15 Σεπ 2016

Αρχιμ. Παΐσιος Παπαδόπουλος, Απαντήσεις και εξηγήσεις σε ερωτήματα, σχόλια σχετικά με την διακοπή μνημοσύνου



Απαντήσεις και εξηγήσεις σε ερωτήματα, σχόλια σε αναγνώστες και θεατές των video που παρουσιάστηκαν σχετικά με την διακοπή μνημοσύνου από τον Αρχιμ. Παΐσιο Παπαδόπουλο Hγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Φιλώτα
· «Ποιοι είστε εσείς -μας λέγουν- που θα διορθώσετε την Εκκλησία».
· Μας κατηγορούν ότι δεν σεβόμαστε τα θεσμικά όργανα της Εκκλησίας.
· Με την ακοινωνησία πολεμούμε την αίρεση και όχι τον επίσκοπο.
· Έχει ο Πατριάρχης φρονήματα ορθόδοξα και όσοι συμφωνούν μαζί του και τον ακολουθούν;
· Επισημαίνουμε ότι υπάρχει παρέκκλιση από την ορθόδοξο πίστη.
· Ο (Β') 2ος Κανόνας της εν Αντιοχεία Συνόδου μας παρέχει ένα βασικό κριτήριο.
· Γιατί δεν ισχύει στην περίπτωσή μας ο 13ος Κανόνα της λεγομένης Πρωτοδευτέρας Συνόδου.
· Γιατί ισχύει ο 15ος Κανόνας και όχι ο 13ος της λεγομένης Πρωτοδευτέρας

