9 Ιουν 2020

Εις αγρόν κεραμέως και η προσευχή

Εις αγρόν κεραμέως και η προσευχή
Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, διαμαρτυρόταν κατά των συνεχών απεργιών, ειδικά στα σχολεία.
«– Εγώ λέω τους δασκάλους ποτέ να μην κάνουν απεργία, εκτός αν πάνε να καταργήσουν τα θρησκευτικά, την προσευχή ή να κατεβάσουν τον σταυρό από την σημαία. Τότε πρέπει να διαμαρτυρηθούν….». 1 Ζούμε σήμερα άλλον ένα προφητικό λόγο του Αγίου αυτού ανδρός.

Με την 51958/ΓΔ4/07-05-2020  εγκύκλιο για την επαναλειτουργία των σχολείων ξεπερνιέται ο σκόπελος της υποχρεωτικής προσευχής και αναφέρεται γενικώς και αορίστως κάποια .. «καθιερωμένη διαδικασία».  
Στην πράξη μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει. Ειδικά στην Ββάθμια (Γυμνάσια και Λύκεια), κάποιοι λίγοι τρελοί και γραφικοί – στην κυριολεξία «γραφικοί» - σε πείσμα των καιρών καλούν τα παιδιά στην προσευχή εντός της τάξεως. Μην ψάχνετε ποσοστά. Απλά ρωτήστε κάποιον μαθητή από τον περίγυρό σας, αν κάνουν προσευχή αυτές τις ημέρες στο σχολείο. Οι εγκύκλιοι βέβαια αναφέρονται στην υποχρεωτικότητα της προσευχής και μάλιστα με αναφορά στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Σχετική υπέρ της προσευχής είναι και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ μετά και από προσφυγή των αθέων με την συνδρομή Φίλη, Στ. Θεοδωράκη, Ν. Αλιβιζάτου κ. α που είδαν ότι ΤΟ πρόβλημα της Παιδείας είναι η προσευχή.
Η απροθυμία των περισσότερων εκπαιδευτικών να τελέσουν το συνταγματικό τους καθήκον για το οποίο έχουν ορκιστεί – με λύπη το λέμε γιατί εκπαιδευτικοί της τάξης είμαστε κι εμείς - είναι αντιστρόφως ανάλογη της προθυμίας για τις θολές «Θεματικές» και για κάθε απίθανη δραστηριότητα που μας προτείνουν κατά καιρούς. Είναι κι αυτό ένα σημείο των καιρών. Η επιταγή του Συντάγματος για διαμόρφωση Εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης ως πρωταρχικού σκοπού της Παιδείας αντιμετωπίζεται ως εθνικιστικό και ρατσιστικό κατάλοιπο από τους πανεπιστημιακούς στα Παιδαγωγικά τμήματα που είναι πιά άντρα μηδενισμού και αμορφωσιάς.
 Η Ιερά Σύνοδος έχει υπ΄ όψιν της την κατάσταση που διαμορφώνεται κατά του προνομίου αυτού, προνομίου ιστορικού – από το 1836!! - των ορθοδόξων μαθητών;
Η Βουλή των Ελλήνων, τα λεγόμενα Εθνικά κόμματα έχουν να πουν κάτι;
Εσείς οι χριστιανοί γονείς που στέλνετε τα παιδιά σας σχολείο, τα ρωτήσατε αν γίνετε προσευχή αυτές τις ημέρες;
Διαμαρτυρηθείτε, απαιτείστε αυτό που έστησαν οι πρόγονοί μας με αίμα και Πνεύμα να μην το καταργήσουν τα απολειφάδια της νέα εποχής και των λεσχών της αθεΐας. Αν δεν διαμαρτυρηθούμε εμείς θα επικρατήσουν οι άθεοι, έλεγε ένας ομολογητής της Ορθοδοξίας και εκεί πάνε τα πράγματα. Αλλά το Άγιον Πνεύμα που φώτισε και ενεθάρρυνε ψαράδες και γέμισαν τον κόσμο με την Αλήθεια, ας παρακαλέσουμε να μας ενισχύσει και ας αντισταθούμε επιτέλους.
«Οὐ γὰρ ἔδωκεν ἡμῖν ὁ Θεὸς Πνεῦμα δειλίας, ἀλλὰ δυνάμεως καὶ ἀγάπης καὶ σωφρονισμοῦ.» 2
Τελειώνουμε όπως αρχίσαμε με τον Άγιο μας Παΐσιο που λογάριαζε το έργο του πιστού δασκάλου ανώτερο και από των Υπερπολύτεκνων : «-Αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι πρόγονοί μας από τους τάφους. Εκείνοι υπέφεραν τόσα για την πατρίδα και εμείς τι κάνουμε γι᾿ αυτήν; Η Ελλάδα, η Ορθοδοξία, με την παράδοσή της, τους Αγίους και τους ήρωές της, να πολεμήται από τους ίδιους τους Έλληνες και εμείς να μη μιλάμε! Είναι φοβερό!»
…………………………………………………..
 1 Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου, Λόγοι Α΄, «Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο», εκδ. «Ιερόν Ησυχαστήριον Ευαγγελιστή Ιωάννου του Θεολόγου», σελ. 297
 2 Προς Τιμόθεον Β΄ (α΄ 3-9)

1 σχόλιο:

Efstathios Efstathios είπε...

Δυστυχώς και ο Κλήρος διαμαρτυρήθηκε έντονα όταν Τσίπρας και Ιερώνυμος έθεσαν θέμα μισθολογίου!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com