19 Φεβ 2020

Το γράμμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων προς όλους τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών για τη συνάντηση στο Αμμάν

Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Πρωτοβουλία για Σύναξη Προκαθημένων στην Ιορδανία
«Μακαριώτατε, Φίλτατε εν Χριστώ Αδελφέ,
Σας χαιρετούμε στο Όνομα του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.
Όπως έχουμε όλοι αναγνωρίσει, ο διάλογος και η συμφιλίωση μεταξύ αδελφών είναι η μόνη οδός για να προχωρήσουμε. Yπό αυτό το πρίσμα, σας γράφουμε για τις βασικές λεπτομέρειες της επικείμενης αδελφικής συνάθροισης στο Αμμάν.

Όπως ταπεινά παρουσιάστηκε, το γεγονός της σύγκλησής μας δεν θα αποτελέσει επίσημη Σύναξη, αλλά περισσότερο μια οικογενειακή συγκέντρωση για να εγκαινιάσει έναν διάλογο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη κοινωνία αυτή την κρίσιμη εποχή∙ και συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε τρόπο επικοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έτσι ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση, μεταξύ των αδελφών μας Προκαθημένων, και καλωσορίζουμε την Παναγιότητά Του στην αναγνωρισμένη ανωτερότητά του (among our brother Primates, and welcome His All Holiness in his acknowledged seniority).
Μακαριώτατε, ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα σε αυτή την προσπάθεια βασίζεται στο να αντιμετωπιστεί απλώς ως μια φιλόξενη συνάθροιση αδελφών, έτσι ώστε να εξεταστεί η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος διαλόγου και συμφιλίωσης προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ορθόδοξης κοινωνίας μας∙και μολονότι αυτή η συνάθροιση θα οδηγήσει σε περισσότερες συζητήσεις στο μέλλον, αυτή η συνάθροιση από μόνη της θα μπορούσε να αποτελέσει μια προπαρασκευαστική πλατφόρμα συνεργασίας. Διότι αν "ζούμε μέσα στο φως, όπως ο Θεός είναι στο φως, τότε έχουμε κοινωνία και μεταξύ μας, και το αίμα που πρόσφερε με τον θάνατό του ο Υιός του ο Ιησούς μάς καθαρίζει από κάθε αμαρτία" (Επιστολή Α΄ Ιωάννου, 1:7).
Περαιτέρω, και δεδομένης της αδελφικής φύσης της συνάθροισης, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή δεν θα απαιτήσει συμμετοχή σε κοινή Θεία Ευχαριστία, αλλά απλώς διάθεση να συνεργαστούμε και να βαδίσουμε μαζί σε προσευχή.
Το Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ θα υποδεχθεί τους Προκαθημένους και τις αντιπροσωπείες τους στο Αμμάν της Ιορδανίας, μόλις αφιχθούν στις 25 Φεβρουαρίου και μέχρι την αναχώρησή τους στις 27 Φεβρουαρίου∙ κατόπιν τούτου, αναμένουμε η συνάθροιση να λάβει χώρα στις 26. Το Πατριαρχείο θα φιλοξενήσει τους σεβαστούς Προκαθημένους και τις αντιπροσωπείες τους στο ξενοδοχείο Fairmont στο Αμμάν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Προκαθήμενοι θα γίνουν δεκτοί στη Χασεμιτική Βασιλική Αυλή, για ακρόαση με την Αυτού Μεγαλειότητα, Βασιλιά Αμπντουλάχ Β΄.
Οι λύσεις στα μεγαλύτερα προβλήματά μας πρόκειται να βρεθούν στον διάλογο και στα βάθη της αδελφοσύνης που μοιραζόμαστε μεταξύ μας∙ και προσευχόμαστε το Άγιο Πνεύμα να μας οδηγήσει στην οδό της ενότητάς μας εν Χριστώ.                                                           
Με αδελφική εν Χριστώ αγάπη».
Μαρίνα Ζιώζιου ethnos.gr 19/02/2020

5 σχόλια:

Γεωργιος Καραδημος είπε...

Σωστη η ενεργεια του πατριαρχειου Ιερουσαλημων για την αποφυγη του Σχισματος.Δεν πρεπει να ξεχναμε ομως και την κακη σταση του στη συνοδο του Κολυμβαριου που ειναι η ριζα των μετεπειτα προβληματων.

Ελάχιστος αδελφός είπε...

Πολυ θα ηθελα να μας εξηγησει ο Πατριαρχης Θεοφιλος τι εννοει οταν γραφει για τον Οικουμενικο Πατριαρχη οτι αναγνωριζουμε την ανωτεροτητα του; Εαν εννοει Πρωτειο Τιμης αυτο αναφερεται μεταξυ ΙΣΩΝ ,απλως ενας μεταξυ των ΙΣΩΝ εχει το Πρωτειο Τιμης. Εαν εννοει οτι αναγνωριζει εκεινα που ο Οικουμενικος Πατριαρχης προβαλει ως προνομια του Θρονου του, τοτε πραγματι τον θεωρει ως εχοντα ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ,δηλαδη ως εχοντα παρα πανω απο το Πρωτειο Τιμης. Η επεξηγηση απο τον Πατριαρχη Θεοφιλο του "διπλωματικου" ορου "Ανωτεροτητα" ειναι το ολιγωτερον αναγκαια ενοψη της συναντησεως του Αμμαν

Παΐσιος Παπαδόπουλος είπε...

Ο Ιεροσαλύμων ενώ φαίνεται να κινείται σωστά για το Ουκρανικό. Δεν είναι βέβαιο αυτό μετά από άρθρο του Καλμούκου στον "Εθνικό Κήρυκα" θα φανεί στην Σύνοδο στο Αμάν ωστόσο δεν κάνει και δεν λέει τίποτε για τον Οικουμενισμό.

Ελάχιστος Αδελφός είπε...

Κατόπιν ερεύνης του Αγγλικού κειμένου όπου είδαμε την χρήση της λέξης (seniority), σε αναφορά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην επιστολή του Πατριάρχη Θεόφιλου, η απόδοση στα Ελληνικά με την λέξη ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ είναι λανθασμένη οπότε είναι πιθανή η λανθασμένη κατα αρχάς απόδοση του όρου στα Ελληνικά από την δημοσιογράφο του Εθνους.

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΑΠΟΚΥΡΗΞΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com