6 Δεκ 2018

Ανησυχούν οι ιεράρχες, περιμένουν αιφνιδιασμό

Ο Γαβρόγλου μίλησε για συμφωνία χωρίς... βιασύνες, αφού πρώτα αφουγκραστεί (;) τους προβληματισμούς που έθεσαν οι κληρικοί
Ρεπορτάζ  Αντώνης Τριανταφύλλου

Aνησυχία στους κόλπους της Ιεραρχίας προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τα επόμενα βήματα των συνομιλιών για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου. Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84, χθες, ο Κώστας Γαβρόγλου είπε ότι οι νέες συζητήσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κρήτης «θα γίνουν με βάση κείμενα τα οποία θα συντάξουμε και θα παρουσιάσουμε εμείς, έχοντας προφανώς ακούσει και ένα σύνολο προβληματισμών». Εκκλησιαστικά στελέχη δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, ακόμα και αυτό οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις...
Αυτό που θορυβεί μητροπολίτες, εκκλησιαστικά στελέχη, αλλά και τους ιερείς είναι το ενδεχόμενο νομοθετικού αιφνιδιασμού από πλευράς της κυβέρνησης, που θα έφερνε τις διαπραγματεύσεις ενώπιον τετελεσμένων. Εξάλλου, το Μέγαρο Μαξίμου στις 16 Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους», ενώ λίγη ώρα νωρίτερα η Ιεραρχία με ομόφωνη απόφασή της έθετε ως «κόκκινη γραμμή» για τις διαπραγματεύσεις τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος μισθοδοσίας του κλήρου. 
Ο Κώστας Γαβρόγλου στην ίδια συνέντευξη επιχείρησε να καθησυχάσει πάλι τους απλούς ιερείς για την πλήρη διασφάλιση της μισθοδοσίας τους, υποστηρίζοντας ότι «θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο στο οποίο το Κράτος θα δίνει κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο ποσό» και πως «η δέσμευση για το ποσό θα ισχύσει για το μέλλον χωρίς ημερομηνία λήξης». Μάλιστα, τόνισε ότι «η μισθοδοσία δεν έχει καμία σχέση με την αξιοποίηση της περιουσίας. Το τι ακούγεται κάθε μέρα είναι εκτός ελέγχου». 
Βέβαια, ο υπουργός Παιδείας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πρωθυπουργό, που είχε συνδέσει τη μισθοδοσία των κληρικών με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Alpha, είχε πει: «Από αυτή την αξιοποίηση (σ.σ.: της εκκλησιαστικής περιουσίας), που θα προχωρήσει άμεσα, εμείς υπολογίζουμε ότι περίπου μέχρι το 2030 το Κράτος, η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα από τα έσοδα της αξιοποίησης να καλύπτει το όλον ή μεγάλο μέρος του ποσού της επιδοτήσεως (σ.σ.: για την πληρωμή των κληρικών)».
Για την κυβέρνηση, το βασικό διακύβευμα φαίνεται ότι παραμένει η απελευθέρωση 10.000 θέσεων στο Δημόσιο εν όψει εκλογών, κάτι που περιέγραψε και ο υπουργός Παιδείας χθες, λέγοντας: «Αν είναι δυνατόν η Πολιτεία από όλο αυτό να εξασφαλίσει έναν αριθμό νέων προσλήψεων στα νοσοκομεία, στα σχολεία, είναι και ένα πράγμα επιπλέον επωφελές για όλη την κοινωνία».
dimokratianews 06.12.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com