Για να πάρεις θέση σε κάποιο ζήτημα πρέπει να το γνωρίζεις. Για να καταλάβεις τώρα τί λέει κανείς πρέπει πρώτα να τον ακούσεις. Για να καταδικάσεις όμως κάποιον α. πρώτα πρέπει να ξέρεις καλά το θέμα για το οποίο παίρνει ορισμένη θέση ο κατηγορούμενος, β. να τον ακούσεις προσεκτικά αλλά και γ. να μην είσαι προκατειλημμένος. Το ότι πήρε κανείς κάποτε ένα πτυχίο και ισχυρίζεται τώρα ότι γνωρίζει ένα θέμα που απαιτεί εξειδίκευση και μάλιστα συνεχή ενημέρωση δεν σημαίνει ότι κατέχει το ζήτημα. Το παράδοξο είναι ότι πρόσωπα που δεν έχουν εξειδίκευση αλλά και στοιχειώδη ενημέρωση σπεύδουν να μας κρίνουν σε θέματα που διαφωνούμε ως προς την εν Κολυμβαρίω Αγία και Μεγάλη Σύνοδο όπως την χαρακτήρισαν ενώ δεν είναι. Όταν κάποτε συζητούσαμε παρεμπιπτόντως το θέμα, μας έλεγαν ορισμένοι κληρικοί, μάλιστα σε διοικητικές θέσεις, ότι δεν προλαβαίνουν να παρακολουθήσουν το θέμα και άλλος έλεγε ότι δεν γνωρίζει αυτό το έρμο το internet για να μπαίνει στις ιστοσελίδες και να ενημερώνεται. Πρόσωπα του συγκεκριμένου τώρα περιβάλλοντος καταγράφοντας μας με κάμερες στην αρχή φανερά όμως χωρίς άδεια -βάζοντας στα Video δικούς τους επιθετικούς τίτλους- και έπειτα κρυφά, με πιτσιρικάδες πνευματικών τους τέκνων, - θαυμάζω το επίπεδο!- μεταφέρουν πληροφορίες μέχρι Φαναρίου, ενώ ότι λέμε το δηλώνουμε δημοσίως με παρρησία και είμαστε «ἕτοιμοι ἀεὶ πρὸς ἀπολογίαν παντὶ τῷ αἰτοῦντι (ἡμᾶς sic) λόγον περὶ τῆς ἐν μῖν (sic) ἐλπίδος (Α΄Πετρ. 3,15).
Είναι ανάγκη ορισμένες φορές -μολονότι δεν μας αρέσει να δημιουργούμε κλίμα αντιπαράθεσης- να απαντούμε σε κατηγορίες που με ελαφρότητα προσπαθούν να προσβάλουν τον θεολογικό χαρακτήρα του αγώνα μας άνθρωποι με σκοπιμότητες. Και επειδή όταν είναι κανείς δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα κληρικός είναι αναπόφευκτο να μη δώσει εξηγήσεις στις έωλες συκοφαντίες που κατασκανδαλίζουν το πλήρωμα της Εκκλησίας προβαίνω στον άχαρο αυτόν ρόλο που θέλω να κλείσει, αν μου το επιτρέψουν όσοι διαστρέφουν την αλήθεια. Και βέβαια όταν κανείς δεν έχει θεολογική παιδεία και διατυπώνει κάποια πράγματα χάριν εντυπώσεων για μελλοντικές επιδιώξεις εύκολα το διακρίνει κανείς. Όμως, το να παραπλανά κληρικός ή πρόσωπο, το οποίο σπούδασε περί την Θεολογία, την κοινή γνώμη ανθρώπων που δεν γνωρίζουν κανονικό δίκαιο και δογματική αυτό είναι και δόλιο και κατακριτέο. Το να προσποιείται τώρα κανείς τον δαίμονα και να γράφει επιστολές αυτό ξεφεύγει τελείως, γι’ αυτό και δεν είναι πλέον απορροίας άξιο πώς ορισμένοι φεύγουν με τα ελικόπτερα από τον Άθωνα. Θα απαντήσω σε μερικές κατηγορίες που μας προσάπτουν, ενώ ήδη έχω απαντήσει σε άλλες.
Χρειάζεται άραγε να πω ότι η Εκκλησία είναι σώμα Χριστού και ότι σ’ αυτό δεν υπάρχουν πρώτοι και δεύτεροι αλλά ότι όλα τα μέλη της έχουν την αξία τους ως ισότιμα μέρη του όλου που δεν έχουμε το δικαίωμα να τα υποτιμούμε, και ότι όταν πάσχει ένα μέλος συμπάσχει όχι μόνο όλο το σώμα αλλά και η ψυχή με τα οποία είναι συνδεδεμένη αρμονικά και σε συμφυΐα; Όταν λοιπόν ξεσκίζεται το σώμα του Χριστού επειδή ορισμένοι εκκλησιαστικοί ταγοί οδηγούν το ποίμνιο στην αίρεση δεν είναι λογικό να αντισταθούμε; Τι λέει ο Αγιος Θεοδωρος ο Στουδιτης: «Ἐντολή γάρ Κυρίου (διότι είναι εντολή από τον Ίδιο τον Κύριο) μή σιωπᾶν ἐν καιρῷ κινδυνευούσης Πίστεως (να μη σιωπούμε σε καιρό που κινδυνεύει η πίστις). Ὥστε ὅτε περί Πίστεως ὁ λόγος (ώστε, όταν υπάρχει θέμα για αυτά που πιστεύουμε), οὐκ ἐστιν εἰπεῖν (δεν θα πείς), ἐγώ τίς εἰμί; (εγώ ποιός είμαι) Ἱερεύς; ἀλλ' οὐδαμοῦ (ιερεύς δεν είμαι). Ἄρχων; καί οὐ δ’ οὕτως (ούτε άρχοντας). Στρατιώτης; καί ποῦ; (και πού στρατιώτης) Γεωργός; καί οὐ δ' αὐτό τοῦτο (αγρότης; Και ούτε αυτό πάλι). Πένης (φουκαράς), μόνον τήν ἐφήμερον τροφήν ποριζόμενος (προσπαθόντας να εξασφαλίσω το μεροκάματο), οὐδείς μοι λόγος καί φροντίς περί τοῦ προκειμένου (που δεν υπάρχει λόγος και ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα). Οὐά, οἱ λίθοι κράξουσι (αλλοίμονο θα φωνάξουν οι πέτρες), καί σύ σιωπηλός καί ἄφροντις (και συ θα μείνεις σιωπηλός και δεν θα ενδιαφερθείς);» (P.G. 99, 1321 B).
Ο Θεός που μας χάρισε την ελευθερία, δεν μας υποχρεώνει να αποδεχθούμε το Ευαγγέλιό του. Αν όμως θέλουμε να είμαστε μέσα στην Εκκλησία είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε την πίστη αλλά και να την διαφυλάξουμε Ο λόγος του Αποστόλου Παύλου « διδαχαῖς ποικίλαις καὶ ξέναις μὴ παραφέρεσθε· καλὸν γὰρ χάριτι βεβαιοῦσθαι τὴν καρδίαν»(Εβρ.13,9) είναι το εσωτερικό κριτήριο για να διακρίνει κανείς τι απ’ όλα αυτά που του λανσάρονται είναι αληθές και τί ψευδές. Η πνευματική αίσθηση που λειτουργεί στον άνθρωπο όταν δεν έχει κεκαυτηριασμένη συνείδηση μαζί με τις Πατερικές μαρτυρίες των αγίων που ερμηνεύουν τον λόγο του Θεού είναι όρια ανάμεσα στα οποία μπορούμε να πορευθούμε με ασφάλεια. Σήμερα δυστυχώς όποιος διαφωνεί με κάτι ως προς τον τρόπο, τα μέσα και τις αποφάσεις της διοίκησης των θεσμικών οργάνων της Εκκλησίας, όταν ορισμένα πράγματα και δεσμευτικές αποφάσεις δεν είναι σύμφωνα με όσα παράδωσε διαχρονικά η Εκκλησία μας ως σώμα Χριστού, κρίνεται ως αντάρτης διασπών την ενότητα της Εκκλησίας και προκαλώντας τάχα σχίσμα ενώ το σχίσμα το απεργάζονται όσοι λειτουργούν παρανόμως χωρίς συνοδικότητα, δηλαδή χωρίς στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές, και έπειτα ασκούν αθέμιτη δίωξη (εκκλησιαστικό bulling). Διότι, τί άλλο είναι να βάλλεται κληρικός στην τοπική κοινωνία ως άξιος καθαιρέσεως και να αφήνονται υπονοούμενα περί παραπομπής του στο Συνοδικό Δικαστήριο, χωρίς να διαψεύδονται αυτά επισήμως, καθώς έχει εξαγγελθεί και να γίνεται τόσος ντόρος που απλοί άνθρωποι ομολογούν ότι σκανδαλίζονται από την συμπεριφορά αυτών, διότι το να πάει κανείς προς καθαίρεση για τον κόσμο που δεν γνωρίζει δογματικά και κανονικά ζητήματα σημαίνει άλλα! Και ερωτώ δεν συνιστά αυτό αδικία που θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο προσφυγής μας στα δικαστήρια; Δεν θα γίνουμε όμως αχάριστοι στον πνευματικό μας πατέρα, τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, τον οποίο δυστυχώς περιστοίχιζαν και περιστοιχίζουν πρόσωπα που επειδή ως κύριο και κατ’ εξοχήν ενδιαφέρον έχουν την εκλογή τους σε Μητροπολίτες προσπαθούν να με βάλουν σε αντιπαράθεση.
Όποτε τολμούσα ή τολμήσω να ομιλήσω για θέματα ορθοδόξου πίστεως θεωρείται ότι πολεμώ τον επίσκοπό μου, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που τους ενοχλούσε ή τους ενοχλεί ήταν ότι τους χαλώ την «πιάτσα» να εκλεγούν επίσκοποι, αφού έπρεπε αυτοί να φανούν νομιμόφρονες στα εκκλησιαστικά περιβάλλοντα. Τό λοιπόν, ἀδελφοί μου, χαίρετε ἐν Κυρίῳ. τὰ αὐτὰ γράφειν ὑμῖν (τὸ νὰ σᾶς γράφω τὰ ἴδια πράγματα) ἐμοὶ μὲν οὐκ ὀκνηρόν, ὑμῖν δὲ ἀσφαλές (για ἐμὲνα δὲν εἶναι βαρετό, σ’ ἐσᾶς δὲ παρέχει ἀσφάλειαν). Βλέπετε τοὺς κύνας, βλέπετε τοὺς κακοὺς ἐργάτας, βλέπετε τὴν κατατομήν· (προσέξτε ἀπὸ τὰ σκυλιά, προσέξτε ἀπὸ τοὺς κακοὺς ἐργάτας, κοιτάξτε το ξέσκισμα, τον άγριο ακρωτηριασμό)[Φιλ. 3,1-2]. Έχουν κατά κυριολεξία αφηνιάσει γιατί έχω διαφορετική τοποθέτηση ως αν μη έχω το δικαίωμα να εκφράσω ως ελεύθερο πρόσωπο την γνώμη μου για ότι γίνεται και αφορά την διαχρονική πίστη της Εκκλησίας μας, τώρα μάλιστα, που προδίδεται. Λοιπόν, για να γίνω πιο σαφής: τον επίσκοπό μου τον τιμώ και τον αγαπώ και δεν υπάρχει θέμα προσωπικής αντιπαράθεσης αλλά θέμα πίστεως και αντιμετώπισης της αίρεσης που αφορά στον Οικουμενισμό που προωθεί φανερά ο Οικουμενικός Πατριάρχης μαζί με όσους ηθελημένα τον ακολουθούν. Προσοχή όμως! Δεν συμφωνώ καθόλου με τον επίσκοπό μου κάθε φορά που προσπαθώντας να του εξηγήσω τις οικουμενιστικές ατασθαλίες του πατριάρχη προσπαθεί να τον δικαιολογεί σαν να είμαστε μικρά παιδιά και δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει.
Το θέμα είναι ότι, αφού «η Σύνοδος στην Κρήτη» δέχτηκε «την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών» στην πραγματικότητα αποδέχεται ότι υφίστανται και άλλες Εκκλησίες, στις οποίες μάλιστα προσέδωσε και διαχρονικότητα. Λόγω αυτής της εκτροπής -από την κοινή πίστη της αγίας μας Ορθοδοξίας- των συγκεκριμένων εκκλησιαστικών ταγών που εκπροσώπησαν ορισμένες Εκκλησίες είμαστε υποχρεωμένοι να διακόψουμε με αυτούς την εκκλησιαστική μας κοινωνία. Δηλαδή, θα υπάρχει στο εξής μεταξύ αυτών και εμού Ακοινωνησία! Θα εξηγήσω πολύ απλά διότι δεν γνωρίζουν όλοι κάποια βασικά πράγματα. Το [Α] όταν μπει μπροστά από μια λέξη λέγεται στερητικό Α. Το στερητικό αυτό μόριο καθώς τίθεται σε μια λέξη την καθιστά σύνθετη. Σε αυτή την περίπτωση το στερητικό Α αποτελεί το πρώτο συνθετικό μιας λέξεως και δηλώνει το ακριβώς αντίθετο του νοήματος της λέξεως που θα δήλωνε ή λέξη χωρίς αυτό. Παράδειγμα, στη λέξη φιλόξενος αν βάλουμε μπροστά το στερητικό Α γίνεται (α-φιλόξενος) αφιλόξενος. Με τον ίδιο τρόπο για κάποιον που δεν γνωρίζει βασικά πράγματα λέμε είναι αστοιχείωτος· και όταν εξηγούμε κάποια πράγματα αλλά δεν θέλει να καταλάβει λέμε είναι ασύνετος(!) Τί σημαίνει ακοινωνησία; Απουσία κοινωνίας λόγω διακοπής μνημονεύσεως. Τι είδους κοινωνίας; Εκκλησιαστικής κοινωνίας εν προκειμένω. Γιατί; Αναγνωρίζοντας εσχάτως τις αιρέσεις ως εκκλησίες και συνοδικά πλέον, φέτος τον Ιούνιο στο Κολυμβάρι, αν μείνουμε σε κοινωνία με επισκόπους που καταφάσκουν στις αποφάσεις της Ψευτο-Συνόδου θα απολέσουμε την πίστη, που έχουμε ως Ορθόδοξοι, από την οποία απορρέει η κοινωνία μας και στα αυτά μυστήρια «εἷς (ένας) Κύριος, μία πίστις, ἓν βάπτισμα» (ΕΦ. 4,5). Και επειδή δεν θέλουμε να χωριστούμε από την πίστη της Αγίας μας Εκκλησίας και την εξ αυτής κοινωνία των αγιαστικών μυστηρίων δια των οποίων κρατούμε την κοινωνία μας με τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό διακόπτουμε την κοινωνία μας με αυτούς που συνέλαβαν την αίρεση και αναγνωρίζουν στη βάση της βαπτισματικής θεολογίας έγκυρα μυστήρια, επομένως και Θεία Χάρη, συνεπώς και την ύπαρξη πολλών «Εκκλησιών». Πώς είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να έχουμε τώρα εμείς κοινωνία μαζί τους εφ’ όσον αλλοτριώνουν την εξ αποκαλύψεως πίστη; Για να έχουμε κοινωνία μαζί πρέπει να αρνηθούμε την μοναδικότητα της Εκκλησίας του Χριστού όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως. Έχουμε όμως την ίδια πίστη με τους παπικούς, τους μονοφυσίτες, τους προτεστάντες και τους άλλους αιρετικούς για να τους αναγνωρίσουμε ως Εκκλησίες; Σαφώς δεν έχουμε! Ξεκινούμε από την ταυτότητα στην πίστη για να έχουμε κοινωνία και στα άγια μυστήρια και όχι το αντίστροφο. Με την αποδοχή της βαπτισματικής θεολογίας οι πρωτεργάτες του οικουμενισμού -και για αυτό οικουμενιστές- ξεκινούν αντίστροφα. Δέχονται το βάπτισμα (εσύ να κατανοείς ράντισμα στους Λατίνους) και προσπαθούν να πετύχουν την ένωση της εκκλησίας με τις αιρέσεις σε μια λαϊκή βάση αμβλύνοντας το αισθητήριο των ορθοδόξων με όλα αυτά που γίνονται και παρουσιάζονται στα media.
Ξεκινώντας λοιπόν από μια καλή και σταθερή βάση ερχόμαστε να θέσουμε πλέον το ζήτημα· είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ορθόδοξος; Για να έχουν οι άλλοι επίσκοποι μας εκκλησιαστική κοινωνία μαζί του; Από ντοκουμέντα, λεχθέντα και πραχθέντα αποδεικνύεται ότι δεν είναι ορθόδοξος! Να θέσω ορισμένα ερωτήματα σ’ αυτούς που θέλουν να με κατηγορούν για δημιουργία σχίσματος: Έφερε ή δεν έφερε ο Πατριάρχης τον Πάπα στο Φανάρι; (Ναι!) Μνημόνευσαν εκφώνως, μάλιστα, τον Πάπα Βενέδικτο και τον Πάπα Φραγκίσκο ναι ή όχι; Ναι! Συμπροσευχήθηκαν; Ναι! Στη Ραβέννα το 2002, όταν μεταδόθηκαν τα Άχραντα Μυστήρια στους παπικούς από τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αλβανίας κ. Αναστάσιο, μεταδόθηκαν χάριν ευγενείας σε αβάπτιστους και εκτός εκκλησίας αιρετικούς ; Δεν αντάλλαξαν λειτουργικό ασπασμό στις λειτουργίες στο Φανάρι; Δεν έχουν γίνει συμπροσευχές και συλλιτανεύσεις; Αυτά τα επιτρέπουν οι κανόνες; Όχι! Γνωρίζετε ότι το 1991 στο Μπάλαμαντ του Λιβάνου αποδέχτηκε τα μυστήρια παπικών καθώς και την Ουνία. Στο συνέδριο του Π.Σ.Ε., το 2006, στο Porto Alegre, αποδέχτηκε την κοινή δήλωση με τους Προτεστάντες, ότι δεν υπάρχει μόνο Μία Εκκλησία, αλλά ότι οι «εκκλησίες» -μέλη του ΠΣΕ- είναι γνήσιες εκκλησίες. Μία δε από αυτές είναι και η Ορθόδοξη Εκκλησία! Οι ποικίλες αιρετικές διδασκαλίες των Προτεσταντών θεωρούνται ως διαφορετικοί τρόποι έκφρασης της ιδίας πίστεως και ως ποικιλία των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος, δεχόμενοι τελικά ότι δεν υπάρχουν αρέσεις!! Έπειτα από όλα αυτά κάνω εγώ το σχίσμα; Αν δεν ενημερώνεστε στοιχειωδώς διότι άλλα σας ενδιαφέρουν γιατί μιλάτε; Είστε αφελείς ή θέλετε να μας τρελάνετε; Όσοι πάλι εκ των κληρικών σιωπάτε για όλα αυτά νομίζετε ότι είστε εν τάξει; Η διακοπή της εκκλησιαστικής αυτής κοινωνίας μας με όσους εξόκειλαν στην αίρεση δεν εφαρμόζεται από κάποιον που δεν είναι επίσκοπος άμεσα αλλά έμμεσα διακόπτοντας την κοινωνία με τον Πατριάρχη -και όσους συμφωνούν με αυτόν στα συγκεκριμένα θέματα- δια μέσω του επισκόπου, μέχρι που άλλη Σύνοδος, η οποία θα συγκληθεί κανονικά, αναγνωρίζοντας τις προηγούμενες Συνόδους και μάλιστα αυτές πού έγιναν επί Μεγάλου Φωτίου και Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, και που θα συγκληθεί από όλους τους ορθόδοξους Ιεράρχες και θα τους παρέχει την δυνατότητα ψήφου θα αποκαταστήσει την Ορθοδοξία!
Επισημαίνω ότι υπάρχει παρέκκλιση από την ορθόδοξο πίστη, εξόκειλαν απ’:
«ὅ,τι πάντοτε, πανταχοῦ καὶ ὑπὸ πάντων ἐπιστεύθη» (Βικέντιος Λυρίνου). Διότι «στήν Κρήτη ὄχι μόνο δέν καταδικάσθηκε καμ­μί­α ἑ­τε­ρο­δο­ξί­α (αἵ­ρε­ση), ἀλ­λά καί ἐ­πι­χει­ρή­θη­κε μιά φο­βε­ρή, θε­σμι­κῶς, ἔκ­πτω­ση ἀ­πό τήν συ­νο­δι­κῶς ὁ­ρι­ο­θε­τη­μέ­νη πί­στη τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας, μιά ἔκ­πτω­ση οὐ­σι­α­στι­κά ἀ­πό τόν «Ὅ­ρο Πί­στε­ως» τῆς Β΄ Οἰ­κου­με­νι­κῆς Συ­νό­δου. Συγ­κε­κρι­μέ­να, πρό­κει­ται γιά τήν ἔκ­πτω­ση ἀ­πό τήν δογ­μα­τι­κή δι­δα­σκα­λί­α τοῦ Συμ­βό­λου τῆς Πί­στε­ως, πού ἀ­να­φέ­ρε­ται στήν ταυ­τό­τη­τα τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας, κα­θ’ ἑ­αυ­τήν» (καθητού Δοματικής Δ. Τσελεγγίδης). Ένακα τούτου σύμφωνως με αυτό που ορίζει ο 2ος (Β') Κανόνας της εν Αντιοχεία Συνόδου: «Εἰ δὲ φανείῃ τις τῶν ἐπισκόπων, ἢ πρεσβυτέρων, ἢ διακόνων, ἤ τις τοῦ κανόνος τοῖς ἀκοινωνήτοις κοινωνῶν» (όπως μεταξύ άλλων και ο επίσκοπός μου - ο Φλωρίνης Θεόκλητος- στον οποίο έχω την κανονική εκκλησιαστική αναφορά μου, «καὶ τοῦτον ἀκοινώνητον εἶναι, ὡς ἂν συγχέοντα τὸν κανόνα τῆς ἐκκλησίας».
Ο κανόνας αυτός μας παρέχει ένα κριτήριο με βάση το οποίο μπορούμε να ερμηνεύουμε, να εξηγούμε, να σχολιάζουμε και άλλους κανόνες Συνόδων.
«Πάντας τοὺς εἰσιόντας εἰς τὴν ἐκκλησίαν, καὶ τῶν ἱερῶν Γραφῶν ἀκούοντας, μὴ κοινωνοῦντας δὲ εὐχῆς ἅμα τῷ λαῷ, ἢ ἀποστρεφομένους τὴν ἁγίαν μετάληψιν τῆς εὐχαριστίας κατά τινα ἀταξίαν, τούτους ἀποβλήτους γίνεσθαι τῆς ἐκκλησίας, ἕως ἂν ἐξομολογησάμενοι, καὶ δείξαντες καρποὺς μετανοίας, καὶ παρακαλέσαντες, τυχεῖν δυνηθῶσι συγγνώμης· μὴ ἐξεῖναι δὲ κοινωνεῖν τοῖς ἀκοινωνήτοις, μηδὲ κατ᾽ οἴκους συνελθόντας συνεύχεσθαι τοῖς μὴ τῇ ἐκκλησίᾳ συνευχομένοις, μηδὲ ἐν ἑτέρᾳ ἐκκλησίᾳ ὑποδέχεσθαι τοὺς ἐν ἑτέρᾳ ἐκκλησίᾳ μὴ συναγομένους. Εἰ δὲ φανείῃ τις τῶν ἐπισκόπων, ἢ πρεσβυτέρων, ἢ διακόνων, ἤ τις τοῦ κανόνος τοῖς ἀκοινωνήτοις κοινωνῶν, καὶ τοῦτον ἀκοινώνητον εἶναι, ὡς ἂν συγχέοντα τὸν κανόνα τῆς ἐκκλησίας».
Όσοι μου προτάσσετε τον 13ο (ιγ΄) Κανόνα της λεγομένης Πρωτοδευτέρας (Α΄& Β΄) Συνόδου δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζεστε διότι δεν βλέπετε κάτι, μια φράση που υπάρχει «…ὡς δῆθεν ἐπὶ ἐγκλήμασί τισι…». Σήμερα όλοι διαβάζουν την έτοιμη ερμηνεία αλλά δεν έμαθαν να δουλεύουν πάνω στο Κανονικό Δίκαιο! Αν όμως θέλουμε να γνωρίζουμε το Κανονικό Δίκαιο πρέπει να γνωρίζουμε μέθοδο, και χρειάζεται τουλάχιστον, όταν ομιλούμε ή γράφουμε να προσέχουμε τι αναγινώσκουμε, διότι αυτή την φράση ενώ δεν την προσέξατε μας δίνει το κλειδί για να ερμηνεύσουμε σωστά τον κανόνα. Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση, αν και δεν εγκαλώ τον επίσκοπό μου, ισχύει το «…δῆθεν ἐπὶ ἐγκλήμασί τισι» ή το «συγχέοντα τὸν κανόνα τῆς ἐκκλησίας»; Επειδή ακριβώς «τοῖς ἀκοινωνήτοις κοινωνῶν» άρα, «ὡς ἂν συγχέοντα τὸν κανόνα τῆς ἐκκλησίας» «καὶ τοῦτον ἀκοινώνητον εἶναι». Αυτό είναι ένας τρόπος με τον οποίο εργάζονται όλοι όσοι ασχολούνται με το δίκαιο και την ερμηνεία του. Ακόμη και στην αγία Γραφή υπάρχει -μεταξύ άλλων- η ερμηνευτική αρχή «Η Γραφή ερμηνεύεται δια της Γραφής». Αν και ο συγκεκριμένος λοιπόν κανόνας αναφέρεται σε άλλο θέμα, όμως μας παρέχει το κριτήριο αυτό. Υπάρχουν λέξεις σημαντικές ( ήτοι δηλωτικές) των νοημάτων που σημαίνουν και αυτό το κεκρυμμένο βάθος -όχι μόνο της αγίας Γραφής- αλλά και των ιερών κανόνων]. Ο δεύτερος (Β΄) της εν Αντιοχείᾳ Συνόδου κανόνας, λοιπόν, με βάση τα προαναφερθέντα μας παρέχει κάτι πολύ βασικό· μια διατύπωση που αποτελεί κανόνα για θέματα κοινωνίας. Ὁ κοινωνῶν τοῖς ἀκοινωνήτοις εἶναι ἀκοινώνητος. Το κείμενο του κανόνος γράφει: «Εἰ δὲ φανείῃ τις τῶν ἐπισκόπων, ἢ πρεσβυτέρων, ἢ διακόνων, ἤ τις τοῦ κανόνος τοῖς ἀκοινωνήτοις κοινωνῶν, καὶ τοῦτον ἀκοινώνητον εἶναι, ὡς ἂν συγχέοντα τὸν κανόνα τῆς ἐκκλησίας». Προσέξατε; Λέει ότι αυτό αποτελεί κανόνα! Διασώζεται λοιπόν στον κανόνα αυτό ένας γενικός κανόνας που ισχύει για κάθε αίρεση.
Αυτή είναι μια άλλη ερμηνεία επίσης σωστή με εκείνη που επισήμανε ο καθηγητής Κυριάκος Κυριαζόπουλος Κανονικού Δικαίου της Νομικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αφορά τους 13ο,14ο και 15ο της λεγομένης Πρωτοδευτέρας που δημοσίευσε με τίτλο: [Η ΜΗ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ - Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΩΣ ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟ-ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΣ - ΑΠΟ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ Ή ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΊΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΠΡΕΠΟΥΣΑΣ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ;] με την οποία αποδεικνύει ότι «ο Κανόνας που είναι εφαρμοστέος στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι ο 13ος της ΑΒ Συνόδου, αλλά ο 15ος της ίδιας ΑΒ Συνόδου. Διότι σήμερα δεν βρισκόμαστε στο προπαρασκευαστικό στάδιο της Παναίρεσης του Οικουμενισμού…» Και «κανένας Μητροπολίτης από τις δέκα (10) Αυτοκέφαλες (Εκκλησίες) οι οποίες εισήγαγαν «συνοδικώς», δηλ. δεσμευτικά γι’ αυτές, την Παναίρεση του Οικουμενισμού, δεν μπορεί να ισχυριστεί βάσιμα ότι ο ίδιος έχει δήθεν ορθόδοξο φρόνημα, [με αυτή την επισήμανση- ερμηνεία ενισχύεται έτι μάλλον και η παραπάνω θέση μου] ενώ είναι ταυτόχρονα είναι συμβιβασμένος με την «συνοδικώς» εισαχθείσα Παναίρεση του Οικουμενισμού, εφόσον δεν καταδικάζει ρητά, κατηγορηματικά και δημοσίως την Παναίρεση του Οικουμενισμού και, κατά συνέπεια, εφόσον δεν παύει το μνημόσυνο της προϊσταμένης του αρχής (π.χ. αν είναι Μητροπολίτης των λεγόμενων Νέων Χωρών της Βόρειας Ελλάδος, εφόσον δεν παύσει το μνημόσυνο των προϊσταμένων του αρχών, ήτοι του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και της Ιεράς Συνόδου, και, αν είναι Μητροπολίτης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Νότιας Ελλάδος, εφόσον δεν παύσει το μνημόσυνο της προϊσταμένης του αρχής, ήτοι της Ιεράς Συνόδου, δεδομένου ότι και οι δύο αυτές Αυτοκέφαλες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην Ψευδο-σύνοδο της Κρήτης και εισήγαγαν «συνοδικώς», δηλ. δεσμευτικά γι’ αυτές, την Παναίρεση του Οικουμενισμού)». «Αλλά από τις 25-6-2016, ημερομηνία «συνοδικής» - δηλ. δεσμευτικής για τις δέκα (10) Αυτοκέφαλες που συμμετείχαν στο Συνέδριο της Αποστασίας ή, επί το επιεικέστερο, στην Ψευδο-Σύνοδο της Κρήτης - εισαγωγής της Παναίρεσης του Οικουμενισμού, εφαρμόζεται υποχρεωτικά η ακρίβεια, δηλ. ο 15ος Κανόνας της ΑΒ Συνόδου. Διότι ο 15ος Κανόνας είναι υποχρεωτικής ισχύος, ως νόμος της Εκκλησίας, όπως τον ερμηνεύει ορθά και ο μεγάλος κανονολόγος Νικόδημος Μίλας, ως εξής: «и церковно-служители вправе и даже обязаны тотчас отделиться от подлежащего епископа (και οι κληρικοί έχουν το δικαίωμα και ακόμη και την υποχρέωση να απομακρυνθούν άμεσα από την κοινωνία με τον επίσκοπο)» Ο δε αείμνηστος Γέροντας μας επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης υποστήριζε και αυτός ότι «στὴν περίπτωσι αὐτή, πού «γυμνῇ τῇ κεφαλῇ» (που ένας επίσκοπος ή ο Πατριάρχης) κηρύττει διδασκαλίες ἀντορθόδοξες, δὲν ἀπαιτεῖται προηγουμένως ἀπόφασι καθαιρέσεως ἀπὸ ἁρμόδιο συνοδικὸ δικαστήριο» Μπορούν τώρα να μου εξηγήσουν, αυτοί που με κατηγορούν ότι διακόπτω την κοινωνία με τον επίσκοπό μου που δεν είναι αιρετικός, τί σημασία έχει αυτό που λέει άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης; «Οἱ μὲν (αἱρετικοὶ) τέλεον περὶ τὴν πίστιν ἐναυάγησαν. οἱ δὲ ( κοινωνούντες μετ’ αυτών sic) εἰ καὶ τοῖς λογισμοῖς οὐ κατεποντίσθηκαν, ὅμως τῇ κοινωνίᾳ τῆς αἱρέσεως συνόλλυνται (ἐξ αἰτίας τῆς κοινωνίας μὲ τοὺς αἱρετικοὺς θὰ χαθοῦν μαζί τους)».
Πρέπει να έχει υποστεί κανείς τελεία διαστροφή για να μην κατανοεί αυτό που γίνεται με τον οικουμενισμό. Όσοι πάλι τους στηρίζουν δείχνουν την πνευματική τους φτώχεια και αδυναμία. Νομίζουν ότι και ο Θεός ακολουθεί την παρανομία; Κατ’ αρχήν εξήγησα ότι, και αν ο επίσκοπός μου δεν είναι αιρετικός - όμως υπόγραψε δύο φορές μαζί με άλλους μητροπολίτες μία στην Σύνοδο της Ιεραρχίας και μία στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την, μέχρι τώρα δύο φορές, έλευση του Πάπα στην Ελλάδα-, αν και δεν είναι, λέω, στα φρονήματα αιρετικός κοινωνώντας με τον αιρετικό και τους περί αυτόν επισκόπους εξισώνεται με αυτούς που εκφράζουν την αίρεση. Ποια αίρεση του παπισμού και όχι μόνο. Αν λοιπόν θεωρείτε ότι επειδή δεν καταδικάστηκε ακόμη ο πατριάρχης και οι μετ’ αυτού δεν υπάρχει ακόμη θέμα διακοπής κοινωνίας γιατί ο άγιος Μάρκος ο ευγενικός συνιστά «... Φεύγετε οὖν αὐτοὺς ἀδελφοί, καὶ τὴν πρὸς αὐτοὺς κοινωνίαν. οἱ γὰρ τοιοῦτοι, (δηλ. οἱ λατινόφρονες ἐπίσκοποι), ψευδαπόστολοι, ἐργάται δόλιοι, μετασχηματιζόμενοι εἰς ἀποστόλους Χριστοῦ...»; (Patrologid Orientalis Tome XV Au Concile de Flotence, σέλ. 318-320). Χρειάζεται άραγε να εξηγήσω κάτι περισσότερο για την αγία αυτή ακοινωνησία; Γι αυτό ο Κύριος εντέλλεται: «ἐὰν ὁ ὀφθαλμός σου σκανδαλίζῃ σε, ἔκβαλε αὐτόν· καλόν σοί ἐστι μονόφθαλμον εἰσελθεῖν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, ἢ τοὺς δύο ὀφθαλμοὺς ἔχοντα βληθῆναι εἰς τὴν γέενναν τοῦ πυρός». Εσείς τώρα που ψάχνετε κανόνες σας ερωτώ υπάρχει μεγαλύτερος κανόνας από τον λόγο του Κυρίου; Γι αυτό παύουμε πλέον να έχουμε κοινωνία με τον επίσκοπό μας! Ο άγιος Γρηγόριος Ο παλαμάς γράφει: “Εἰ γάρ φανείην ἀληθῶς ἐγώ, πάτερ, τήν ἐμαυτοῦ δόξαν στῆσαι ζητῶν, ἀλλά μή τήν ἄνωθεν παρά τοῦ Πνεύματος διά τῶν προφητῶν καί παρά Χριστοῦ διά τῶν ἀποστόλων αὐτοῦ καί τῶν μετ᾿ αὐτούς πατέρων ἀποκεκαλυμμένην καί κεκηρυγμένην καί παραδεδομένην ἡμῖν,… εἰ τῶν ἐπί τούτοις γεγενημένων συνόδων καί τῶν ἐπ᾿ αὐταῖς τόμων ἐκτός τι πρότερον ἤ καί μετά τούτους πεφρονηκώς,… εἰ συνόδους φεύγων, ἀλλ᾿ οὐχί μᾶλλον αὐτός ἀκρίτως πάσχων καί συνόδους ἐπικαλούμενος,… αὐτός ἐμαυτοῦ καταψηφιοῦμαι τάς βαρυτάτας εὐθύνας’’. «Ἐάν ἀληθινά, πάτερ φαινόμουν ἐγώ νά ζητῶ νά στήσω τήν δική μου δοξασία, καί ὄχι αὐτήν πού ἀποκαλύφθηκε ἀπό τό Ἅγιο Πνεῦμα διά τῶν προφητῶν καί ἀπό τόν Χριστό δια των αποστόλων του καί ἀποκαλύφθηκε καί κηρύχθηκε καί παραδόθηκε μετά ἀπό αὐτούς ἀπό τούς πατέρες σέ μᾶς,… ἐάν φαινόμουν νά φρονῶ κάτι ἐκτός ἀπό αὐτά πού ἔχουν ἀποφασίσει γι’αὐτά οἱ σύνοδοι καί οἱ τόμοι πού ἔγιναν μέ τήν εὐκαιρία αὐτῶν, προηγουμένως ἤ μετά ἀπό αὐτούς,… ἐάν φαινόμουν νά ἀποφεύγω συνόδους, ὄχι ὅμως νά ὑποφέρω ἐγώ ὁ ἴδιος χωρίς δίκη καί νά ἐπικαλοῦμαι συνόδους,… ἐγώ ὁ ἴδιος θά καταδικάσω τόν ἑαυτό μου σέ βαρύτατη ποινή». ( Προς Φιλόθεον, ΕΠΕ 4,494. ΕΧ. 2,520)

69 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ σωστα τα ιδια ελεγε και ο Μ Αθανασιος οποιος ακουλουθει η μνημονευει αιρετικο ανηκει σε αυτον.ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ,
ΚΑΤΑ ΑΡΕΙΑΝΩΝ ΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΟΣ.Αἱ μὲν αἱρέσεις ὅσαι τῆς ἀληθείας ἀπέστησαν, ἐπινοήσασαι μανίαν ἑαυταῖς φανεραὶ τυγχάνουσι, καὶ τούτων ἡ ἀσέβεια πάλαι πᾶσιν ἔκδηλος γέγονε. Τὸ γὰρ ἐξελθεῖν ἀφ' ἡμῶν τοὺς ταῦτα ἐφευρόντας δῆλον ἂν εἴη, ὡς ἔγραψεν ὁ μακάριος Ἰωάννης, ὅτι τῶν τοιούτων οὔτε ἦν, οὔτε νῦν ἐστι μεθ' ἡμῶν τὸ φρόνημα. Διὸ καὶ, ὡς εἶπεν ὁ Σωτὴρ, Μὴ συνάγοντες μεθ' ἡμῶν, σκορπίζουσι μετὰ τοῦ διαβόλου, παρατηρούμενοι τοὺς κοιμωμένους, ἵνα, τὸν ἴδιον ἰὸν τῆς ἀπωλείας ἐπισπείραντες, ἔχωσι τοὺς συναποθνήσκοντας ἑαυτοῖς. Ἐπειδὴ δὲ ἡ μία τῶν αἱρέ σεων ἡ ἐσχάτη, καὶ νῦν ἐξελθοῦσα πρόδρομος τοῦ Ἀν τιχρίστου, ἡ Ἀρειανὴ καλουμένη, δόλιος οὖσα καὶ πανοῦργος, βλέπουσα τὰς πρεσβυτέρας ἑαυτῆς ἀδελφὰς ἄλλας αἱρέσεις ἐκ φανεροῦ στηλιτευθείσας, ὑποκρίνεται περιβαλλομένη τὰς τῶν Γραφῶν λέξεις, ὡς ὁ πατὴρ αὐτῆς ὁ διάβολος, καὶ βιάζεται πάλιν εἰσελθεῖν εἰς τὸν παράδεισον τῆς Ἐκκλησίας, ἵνα, πλάσασα ἑαυτὴν ὡς Χριστιανὴν, ἀπατήσῃ τινὰς κατὰ Χριστοῦ φρονεῖν τῇ πιθανότητι τῶν παραλογισμῶν· εὔλογον γὰρ οὐδὲν παρ' αὐτῇ· καὶ ἐπλάνησέ γε τῶν ἀφρόνων ἤδη τινὰς, ὥστε τούτους μὴ μόνον φθαρῆναι τῇ ἀκοῇ, ἀλλὰ καὶ λαβόντας κατὰ τὴν Εὔαν γεύσασθαι, καὶ λοιπὸν ἀγνοοῦντας νομίζειν τὸ πικρὸν γλυκὺ, καὶ τὴν βδελυκτὴν αἵρεσιν λέγειν καλήν·...οἱ δ' ἀκολουθήσαντες Μαρκίωνι οὐκέτι μὲν Χριστιανοὶ, Μαρκιωνισταὶ δὲ λοιπὸν ἐκλήθησαν. Οὕτω καὶ Οὐαλεντῖνος, καὶ Βασιλίδης, καὶ Μανιχαῖος, καὶ Σίμων ὁ μάγος τοῖς ἀκολουθήσασι μεταδεδώκασι τοῦ ἰδίου ὀνόματος· καὶ οἱ μὲν Οὐαλεντινιανοὶ, οἱ δὲ Βασιλιδιανοὶ, οἱ δὲ Μανιχαῖοι, κἀκεῖνοι Σιμωνιανοὶ, καὶ ἄλλοι κατὰ Φρύγας ἀπὸ Φρυγίας, καὶ ἀπὸ Νοουάτου Νοουατιανοὶ προσαγορεύονται....

