4 Ιουλ 2018

Συνεχίζονται τα πυρά για την ντροπή των Πρεσπών

Έντονες αντιδράσεις από Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Έκκληση στην κυβέρνηση και στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας να πράξουν ό,τι χρειαστεί ώστε η Συμφωνία των Πρεσπών να μην κυρωθεί κάνει με ψήφισμά του το διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ζητώντας από τους άρχοντες του τόπου να σεβαστούν την επιθυμία και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού. Το ΕΕΘ κρίνει ως αρνητική για την Ελλάδα τη συμφωνία, μένοντας ιδιαίτερα στο ότι δίνει το δικαίωμα της χρήσης του όρου «Μακεδονία», ενός καθαρού, ελληνικού όρου, όπως λέει, σε μία ξένη χώρα, σε έναν άλλον λαό. «Το όνομα αυτό αποτελεί το όχημα με το οποίο προωθούνται αλυτρωτικά σχέδια» σημειώνει το ΕΕΘ.
Από την πλευρά τους, επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων άσκησαν αυστηρή κριτική στη συμφωνία σε σχετική ημερίδα που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) με θέμα «Πρώτη αποτίμηση της υπογραφείσης συμφωνίας Ελλάδος - ΠΓΔΜ». Την ίδια ώρα, η ΕΜΣ περνά στην αντεπίθεση: Στέλνει κείμενο διαφωνίας στον Προκόπη Παυλόπουλο και διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις. «Στον πυρήνα της ελληνικής επιχειρηματολογίας όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε η αποφυγή της χρήσης του όρου “Μακεδονία” από την ονομασία του νέου κράτους, καθώς σωστά κρίθηκε ότι ο μακεδονισμός αποτελεί το όχημα του αλυτρωτισμού των Σκοπίων» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΜΣ Βασίλης Πάππας. Χαρακτήρισε επίσης «αναμφίβολα αρνητικές» τις εξελίξεις που έρχονται.
Ο επίκουρος καθηγητής Δημοσίου και Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης χαρακτήρισε «ανεξήγητη» τη λύση που δόθηκε για τη γλώσσα, διερωτώμενος γιατί, αφού κανείς δεν διαφωνεί ότι αυτή «ομαδοποιείται στις νοτιοσλαβικές γλώσσες», δεν βρέθηκε ένας καλύτερος προσδιορισμός. Σε «ποσοστό 20%» προσδιόρισε σχηματικά τα οφέλη της συμφωνίας για την Ελλάδα ο καθηγητής του πανεπιστημίου Notre Dame και πρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών Αναστάσιος Τάμης.
Τέλος, με το σύνθημα «Στη στάση του ΙΚΕΑ με μια ελληνική σημαία» καλεί από χθες, μέσω του facebook, ο Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία τους Θεσσαλονικείς να συγκεντρωθούν στις 17.00, στον τερματικό σταθμό του ΟΑΣΘ, στο γνωστό κατάστημα. Αφορμή είναι η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην πόλη για την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 18.00, στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency».
Μ. Μαθιοπούλου dimokratianews 04.07.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com