16 Οκτ 2018

Η Eκκλησία της Ρωσίας διακόπτει κάθε επικοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Με τις αντικανονικές του ενέργειες το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως οδηγεί σε σχίσμα την σύγχρονη Ορθοδοξία. Πρέπει όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες να ενωθούν και βάλουν φρένο στις ενέργειες που η Νέα Τάξη σχεδιάζει έχοντας ως δούρειο ίππο το Φανάρι.

Όπως μετέδωσε το Reuters η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφασή της να κόψει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης  , εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μινσκ, ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας δήλωσε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή.
Την Πέμπτη, το Φανάρι ανακοίνωσε ότι χορηγεί αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ταυτόχρονα επανέφερε στην κανονικότητα τον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο ο οποίος ελπίζει ότι θα τεθεί επικεφαλής της νέας, ανεξάρτητης Εκκλησίας.
Ο Φιλάρετος είχε καθαιρεθεί και αφοριστεί από το την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ρωσίας τη δεκαετία του 1990, αφού ίδρυσε δικό του Πατριαρχείο.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης να αλλάξει σύντομα γνώμη.
Τόνισε δε, ότι η Ρωσική Εκκλησία δεν σκοπεύει να ακολουθεί τις αποφάσεις της Κωνσταντινούπολης για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Όλες αυτές οι αποφάσεις είναι παράνομες και άκυρες» είπε ο μητροπολίτης, κατηγορώντας παράλληλα το Φανάρι ότι ξεκίνησε τη διαμάχη που οδήγησε στο Σχίσμα.
Η εν λόγω απόφαση σηματοδοτεί το μεγαλύτερο σχίσμα στη σύγχρονη ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Σχίσμα του 1054.
Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
«Η αποδοχή διαλόγου με σχισματικούς και πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί ανάθεμα από εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας, η επιβουλή σε ξένα κανονιστικά όρια, η προσπάθεια αποποίησης δικών της ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων, όλα αυτά θέτουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπολεως έξω από τα όρια του κανονιστικού πεδίου και προς μεγάλη μας λύπη κάνει πλέον για εμάς αδύνατη την επαφή της ευχαριστίας με τους ιεράρχες, τους πνευματικούς και τους πιστούς. (…)
Στο εξής και μέχρι την άρση των αντικανονικών αποφάσεων που πήρε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αδύνατο να συλλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και για τους πιστούς (αδύνατη) η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας σε ναούς αυτής»