Ανώνυμος είπε...

"Δεν συμφωνώ καθόλου με τον επίσκοπό μου κάθε φορά που προσπαθώντας να του εξηγήσω τις οικουμενιστικές ατασθαλίες του πατριάρχη προσπαθεί να τον δικαιολογεί σαν να είμαστε μικρά παιδιά και δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει".
Ο επίσκοπος δεν πρέπει να δικαιολογεί τόσο σοβαρά παραστρατήματα όπως εκείνα του Βαρθολομαίου. Δεν είναι σωστό.

Ανώνυμος είπε...

Ο επίσκοπος Θεόκλητος έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα στό video που λέει οτι έχει χρέος να μνημονεύει τον Βαρθολομαίο ό,τι και άν πράττει καί να τον υποδέχεται όπως τον πρόεδρο της δημοκρατίας !

Ανώνυμος είπε...

Πώς δηλαδή δικαιολογεί τον πατριάρχη ο μητροπολίτης Φλωρίνης;
Υπάρχουν δικαιολογίες για τέτοια πράγματα;

Ανώνυμος είπε...

Σωστός ο 9,57μμ.

Αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Άξιος Αρχιμανδριτα. Εύχομαι ο Κύριος Ιησούς Χριστός να μας δώσει και άλλα πνευματικά παλικάρια σαν και εσάς. Είμαστε μαζί σας και ευχόμαστε ο Κύριος να σας δίνει δύναμη και υπομονή.

Κυριάκος Βαρβέρης

Ανώνυμος είπε...

Ο 10,23 θα ειναι σωστος αν εννοει οτι ο επισκοπος εχει δικαιωμα να κοψει το μνημοσυνο του πατριαρχη συμφωνα με τον ιε κανονα της πρωτοδευτερας. Και θα ειναι λαθος αν εννοει οτι ο επισκοπος ειναι υποχρεωμενος να κοψει το μνημοσυνο του πατριαρχη, ερμηνευοντσς λαθος τον ιε κανονα της πρωτοδευτερας.
Αλλα οπως να το εννοει,εχει λαθος στο " ανεπανορθωτα".

Ανώνυμος είπε...

Ένας Αυγουστίνος Καντιώτης στις μέρες μας!!!! Τις διδαχές του γέροντα στην μητρόπολη Φλωρινας μόνο ένα παλικάρι βρέθηκε να τις εφαρμόζει όλοι οι υπόλοιποι , συγχωρέστε με για την έκφραση , του βολέματος !!!! Είμαστε όλοι μαζί σου σεβαστέ αρχιμανδρίτη .

Ανώνυμος είπε...

Σεβαστέ π. Παΐσιε, η διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας που εφαρμόζετε καλύπτεται επίσης από την διδασκαλία του μακαριστού π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου. Διότι ενώ ο π. Επιφάνιος εξηγεί ότι η διακοπή μνημόνευσης αιρετικού επισκόπου προ συνοδικής διάγνωσης – ως διαμαρτυρία – δεν είναι υποχρεωτική, τονίζει ότι αυτό ισχύει ΟΤΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΙΡΕΤΙΚΗ, και ότι ΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ όταν η Εκκλησία είναι αιρετική. Αυτό το αναφέρει πολλές φορές και γι’ αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διδασκαλίες των Αγίων Πατέρων για την απομάκρυνση από τους αιρετικούς. Πουθενά δεν λέγει: «Μείνετε σε κοινωνία με τους επισκόπους ακόμα και όταν έχει πέσει σε αίρεση η Εκκλησία».

Βάσει της διδασκαλίας του π. Επιφανίου όλα ανατρέπονται όταν υπάρχει πτώση της Εκκλησίας σε αίρεση ΠΡΙΝ από την συνοδική καταδίκη της αιρέσεως.
Η Εκκλησία της Ελλάδος έπεσε σε αίρεση ήδη με τις αποφάσεις της Ιεραρχίας του περασμένου Μαΐου (ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΟΔΟ ΜΕ ΑΝΤΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ 72ου ΚΑΝΟΝΟΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ) και επίσης με τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης.

Αναφέρω σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο «Τα Δύο Άκρα» καθώς και ένα απόσπασμα όπου ο μακαριστός κανονολόγος, με το πνεύμα του 13ου Κανόνος της Πρωτοδευτέρας Συνόδου, προειδοποιεί τον αιρετικό Πατριάρχη Αθηναγόρα ότι δημιουργεί σχίσμα στην Εκκλησία.

Χρόνος δημοσίευσης: Δεκέμβριος 1965
Παραλήπτης: Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας
Διά την αγάπην του Κυρίου οπισθοχωρήσατε! Μη θέλετε να δημιουργήσετε εν τη Εκκλησία σχίσματα και διαιρέσεις. Πειράσθε να ενώσητε τα διεστώτα και το μόνον όπερ κατορθώσητε, θα είναι να διασπάσητε τα ηνωμένα και να δημιουργήσητε ρήγματα εις εδάφη έως σήμερον στερεά και συμπαγή.

Συνεχίζεται

Ανώνυμος είπε...

Ἡ αἵρεση, γιά τήν ὁποία γίνεται λόγος στόν 15ο Κανόνα τῆς ΑΒ΄ Συνόδου δέν εἶναι νεοφανῆς, ἄγνωστη στό ἐκκλησιαστικό σῶμα, ἀλλά ἤδη «παρά τῶν Ἁγίων Συνόδων ἤ Πατέρων κατεγνωσμένη», δηλαδή εἴτε ἔχει καταδικαστεῖ ἀπό Σύνοδο, εἴτε ἔχει καταγνωσθεῖ γραπτά ἤ προφορικά ἀπό Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας. Πολύ σοφά ἐδῶ οἱ Ἅγιοι Πατέρες, πού συνέγραψαν αὐτόν τόν κανόνα θέτουν ὡς ἀσφαλιστική δικλείδα τήν καταγνώση ἀπό Σύνοδο ἤ ἀπό Ἁγίους Πατέρες. Καί τοῦτο, διότι μᾶς ὑποχρεώνει νά βαδίσουμε «ἑπόμενοι τοῖς Ἁγίοις Πατράσι», ἀκολουθοῦντες καί ὄχι προπορευόμενοι τῶν Ἁγίων Πατέρων καί προαρπάζοντες τήν κρίση αὐτῶν σχετικά μέ τήν αἵρεση. Μᾶς ὑποχρεώνει μέ ἄλλα λόγια νά στηριχθοῦμε στήν διάγνωση, πού ἐκεῖνοι ἔκαμαν, μέ τήν δύναμη καί τόν φωτισμό τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ὡς πρός τήν ἐν λόγω αἵρεση. Μάλιστα στή διατύπωση τοῦ Κανόνος αὐτοῦ χρησιμοποιεῖται ἡ λέξη διάγνωση, πού εἶναι παρμένη ἀπό τήν ἰατρική ὁρολογία, ἀκριβῶς γιά νά δοθεῖ ἔμφαση καί νά τονιστεῖ τό γεγονός, ὅτι δέν εἶναι ἁρμόδιο τό κάθε μέλος τῆς Ἐκκλησίας νά ἐπισημάνει καί νά διαγνώσει μέ ἀσφάλεια τήν αἵρεση, διότι δέν ἔχει τίς ἀνάλογες πνευματικές προϋποθέσεις. Ὅπως ἀκριβῶς δέν εἶναι ἱκανός καί ἁρμόδιος ὁ καθένας νά διαγνώσει μέ ἀσφάλεια μία ἀρρώστια, ἀλλά μόνον οἱ ἰατροί καί μάλιστα οἱ εἰδικευμένοι ἐξ αὐτῶν ἐπιστήμονες. Ἐπίσης, μέ τήν φράση «παρά τῶν Ἁγίων Συνόδων…» οἱ συντάκτες τοῦ Κανόνος ἐπιδιώκουν νά ἐμπνεύσουν στό Σῶμα τῆς Ἐκκλησίας τόν σεβασμό πρός τόν Συνοδικό θεσμό τῆς Ἐκκλησίας. Διότι σέ περίπτωση λάθους καί ἐσφαλμένης διαγνώσεως τῆς αἱρέσεως, ὁ ἀποτειχιζόμενος ἀποκόπτει τόν ἑαυτό του ἀπό τό Σῶμα τῆς Ἐκκλησίας καί χάνει τήν σωτηρία του, ἐπιπλέον δέ προκαλεῖ καί σχίσμα στήν Ἐκκλησία καί ἔτσι γίνεται αἴτιος ἀπωλείας καί σέ ἄλλες ψυχές. Μιά τέτοια ἐνέργεια μαρτυρεῖ ὄχι μόνον ἐπιπολαιότητα καί βιασύνη, ἀλλά καί ἔλλειψη ταπεινώσεως, διότι ἐπιχειρεῖ νά ὑποκαταστήσει τούς Ἁγίους Πατέρες, πού εἶναι οἱ μόνοι ἁρμόδιοι γιά τήν διάγνωση τῆς αἱρέσεως. Εἶναι ἐπίσης σημαντικό νά τονιστεῖ ὅτι ὁ Κανών αὐτός, ἐνῶ ἐπαινεῖ μέν ἐκείνους, πού ἀποτειχίζονται ἀπό τόν αἱρετικό ἐπίσκοπο «πρό συνοδικῆς διαγνώσεως», δέν ἐπιβάλλει ὅμως κάποια ποινή σ’ ἐκείνους, πού χωρίς νά ἀποδέχονται τίς διδασκαλίες τοῦ ἐν λόγω ἐπισκόπου, ἐξακολουθοῦν νά τόν μνημονεύουν, ἀναμένοντες συνοδική διάγνωση καί καταδίκη καί ἀνταγωνιζόμενοι μέ κάθε τρόπο πρός τήν αἵρεση. Ἐάν ὁ Κανόνας εἶχε ὑποχρεωτικό χαρακτήρα, θά ἔπρεπε νά ὑπάρχει ὁπωσδήποτε μία ἀνάλογη διατύπωση γιά ὅλους ἐκείνους, πού ἐξακολουθοῦν νά ἔχουν ἐκκλησιαστική κοινωνία μέ τόν αἱρετικό ἐπίσκοπο πρίν ἀπό τήν συνοδική καταδίκη του, καί στή διατύπωση αὐτή θά ὑπῆρχε ἡ προβλεπόμενη ποινή, ἀφοῦ μάλιστα πρόκειται γιά ἕνα τόσο σοβαρό θέμα, ὅπως εἶναι ἡ αἵρεση.

