5 Οκτ 2016

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Για το μάθημα των θρησκευτικών θα χρησιμοποιείται το σημερινό βιβλίο

Αρχιεπίσκοπος: «Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις» με το Μαξίμου
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση. Διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος, ο πρωθυπουργός και οι κ.κ. Καμμένος και Φίλης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
«Οι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε δίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου.

Έγινε μία συνάντηση, μιλήσαμε, λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά θα συνεχισθεί με την συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας, δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος. Για το μάθημα των θρησκευτικών, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, θα χρησιμοποιείται το σημερινό βιβλίο μέχρι να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να βγουν τα καινούργια βιβλία.
«Ευτυχής» δήλωσε ο κ. Καμμένος μετά τη συνάντηση και έκανε λόγο για ένα «πολύ γόνιμο» διάλογο, κατά τον οποίο «διευκρινίστηκαν όλα τα θέματα» και «Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες». Ο διάλογος -πρόσθεσε- θα συνεχιστεί.
«Θέλουμε το διάλογο, δεν έχουμε δογματική αντίληψη» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και χαρακτήρισε πολύ καλό το κλίμα της συζήτησης με τον Αρχιεπίσκοπο. «Ο διάλογος συνεχίζεται» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.
«Δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική, θέλουμε το διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν από παράγοντες εκκλησιαστικούς και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος από το τέλος της σχολικής χρονιάς» είπε ο κ. Φίλης.
Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκε στα σκαλοπάτια του Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Τον κ. Ιερώνυμο συνόδευαν ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, Μεσογαίας Νικόλαος και Φθιώτιδος Νικόλος, καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θ.Παπαγεωργίου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Αρχιεπισκόπου, έπειτα από το «πολεμικό» κλίμα που δημιούργησαν οι αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών και οι δηλώσεις, κυρίως από την πλευρά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.
in.gr

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος :«Θα υπάρξει από την αρχή συνεργασία για τα θρησκευτικά»
Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό, για το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών, που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας.
Η συνάντηση, με τη συμμετοχή του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Φίλη διήρκεσε δύο ώρες και εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι λύθηκαν οι παρεξηγήσεις και ότι η διδασκαλία των θρησκευτικών θα γίνει με τα παλιά βιβλία.
«Ηρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις, ο διάλογος για τα θρησκευτικά θα συνεχιστεί», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Θα υπάρξει από την αρχή συνεργασία για τα θρησκευτικά. Θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία. Η προσπάθεια των διορθώσεων θα γίνει από τώρα. Μέχρι να γραφτούν τα νέα βιβλία, θα χρησιμοποιούνται τα τωρινά», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι δεν συζητήθηκε η συνταγματική αναθεώρηση. «Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί», ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.
Καμμένος: Ολα υπό συζήτηση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πάνος Καμμένος σχολίασε ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος, στον οποίο εξετάστηκαν όλα τα θέματα.
«Διευκρινίστηκαν οι παρεξηγήσεις από το παρελθόν. Ο διάλογος συνεχίζεται. Η εκκλησία και η πολιτεία προχωρούν ενωμένες. Ολα θα είναι υπό συζήτηση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας», τόνισε ο υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας και αυτός από την πλευρά του ότι τα βιβλία των θρησκευτικών παραμένουν ίδια.
Φίλης: Δεν είμαστε δογματικοί
Στη γραμμή της επίλυσης των παρεξηγήσεων ήταν και ο Νίκος Φίλης εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο.
«Ο διάλογος συνεχίζεται γιατί υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητάμε η εκκλησία και η Πολιτεία», είπε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δογματική άποψη και θέλει διάλογο, τονίζοντας ότι θα ακουστούν και πάλι οι απόψεις των εκκλησιαστικών παραγόντων.
Στο τέλος του χρόνου θα αξιολογηθούν τα νέα προγράμματα
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι τα νέα προγράμματα διδασκαλίας θα εφαρμοστούν, καθώς η εκπαίδευση είναι ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας. Πρόσθεσε όμως ότι τα νέα προγράμματα για τα θρησκευτικά θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου, αφού ακουστούν οι απόψεις της εκκλησίας . «Θα καταλήξουμε στο τέλος του χρόνου στη μορφή των νέων προγραμμάτων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ήδη γίνονται οι επιμορφώσεις των καθηγητών.
Σε ό,τι αφορά τα βιβλία, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν νέα βιβλία, παρά μόνο έχουν αλλάξει τα αναλυτικά προγράμματα. «Τα μαθήματα θα γίνουν με βάση αυτά και θα συνυπάρχουν με τα παλιά βιβλία», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι η διδασκαλία των θρησκευτικών θα γίνεται με τις τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Εκκλησία, δηλαδή την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, να μην μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και να υπάρχει μία κατεύθυνση προς τον ορθόδοξο πολιτισμό.
«Μίλησα με τον Αρχιεπίσκοπο»
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν μίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Φίλης απάντησε καταφατικά.
«Μίλησα σε πολύ καλό κλίμα, γιατί πάντα υπάρχει σεβασμός απέναντί του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο στα σκαλιά της εισόδου του Μεγάρου Μαξίμου.

5 σχόλια:

Απόστολο είπε...

"Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι". Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι η κυβερνητικοί τους ενέπαιξαν.

Ανώνυμος είπε...

δυστυχως στα λεχθεντα υπαρχει μπερδεμα.....
ελπιζω οι συνετοι ιεραρχες να ζητησουνδιευκρινισεις
τι κριμα τα νεα παιδια να σκανδαλιζονται με την ασυνεπεια και ραθυμια της διοικουσης εκκλησιας
θα επρεπει οπως ειπε ο σεβ φθιωτιδος να μην ειχε περασει ενας χρονος ανεκμεταλευτος .............................................

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ?

Ανώνυμος είπε...

Οὐδείς ἐμπαίζεται, πλήν τοῦ θέλοντος ἐμπαιχθῆναι. Ὁ τοιοῦτος δέ ἐν τέλει ὡς Θεομπαίκτης φανερωθήσεται! Μᾶλλον τό ἅλας ἐμωράνθη καί αὐτό τό διαπιστώνουν καί οἱ κυβερνῶντες. Διά τοῦτο καί μᾶς ἐμπαίζουν, καθώς μᾶς ἀξίζει!

Ανώνυμος είπε...

Κερδίζουν χρόνο,ο στόχος δεν έχει εγκαταληφθεί.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com