Η Εκκλησία της Ρωσίας κόβει τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο
Τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο αποφάσισε να διακόψει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Πηγή:  iefimerida.gr 
Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έκρινε ότι είναι αδύνατο να υπάρξουν περαιτέρω επαφές με την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.
Η απόφαση ελήφθη μετά την απόφαση του Φαναρίου για παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, οδηγώντας σε «ιερό πόλεμο» τις σχέσεις με την Μόσχα.
Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών που συνέρχεται στο Μινσκ της Λευκορωσίας - για πρώτη φορά στην ιστορία της εκτός Ρωσικού εδάφους - εξέδωσε και ανακοίνωση όσον αφορά την "επιβουλή" του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην κανονιστική επικράτεια της Ρωσικής Εκκλησίας.
Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής εκκλησίας
«Η αποδοχή διαλόγου με σχισματικούς και πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί ανάθεμα από εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας, η επιβουλή σε ξένα κανονιστικά όρια, η προσπάθεια αποποίησης δικών της ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων, όλα αυτά θέτουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπολεως έξω από τα όρια του κανονιστικού πεδίου και προς μεγάλη μας λύπη κάνει πλέον για εμάς αδύνατη την επαφή της ευχαριστίας με τους ιεράρχες, τους πνευματικούς και τους πιστούς..."
Στο εξής και μέχρι την άρση των αντικανονικών αποφάσεων που πήρε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αδύνατο να συλλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και για τους πιστούς (αδύνατη) η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας σε ναούς αυτής», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Τα Μόνιμα Μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι: Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, Μητροπολίτης Κρουτίσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Μητροπολίτης Κισινάου και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρος, Μητροπολίτης Αστάνα και Καζακστάν Αλέξανδρος, Μητροπολίτης Τασκένδης Βικέντιος, Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως Βαρσανούφιος, Μητροπολίτης Μινσκ Παύλος, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας. Επίσης συμμετείχαν: Μητροπολίτης Ζαπορόζιε Λουκάς, Μητροπολίτης Αλτάι Σέργιος, Επίσκοπος Νάρβα Λάζαρος, Επίσκοπος Ρούμπινσκ Βενιαμίν και ο Επίσκοπος Νακχόντκα Νικόλαος.
Ο Πούτιν έθεσε στο Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα της Ουκρανίας
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τα Μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας, συζήτησαν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντιμτρι Πεσκόφ και την κατάσταση της Ρωσικής Εκκλησίας για το θέμα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα, θα επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία.
«Έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία. Οι αποφάσεις της Κωνσταντινούπολης, κατά κάποιο τρόπο θα επηρεάσουν την ζωή των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας στην χώρα» - δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Ορθόδοξο κόσμο, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας.
«Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσοφώνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Αυτή η προστασία των ορθοδόξων θα γίνει «αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά» μέσα, διευκρίνισε ο Πεσκόφ. «Αφορά το ενδεχόμενο οι ουκρανικές αρχές να μην καταφέρουν να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και μέσα στα όρια της νομιμότητας, αν η κατάσταση πάρει χαρακτήρα άσχημο και βίαιο».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η συγκεκριμένη αντίδραση του Ρωσσικού πατριαρχείου μπορεί άνετα να θεωρηθή προβλέψιμη και αναμενόμενη. Παρόλα αυτά το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως υπό την ηγεσία του επικίνδυνου για την παγκόσμια Ορθοδοξία πατριάρχη Βαρθολομαίου οδήγησε με την αδιαλλαξία του και τον ηγεμονισμό του τα πράγματα σε αυτό το ακραίο σημείο, με την ουσιαστική υποστήριξη, προφανέστατα, των ΗΠΑ, από τις οποίες φαίνεται πως ρυμουλκείται.
Λίαν ορθώς ο άξιος της αποστολής του μητροπολίτης Κυθήρων αιτήθηκε την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου αυτή να λάβει επίσημα θέση απέναντι στο φαναριωτικό εκκλησιολογικό και εκκλησιαστικό πραξικόπημα.
Ας ελπίσουμε ότι η Ελλαδική Εκκλησία θα αποδοκιμάσει στεντορεία τη φωνή το προαναφερθέν πραξικόπημα και θα ταχθεί με το μέρος της κανονικότητας.
Επιπλέον είναι μία άριστη ευκαιρία να τεθεί το θέμα της αποδεσμεύσεως των μητροπόλεων των κάκιστα ονομαζόμενων "Νέων Χωρών" από το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ο άμεσος τερματισμός του εκτρωματικού, από πλευράς Κανονικού Διακίου, εκκλησιαστικού εν Ελλάδι καθεστώτος επί τη βάσει του οποίου υφίστανται πέντε!!! εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες εντός της Ελλαδικής επικράτειας! Και να τεθή ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε εφαρμογή ο σχετικός ιερός κανών του μεγάλου Φωτίου ", «τά ἐκκλησιαστικά εἴωθε τοῖς πολιτικοῖς συμμεταβάλλεσθαι».
Λ.Ν.

Ιωάννης Λ. είπε...

Το σχίσμα του 1054 έγινε για δογματικούς λόγους (Filioque). Αυτό του 2018 εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας γίνεται για εκκλησιαστικούς, καίτοι υπάρχει σοβαρότατος δογματικός λόγος (απόδοση εκκλησιαστικότητας στις αιρέσεις) να διακοπεί η κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις υπόλοιπες 9 Εκκλησίες ήδη από το 2016 με την "σύνοδο" της Κρήτη.
Μπορεί το Πατριαρχείο της Ρωσίας να έχει κάθε δίκιο να υπερασπίζεται τα κεκτημένα του, σπουδαιότερο όμως κεκτημένο από την Ορθόδοξη Πίστη δεν υπάρχει.
Δυστυχώς οι κεφαλές των (περισσοτέρων) Τοπικών Εκκλησιών εκφράζουν και υπερασπίζονται πλέον μόνο τα κοσμικά (ενίοτε και ατομικά) συμφέροντά τους και όχι το φρόνημα, το βίωμα και τη γρηγορούσα δογματική συνείδηση του πληρώματος των πιστών τους.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com