Ανώνυμος είπε...

1.41

Ελπίζω να μήν είσαι ένας από τά τσιράκια που όταν δούν ανάρτηση που αφορά τον Θεόκλητο τρελλαίνονται καί τά κάνουν μπάχαλο Αρκετά !Ήδη αρχίζεις να παραμιλάς Εγω δέν μίλησα για τίποτα από όσα λές,ούτε για δικαίωμα ούτε για υποχρέωση Ο Θεόκλητος μίλησε για υποχρέωση να υπακούει στον οικουμενικό ό,τι και άν κανει γιατί αλλιώς δέν υπάρχει εκκλησία καί τά μυστήρια είναι άκυρα Αυτό πόσο ορθόδοξο είναι ο Κύριος οιδεν ! Ένιοι οπαδοί του Θεοκλήτου κόπτονται για την ορθοδοξότητά του επειδή λέει καί καλά πράγματα ,όπως το υπόμνημα που έστειλε για την Κολυμπάριο Ο Πόντιος Πιλάτος τον ξεπερνά στά καλά πράγματα που είπε όπως : ΄΄Εγώ ουδεμίαν αιτίαν ευρίσκω εν αυτώ ΄΄, η επιγραφή ΄΄ Ιησούς Ναζωραίος , Βασιλεύς Ιουδαίων ΄΄ καί πλείστα άλλα Αν δέν θέλετε λοιπόν να τον κατατάξετε στην τάξη των αιρετικών ,μήπως θα προτιμούσατε την τάξη εκείνη που αρχηγός της γέγονε ο τραγικός ούτος τύπος που ονομάζεται Ποντιος Πιλάτος;

Ανώνυμος είπε...

Η συλλογιστική που ανέπτυξε ο Φλωρίνης Θεόκλητος πάσχει και με όρους κοινής λογικής, πόσο μάλλον από ιεροκανονική και εκκλησιολογική άποψη. Από πού και ως πού η θεσμική ιδιότητα από μόνη της κατοχυρώνει την δια της ανοχής συμπόρευση με όσους κάνους εκπτώσεις στα της πίστεως; Πρωτόγνωρη αβρότητα για να δικαιολογηθεί η ατολμία και ο συμβιβασμός. Ακολουθώντας το παράδειγμά του θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν θα αναιρούνταν η ισχύς των κοσμικών νόμων από σεβασμό στον θεσμό στην περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δρούσε κατά του εθνικού συμφέροντος. Οι εκκλησιαστικοί κανόνες είναι ακόμη πιο σαφείς στην προστασία της Εκκλησίας από αιρετίζοντες κια αιρετικούς κληρικούς...

Ανώνυμος είπε...

«Αν κάποιος επίσκοπος, χρησιμοποιώντας μια πρόφαση εναντίον του μητροπολίτη του, πριν τη συνοδική κρίση, απομακρυνθεί από την κοινωνία με αυτόν και δεν αναφέρει το όνομά του, σύμφωνα με τη συνήθεια, στη θεία μυσταγωγία, η Αγία Σύνοδος όρισε να καθαιρείται αυτός, αν, μόνον απομακρυνόμενος από τον δικό του μητροπολίτη, δημιουργήσει σχίσμα. Διότι πρέπει καθένας να γνωρίζει τα όριά του, και ούτε ο πρεσβύτερος να περιφρονεί τον δικό του επίσκοπο ούτε ο επίσκοπος τον δικό του μητροπολίτη». (14ος Κανόνας ΑΒ` Συνόδου)

Ανώνυμος είπε...

Το Πατερικό «ὁ κοινωνῶν ἀκοινωνήτῳ ἀκοινώνητος ἒστω» αφορά μόνο εκκλησιαστική κοινωνία με κληρικούς που καθαιρέθηκαν νομίμως από Σύνοδο ή που, με δική τους πρωτοβουλία, αποκόπηκαν από την Εκκλησία αποκηρύσσοντάς την.

Ανώνυμος είπε...

Όταν οι άγιοι γράφουν για «απομάκρυνση» από τους αιρετικούς δεν σημαίνει, απαραιτήτως, ότι εννοούν πάντα την αποτείχιση. Δεν είναι ορθό, όταν μελετούμε το συγκεκριμένο ζήτημα, να συμπεριλαμβάνουμε στον χαρακτηρισμό «αιρετικοί», που συναντούμε στα κείμενα των Πατέρων, όλα τα είδη τους. Έχει μεγάλη σημασία, το αν εννοούνται αιρετικοί εκτός Εκκλησίας ή εκβληθέντες απ’ αυτήν δι’ αποφάσεων Συνόδων ή επίσκοποι που διδάσκουν, μεν, αιρετικά, αλλά δεν καταδικάστηκαν ακόμη από Σύνοδο.

Ανώνυμος είπε...

«εάν οι φιλενωτικοί δίνουν το πρώτο πλήγμα στην Εκκλησία, αυτοί (οι ζηλωτές) δίνουν το δεύτερο». (Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης)

Ανώνυμος είπε...

ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης όταν το 1970, μαζί με δύο ακόμη επισκόπους, διέκοψε το μνημόσυνο του Αθηναγόρα, το έπραξε όχι γιατί θεωρούσε ότι μολύνεται, αλλά ως οξύτατη διαμαρτυρία για τα οικουμενιστικά του ανοίγματα. Γι’ αυτό και συνέχισε απρόσκοπτα την εκκλησιαστική κοινωνία με τους υπολοίπους επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος που δεν είχαν διακόψει ποτέ την μνημόνευση του Πατριάρχη. Ούτε τους αποκήρυξε, ούτε τους θεωρούσε μολυσμένους.

Ανώνυμος είπε...

5.43

Δηλαδή τι προτείνετε ; Να πάμε όπως οι τυφλοί στόν Αδη πίσω απο τους οικουμενιστές ; Όλες αυτές οι αντιδράσεις σκοπό έχουν την δημιουργία αναταραχής κατά το ΄΄ κρείττων ο πόλεμος αρετής Θεού χωριζούσης΄΄ για να αφυπνισθέι και η εκκλησία --σάν χλωμό το βλέπω -- αλλά καί η εκκλησιαστική συνείδηση του λαού Η αποτείχιση είναι ένα μέσο καί όχι σκοπός

Ανώνυμος είπε...

Για ποιους ζηλωτες και που το ειδες αυτο;

Ανώνυμος είπε...

@ 16 Σεπτεμβρίου 2016 - 2:31 μ.μ.

Ο 15ος Κανών είναι υποχρεωτικός, διότι η δυνητική του εφαρμογή θα σήμανε ότι επιτρέπονται τα σχίσματα. Θα σήμανε:

1. Ότι είναι προαιρετική η τιμωρία του κληρικού που διακόπτει την μνημόνευση του Πατριάρχου του προ συνοδικής κρίσεως με την κατηγορία ότι ο Πατριάρχης διέπραξε κάποιο έγκλημα ( πρώτο μέρος του Κανόνος).

2. Ότι είναι προαιρετική η επιβράβευση του κληρικού που φύλαξε την Εκκλησία από αιρέσεις και σχίσματα, διακόπτοντας την μνημόνευση του Επισκόπου/Μητροπολίτου/Πατριάρχου του πρό συνοδικής κρίσεως, επειδή κηρύττει γυμνή τη κεφαλή κάποια αίρεση κατεγνωσμένη από συνόδους ή πατέρες. Ακόμα θα σήμανε ότι είναι προαιρετική η καταδίκη του αιρετικού επισκόπου! ( δεύτερο μέρος του Κανόνος).

Ο μακαριστός π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος στο βιβλίο «Τα Δύο Άκρα» δεν υποστηρίζει ότι ο 15ος Κανών είναι δυνητικής εφαρμογής, αλλά ότι η παύση της μνημόνευσης του επισκόπου που κηρύττει κάποια κατεγνωσμένη αίρεση δεν είναι υποχρεωτική προ συνοδικής κρίσεως. Αναφέρει την διακοπή μνημοσύνου ως την πιο έντονη διαμαρτυρία εις την οποία κληρικός μπορεί να προχωρήσει. Αλλά τονίζει επίσης ότι τα όσα αναφέρει σχετικά με την διακοπή του μνημοσύνου ισχύουν όταν η Εκκλησία είναι ΟΡΘΟΔΟΞΗ και όχι αιρετική, και ότι ανατρέπονται τα πάντα όταν η Εκκλησία είναι αιρετική.

Ανώνυμος είπε...

Σημερινε 3,09 εσυ εισαι μαλλον τσιρακι των παθιασμενων κατηγορων του Φλ. Θεοκλητου και τρελλαινεσαι οταν βλεπεις αναρτηση για τον Φλ. Θεοκλητο και τρεχεις να τον κατηγορησεις. Ντροπη σου!

Ανώνυμος είπε...

Δεν επεσε η Εκκλησια σε αιρεση ανωνυμε 1,13. Μην βιαζεσαι.
Παρερμηνευεις τον π. Επιφανιο, αν νομιζεις πως η Εκκλησια επεσε σε αιρεση. Περιμενε να δουμε τι θεση θα παρει για τις αποφασεις της συνοδου της Κρητης.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 3,09 μπαχαλο τα κανουν τα παθιασμενα τσιρακια των παθιασμενων κατηγορων του Φλ. Θεοκλητου που δεν μπορουν να αντεξουν την αλλη γνωμη και θελουν να μονοπωλουν το μπλογκ, οπως εχουν συνηθισει σε αλλα μπλογκ. Αλλα δεν θα τους αφησουμε χωρις απαντησεις στις παθιασμενες κατηγοριες τους.

Ανώνυμος είπε...

Μπαχαλάκια , κοίτα σέ αυτήν την ανάρτηση τά σχόλια να τά πάρεις ξεκοπή ,ουτε με το ζύγι ,ούτε με το κομμάτι ! Ξεκοπή ! Άν τά πάρεις μέ το ζύγι είσαι χαμένος γιατί δέν ζυγίζουν τίποτα ,άν τά πάρεις με΄το κομμάτι όλοι σέ έχουν μάθει καί δέν θα σου δώσουν καμμία σημασία ,έτσι λοιπόν ξεκοπή Εκτός κι άν είσαι καλός μάστορας και λές και απαντάς μόνος σου !

Ανώνυμος είπε...

Μπαχαλακια παθιασμενε, δεν καταλαβαινω αυτα που γραφεις. Μαλλον ειναι για κανενα ομοιο σου μπαχαλακια παθιασμενο κατηγορο του Φλωρ. Θεοκλητου. Ντροπη σου.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ 11:41! ΕΥΣΤΟΧΟΤΑΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ! ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ! ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕ!

Ανώνυμος είπε...

Κατανοώ τον πόνο του ιερομονάχου του Φιλώτα υπέρ της πίστεως που προδίδεται χωρίς φόβο και συστολή από τους οικουμενιστές ΄"ποιμένες". Είναι αξιέπαινος ο π.Παίσιος για την αγάπη του προς την Ορθοδοξία. Άλλωστε το έχει αποδείξει με τις κατά καιρούς γραπτές του παρεμβάσεις.
Καταλαβαίνω επίσης την αγανάκτησή του και για το γεγονός ότι ο επίσκοπός του δικαιολογεί τα "κατορθώματα" του πατριάρχη κατά τρόπο παιδαριώδη, όπως χαρακτηριστικά γράφει,αλλά και για τη συμπεριφορά κάποιων κληρικών που δορυφορούν τον επίσκοπο και που δεν είναι η ενδεδειγμένη.Είναι γεγονός ότι η στάση της μητροπόλεως απέναντι στον οικουμενισμό και τους οικουμενιστές κυρίως, απέχει παρασάγγας από εκείνη επί π.Αυγουστίνου και κάτι τέτοιο δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποδειχθεί. Πρόκειται για εξόχως λυπηρό φαινόμενο. Δε μιλάμε για οποιαδήποτε μητρόπολη αλλά για τη μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας...
Από κει και πέρα όμως θεωρώ ότι ο ιερομόναχος μάλλον βιάστηκε. Δε γνωρίζω αν συμφωνεί με αυτή του την κίνηση ο πνευματικός του πατέρας. Δε γνωρίζω επίσης αν την εγκρίνουν γηραιότεροι και εμπειρότεροι πατέρες της μητροπόλεως εγνωσμένου αντιοικουμενστικού profile που και αυτοί είναι πικραμένοι και αγανακτισμένοι με αυτά που γίνονται.
Επίσης έχω τη γνώμη ότι έχει κάθε δικαίωμα να διακόψει την εκκλησιαστική κοινωνία με τον πατριαρχη ο π.Παίσιος. Γιατί όμως να διακόψει την κοινωνία με το μητροπολίτη του;
Τότε θα πρέπει να διακόψει, αν είναι συνεπής, και την εκκλησιαστική κοινωνία με τους πατέρες εκείνους που μνημονεύουν το μητροπολίτη. Όπως π.χ. με τον πνευματικό του πατέρα και με άλλους σεβαστούς αντιοικουμενιστές πατέρες που εννοείται ότι κάθε άλλο παρά εγκρίνουν τη στάση του μητροπολίτη απέναντι στον πατριάρχη και τους άλλους αντιοικουμενιστές.


Ανώνυμος είπε...

@ 16 Σεπτεμβρίου 2016 - 3:46 μ.μ

"ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ πρόφασιν ποιούμενος" λέγει ο 14ος της ΑΒ'.

Ανώνυμος είπε...

«όπου ο επίσκοπος εκεί και η εκκλησιά»
(Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος)

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ 9:47! ΕΥΣΤΟΧΟΤΑΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ! ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ! ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕ!

Ανώνυμος είπε...

Ούτε εγώ πολυκαταλαβαίνω τί θέλει να πει ο 11:41 μμ . Μου φαίνεται ότι είναι ο υβριστής και συκοφάντης που σε ένα σχόλιο του παλαιότερα συκοφάντησε ότι αυτοί που υπερασπίζονται τον Φλωρίνης Θεόκλητο πληρώνονται με το ζύγι! Μετά ο ίδιος επανήλθε για να κάνει πιο βαριά την συκοφαντία του και να βρίσει και από πάνω!
Ο 1:31 μμ πρέπει να είναι της ίδιας ζύμης με τον 11:41 μ.μ. αν δεν είναι ο ίδιος ο 11:41μ.μ. Συκοφάντης και αυτός.
Έχουν ξεσαλώσει τα λογικά τους επειδή δεν περνά το δικό τους και ακούν την άλλη σωστή γνώμη. Νόμιζαν ότι εδώ είναι σαν τα μπλογκ που κατηγορούν τον Φλωρίνης και δεν δέχονται σχόλια από την άλλη πλευρά. Εδώ τα βρήκαν σκούρα και ξεσάλωσαν τρελλαμένοι.

Περαστικά τους.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ βιαστηκε ο π. Παισιος. Τωρα το καλυτερο που εχει να κανει ειναι να μετανοησει για την βιασυνη του.

Ανώνυμος είπε...

Ο σημερινος 1,38 εχει αρκετο δικιο, αν και δεν νομιζω να ειναι τοσο τραγικα τα πραγματα στη μητροπολη Φλωρινης οπως τα περιγραφει. Συμφωνω οτι βιαστηκε ο π. Παισιος και δεν δικαιολογειται η διακοπη του μνημοσυνου του Φλωρ. Θεοκλητου.

Ανώνυμος είπε...

(προς ανώνυμο 2:42 μ.μ.)

«ὅπου ἄν ᾖ Χριστός Ἰησοῦς, ἐκεῖ καί ἡ Καθολική Ἐκκλησία»
(Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, Σμυρναίοις, PG 5, 713 B)

Ανώνυμος είπε...

προς ανώνυμο 17 Σεπτεμβρίου 2016 - 7:21 μ.μ.

«Ὅπου ἄν φανῇ ὁ ἐπίσκοπος, ἐκεῖ τό πλῆθος (των πιστών) ἔστω, ὥσπερ ὅπου ἄν ᾖ Ἰησοῦς Χριστός, ἐκεῖ ἡ καθολική Ἐκκλησία».
(Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, Σμυρναίοις, PG 5, 713 B)

«πάντες τω επισκόπω ακολουθείτε, ως Ιησούς Xριστός τω Πατρί,...εκείνη βεβαία ευχαριστία ηγείσθω, η υπό τον έπίσκοπον ούσα, η ω αν αυτός επιτρέψη»
«Ο λάθρα επισκόπου τι πράσσων τω διαβόλω δουλεύει» (Iγv., Σμυρν. VIII, 1.9).

«ὅλα τὰ σχίσματα καὶ οἱ αἱρέσεις ποὺ ὑπῆρξαν καὶ θὰ ὑπάρξουν, προέρχονται ἀπὸ τὸ ὅτι ὁρισμένοι ἄνθρωποι περιφρονοῦν μὲ θρασύτητα τὸν ἕνα ἐπίσκοπο, ὁ ὅποιος προΐσταται τῆς Ἐκκλησίας» (Κυπρ., Ἐπιστ. 66, 4-5).

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε αν θέλουμε να είμαστε Ορθόδοξοι.

Τι έγινε τον περασμένο Μάϊο στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος;

Υπήρχαν αντιδράσεις στην Ιεραρχία λόγω της συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Σύνοδο της Κρήτης; ΝΑΙ, αλλά ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ.

Ενέκρινε η Ιεραρχία την συμμετοχή της σε σύνοδο με αντορθόδοξο κανονισμό λειτουργίας; ΝΑΙ

Ενέκρινε η Ιεραρχία την συμμετοχή της σε σύνοδο με προαποφασισμένα αιρετικά κείμενα που πολύ δύσκολα θα δεχόντουσαν τροπολογίες; ΝΑΙ

Η Ιεραρχία αποφάσισε απόρριψη ή έστω τροπολογίες για το κείμενο Το Μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού; OXI, ούτε απέρριψε το κείμενο ούτε ζήτησε τροπολογίες.

Το κείμενο Το Μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού εμπεριέχει αιρέσεις; Έχει απόκλιση από την δογματική αλήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας; NAI

Το κείμενο Το Μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού αναιρεί Ιερόν Κανόνα; NAI, τον 72ον Κανόνα της ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου για την απαγόρευση των Μεικτών Γάμων.

Οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ευλογούν μεικτούς γάμους; NAI ακόμα και οι Μητροπόλεις με αγωνιστάς Μητροπολίτας.

Θα μπορούσαν οι Μητροπολίται να αρνούνται την τέλεση μεικτού γάμου ακόμα και αν το επιβάλλει η ΔΙΣ; NAI βάσει του 72ου Κανόνος της ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου. Καμία σύνοδος δεν θα μπορούσε να τους καθαιρέσει για αυτό τον λόγο.

Ο κ. Ιερώνυμος υπέγραψε το κείμενο Το Μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Σύνοδο της Κρήτης; NAI

Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έπεσε σε αίρεση. Γι’ αυτό ανατρέπονται τα πάντα και δεν ισχύει πλέον η κατά γράμμα εφαρμογή του 15ου Κανόνος της ΑΒ’ Συνόδου, που ισχύει ΜΟΝΟ για Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο π. Παΐσιος δεν βιάστηκε αλλά άργησε.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 8:36 μ.μ. παρατραβάς από τα μαλλιά το πράγμα για να βγάλεις δικά σου συμπεράσματα. Η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδας ήταν να μην υπάρξει ο όρος Εκκλησίες για τις αιρέσεις.
Τώρα μην περιπλέκεις τα πράγματα. Γιατί βιάζεσαι; Για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα;
Περιμένουμε τη θέση της Ι. Συνόδου της Ιεραρχίας.

Ε.

Ανώνυμος είπε...

@ 17 Σεπτεμβρίου 2016 - 8:47 μ.μ.

Εσείς γιατί αλλάζετε θέμα; Δεν μίλησα για την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με το κείμενο "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον".

Μίλησα για την απόφασή της σχετικά με το κείμενο "Το Μυστήριον του Γάμου και τα κωλύματα αυτού".

Ιερομόναχος Παΐσιος Παπαδόπουλος είπε...

Εσείς θεωρείτε ότι βιάστικα να διακόψω την κοινωνία μου με τους αιρετικούς δια του επισκόπου μου! Εγώ θεωρώ ότι έπραξα σωστά έπειτα από πολύ προσευχή -συγνώμη που το λέω- μετά από πολύ νηστεία και μετα από ερωτήσεις σε αγίους Γεροντάδες. Το κυριώτερο όμως, αφού η διοίκηση της Εκκλησίας επισήμως δια "Συνόδου" έμπασε την αίρεση στην κοινωνία των πιστών. Αφού λοιπόν ενήργησα την διακοπή της κοινωνίας μου μετά την Ψευτο-Σύνοδο που πρόδωσε την πίστη πολύ σωστά έκανα και δεν θα ρωτήσω τα τσιράκια των Οικουμενιστών το τί θα κάνω με την συνείδησή μου. Πάντως έχετε άγνοια και το χειρότερο σας λείπει ανδρεία!Όταν δεν έχουμε προαίρεση τί να μας κάνει μετά Ο Θεός μόνοι μας πάμε με τον εχθρό. Κρίμα!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9,57 μπορείτε να μας πείτε περισσότερα τί θέλετε να πείτε; Τι αποφάσισε η Ι.Σ.Ι. για τον γάμο και τα κωλύμστα του;

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Παϊσιος να μην νομίζει ότι όσα κάνει είναι αλάθητα και να μην νομίζει όσοι δεν βιάζονται ότι είναι τσιράκια των Οικουμενιστών!
Και να μην κάνει τον παντογνώστη ότι λείπει η ανδρεία σε όσους δεν κάνουν τις δικές του ενέργειες που είναι και λάθος και αντικανονικές (η παύση του ορθόδοξου μητρ. Φλωρίνης Θεόκλητου)!!!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9:57 μ.μ. δεν έχεις δίκαιο. Το κείμενο "Το Μυστήριον του Γάμου και τα κωλύματα αυτού" δεν αναγνωρίζονται οι αιρέσεις σαν Εκκλησίες. Γίνεται μόνο μια κακή οικονομία αλλά δεν εγκρίνεται η αίρεση του Οικουμενισμού.

Ανώνυμος είπε...

Βιάστηκε πολύ ο π. Παΐσιος! Τι φταίει ο Μητρ. Φλωρίνης για την Σύνοδο της Κρήτης;

Ανώνυμος είπε...

Ο μακαριστός π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος στο βιβλίο «Τα Δύο Άκρα» υποστηρίζει ότι ο 15ος Κανών είναι δυνητικής εφαρμογής. Όποιος λέει το αντίθετο, δεν διάβασε καθόλου προσεκτικά τον π. Επιφάνιο.

Αυτό το παραδέχονται ακόμα και άνθρωποι που κατηγορούν τον π. Επιφάνιο και είναι υπερ της υποχρεωτικής εφαρμογής του 15ου κανόνα.

Ανώνυμος είπε...

Μπαχαλάκια , μπακαλάκια τώρα άρχισες σάν τόν έξαποδίτη να υποδύεσαι τους άλλους !

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι είναι οι άγιοι Γεροντάδες που γράφει ο π. Παΐσιος οτι συμβουλεύθηκε;
Πόσο άγιοι είναι; Και από ποιούς αναγνωρίζονται ως άγιοι;

Ανώνυμος είπε...

Όποιος κάνει προσευχή και νηστεία δεν γίνεται αλάθητος στις αποφάσεις του πάντοτε!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ανώνυμε 8,36 μ.μ. ότι η Εκκλησία έπεσε σε αίρεση. Δικό σου συμπέρασμα είναι.

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο Το Μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού πού εμπεριέχει αιρέσεις; Ποιές αιρέσεις εμπεριέχει;

Ανώνυμος είπε...

O μπαχαλάκιας ανώνυμος 1:42 μ.μ. είναι ο συκοφάντης που βρίζει σαν τον εξαποδίτη όσους δεν συμφωνούν με τις χαλασμένες γνώμες του. Με τέτοια "ηθική" ήλθε να κάνει τον υπέρμαχο της πίστης! Δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη συζήτηση παρά μόνο να ρίξει συκοφαντίες σε όσους δεν του αρέσουν οι γνώμες τους.

Ανώνυμος είπε...

Δυο πράγματα είναι αντίθετα στη λήψη σωστής απόφασης,
η βιασύνη και η οργή.
(Θουκυδίδης)

Ανώνυμος είπε...

@ 17 Σεπτεμβρίου 2016 - 11:05 μ.μ.

Αν η Ι.Σ.Ι. σκεπτόταν ορθόδοξα, θα είχε απορρίψει το κείμενο που υπεγράφη στην Γενεύη εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, και που σχετικά με τους μεικτούς γάμους αναφέρει τα εξής:

«5) Περί τῶν μικτῶν γάμων Ὀρθοδόξων μεθ’ ἑτεροδόξων καί μή Χριστιανῶν ἤχθη εἰς τήν ἀπόφασιν, ὅπως

i. ὁ γάμος Ὀρθοδόξων μεθ᾿ ἑτεροδόξων κωλύεται κατά κανονικήν ἀκρίβειαν, μή δυνάμενος νά εὐλογηθῇ (κανών 72 τῆς Πενθέκτης ἐν Τρούλλῳ συνόδου) δυνάμενος ὅμως νά εὐλογηθῇ κατά συγκατάβασιν καί διά φιλανθρωπίαν, ὑπό τόν ρητόν ὅρον ὅτι τά ἐκ τοῦ γάμου τούτου τέκνα θέλουν βαπτισθῆ καί ἀναπτυχθῆ ἐν τῇ Ὀρθοδόξῳ Ἐκκλησίᾳ.»

