθεί ή να τροποποιηθεί και μια τέτοια διαδικασία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων της Βουλής.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου