4 Απρ 2018

Στόχος τους μία άθρησκη Ελλάδα.

Στόχος τους μία άθρησκη Ελλάδα.
Στόχος τους μία άθρησκη Ελλάδα.
Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Σοβαρός αρθρογράφος γράφει πρόσφατα: «Αν έπαυε η επίδραση της μασκαρεμένης κατήχησης μέσω του σχολείου, μέσα σε μια γενιά η Εκκλησία θα είχε πάρει τη θέση που της αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία. Θα είχε αρθεί έτσι το μεγαλύτερο εμπόδιο της χώρας προς τον Διαφωτισμό». [Καθημερινή, 22.3.2018]

Αυτές οι απόψεις κυκλοφορούν σωρηδόν τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα από την λεγόμενη φιλελεύθερη πτέρυγα παράλληλα με την αριστερά. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από το 1996 ο Samuel Huntington στο μνημειώδες έργο του «Η σύγκρουση των Πολιτισμών και η αναδιαμόρφωση της παγκόσιας τάξης» χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «Ορθόδοξη ανωμαλία στη Δύση».
Βεβαίως, ο Huntington, αποδεικνύεται αρκούντως εμβριθέστερος από τους Έλληνες κατ΄ ουσίαν παπαγάλους του ως προς την συγκεκριμένη φράση, διότι αναγνωρίζει στο ακέραιο τον ρόλο της θρησκείας στην κοινωνία και στην διαμόρφωση του πολιτισμού ενός λαού.
Αντιγράφω ενδεικτικά ένα απόσπασμα: «Οι Σουηδοί είναι ίσως ο λιγότερο θρησκευόμενος λαός στην Ευρώπη. Όμως αδυνατείς να καταλάβεις αυτή τη χώρα, εκτός αν συνειδητοποιήσεις ότι οι θεσμοί, οι κοινωνικές πρακτικές, οι οικογένειες, η πολιτική και ο τρόπος ζωής έχουν θεμελιωδώς διαμορφωθεί από τη λουθηρανική κληρονομιά».
Το ίδιο τεκμαίρεται και από την αντίστροφη οπτική, λόγου χάριν από το πόσο διαφέρουν μεταξύ τους τρεις δεδηλωμένοι άθεοι: ένας Έλληνας, ένας Τούρκος και ένας Σουηδός. Οι προσλαμβάνουσες του καθενός, παρά την αποστασιοποίησή τους από την «επικρατούσα παράδοση», είναι πολύ ισχυρότερες από τις αθεϊστικές τους απόψεις.
Οι λόγοι της πολεμικής ρητορικής της ιδεολογικής ηγεμονίας εναντίον της Εκκλησίας δεν είναι ούτε η διάκριση των εξουσιών, ούτε η ανεξιθρησκεία, ούτε τα δικαιώματα αλλορθήσκων ή αθρήσκων.
Σε αυτήν την περίπτωση θα ενοχλούσε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο υφίσταται: αφ’ ενός ταύτιση στο ίδιο πρόσωπο, της Κεφαλής του Κράτους και της Κεφαλής της Εκκλησίας, και αφ’ ετέρου πληθώρα άλλων πτυχών της ταύτισης αυτής (λεπτομέρειες στην Εστία 10.1.2017). Παρά την διαιωνιζόμενη διαπλοκή μεταξύ Βρετανικών θεσμών εξουσίας και Εκκλησίας, η απήχηση της τελευταίας όσο και η θρησκευτικότητα εν γένει, έχει κατακρημνιστεί, πχ ένα ποσοστό 14% των παιδιών βαφτίζονται σήμερα.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με την εξαίρεση της Γαλλίας, υφίσταται ένας βαθμός θεσμικών ερεισμάτων της Εκκλησίας. Ανεξάρτητα από τον βαθμό αυτό, ο διαχωρισμός Εκκλησίας – κοινού αισθήματος και αντιλήψεων έχει επέλθει προ πολλού, ώστε ο Γκάρντιαν διακηρύσσει ήδη την «μετα-χριστιανική εποχή». Τα θεσμικά ερείσματα δεν ενοχλούν τις αντίστοιχες ιδεολογικές ομάδες (φιλελεύθερων και αριστερών).
Στην Ελλάδα όμως παραμένει ζώσα και πανίσχυρη η σύνδεση, λόγω διακριτής παράδοσης και κουλτούρας, ιστορικών αναφορών, ενεργούς απήχησης του θρησκευτικού συναισθήματος και τοποθέτησης μεταφυσικών αναζητήσεων στο κέντρο του βίου αντί του περιθωρίου.
Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι στόχος της ρητορικής εναντίον της Εκκλησίας είναι να καταστεί η Ελλάδα μία άθρησκη χώρα, με μουσειακή θρησκευτική συνείδηση. Να περιοριστεί η παρουσία και σημασία της θρησκείας στη ζωή και στις αντιλήψεις, ώστε να προσομοιάσει και σ’ αυτόν τον τομέα η ελληνική κοινωνία τις δυτικοευρωπαϊκές. Με την εξαίρεση ίσως του νότου.
Με τη λέξη «διαχωρισμό» δεν εννοούν απλώς να μην μπλέκεται ο ένας στις υποθέσεις του άλλου. Το ζητούμενο [γι’ αυτούς] είναι να παύσει να θρησκεύεται ο λαός και να παύσουν να έχουν δημόσιο λόγο οι ιεράρχες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ .
ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ,ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ,ΤΟ ΕΠΡΑΞΕ Η ΨΕΥΤΟΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ ,ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΕ ΩΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΕ ΚΑΙ ΣΥΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ , ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΥΝΗ .
ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΠΛΗΘΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΕΥ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΨΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ.
ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΑΘΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ,ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΨΕΥΤΟΣΥΝΟΔΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ, ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗΣ ΜΗ ΠΟΥΜΕ ΠΡΟΔΟΤΙΚΩΣ ΣΥΝΕΡΓΟΥΣΗΣ.
ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΘΗΣΕΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟΣΥΝΟΔΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ ,ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.
ΤΩΡΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝΕ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΝΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ,ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΛΕΙΜΕΝΕΤΑΙ, ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΥΣΧΗΣΟΥΝΕ ΤΟ ΨΤΩΧΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΤΗΣΙΩΣ .
ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΕ ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ,ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΠΑΞΙΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΚΟΥΣ , ΠΟΛΥ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΕΝΤΟΡΓΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ , ΝΑ ΜΗ ΔΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΡΑ ΣΤΟ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ .
ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ, ΔΙΟΤΙ ΕΠΑΨΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ,ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ,ΟΠΩΣ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΕΠΙΒΕΒΕΩΝΕΙ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΘΗΣΕ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟΣΥΝΟΔΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΔΗΓΕΙΘΕΙ Σ ΕΝΑΝ ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ.
Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΨΕΥΤΟΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΕΣ ΣΥΜΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ.
ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΙΣ 12 ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΤΙΣΘΕΙ ΚΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟ ΖΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΑΝΟΛΗ,
ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟΣΥΝΟΔΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΑΣ ΑΥΤΗΣ,
ΔΙΟΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΔΙΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΑΦΑ ,ΟΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ,ΠΑΡΑ ΝΑ ΡΘΟΥΝ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝΕ ΤΟ ΛΑΟΝ ΑΝ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΥΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ,ΙΝΑ ΣΤΑΥΡΩΘΕΙ, ΠΡΟΕΦΗΤΕΥΣΕ ΔΙ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ , ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗ.

ΕΤΣΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΙΑΣΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΡΕΣΕΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑΝ,ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com