Η Ι.Σ.Ι. ούτε απέρριψε το αιρετικό κείμενο ούτε πρότεινε τροπολογίες επειδή ήθελε να νομιμοποιήσει την τέλεση μεικτού γάμου που οι ίδιοι οι Ιεράρχαι επί χρόνια πραγματοποιούν στις Μητροπόλεις των. Βλ. ενδεικτικά:

http://www.imtl.gr/?page_id=223

http://www.agioskonstantinosglyfadas.gr/content/page/7/anakoinoseis

http://imkifissias.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=109:egkyklios-p-rithm-20&catid=82&Itemid=482

http://www.imiliou.gr/content/poia-eggrafa-apaitoyntai-gia-na-teleso-orthodokso-gamo

http://www.imth.gr/default.aspx?page=311

Ο κ. Γεώργιος Παπαθανασόπουλος στις «Αναφορές και επισημάνσεις για τη Σύνοδο στην Κρήτη» επισημαίνει τα εξής:

«Επιπροσθέτως το κείμενο «Το Μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού» δεν έχει ψηφιστεί ομόφωνα. Ο Πατριάρχης Γεωργίας δεν το έχει καν υπογράψει, ο δε εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, Μητροπολίτης Ισαάκ αντί υπογραφής έγραψε: «Η Εκκλησία του Πατριαρχείου Αντιοχείας έχει αντίθετη γνώμη και γι’ αυτό δεν συνυπογράφει». Άρα το κείμενο αυτό δεν θάπρεπε να έρθει προς έγκριση στη Σύνοδο με βάση τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 8 του Κανονισμού διεξαγωγής Της.... Αυτό το επισήμανε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Περγάμου, αλλά ο κ. Βαρθολομαίος προχώρησε στη διαδικασία, ως να μην τον άκουσε, ή ως να νόμιζε ότι ήταν ομόφωνη η ψήφιση του κειμένου...

Συνεχίζεται

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 24 και 25 Μαΐου 2016 επισήμανε τα ανωτέρω ζητήματα και αποφάσισε να προτείνει, πριν από κάθε άλλη συζήτηση στη Σύνοδο της Κρήτης:
Α. Να υπάρξει ομόφωνη έγκριση του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας της Συνόδου.
Β. Να υπάρξει ομόφωνη έγκριση του κειμένου «Το Μυστήριον του γάμου και τα κωλύματα αυτού».

Με την απουσία των τεσσάρων Πατριαρχείων η ομοφωνία αποκλειόταν και με βάση την απόφαση του 2014 δεν θάπρεπε να προχωρήσει η Σύνοδος. Και όμως προχώρησε και η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν φάνηκε να θέτει προς συζήτηση την απόφαση της Ιεραρχίας Της...» http://aktines.blogspot.gr/2016/06/blog-post_104.html

Με την πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος “Να υπάρξει ομόφωνη έγκριση του κειμένου «Το Μυστήριον του γάμου και τα κωλύματα αυτού»” η Ιεραρχία ζητάει άφεση αμαρτιών και επικύρωση της παρανομίας, διότι οι Μητροπόλεις ήδη τελούν μεικτούς γάμους εδώ και πολύ καιρό. Δεν έλαβε την απόφαση να ορθοτομήσει και να δεχθεί τον 72ον Κανόνα της ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου, που ορίζει

«Μὴ ἐξέστω ὀρθόδοξον ἄνδρα αἱρετικῇ συνάπτεσθαι γυναικί, μήτε μὴν αἱρετικῷ ἀνδρὶ γυναῖκα ὀρθόδοξον συζεύγνυσθαι• ἀλλ’ εἰ καὶ φανείη τι τοιοῦτον ὑπό τινος τῶν ἁπάντων γινόμενον, ΑΚΥΡΟΝ ΗΓΕΙΣΘΑΙ ΤΟΝ ΓΑΜΟΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΑΘΕΣΜΟΝ ΔΙΑΛΥΕΣΘΑΙ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΟΝ• οὐ γὰρ χρὴ τὰ ἄμικτα μιγνύναι, οὐδὲ τῷ προβάτῳ τὸν λύκον συμπλέκεσθαι, καὶ τῇ τοῦ Χριστοῦ μερίδι τὸν τῶν ἁμαρτωλῶν κλῆρον• ΕΙ ΔΕ ΠΑΡΑΒΗ ΤΙΣ ΤΑ ΠΑΡ’ ΗΜΩΝ ΟΡΙΣΘΕΝΤΑ, ΑΦΟΡΙΖΕΣΘΩ. ….»

Άρα ο μεικτός γάμος είναι άκυρος, το παράνομο αυτό πρέπει να διαλυθεί και αφορίζεται όποιος παραβιάζει τον Κανόνα. Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ ΔΕΝ ΧΩΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Ο μεικτός γάμος είναι μια από τις αιρέσεις του Οικουμενισμού που εμφανίστηκε τον 20ον αιώνα και που έχει ως σκοπό την αναγνώριση των αιρετικών ως εκκλησιών και καταλήγει σε πορνεία (επειδή είναι άκυρος).

Υ.Γ. Το τελικό κείμενο που υπεγράφη στην Κρήτη είναι ακόμα χειρότερο από το κείμενο της Γενεύης.

Ανώνυμος είπε...

Η κοινωνία με τον ορθόδοξο επισκοπό Φλωρίνης Θεόκλητο δεν είναι κοινωνία με τους αιρετικούς.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας τα γράφεις καθόλου καλά ανώνυμε 8:37 μμ. Ο μεικτός γάμος είναι παρανομία, δεν είναι αίρεση.

Ανώνυμος είπε...

Οπως γράφθηκε πιο πάνω η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδας ήταν να μην υπάρξει ο όρος Εκκλησίες για τις αιρέσεις. Κρατάμε αυτό.

Ανώνυμος είπε...

@ 18 Σεπτεμβρίου 2016 - 10:01 μ.μ.

1. Τί είναι αίρεση

Σύμφωνα με ένα σύγχρονο ορισμό, ως αίρεση χαρακτηρίζεται «κάθε πεπλανημένη διδασκαλία η οποία παρεκκλίνει από τη γνήσια χριστιανική πίστη, ταυτόχρονα δε και κάθε ιδιαίτερη χριστιανική κοινότητα η οποία διαφωνεί προς τη δογματική διδασκαλία της αληθούς Εκκλησίας και έχει αποκοπεί από την κοινωνία και ενότητα με αυτήν»1.

Ο Μέγας Βασίλειος λέγει εν προκειμένω «Οι παλαιοί ονόμασαν αιρέσεις μεν τους παντελώς αποσπασμένους και κατά την ίδια την Πίστη αποξενωμένους· σχίσματα δε αυτούς που διαφοροποιήθηκαν για κάποιες εκκλησιαστικές αιτίες και μεταξύ τους ζητήματα, θεραπεύσιμα»2.

Αξιοσημείωτη είναι και η εξής διάκριση: «Για να στοιχειοθετηθεί [κατά τους ι. Κανόνες] το αδίκημα της αιρέσεως, απαιτείται η άρνηση ή διαστροφή των κανόνων, ήτοι 1) να εκδηλωθεί εξωτερικώς, είτε εγγράφως (δια συγγράμματος κ.λπ.), είτε προφορικώς (δια κηρύγματος κ.λπ.), είτε εμπράκτως (δια παραλείψεως ή προσθήκης φράσεων ή συμβολικών κινήσεων στο τελετουργικόν της Θ. Λειτουργίας κ.λπ.), 2) να γίνει από σκοπού και εκ προθέσεως, διότι εκ παραδρομής ή εκ συγγνωστής πλάνης δεν διαπράττεται αίρεση και 3) να επιμείνει στην πλάνη του ο δράστης, διότι δεν θεωρείται αιρετικός εκείνος ο οποίος πρεσβεύει μεν πεπλανημένως, αλλά όταν νουθετείται ανακαλεί και απαρνείται τις κακοδοξίες του. Καθ΄ όσον το πλανάσθαι είναι ανθρώπινο, αλλά το εμμένειν στην πλάνη και το μη απορρίπτειν αυτήν μετά από υπόδειξη που γίνεται, είναι εφάμαρτο και δαιμονικό, επειδή εμφαίνει υπεροψία και ύβρη κατά του Αγίου Πνεύματος»3.

Πάντως, η αίρεση δεν κρίνεται βάσει κάποιας απλής αποκλίσεως στη φρασεολογία και την ορολογία, αλλά από την παρερμηνεία των αληθειών, την οποίαν παρερμηνεία εξυπηρετεί η συγκεκριμένη απόκλιση στην ορολογία·…………. 4.

Η αίρεση είναι από τις μεγαλύτερες αμαρτίες. Καθώς λέγει ο Μέγας Αθανάσιος περί εκείνων που αρχίζουν μιαν αίρεση· «Εχθροί του Θεού είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο οι ακάθαρτοι δαίμονες. Δεύτεροι μετά από εκείνους όσοι πρεσβεύουν την ειδωλολατρία και οι αρχηγοί των αιρέσεων»5. Τούτο φαίνεται και από το αίνιγμα που κλήθηκε να επιλύσει ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος: «Κάποιος γνωστικός μου έθεσε ένα δυσχερέστατο πρόβλημα.”Ποια αμαρτία, μου είπε, είναι βαρύτερη απ’ όλες, εξαιρέσει του φόνου και της αρνήσεως;” Και όταν εγώ του απάντησα “το να πέση κανείς σε αίρεσι”, εκείνος με ξαναρώτησε ...» κ.λπ. 6

Πλήν τούτων, μία και μόνη αίρεση μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλές άλλες, οι οποίες θα ανατρέψουν ριζηδόν την περί Θεού διδασκαλία της Εκκλησίας, την κατανόηση του κόσμου και του ανθρώπου, και θα οδηγήσουν μετά ταύτα και σε εσφαλμένη πράξη. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, αντικρούοντας τον αντι-ησυχαστή αιρεσιάρχη Γρηγόριο Ακίνδυνο φανέρωσε και ανέπτυξε, ότι όσοι αρνούνται τη «θεοπρεπή διάκριση» ουσίας και ενεργείας στο Θεό, περιπίπτουν κατά συνέπεια και σε άλλες πενήντα μέγιστες αιρέσεις7.

Συνεχίζεται

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια

Η αίρεση πάντως, είναι ή εισαγωγή μιας νέας διδασκαλίας και πρακτικής, ενός ή περισσοτέρων νεωτερισμών· όπως έχει παρατηρηθεί από τον Καθηγητή Ν. Ματσούκα, «Πολύ ενωρίς η Εκκλησία πήρε την ονομασία “καθολική” που αργότερα έγινε συνώνυμη με τον κατοπινό όρο ορθοδοξία. Πάραλληλα η αίρεση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η διάβρωση της αλήθειας, ως ζωής και διδασκαλίας, και συνάμα η έκπτωση από την κοινότητα. [...] Όχι μόνον οι αιρετικοί της εποχής εκείνης, μά και οι πολέμιοι ακόμη είχαν αντιληφθεί πόσο απαραίτητο είναι το κριτήριο της αρχέγονης ταυτότητας. Έτσι ο νεωτερισμός δεν μπορεί να έχει σχέση προς την ορθοδοξία…………. Η ορθόδοξη άποψη είναι σαφής και ανυποχώρητη. Εμμένει στην αρχαιότητα της διδασκαλίας. Αυτή και μόνο είναι το κριτήριο της γνησιότητας και αυθεντικότητας»8………..

• 1. ΙΩ. Ν. ΚΑΡΜΙΡΗ, «Αίρεσις» εν Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαιδεία 1 (1962) 1087 (μεταγλ.)
• 2. ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Επιστολή 188 (Κανονική Α΄) Αμφιλοχίω περί Κανόνων, 1, (α΄ Κανών) PG 32, 665Α. Το ίδιο κείμενο εν ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, Πηδάλιον, εκδ. Βασ. Ρηγοπούλου, Θεσσαλονίκη 2003, σελ. 587ε. (μεταγλώττιση).
• 3. ΓΕΩΡΓ. Δ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ, «Αίρεσις (Κανονικόν και Εκκλησιαστικόν Δίκαιον)» εν Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαιδεία 1 (1962) 1089 (μεταγλώττιση).
• 4. ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Περί του Αγίου Πνεύματος 25, 59 PG 32, 177A (μεταγλώττιση).
• 5. ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Ερμηνεία εις τον ρλη΄ Ψαλμόν, PG 27, 536Α (μεταγλώττιση).
• 6. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΣΙΝΑΪΤΟΥ, Κλίμαξ, Λόγος ΙΕ΄, Περί αγνείας 44, εκδ. Ι. Μ. του Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής 19946, σελ. 203.
• 7. ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ, Προς Ιωάννην Γαβράν 30, επιμελεία. Π. ΧΡΗΣΤΟΥ, Εκδ. Κυρομάνος, Θεσσαλονίκη 19942, τόμ. Β΄, σελ. 359.
• 8. Ν. ΜΑΤΣΟΥΚΑ, Ορθοδοξία και αίρεση, Φιλοσοφική και Θεολογική Βιβλιοθήκη 23, εκδ. Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 19922, σελ. 34.99.102.103. Η παραπομπή στα έργα του μακαριστού και βαθύνου Καθηγητού Ν. Ματσούκα, δεν συνάγει αποδοχή σύνολης της διδασκαλίας του, η οποία «χωλαίνει» σε πολλά σημεία. Βεβαίως, τούτο εννοείται – σε μικρότερο, όμως, βαθμό- και σχετικά με τα έργα και των λοιπών ακαδημαϊκών θεολόγων (επειδή δεν είναι έγκριτοι Άγιοι Πατέρες).

http://www.impantokratoros.gr/tieinai-airesi2.el.aspx

Ανώνυμος είπε...

@ 18 Σεπτεμβρίου 2016 - 10:01 μ.μ

Ο μεικτός γάμος είναι αίρεση επειδή παρεκκλίνει από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, αθετεί το δόγμα περί Μιάς Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και βλασφημεί το Άγιο Πνεύμα αναιρώντας τον 72ον Κανόνα της ΣΤ’ – εν Τρούλλω - Οικουμενικής Συνόδου.

Η Αγία Γραφή διδάσκει να μην συνάπτουμε στενές σχέσεις με αιρετικούς. «Όχι» λένε οι αιρετικοί οικουμενισταί με εωσφορική υπερηφάνεια, «εμείς ως πιο σοφοί από την Αγία Γραφή τους εξαφανίσαμε ως αιρετικούς. Μια χαρά μπορούμε να ευλογήσουμε τις σχέσεις αυτές. Έπεσε έξω ο Απόστολος Παύλος.»…

Η Αγία Γραφή διδάσκει να αποφεύγουμε την πορνεία. «Πορνεία;;; Δεν υπάρχει σωτηριολογικό θέμα» λένε οι αιρετικοί οικουμενισταί, «ο μεικτός γάμος ευλογείται από συγκατάβαση και φιλανθρωπία. Ο κόσμος το ζητάει. Μια χαρά εμείς υπακούμε στο Άγιο Πνεύμα μια και οι εν Τρούλλω πατέρες έπεσαν έξω. Δεν είναι άκυρος αλλά έγκυρος ο μεικτός γάμος.»…

Οι Άγιοι Πατέρες και οι Οικουμενικοί Σύνοδοι διδάσκουν ότι οι αιρετικοί που αποσχίσθηκαν από το Σώμα του Χριστού και καταδικάσθηκαν, στερούνται αποστολικής διαδοχής και ότι είναι άκυρα τα μυστήριά τους. «Χαζομάρες είναι αυτά» λένε οι αιρετικοί οικουμενισταί, «εμείς είμαστε πιο φωτισμένοι από τους πατέρες των οικουμενικών συνόδων. Οι παπικοί και οι προτεστάντες έχουν και αυτοί πλήρη χάρη, Τριαδικό Βάπτισμα και ίδια μυστήρια και γι’ αυτό τους δεχόμαστε ως γνήσια μέλη της Εκκλησίας.»…

Αυτή την φοβερή αίρεση των μεικτών γάμων την αποδέχεται η Εκκλησία της Ελλάδος. Την κηρύττει γυμνή τη κεφαλή ΚΑΙ την πραγματοποιεί τελώντας αυτούς τους «γάμους».

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 3,52, 3,54, 8,53, σ ευχαριστούμε για όσα κατατοπισττικά μας έγραψες και για το τελευταίο σχόλιο 8,53 που με ζωηρή αναπαράσταση μας κάνεις αισθητό πώς σκέπτονται οι οικουμενιστές. Έχεις σε πολλά δίκαιο. Κάπου το παρατραβάς το πράγμα από καλές διαθέσεις. Το παρατραβάς στην εφαρμογή για την Ι.Σ.Ι. Η Ι.Σ.Ι. της Ελλάδας μάλλον δεν σκέφτεται όπως γράφεις στο 8,53, και αυτό φάνηκε στο ότι αρνήθηκε να ονομάσει τις αιρέσεις Εκκλησίες.
Άρα δεν πρόκειται για αίρεση η γνώμη της για τους μεικτούς γάμους αλλά για κακή οικονομία.

Ε.

Ανώνυμος είπε...

@ E. 20 Σεπτεμβρίου 2016 - 3:58 π.μ.

Υπάρχουν επίσκοποι στην Ι.Σ.Ι. που καταλαβαίνουν από την Αγία Γραφη και το Πηδάλιο ότι πρόκειται για αίρεση. Το Γραφείο επί των Αιρέσεων και Παραθρησκειών της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς π.χ. ανέφερε στο άρθρο ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ «ΣΥΝΟΔΟΣ» ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ; ότι η Σύνοδος της Κρήτης

«Κατεπάτησε και ακύρωσε στην πράξη θεοπνεύστους Ιερούς Κανόνες διαχρονικού κύρους, όπως αυτούς που απαγορεύουν τις συμπροσευχές, τους μεικτούς γάμους κλπ.».

Το θέμα είναι γιατί οι Επίσκοποί μας στην Έκτακτη Ιεραρχία πρίν από την Σύνοδο της Κρήτης δεν απέρριψαν το κείμενο «Το μυστήριον του γάμου και τα κωλύματα αυτού». Γιατί δεν φωτίστηκαν από την άρνηση της Εκκλησίας της Γεωργίας να υπογράψει το κείμενο στην Γενεύη; Μήπως επειδή οι ίδιοι πραγματοποιούν την τέλεση μεικτών γάμων με αποτέλεσμα να είναι σκοτισμένος ο νους των;

Βάζετε καλό λογισμό επειδή οι Επίσκοποί μας αρνήθηκαν την αναφορά των αιρετικών ως Εκκλησιών και λέτε ότι η Ι.Σ.Ι. φρονεί ότι πρόκειται για «κακή οικονομία» και όχι για αίρεση. Όμως η κακή οικονομία είναι το ίδιο με την αίρεση! Διότι και η κακή οικονομία έχει κακό αποτέλεσμα, όπως και η αίρεσις.
Οι πατέρες των Οικουμενικών Συνόδων ουδέποτε εφήρμοσαν κακή οικονομία παρά μόνο καλή οικονομία. Καλή οικονομία εφήρμοσαν π.χ. στον τρόπο εισδοχής των αιρετικών στην Εκκλησία και μόνο για σοβαρούς λόγους και με σκοπό την σωτηρία των ψυχών. Γι’ αυτό η οικονομία αυτή δεν είχε κακό αποτέλεσμα ενώ οι μεικτοί γάμοι, όπως προανέφερα, έχουν.

Πιστεύω ότι επιχειρήθηκε ο αποπροσανατολισμός από την αίρεση των μεικτών γάμων με το να ρίξουν όλο το βάρος στο κείμενο «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον» και έτσι να μπει δια άλλης οδού (από το παράθυρο) η αίρεσις αυτή που φέρει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ανώνυμος είπε...

Όπως σας είπα δεν πρόκειται για αίρεση η γνώμη της Ι.Σ.Ι. για τους μεικτούς γάμους αλλά για κακή οικονομία.
Δεν είπα ότι η Ι.Σ.Ι. φρονεί ότι πρόκειται για κακή οικονομία, διότι η Ι.Σ.Ι. φρονεί ότι πρόκειται για καλή οικονομία. Είναι όμως κακή οικονομία, η έγκριση κατα οικονομία των μεικτών γάμων.
Αίρεση δεν είναι, η κακή οικονομία.
Τα άλλα που λέτε είναι δικές σας εικασίες, από καλή διάθεση.

Ε.

Ανώνυμος είπε...

@ Ε. 21 Σεπτεμβρίου 2016 - 6:48 μ.μ.

Μετά απ’ όσα ανέφερα για το τι είναι αίρεση δεν περίμενα να μην κατανοηθή ότι οι μεικτοί γάμοι είναι αίρεση.

Ανώνυμος είπε...

Ο Παΐσιος πρέπει να απομακρυνθεί απ την μητρόπολη μας το συντομότερο είναι σχισματικός και παίρνει στο λαιμό του αγνές ψυχές .ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Ο ανώνυμος 1,35μμ που άκαιρα πετάχθηκε στη συζήτηση φαίνεται για προβοκάτορας.

Ε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συνομιλητή 8,28 μ.μ. αρκετά απο αυτά που είπατε είναι δικές σας γνώμες, έωλες. Δεν έχω τον χρόνο να κάτσω να σας εξηγήσω το κάθε σχόλιο σας πού είναι έωλο. Σας είπα λίγα πράγματα που νόμιζα ότι αρκούσαν να καταλάβετε γενικά πού σφάλετε.
Συνεχίζω να σας αναγνωρίζω ότι έχετε καλή διάθεση και είστε συζητήσιμος συνομιλητής.

Ε.

Ανώνυμος είπε...

@ E. 22 Σεπτεμβρίου 2016 - 9:48 μ.μ.

Στο σχόλιό μου 8:28 μ.μ. αναφέρθηκα στην ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ για το τι είναι αίρεση, βλ. 19 Σεπτεμβρίου 2016 - 3:52 μ.μ. και 19 Σεπτεμβρίου 2016 - 3:54 μ.μ. Από την διδασκαλία αυτή γίνεται κατανοητό ότι οι μεικτοί γάμοι αναμφισβήτητα είναι αίρεση.

Κατάλαβα πως σκέπτεστε. Λέτε: αφού η Ιεραρχία, με το να μην ονομάζει Εκκλησίες τις αιρέσεις, δείχνει ότι δεν έχει την πρόθεση να προδώσει την Πίστη, γι’ αυτό δεν έπεσε σε αίρεση στο θέμα των μεικτών γάμων. Όμως αυτό δεν στέκει καθόλου. Με την λογική αυτή μπορούμε από την μία να καταργήσουμε όλους τους Ιερούς Κανόνες και όλη την Αγία Γραφή και από την άλλη να επιμείνουμε στο να μην ονομάζονται οι αιρέσεις ως Εκκλησίες. Αυτό αγαπητέ είναι μια τρομερή παγίδα.

Δεν μας ενδιαφέρει η Ιεραρχία πώς δικαιολογεί τις αποφάσεις Της. Μας ενδιαφέρει τι λένε η Αγία Γραφή, το Πηδάλιο και οι Άγιοι Πατέρες. Αυτές είναι οι βάσεις μας. Αν οι αποφάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι επόμενοι τοις Αγίοις Πατράσι τότε η Εκκλησία είναι Ορθόδοξη. Αν δεν είναι, τότε η Εκκλησία έπεσε σε αίρεση.

Γι’ αυτό πρέπει να καταργηθούν οι μεικτοί γάμοι, και όχι ο 72ος Κανών της ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου! Οι κληρικοί πρέπει να εξηγήσουν τόσο στο ορθόδοξο όσο και στο ετερόδοξο άτομο

- ότι, επειδή βάσει του Κανόνος ο μεικτός γάμος είναι άκυρος, είτε «ευλογείται» είτε όχι δεν αλλάζει τίποτα, καταλήγει σε πορνεία,
- ότι βλασφημείται το Άγιο Πνεύμα με την αναίρεση του Ι. Κανόνος,
- ότι συνεπάγεται αφορισμό η αναίρεση αυτή,
- και τέλος, ότι είναι προτιμότερο να παρακολουθήσουν κατήχηση για το θέμα αυτό και μετά να βαπτισθεί το ετερόδοξο άτομο, εφ’ όσον το επιθυμεί.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχει και Αλήθεια και αγάπη και που θα σώσει και τους δύο.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι θα φέρει στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου το μάθημα των θρησκευτικών – ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ - αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ακυρωθούν οι αποφάσεις της αιρετικής Συνόδου της Κρήτης! Επίσης, διάφορες πηγές αναφέρουν ότι οι περισσότεροι Επίσκοποι της Ελλάδος ΔΕΝ επιθυμούν την καταδίκη αυτής της Συνόδου.

Έχουμε Ορθόδοξη Εκκλησία άραγε;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ πιστεύω πώς συνεχίζετε να κάνετε το λάθος να ονομάζετε την κακή οικονομία στους μεικτούς γάμους, αίρεση. Εκεί είναι το λάθος σας.
Δυστυχώς δεν μπορώ άλλο να πηγαίνω πίσω τις σελίδες των Ακτίνων να σας απαντάω, τώρα πια η ανάρτηση αυτή έχει πάει πολύ πίσω όπως καταλαβαίνετε.

Έχουμε Ορθόδοξη Εκκλησία, μην το παρατραβάμε το ζήτημα και θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να καταδικαστούν οι αποφάσεις της συνόδου της Κρήτης ή να ακυρωθούν σαν να μην έχουν γίνει.

Ε.

Ανώνυμος είπε...

"Εγώ θεωρώ ότι έπραξα σωστά έπειτα από πολύ προσευχή -συγνώμη που το λέω- μετά από πολύ νηστεία και μετα από ερωτήσεις σε αγίους Γεροντάδες."

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Δεν είναι ο σκοπός η πολύ προσευχή ,δηλαδή η ποσότητα , μιας και ο Χριστιανός μπορεί να σωθεί με μετάνοια λέγοντας και δύο μόνο λέξεις.! Το "Κύριε Ελέησον".!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ :

Για την νηστεία , αναφέρει ο γ.Νίκων ότι ο διάβολος δεν έχει στόμα , δεν τρώει ποτέ .! Οπότε κανένας χριστιανός δεν μπορεί να ξεπεράσει τον διάβολο στην νηστεία .!

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΓΕΡΟΝΤΑΔΕΣ :

Πνευματικό δεν έχετε π.Παϊσιο ; Ο πνευματικός σε τόσο σοβαρά θέματα καθοδηγεί , όχι οι ερωτήσεις στον έναν και στον άλλο γέροντα .!
Όταν ρωτάμε τον έναν και τον άλλον για το τι θα πράξουμε , τότε έχουμε αστάθεια .! Δεν κινούμαστε σωστά , δεν ξέρουμε που πατάμε και οι τελικές αποφάσεις μας δεν είναι σωστές .!

Λ.Κ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com